2015. szeptember 25.

SZILVÁS GOMBÓC

szilvás gombóc

Hiányzott még a blogról ez az egyszerű, de nagyszerű szilvás gombóc recept.
Szerintem ez is egy olyan étel, amit szinte mindenki szeret és el is tud készíteni és mindenki esküszik a saját receptjére, vagy a másik véglet, amikor betonkeménységű gombócok garmada után feladja a küzdést.
Nos, kérem szépen a titok az apró részletekben rejlik. Nem árt, ha az ember azbeszt kezekkel rendelkezik, hogy gyorsan tudjon dolgozni a tűzforró krumplival. Amennyiben rendelkezünk ilyen kezekkel, máris nyitva áll előttünk a siker kapuja.

Hozzávalók

1-1,2 kg burgonya
30 dkg liszt (+, - kevés)
2 t.k. só
5-6 dkg vaj
12 szem szilva (nálam hatalmas ringló) 
12 t.k. cukor
fahéj

enyhén sós víz a kifőzéshez

15 dkg zsemlemorzsa
olaj (amennyit felvesz)
10 dkg cukrozott darált dió
1 k.k. fahéj

porcukor a szóráshoz


A recept elkészítése

Nálam most hatalmas gombócok készültek, mert extra méretű ringló került a belsejébe. Amennyiben rendes szilvából készül, jóval több gombócot kapunk a végén.
A szilvákat magozzuk ki.
Minden szilva közepébe tegyünk egy csapott t.k. cukrot és fahéjat.
A burgonyát héjastól főzzük meg jó puhára.
Tisztítsuk meg, tegyük egy tálba és törjük pépesre.
Adjunk hozzá pici sót, olvasztott vajat és a lisztet.
Borítsuk deszkára és gyors mozdulatokkal, óvatosan gyúrjuk össze a még forró krumplival. 
A liszt mennyisége változó a krumplitól függ, de nem szabad sokat hozzáadni.
A deszkát lisztezzük be és terítsük el rajta a tésztát. Kézzel elég kilapogatni, mert annyira puha.
A szilva méretétől függően kockázzuk fel. 6-8-10 centis kockákra. Nálam most a 10 centis működött.
Vegyük a tenyerünkbe a kis tésztákat, a közepébe tegyünk egy előkészített szilvát, majd gyorsan gombócóljuk be.
Egy nagy fazékba forraljunk vizet és főzzük ki a gombócokat, de ne zsúfoljuk össze őket, inkább kevesebbet főzzünk egyszerre. Amikor feljönnek a víz tetejére, megfőttek.
A prézlit az olajjal pirítsuk össze.
Amikor elkészült, adjuk hozzá a cukrozott diót és kevés fahéjat. Egyet keverjünk még rajta a tűzön, majd vegyük le. 
Ebben forgassuk át a gombócokat. Természetesen dió nélkül is tökéletes.
Tálaláskor alaposan porcukrozzuk.



2015. szeptember 21.

FÜGÉS-ÁFONYÁS SAJTTORTA SEGÍTSÜTI 2015 ŐSZ


Ha ősz, akkor Segítsüti.
Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy én is tagja lehetek ennek a szuper blogger csapatnak, akik 30-an készítenek valami édes finomságot egy nemes cél érdekében, majd kezdetét veszi az árverés és lehet licitálni.
A mostani alkalommal a Mosoly alapítvány fogja kapni a befolyt összeget.
A licit nyertese pedig megkapja ezt a finom tortát.

ÁRVERÉS 2015 SZEPTEMBER 21- SZEPTEMBER 24. 16 ÓRA
Itt licitálhattok.

Itt olvashattok róla, hogyan is működik ez a felajánlás, kikről szól és hogyan lehet licitálni.

Mosoly Alapítvány
13. alkalommal is megszervezzük a Segítsüti sütilicitet, a gasztrobloggerek jótékonysági akcióját rászoruló gyermekek támogatására.
1) Kik?
Ismét 30 gasztroblogger készül 30 édességgel, az akció adminisztrációját - beszerzések, pénzügyi elszámolás - pedig szokás szerint a Segítsüti Közhasznú Alapítvány intézi.
2) Mikor?
Az őszi sütilicit a hagyományos időponttól kicsit eltérően zajlik: 2015. szeptember 21-én, hétfőn fognak megjelenni a sütis bejegyzések az egyes blogokban, és kerülnek fel majd egyidejűleg a licitálós menü alá, és kezdődhet rájuk rögtön a licit. Ezután három napon át zajlik az árverés, amely 2015. szeptember 24-én, csütörtökön 16:00-kor zárul. Az egyeztetéseket követően majd minden egyes nyertesnek vele egyeztetve értelemszerűen frissen újrasütik a nyereményét, és eljuttatják neki.
3) Kit támogatunk?
A befolyt támogatási összegből most a Mosoly Alapítványt, és rajtuk keresztül a beteg és lelki traumát átélt gyermekek gyógyulását támogatjuk.
4) Hogyan?
Minden tepsi sütemény kikiáltási ára továbbra is 1.000 forint lesz. A liciteket a Sütiárverés menüpont alatt lehet majd megtenni, ehhez pedig egy egyszerű regisztráció (név, e-mail cím) szükséges. Aki már korábban regisztrált az oldalra, ezt már nem kell ismét megtennie, ha netán a jelszavát elfelejtette, ez orvosolható a belépési oldalon. A nyertes az lesz, aki a legmagasabb összeget ajánlja adott süteményért szeptember 24-én 16:00-ig. Most is megtartjuk a "vigaszág" lehetőségét, ha van olyan gasztroblogger, aki a második (vagy többedik) helyezettnek is vállalja a sütemény ismételt megsütését, és a második (többedik) helyezett is vállalja az általa felajánlott licitösszeg kifizetését, a sütemény nyertesének hozzájárulásával. Most is az egyes felajánlókra és a bloggerekre lesz bízva, hogy létrejönnek-e ilyen vigaszágas egyezségek. Ezután a nyertes/vigaszágas átutalja a vállalt összeget, a bloggerrel egyeztet az átadás-átvételről. Erre nézve  azt fogalmaznánk meg kérésként a nyertes felé, hogy ez az átadás a következő Segítsüti akcióig (tehát 2016. március végéig) lehetőség szerint valósuljon meg. Sajnos több esetben nagyon elnyúlt az átadás, és a felajánló bloggerek is magánszemélyek, nem lehet tőlük elvárni, hogy a felajánlást adott esetben egy évvel az akció után valósítsák meg.





A torta.
Lisztmentes. Az alapja müzli, melyet áfonyával és fügével gazdagítottam.
A krémet igazi vaníliával ízesítettem, amit még házi áfonyadzsemmel is megbolondítottam. A dzsem kis kupacokba került bele.
A tetejét alaposan megpakoltam friss fügével és áfonyával, sőt még egy pikáns áfonyaöntet is készült hozzá.
Az alaprecept itt olvasható.

Sikeres licitálást kívánok mindenkinek :)


2015. szeptember 17.

SAJTOS PEREMŰ PIZZA

Pizza

Halálra idegesít, ha pizzát sütök, a gyerek mindig otthagyja a széleit. Pedig vékony tésztát szoktam készíteni és jó ropogós mindig a széle, én imádom. Így gondoltam egyet és nagyobbra nyújtottam az alapot és teleraktam sajtcsíkokkal, majd ráhajtottam a tésztát, majd a szokásos módon elhelyeztem rajta a feltéteket és megsütöttem. A végeredmény egy nagyon guszta, szép peremes pizza lett. A sajt feldobta a széleket, így valamennyit megevett a gyerek, de nem az összeset, Fél siker, de érdemes kipróbálni, mert jópofa és még finom is, főleg a hozzám hasonló "sajtőrülteknek" :)

Hozzávalók

50 dkg liszt
1,2 dkg élesztő
2,5-3 dl víz
1 t.k. cukor
1 csapott evőkanál só
1 t.k. szárított oregánó
0,5 dl olíva

szósz

1 hámozott paradicsom
1 sűrített paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 t.k. só
1 t.k. cukor
1 t.k. bazsalikom
1 t.k. oregánó
1 t.k. rozmaring
1 k.k. kakukkfű
2 babér
bors

feltét

3 érett paradicsom
sonka
többféle olvadós sajt (rengeteg)




A pizza elkészítése

Általában 3 db. 32 centis pizza jön ki ebből a mennyiségből.

A langyos vízben morzsoljuk el az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot és hagyjuk felfutni.
A lisztet szitáljuk egy tálba, morzsoljuk bele az oregánót és adjuk hozzá a sót.
A felfuttatott élesztős vizet öntsük a lisztre, adjuk hozzá az olívát, majd alaposan dolgozzuk ki a tésztát.
Takarjuk le és hagyjuk a duplájára kelni.

A szószhoz aprítsuk fel a hagymát és kevés olíván süssük üvegesre. Adjuk az olajhoz a szárított fűszereket és a cukrot és a hagymával együtt süssük.
Öntsük fel a kétféle paradicsommal, sózzuk és borsozzuk, reszeljük bele a fokhagymát és főzzük 20 percet.

A megkelt tésztát lazán nyomkodjuk át és osszuk 3 egyforma gombócra.
Nyújtsuk egyenként k.b. 35 centis körökre.
A pizzaformákat szórjuk meg búzadarával.
Helyezzük rájuk a tésztaköröket.
A sajtot vagdossuk fél centi vastag darabokra és rakjuk körbe a pizzák peremét vele. Hajtogassuk  a sajtra a tésztát és szorosan nyomkodjuk körbe.
Kenegessük meg a szósszal. Majd pakoljuk meg gazdagon a szeletelt paradicsommal, sonkával és különféle sajtokkal.
A sütőt melegítsük elő 240 fokra és a forró sütőben pár perc alatt süssük készre a pizzákat.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat