2014. november 23.

MACESZGOMBÓC LEVES


A képek borzalmasak, mert már sötétedett és egy perc alatt megdermedt a leves a hidegben, de a gombócok tökéletesek és finomak. Rengetegszer elkészítettem mostanában és már becsukott szemmel is jól sikerül, pedig izgultam az elején, hogy kemény lesz, vagy szétesik.
A recept sok kérdezősködés után alakult ki. Így, ebben a formában ez egy nagyon finom alaprecept. Aztán ezt lehet még turbózni petrezselyemmel, spenóttal vagy bármivel, de én a hagyományosat írom le. Ez k.b. 15 db. kisméretű gombócka, ha többet akar valaki készíteni, duplázza meg a mennyiségeket.
A leves libaaprólékból, de főleg libanyakból készül hozzá.

Hozzávalók

maceszgombóc

1 nagy tojás
1 evőkanál libazsír
1 k.k. só
1 k.k. szárított gyömbér
2 csipet bors
1 csipet szódabikarbóna
2 e.k. szódavíz
pászkadara amennyit felvesz 15-20 dkg körül

leves

1,5 kg libaaprólék vagy csak nyak
4 sárgarépa
3 fehérrépa
1 kisebb zellergumó
1 vöröshagyma
 3 gerezd fokhagyma
3 centis friss gyömbér
12 szem egész bors
1 csipet sáfrány
picike szerecsendió
1 nagy csokor petrezselyem
4-5 liter víz
1 evőkanál só vagy ízlés szerint


Elkészítés

Először is készítsük el a levest.
A libaaprólékot tegyük egy nagy fazékba, öntsük fel hideg vízzel és lassú tűzön forraljuk fel, majd habozzuk le.
Főzzük lassú tűzön 1 órát, majd adjuk hozzá a megtisztított, de egészben hagyott zöldségeket és a fűszereket.
3-4 órát főzzük lassan, gyöngyözve és kész. Elég sok víz fog elpárologni, de ez csak a leves hasznára fog válni. Majd szűrjük át és a zöldségeket vágjuk fel nekünk tetsző formára.
A gombóckák.
A tojást enyhén verjük fel, majd keverjük el szobahőmérsékletű libazsírral. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a gyömbért meg a hideg szódát, a kevéske szódabikarbónát. Annyi pászkát adjunk hozzá, hogy lágy masszát kapjunk. Nem szabad túlságosan keményre készíteni, mert pihentetés közben még sűrűsödni fog  és a végeredmény kőkemény golyó lesz, az pedig nem finom.
Az elkészült masszát fóliázzuk le és pihentessük legalább 1 órát a hűtőben, de az sem árt neki, ha tovább ottfelejtjük.
Nedves kézzel formázzunk apró golyócskákat a kipihent masszából.
Egy lábasban forraljunk vizet, amit jól sózzunk meg, amikor forr, vegyük kicsire a lángot és tegyük bele a gombóckákat. Nem szabad zubogva forralni, csak gyöngyözzön a víz és így főzzük 30 percet. Főzés közben alaposan megdagadnak a gombócok, ezért érdemes tényleg aprócskákra formázni. Majd szűrjük le és a levessel tálaljuk.






2014. november 15.

SÓLET LIBACOMBBAL, CSERÉPEDÉNYBEN SÜTVE

sólet füstölt libacombbal, cserépedényben sütve

Rengeteg recept kering a sóletről és ahány ház, annyi szokás. Sokat kérdezősködtem és olvasgattam, hogy kiderítsem az igazi, autentikus sólet receptjét. Aztán a hatalmas információáradatból megalkottam ezt a finomságot. Kaptam érte bőven dicséretet, úgyhogy jól sikerült. 
A titka, hogy nem szabad túlfűszerezni, hosszan és lassan kell sütni és a jó minőségű húst és babot sem szabad sajnálni belőle. Nem olcsó mulatság, de sok ember jól tud lakni egy ekkora adagból.
A bisztróban sajnos nem a legjobbak a fotózási körülmények, ezért a képek nem igazán adják vissza az ízletességét, sőt frissen nem is tudtam lencsevégre kapni, csak a maradékból lett fotómodell, ami valljuk be, nem a legínycsiklandóbb, mivel a hosszas állás alatt magába szív minden nedvességet és kiszárad. Viszont felteszem, mert isteni volt, alkalomadtán majd teszek fel jobb képeket.
Aki ettől is jobbat szeretne készíteni - ami nehéz lenne - tegyen még hozzá marhaszegyet is, de az enyém Márton napra készült, így csak libahús került bele.

Hozzávalók

2 nagy libacomb
1 nagy füstölt libacomb
2 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
1 t.k. só
picike bors
3 evőkanál liszt
60 dkg fehér-bab
35 dkg gersli
2-3 evőkanál libazsír
annyi víz, hogy ellepje
pár tojás


Elkészítés

A babot áztassuk be hideg vízbe, még előző nap.
A hagymát tisztítsuk meg és szedjük leveleire (nem kell aprítani).
A libazsíron süssük üvegesre.
Hintsük meg egy kanál liszttel, majd fektessük rá a húsokat.
A húsokra simítsuk el a lecsepegtetett babot, és a tetejét szórjuk meg 1 kanál liszttel.
Nem szabad kevergetni!!
A bab tetejére szórjuk a gerslit, adjuk hozzá a fűszereket is, megint hintsük meg liszttel és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
Amíg nincs felöntve vízzel, legyünk nagyon óvatosak, mert könnyen odakaphat és mehet a kukába!
Fedjük le és lassan forraljuk fel. Főzzük így félórát, majd tegyük a sütőbe, ahol 120 fokon 3-4 órát hagyjuk sülni.
Persze, ha jóval nagyobb adagot készítünk, azt süthetjük 12 órát is, de ennél a mennyiségnél nem lehet ilyen sokáig, mert teljesen kiszáradna.
Ha teljesen elvesztené a levét, akkor pótoljuk a vizet.
Igazából a nyers tojásokat kéne a tetejére beágyazni, és együtt készíteni a sólettel, de az én edényembe nem fért már, ezért külön főztem ki őket.
Érdemes egy méretes fazékban vagy cserépben elkészíteni, amit a sütőbe is be tudunk tenni és akkor kényelmesen elfér minden hozzávaló egy edényben.
A libacombok annyira puhák lettek, hogy elhagyták a csontjukat és teljesen szétestek.
Tálaláskor a lefedett edényt tegyük az asztalra.

sólet

2014. november 12.

SVÉD MANDULATORTA AZ IKEÁS CSODA SÜTI


Megint blogot kóstoltam :) Fűszermánia Gabi a Tündérkonyha blogot sorsolta nekem, ahol sokáig nem kellett keresgélnem, mert gyorsan rábukkantam erre a réges régen kinézett receptre.
Gondolom, hogy nem vagyok egyedül ezzel a tortaimádatommal. Az IKEA-ba látogatásaim alkalmával mindig megörvendeztetem magam 1-1 szeletkével.
Mondjuk, legutóbb elég nagy csalódás ért Budaörsön. A szokásos süteményt kissé lehangoló módon tálalták. Egy 3 forintos műanyag  tányéron vetették elénk, de a poén az volt, hogy még ez ruppótlan  tányér is ketté volt vágva. Kissé kiverte nálam a biztosítékot, hogy ez a hatalmas üzletlánc ilyet megengedhet magának, de úgy látszik, hogy igen. 
A lényeg, nekem elment a kedvem ennek az áruháznak a látogatásától, de a sütijüket szeretem, így itthon bármikor elkészíthetem.

Képzeljétek ez a recept az 500. bejegyzésem a blogon :)

Így tálaltak az IKEA-ban

Eredeti recept ITT olvasható.
Hozzávalók

Tészta

4 tojásfehérje
12 kg sötétbarna nádcukor
25 dkg őrölt mandula

Krém

4 tojássárgája
4 dkg cukor
1,5 dl tejszín
5 dkg fehér csokoládé
1 t.k. vaníliapaszta
20 dkg vaj
1 e.k.(púpos) keményítő

5 dkg szeletelt vagy vágott mandula a szóráshoz 


Elkészítés


A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük fel félig, adjuk hozzá a cukrot, majd addig verjük, amíg kemény, fényes habot kapunk. Az elkészült habba, óvatosan keverjük el a mandulát.
Egy 24 centis formát  béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre.
A tortát fejtetőre állítva egy rácson teljesen hűtsük ki.
A krémben eredetileg nem szerepel a fehér csokoládé, de elkészítettem így is úgy is, és úgy tapasztaltam, hogy jót tesz az ízének és az állagának is. Tehát nem kötelező adaléka a krémnek, de hasznos :)
A sárgákat, a cukrot és a tejszínt és a keményítőt tegyük egy tálba. Vízgőz felett egy habverővel kevergetve gőzöljük sűrűre. Itt kell egy kis türelem, mert nem megy nagyon gyorsan, de a kitartásunk sűrű, fényes krémet fog eredményezni. 
Vegyük le a tűzről és keverjük el benne az apróra tördelt csokoládét, a vaníliát és a szoba hőmérsékletű vajat.
  Érdemes több órára a hűtőben pihentetni.
A tortát vágjuk ketté és kenjük meg a krém felével, majd vonjuk be az egészet vele.
A mandulát pirítsuk meg és szórjuk meg vele az elkészült tortát.
Fogyasztás előtt alaposan hűtsük ki a hűtőben.

Tipp: A mandulát darálás előtt nem hámozzuk meg, akkor sötétebb és mutatósabb lesz a tészta. Én sajnos nagyon lelkiismeretesen megfosztottam a héjától.

Elkészítettem diós változatban is. Nehéz eldönteni melyik lett a finomabb.
IDE kattintva elérhető a diótorta receptje.





2014. november 1.

MÁKTORTA FEHÉR CSOKOLÁDÉS KRÉMMEL TÖLTVE

máktorta fehér csokoládés krémmel töltve

Mit is mondjak, elég ritkán jelentkezem mostanság, pedig rengeteget sütök-főzök. A bisztró kinyitása teljesen kiszipolyozott. Este, amikor hazaérek csak bambulok ki a fejemből, képtelen vagyok leírni 3 értelmes mondatot. Remélem hamarosan sikerül megtalálnom a helyes egyensúlyt és marad időm a szerelmemre  is erre a blogra :)
Aztán, hogy még bonyolítsam az életemet, hétvégeken besegítek az egyik barátnőmnél is. Ez a torta is az  ő felkérésére született, még a hosszú hétvégén.
Ugyanis a Sas kabaré Hüvelyk Mutyi című előadás premierje volt a Fészek klubban. A művész úr pedig előadás után megvendégelte a fellépőket, ezért rendelt egy hatalmas adag káposztás cvekedlit - ugyanis náluk mindig ez a premier utáni menü - és  egy tortát, ami jó lenne, ha mákos lenne. Felhívtuk kedvenc cukrászdáját, hogy megrendeljük a megálmodott tortát neki, de a cuki közölte, hogy másnapra ők nem tudnak felvenni rendelést. Én ekkor már Boglár barátosném arcán láttam, hogy engem fog érni a megtiszteltetés a cvekedli mellett a torta elkészítése is, ami így is lett. Kevés idő, fáradtság, izgatottság.....ide vagy oda, de elkészült a torta. Izgultam, hogy elégedettek lesznek- e művészek, mégiscsak egy premier utáni fogadásról van szó, sőt még cukrász sem vagyok.....Aztán az lett a vége, hogy ennyi dicsérő, hálás, elégedett emberrel még sosem találkoztam egyszerre. Nem is tudom, hogy a cvekedli vagy a torta volt-e a sikeresebb. 
Így utólag nagyon örülök a felkérésnek, és köszönöm a rengeteg dicséretet.
Akkor jöjjön már a recept a sok fecsegés helyett :)


Hozzávalók

Tészta

6 tojás
30 dkg darált mák
20 dkg cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
1 t.k. fahéj
1 citrom reszelt héja
3 e.k. liszt
6 e.k. tej
1 csipet só

krém

20 dkg fehér csokoládé
2 dl tejszín +
4 dl tejszínhab
1 habfixáló
1 e.k. zselatin fix
1 marék ribizli
1/2 narancs reszelt héja
ízlés szerint porcukor

Díszítés

ezüst csokoládé (Ázsia bolt)


A torta elkészítése

3 lapot sütöttem 23 centiseket.
A tojásokat válasszuk ketté.
A fehérjét verjük kemény habbá.
A sárgákat a cukorral szintén habosítsuk ki, közben adjuk hozzá a tejet is.
A felhabosított sárgához keverjük a mákot, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a sütőporral elkevert lisztet, majd végül óvatosan vegyítsük el a kemény fehérjével.
A tortaformák alját béleljük ki sütőpapírral és adagoljuk 3 részre a masszát, simítsuk el bennük és 175 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel süssük 15 percet. Persze, ez sütőtől függ, nálam minden hamar elkészül, tőpróbával vagy tapintással ellenőrizzük.
Rácson, fejre állítva hűtsük ki a lapokat.

A krém.

2 dl habtejszínt melegítsünk fel a reszelt narancshéjjal együtt. Amikor jó meleg, tördeljük bele a csokoládét. Kevergessük teljesen simára és hűtsük le.
A többi habtejszínt verjük kemény habbá a habfixáló segítségével.
A lehűtött csokoládés keveréket keverjük el a kemény habbal. Érdemes hozzákeverni egy kis zselatin fixet, hogy jól kenhető krémet kapjunk. 
Kóstoljuk meg, hogy ellenőrizzük az édességét. Én 1 evőkanál porcukrot szitáltam a krémbe és akkor volt pont megfelelő, de aki édesebben szereti édesítse jobban.
Tegyük hűtőbe az elkészített krémet, hagyjuk pihenni legalább 1 órát, hogy összeálljon.
A lehűtött lapokat kenjük meg vastagon a krémmel, rétegenként szórjunk rá kevés fagyasztott ribizlit. Az összeállított tortát kenjük be a maradék krémmel, díszítsük kedvünkre.
Nagyon finom.


Itt van pár kép az estéről, de nagyon sötét volt a teremben és csak a telefonom volt nálam, így elég satnyák a fotók.


ízlik a cvekedli :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat