2015. augusztus 20.

MANDULÁS SAJTTORTA ŐSZIBARACKPÜRÉVEL

mandulás barackos sajttorta

A túrótorta után itt egy sajttorta. Nem régiben sütöttem egyet és nagyon ízlett nekünk, ezért újráztam, de az ízesítést megvariáltam. Jelen pillanatban ő az aranyérmes befutó. Isteni lett, a mandula az őszibarackkal remek párost alkot és ránézésre is elég csinoska lett szerintem.
A sajttortának csak egy baja van, hogy nem lehet azonnal nekiesni, hanem várni kell vele 1 napot és ez eléggé embert próbáló feladat :)

Hozzávalók

25 dkg Amaretti keksz
8 dg vaj

1 kg krémsajt
2 egész tojás
3 tojássárgája
2 evőkanál keményítő
6 cl. Amaretto likőr
1/4 reszelt keserű mandula
15 dkg vaníliás porcukor

80 dg érett őszibarack
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
15 dkg cukor
1/2 citromfű
3 mentalevél
2 k.k. keményítő

tálaláshoz

 Amaretti keksz morzsolva 
barackpüré


Elkészítés

Kezdjük a pürével.
Érdemes sárga húsú barackot választani, mert attól szép színe lesz.
Hámozzuk meg, vegyük i a magokat és kockázzuk fel. (lehet sokkal több barackból készíteni, hogy maradjon bőven a tálaláshoz, nagyon finom a torta, ha a pürébe tunkolgatjuk a falatokat.)
Tegyük egy lábasba, adjunk hozzá cukrot, citromlevet, reszelt citromhéjat. Kissé csapkodjuk meg a citromfüvet és tegyük a barackhoz.
Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 6-8 percet vagy amíg kiengedi a levét.
Kevés hideg vízzel keverjük  el a keményítőt és forraljuk össze a barackkal. Amikor kissé behúzta a főzetet egy botmixerrel pépesítsük, de a citromfüvet vegyük ki előtte.
A még forró pépbe dobjunk 3-4 mentalevelet és így hagyjuk teljesen kihűlni és ezt is tegyük a hűtőbe, érdemes előző nap elkészíteni, akkor gyorsan össze lehet állítani a tortát.
A kekszet törjük össze.
A vajat olvasszuk meg, majd öntsük a kekszmorzsára és nyomkodjuk egy 23 centis kerek tortaforma aljába. Érdemes sütőpapírt tenni alá.
Tegyük a hűtőbe, hogy összeálljon.
A krémsajt és a tojások legyenek szobahőmérsékletűek, mert úgy tudunk velük jól dolgozni.
A sajtot tegyük egy nagy tálba és egy fakanál segítségével keverjük el benne a cukrot, majd egyenként a tojásokat, a likőrt és a keményítőt.
Nekem volt itthon keserű mandulám és picit reszeltem bele, akinek nincs picike mandulaaromával pótolhatja, de nem olyan fontos, mert a likőr és az Amaretti keksz elég intenzív mandulaízt kölcsönöz.
Vegyük elő a hűtőből a kekszalapot. Öntsük rá a krémsajtot. 
A sűrű és hideg barackpüréből tegyünk egy kanálka segítségével kis kupacokat a sajtra és egy fogpiszkáló segítségével húzgáljuk szét. lehet szabályos mintákat is készíteni, mindenki csinálja kedvére.
Az összes pürét ne tegyük a tortára, hagyjunk a tálaláshoz is.
Bugyoláljuk fóliába a tortaformát.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra és egy nagy tepsit töltsünk tele vízzel, amit a sütő aljába helyezünk.
A tortát süssük 10 percet, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 120 fokra és még 70 percig süssük. Akkor jó, ha a teteje megszilárdult, de remeg a torta, ha megmozgatjuk.
Vegyük ki a sütőből az elkészült tortát és hagyjuk picit lehűlni. Egy éles sima késsel vágjuk körbe a szélét, vegyük le a peremet és így hagyjuk kihűlni, majd 1 napra felejtsük a hűtőben. 
Amaretti morzsával és barackpürével tálaljuk.
A következő linken részletesebb leírást találtok a sajttorta elkészítéséről: http://csaak.blogspot.com/2015/05/new-york-cheesecake-eperrel-sajttorta.html?spref=bl




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat