2015. január 29.

SPAGETTI CHEDDAR SAJTSZÓSZOS CSIRKÉVEL


Igazán egyszerű és gyors étel, viszont ízekben gazdag és igencsak ízletes. A lányom boldog lenne, ha minden nap valami hasonló kerülne a pocakjába,

Hozzávalók

1 csomag spagetti

1 csirkemellfilé
3-4 evőkanál kukorica
2 evőkanál extra szűz olíva
1 t.k. füstölt paprika
1/2 k.k. Cayenne bors
1 k.k. őrölt fekete bors
1 k.k. szárított oregánó
1 szál friss rozmaring

sajtmártás

1 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
3 dl tej
2 csipet reszelt szerecsendió
1 csipet só
1 csipet bors
10 dkg cheddar sajt
1/2 dl fehérbor

tálaláshoz

friss rozmaring
reszelt cheddar sajt
kevés szarvasgomba olaj



  Az étel elkészítése

A csirkemellet 1 centis kockákra vágjuk fel.
Az olívát forrósítsuk fel és dobjuk rá a húst.
Fűszerezzük és pirítsuk meg. Amikor átsültek,  jöhet a kukorica.
Közben lobogó, sós vízben főzzük ki a spagettit, fogkeményre.
A harmadik serpenyőben pedig elkészítjük a sajtszószt.
1 kanál vajat felolvasztunk, hozzáadjuk az 1 kanál lisztet, elkeverjük, majd apránként felöntjük a tejjel és közben szorgosan kevergetjük egy habverővel, hogy szép, sima mártást kapjunk.
Ízesítsük, sóval, borssal és szerecsendióval.
A sajtot reszeljük le és adjuk az elkészült mártáshoz.
A pirított csirkét és a szószt vegyítsük össze, öntsük rá a bort, hagyjuk egyet rottyanni,  majd borítsuk rá a spagettit. Keverjük össze, majd vegyük le a tűzről és ekkor locsoljunk rá egy kevés szarvasgombaolajat és már tálalhatjuk is.



2015. január 25.

STÍRIAI METÉLT

stíriai metélt

Régen, amikor anyukám kedveskedni szeretett volna nekem, akkor mindig stíriai metéltet készített nekem. Valamiért én sosem voltam hajlandó megsütni, úgy gondoltam, hogy ezt a feladatot inkább meghagyom neki. Most viszont megtört a jég, már kétszer is megsütöttem.
Ö mindig egy nagy jénaiban készítette el, én annyit variáltam rajta, hogy szögletes mini tortaformákban sütöttem, így nem kellett szeletelni, hanem önálló kis kockák születtek. A citromhéjat pedig lime héjra cseréltem.
Lett 4 kockám és egy ovális k.b. 20 X 10 centis tálkával ebből a mennyiségből.
Természetesen lehet beletenni mazsolát, de mi nem szeretjük.

Hozzávalók

tészta

50 dkg túró
25 dkg liszt
3 evőkanál vaníliás cukor
1 tojás
1 dl tejföl
5 dkg olvasztott vaj
1 lime reszelt héja

krém

2,3 dl tejföl
3 tojás
3 evőkanál vaníliás cukor
1 lime reszelt héja
5 dkg olvasztott vaj


A recept elkészítése

A túrót törjük át egy villával. Üssük bele a tojást, adjuk hozzá a tejfölt, az olvasztott vajat és a cukrot is, reszeljük bele a lime - héjat. Keverjük el, majd jöhet a liszt. Én először csak 22 dekával gyúrtam össze és apránként adagoltam hozzá a többit. Könnyű elrontani, mert sok lisztet képes felvenni, de akkor nem lesz finom.
Amikor kezd összeállni, borítsuk enyhén lisztezett deszkára, lazán gyúrjuk át és lapítsuk 5-6 mm. vastag lappá. Vágjuk 1 centi széles csíkokra, amiket lazán átsodrunk, majd ezeket vágjuk 2 centis kis nudlikká.
Forraljunk egy csipet sóval vizet és adagonként főzzük ki a metéltet. Amikor a víz tetején táncolnak, már szedhetjük is ki.
Egy nagy tálba tegyük az olvasztott vajat, reszeljünk bele kevés citrom vagy lime héjat és erre szedjük a kifőtt tésztát.
A 3 tojást válasszuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá. A sárgát a cukorral, a reszelt lime-héjjal és a tejföllel alaposan keverjük ki, majd forgassuk össze a kemény fehérjével.
Lehet úgy is készíteni, hogy a kifőzött metéltet összekeverjük a tojásos keverékkel és egy kivajazott jénaiba vagy tepsibe borítjuk. Én viszont jobban szeretem, ha lerakjuk a metéltet és a tetejére borítjuk a krémet és még reszelünk rá egy kis héjat.
175 fokos légkeveréses sütőben süssük szép aranybarnára a tetejét. Ez olyan 20 perc.
Melegen nehéz szépen szeletelni, mert csúszkál, ezért praktikus a kisebb formákban sütés.




2015. január 24.

OMLÓS HASAALJA HAGYMÁS TÖRTKRUMPLIVAL

omlós hasaalja hagymás törtkrumplival

A rengeteg édességen kívül, néha eszünk ám, rendes ételt is, mint ez a valódi energiabomba is igazolja. Nagyon finom és puha volt és szerintem egyszer-egyszer megengedhető az efféle bűnözés.

Hozzávalók

1 db 90-100 dekás hasaalja

páchoz
5 evőkanál chili szósz
1 evőkanál méz
2 evőkanál olíva
1 t.k. dijoni mustár
1 k.k. kanál őrölt kömény
1 gerezd fokhagyma
1/2 t.k. bors
1 csipet só

hagymás krumpli

1 nagy fej hagyma v. 2 kicsi
1 kg. burgonya
2-3 evőkanál libazsír
bors



Elkészítés

A páchoz valókat jól keverjük össze és a nagy részével dörzsöljük be a húst.
A bőrét töröljük szárazra.
Egy serpenyőt forrósítsunk fel, tegyünk bele kevéske zsiradékot , majd a húst a bőrös felével lefelé. 6 percig pirítsuk a bőrös oldalát, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is pirítsuk ugyanennyi ideig.
A sütőt melegítsük elő 140 fokra és tegyük be a húst, bőrével lefele. 1,5-2 órán át süssük.
Ne izguljunk, nem fog megégni ezen az alacsony hőmérsékleten.
Egy villával ellenőrizzük, hogy elég omlós-e a hús, ha igen, akkor vegyük 220 fokra a hőmérsékletet, dörzsöljük be a maradék fűszerkeverékkel és fordítsuk a hús bőrét felfele és 10 perc alatt pirítsuk aranybarnára és ropogósra.
A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel és sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, és a szitában hagyjuk alaposan lecsöpögni.
A hagymát tisztítsuk és kockázzuk.
Tegyünk egy tapadásmentes serpenyőbe libazsírt és dinszteljük meg benne a hagymát, majd borítsuk rá a puha krumplit. Nagy lángon, hagyjuk pirulni, közben kevergessük és nagyjából nyomkodjuk szét a burgonyát. sózzuk, borsozzuk és amikor megpirulgatott már kész is.
Nálunk uborkasaláta készült mellé.










2015. január 21.

SZÁJBAN SZÉTROBBANÓ MARCIPÁNOS CSOKITORTA (SÜTÉS NÉLKÜL)

robbanó cukorkás csokoládétorta marcipánnal

Kissé zajos ez a finom tortácska. Vicces, szórakoztató és  mennyei, érdemes tenni vele egy próbát. Igaz a technika még nem tökéletes, de működik. Ugyanis, ha nedvesség és pára éri a cukorkát, akkor kipattog, ezért nagyon nagy óvatosságot és odafigyelést igényel. Párás, ködös időben ne is kezdjünk hozzá, mert akkor már csak a levegővel érintkezve is iszonyatos pattogzásba kezd. 
Heston Blumenthal engem teljesen megfertőzött  az őrültségeivel, tőle ered az alapötlet, de az ízesítés már az én kreálmányom. Apró trükköket természetesen nem árul el - vagy csak én nem találtam megfelelő leírást, ezért okozott némi fejtörést a kivitelezés. Természetesen a cukorka nagy része aktivizálta magát készítés közben, így elég fura hangok hagyták el a tortaformát, de szerencsére jutott belőle a szánkba is :)


Hozzávalók
16 centis formához

25 dkg Amaretti keksz
8 dkg olvasztott vaj
2 dl habtejszín (30% - os)
10 dkg fehér csokoládé
12 dkg étcsokoládé
1 t.k. expressz zselatin
12 dkg marcipán
3-4 dkg szeletelt mandula
2 csomag robbanós cukor
1/2 dl Amaretto likőr


Elkészítés

A kekszet morzsoljuk durvára. Szerintem sokkal finomabb az alap, ha maradnak benne nagyobb, ropogós darabok, a vaj úgyis összefogja.
A vajat olvasszuk meg és öntsük a morzsára.
Jól keverjük össze. Várjunk vele, hagyjuk kissé kihűlni.
A tortaformát szórjuk be kevés robbanós cukorkával.
A kekszes morzsához is keverjünk a cukorkából és óvatosan nyomkodjuk el a forma aljában, majd tegyük a hűtőbe.
A tejszínt melegítsük fel, de nem kell forralni.
A csokikat törjük össze és vízgőz felett olvasszuk fel.
A meleg tejszínt apránként keverjük a csokoládéhoz, közben egy spatulával szorgosan kevergessük, hogy szép fényes krémet kapjunk. Adjuk hozzá a zselatint és az Amaretto likőrt és keverjük addig, amíg teljesen egynemű és fényes krém születik belőle. Hagyjuk szobahőmérsékleten lehűlni.
A marcipánt nyújtsuk a formánkkal megegyező méretű karikára.
Vegyük ki a hűtőből az alapot. Szórjuk meg robbanós cukorral és óvatosan fektessük rá a marcipánt. A széleit nyomkodjuk a széléhez, hogy  a krém ne tudjon átfolyni rajta.
A lehűlt krémet öntsük a marcipánrétegre és tegyük pár órára a hűtőbe, de a legjobb, ha egy éjszakát hagyjuk.
A szeletelt mandulát pirítsuk meg egy száraz serpenyőben és hagyjuk teljesen kihűlni.
Az alaposan kifagyott tortát ültessük egy felfordított tálra és karamellízáló pisztollyal melegítsük körbe, így gyönyörűen elengedi a krém a karimát, majd csúsztassuk le a peremet.
A tortát emeljük át egy tortatálra. 
A lehűlt pirított mandulát keverjük el a robbanós cukorral és szórjuk meg a torta tetejét. Ezt a műveletet érdemes csak a tálalás előtt elvégezni, hogy bőséggel legyen a tortán a robbanóanyagból.



2015. január 17.

BOUNTY TEJBERIZS


Gyorsan, olcsón és finomat -akár ezt a címet is adhattam volna ennek a bejegyzésnek.
Nálunk gyakori desszert a kókuszos rizs karamellöntettel, most viszont csokisra vágytam, így megszületett az új kedvenc.

Hozzávalók

3 dl rizs ( 1 bögre)
1/2 bögre kókuszreszelék
1 liter tej
5 evőkanál cukor
8 dkg étcsokoládé
3 dl habtejszín
1/2 dl fehérrum


Elkészítés

A rizst és a kókuszreszeléket áztassuk be 2 decinyi vízbe, majd pár perc elteltével öntsük fel tejjel és a szokásos módon főzzünk egy jó puha tejberizst.
Amikor már puhul a rizs, adjuk hozzá a cukrot, keverjük el, majd fedjük le és hagyjuk a gőzben. Kóstoljuk meg, hogy ízlésünknek megfelelő legyen az édessége.
Az elkészült kókuszos rizst vegyük ketté. Az egyik felét hagyjuk fehéren, a másikhoz pedig adjuk a felaprított étcsokoládét. Kevergessük addig, amíg teljesen felolvad a csokoládé.
A habtejszínt verjük kemény habbá.
A lehűlt  rizsekkel keverjük el a habot. Természetesen a fele a fehérbe a másik fele a csokoládésba megy.
A fehérhez érdemes kevéske fehér rumot keverni, remekül feldobja.
Tálaláskor poharakba rétegezzük, tetejét tejszínhabbal és reszelt étcsokival díszítjük. Én ezeket a csoki szívecskéket Trollanyutól kaptam ajándékba és nagyon spórolok velük, de ehhez a desszerthez roppant kívánatos volt.




2015. január 2.

MEGGYES MÁKOS GUBA TORTA VANÍLIASODÓVAL

meggyes mákos guba torta

Van már egy hasonló torta a blogon, de ez most egy kicsit más.  Itt olvasható. Sokszor készítem, de mindig variálok rajta. Nálunk ez volt most a szilveszteri desszert.
Nagyon szeretem a mákos gubát, de valljuk be őszintén, önmagában egy tányérra dobva nem igazán gusztusos és fotogén. Ezzel a kis csavarral pedig egy fejedelmi desszertté lép elő.
Sajnos nem a legjobb helyen vágtam fel a modellt, mivel nem igazán kivehető a meggyréteg, de higgyétek el, ott van :)

Hozzávalók

10-12 kifli (méretétől függ)
1 liter tej
25 dkg mák
20 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
1 üveg meggybefőtt
2 t.k.fahéj
1 citrom reszelt héja
5 tojássárga

meggyes réteg

1 meggybefőtt leve
kevés szegfűszeg
1-2 kanál cukor
1 evőkanál keményítő

vaníliaöntet

1/2 tasak vaníliás puding
3 dl tej
cukor
kevés vaníliakivonat vagy 1/2 vaníliarúd

porcukor a szóráshoz



Elkészítés

A kifliket karikázzuk fel és tegyük egy nagy tálba. Öntsük nyakon tejjel.
Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral.
A tojásokat válasszuk szét és a sárgákat keverjük ki 2-3 kanál cukorral.
A meggyet szűrjük le és a levét öntsük egy kis fazékba. Ízesítsük cukorral és szegfűszeggel, majd forraljuk fel. 1 kanál keményítőt keverjünk simára pici vízzel és sűrítsük be vele a meggylevet. Hagyjuk kicsit hűlni.
A beáztatott kifliket( 1/3) nyomkodjuk a tortaformába.
Érdemes a forma alá tenni egy tepsit, mert kifolyik.
Gazdagon hintsük meg a fahéjjal és cukorral beízesített mák 1 részével. Reszeljünk rá kevés citromhéjat, majd dobáljunk rá pár szem meggyet.
Megint jöhet egy réteg tocsogós kifli, locsoljuk meg a tojássárgás cukor egy részével, majd a mákos réteg. A második réteg tetejére simítsuk el a besűrített meggylevet és pár szem meggyet, majd  zárjuk le a maradék kiflikkel. Locsoljuk rá a tojásokat, majd gazdagon borítsuk be a maradék mákkal.
180 fokon 30 perc alatt süssük készre.
Hagyjuk hűlni, langyosan már jól szeletelhető.
Az élvezeteket tovább lehet fokozni, ha a fehérjékből egy habréteget teszünk a tetejére, de nekem most a Macaronokhoz kellettek, így kimaradt.
A sodó, most lusta asszon módjára pudingporból készült. Kevés pudingport sok tejjel főztem össze, édesítettem, vaníliával ízesítettem és hűlés közben gyakran kevergettem, így szép öntetet kaptam.
Az elkészült tortát meggyel és porcukorral díszítettem.








2015. január 1.

KORHELYLEVES (2) KOLBÁSZOS HÚSGOMBÓCOKKAL

káposztaleves húsgombóccal

A világ legegyszerűbb levese, de szilveszterkor kötelező a lencsével együtt. Újítottam rajta egy kicsit, az idén húsgombócokat főztem bele.
Úgy látszik most az újítások időszakát élem, a magánéletemben és a főzésben egyaránt. 

Hozzávalók

40 dkg savanyú káposzta
1 nagy vöröshagyma
15 dkg füstölt kolbász
4 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl 
1 evőkanál liszt
1 evőkanál olaj
2 t.k. pirospaprika
1 t.k. füstölt paprika
1 t.k. só
1 k.k. bors
1 k.k. kömény
1 k.k. majoránna
3 babérlevél
2 l víz

gombóckák

2 szál sütnivaló kolbász
20 dkg darált sertés
1 k.k. füstölt paprika
1 k.k. só
kevés kömény
bors
1 gerezd fokhagyma



Elkészítés

A káposztát alaposan mossuk ki.
A hagymát aprítsuk fel.
1 kanál olajon süssük zsírjára a felkarikázott kolbászt. Adjuk hozzá a hagymát.
Amikor üveges a hagyma, dobjuk rá a babérleveleket és a káposztát, 1 percet hagyjuk, majd öntsük fel a vízzel és adjuk hozzá a fűszereket is. 
Forraljuk 20 percet, majd habarjuk be.
A kolbászokat szedjük ki a héjukból és gyúrjuk össze a hússal és a fűszerekkel.
Vizes kézzel formáljunk apró gombóckákat belőle és habarás előtt adjuk a leveshez.
5 perc forralás után el is készül.

Boldog új évet kívánok :)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat