2015. október 30.

KARAMELLÁS ALMÁS PITE DIÓHABBAL

karamellás almás pite dióhabbal

Itt az alma és diószezon, tehát almás pite. Ez a fantasztikusra sikeredett pite, nem  a hagyományos módon készült, variáltam rajta egy kicsit és be kell, hogy valljam igen csak jól tettem. Nem, semmi bajom a hagyományos almás pitével, imádom, de izgatott a felturbózott változat. Nagy kritikusom a tini lányom, aki ritkán esik hasra  a produktumjaimtól- (megszokta, hogy finomat és szépet teszek elé) -ezúttal viszont nem győztem bezsebelni a dicséreteit. Ettől nagyobb elismerés nem is kell nekem.
Az savanyú almákat felkockáztam, készítettem egy  narancsos karamellt, az almákat megfürdettem benne, majd az elősütött tésztára halmoztam és a végén megkoronáztam dióval elkevert felvert tojásfehérjével.



Hozzávalók

tészta

30 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojás
1 csipet só
1 evőkanál cukor

karamell

5 evőkanál cukor
1 evőkanál víz
1 narancs reszelt héja
1 narancs kifacsart leve
1 t.k. étkezési keményítő

alma

8 nagyobb savanykás alma
1 citrom leve
1 t.k. fahéj
1 evőkanál gríz

hab

4 tojásfehérje
4 evőkanál cukor
4 evőkanál darált dió
1 k.k. ecet

5 dkg cukrozott dió


Elkészítés

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, tegyük egy fóliába és pár órát pihentessük a hűtőben.
Az almákat csumázzuk ki és héjastól kockázzuk fel, facsarjuk rá egy citrom levét és hagyjuk benne állni.
5 evőkanál cukrot egy evőkanál víz kíséretében tegyük egy lábasba és készítsünk belőle karamellt. Addig hevítsük kevergetés nélkül, amíg szép borostyán színt kap. Ekkor gyorsan adjuk hozzá a kifacsart narancslevet a reszelt narancshéjat és a kevés hideg vízben elkevert keményítőt. Kevergessük, majd forraljuk addig, amíg sűrű szósz válik belőle, majd adjuk hozzá a citromos almákat és a grízt, 2 -3 percig forraljuk össze, majd hűtsük le. Ha az alma túl sok levet ereszt, akkor lehet, hogy kell még 1 kanál grízt, nekem elég volt 1. Az a lényeg, hogy ne maradjon folyós a töltelék, mert akkor eláztatja a tésztaréteget.
A kipihent tésztát nyújtsuk vékonyra.
A piteformát vajazzuk és lisztezzük.
Emeljük bele a tésztát és egyengessük el, a forma mindenhol legyen bevonva a tésztával, ha valahol elszakad, tapasszuk össze.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverés) és helyezzük be a tésztát és vakon süssük addig, amíg halvány színt kap.
Közben a 4 tojásfehérjét verjük fel, amikor félkemény, adjuk hozzá az ecetet és kanalanként a cukrot. Az elkészült kemény habhoz adjuk a darált diót és egy spatulával óvatosan vegyítsük el benne.
Az elősütött tésztára szórjunk cukrozott diót, erre simítsuk a karamelles almát és tegyük vissza 10 percre a forró sütőbe.
10 perc után simítsuk a diós habot az alma tetejére.
A sütőt vegyük magasabb hőmérsékletre 200 fok és dugjuk vissza a pitét 3 perc után vegyük vissza 100 fokra a hőmérsékletet és fél órát hagyjuk a sütit, majd kapcsoljuk ki a sütőt és résre nyitott ajtóval hagyjuk kihűlni.
Almaszeletekkel és dióbéllel díszítsük.
 Hidegen szépen szeletelhető. 



2015. október 20.

BROKKOLIS CHEDDAROS PITE ROPOGÓS BACON CHIPS-SZEL (Quiche)



Isteni pite kerekedett a brokkoliból. Egy kis salátával igazán pompás vacsora az egész család számára. A vegák hagyják el a ropogós bacon-t a tetejéről, de én semmi pénzért nem tenném.
Gyorsan elkészíthető és ízekben igencsak gazdag a végeredmény, pedig nincs benne olyan sokféle alapanyag.

brokkolis pite

Hozzávalók

tészta

30 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojássárgája
1 evőkanál hideg víz
1 nagy csipet só

töltelék

50 dkg friss brokkoli
10 cm póré
15 dkg cheddar
3 dl habtejszín
3 nagy egész tojás
1 nagy csipet frissen reszelt szerecsendió
1 csipetnyi fehér bors

10 dkg bacon



Elkészítés

Először is kezdjük a tésztával-amit akár előző nap is elkészíthetünk.
A lisztet, a felkockázott vajat és a tojássárgát tegyük egy mély tálba. Sózzuk meg és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, ha nem akar összeállni pici hideg vizet adjunk hozzá és akkor gyorsan tészta kerekedik belőle.
Csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe pihenni.
A brokkolit szedjük rózsáira, de a szárát hagyjuk rajta nyugodtan, csak a vastag talpától szabadítsuk meg. 
Egy fazékba tegyünk vizet, forraljuk fel és gazdagon sózzuk meg. Amikor forr, dobjuk bele a brokkolit és 2-3 percet főzzük, majd szedjük hideg vízbe. Ne főzzük szét, mert még megy a sütőbe és akkor teljesen elveszti a tartását.
A kihűlt brokkolirózsákat papírtörlővel szárítsuk meg.
A tejszínt dolgozzuk össze a tojásokkal, sózzuk és ízesítsük még kevés fehér borssal és pici szerecsendióval.
A cheddart vágjuk fél centis kockákra.
A pórét vékonyan karikázzuk fel.
Készítsük elő a piteformát-lisztezzük ki.
Két fólia között nyújtsuk vékonyra a pihentetett tésztát, majd nyomkodjuk a formába. Ha elszakad, nem baj, javítsuk ki a hibákat, a végeredményen nem fog látszódni.
180 fokos sütőben 10 percig süssük elő a tésztát.
A brokkolikat helyezzük el  rajta egyenletesen. Szórjuk rá a sajtkockákat és kevés pórét, majd öntsük fel a tojásos tejszínnel.
Toljuk vissza a forró sütőbe és 15-20 perc alatt süssük készre.
A bacont pirítsuk ropogósra.
Tálaláskor halmozzuk a ropogós bacont a pite tetejére, szórjuk meg póréval és friss saláta kíséretében fogyasszuk el.

Jó étvágyat!


2015. október 12.

KÓKUSZOS ANANÁSZOS CSOKIS TORTA

kókuszos ananászos csokoládés torta

Fánikám 16 éves lett. Minden évben megrendeli tőlem a tortáját, én pedig igyekszem elkészíteni számára a megálmodott kompozíciót.
Az idén rendesen feladta a leckét, mert azt kérte, hogy kókuszkrém és ananászhab legyen benne, de az alapja nem lehet piskóta.
Elsőre úgy gondoltam, hogy én ezt képtelen vagyok kivitelezni, de aztán addig törtem a fejem, hogy kisült valami. Nem lett a legtökéletesebb, van még mit javítani a recepten és a kivitelezésen, de összeállt. Az alapja brownie szerű nagyon csokis lapok, az egyik réteg sűrű főzött kókuszkrém, a felső réteg pedig tejszínes ananászhab lett. Szeletelhető és nem gej, sőt még finom is.

 Hozzávalók

lapok

20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
4 tojás
15 dkg liszt
1 nagy csipet só
2 evőkanál cukor
1/2 cs. sütőpor
1 evőkanál kakaópor

ananászhab

50 dkg tisztított ananász
pár csepp citromlé
2 evőkanál cukor
3 dl habtejszín
1 cs. habfixáló
1/4 cs. zselatin fix

kókuszkrém

10 dkg kókuszreszelék
5 dl tej
5 evőkanál cukor
1/2 vaníliarúd
1/2 citrom  reszelt héja
1/2 cs. zselatin fix
4 cl kókuszlikőr vagy szirup
2 tojás
1 evőkanál keményítő
5 dkg vaj


Elkészítés

A tojásokat verjük fel habosra a cukorral.
A vajat és a csokit gőz fölött olvasszuk fel.
Keverjük el a felolvasztott csokoládés vajat a felvert tojásokkal.
A lisztet keverjük össze a sóval, sütőporral és kakaóval, majd vegyítsük el a folyékony alapanyagokkal.
Két kerek sütőformát (20 centis) béleljünk ki sütőpapírral, és osszuk szét  bennük a masszát. 11 perc alatt 175 fokon légkeveréssel süssük készre. Akkor jó, ha még nyersnek érezzük a közepét, de a teteje vékonyan már szilárd. (Én egy számmal nagyobb formában sütöttem meg és amikor kihűlt akkor kiszúrtam a kisebb formával, így egyenletes lett a széle és maradt egy kis morzsa a díszítéshez.)
Hagyjuk kihűlni a lapokat.
A kókuszt tegyük lábasba, öntsük fel a tejjel és kis lángon főzzük. A vaníliamagokat kaparjuk ki és a rudat adjuk a főzethez. 20 perc után adjuk hozzá a citromhéjat, cukrot és a kikapart magokat.
Vegyük le a tűzről, turmixoljuk át, és hagyjuk kihűlni.
A tojásokat gőz fölött verjük fel, 1 kanál cukorral és adjunk hozzá 1 kanál keményítőt. Pár percig eltart amíg sűrű lesz, de kibírható. Amikor szép sűrű, vegyük le a tűzről és keverjük el benne a vajat.
Adjuk a lehűlt kókuszhoz.
A tejszínt verjük fel a habfixálóval és ezt is keverjük el a hideg kókuszban fél csomag zselatin fix  és a kókuszlikőr társaságában.
Tegyük a hűtőbe és imádkozzunk, hogy sűrű masszát kapjunk.
Valószínű, hogy egyszerűbben is lehetne kókuszkrémet készíteni, de ez most ilyen körülményesre sikeredett.
Az ananászt kockázzuk fel, ízesítsük kevés cukorral és citromlével, majd turmixoljuk péppé.
A tejszínt verjük fel egy csomag habfixálóval és keverjük el a pürével, ebbe is keverjünk zselatin fixet és hűtsük le a hűtőben.
A lapokról húzzuk le a sütőpapírt és helyezzük az egyiket a kapcsos tortaforma aljába. Halmozzuk rá a kókuszkrémet, majd a második lapot, arra pedig az ananászhabot.
Ananásszal és kevés morzsával díszítsük és tálalás előtt pár órát hagyjuk a hűtőben összeállni.



2015. október 10.

A LEGFINOMABB HEKK

hekk

Elég érdekes dolog, hogy Magyarországon a legkedveltebb strandkaja a hekk lett. Mivel kötelező a Balatonon és a Rómain is hekket enni, ezért sokakban az a kép él, hogy ez a fagyasztott csoda a Dunában vagy a Balatonban éli az életét, ezért végzi  azt a strandok büféiben. No meg aztán mindezt még fej nélkül is teszi, mert nem igazán láthatjuk az arcocskáját - elmondom jobban járunk, ha nem látjuk, mert ritka rusnya dög szegény. A képen megcsodálhatjátok.

hekk feje

Eltöltöttem pár évet olyan vendéglátóegységekben, ahol hekket is értékesítettünk, így elég sokszor hallottam a kérdést, hogy dunai vagy balatoni a hekkecske. A válaszom általában a dunai volt, néha morogtak, hogy jobb lenne a balatoni, mert annak finomabb az íze. Hát erre már nem igazán tud az ember lánya választ adni.
A hekk a tőkehalak törzsébe tartozó ragadozó hal, Argentínából származik. Itthon a filét és az apróbb törzseket árulják. Szerencsére a Metroban lehet kapni emberesebb darabokat is. Minél nagyobb a törzs, annál finomabb a húsa. Érdemes a nagyobb darabokra vadászni. Otthon is ki lehet sütni, csak egy nagy lábas kell hozzá és jó sok olaj vagy kókuszzsír, no meg a jó szellőzés.

nyers hekktörzs

Hozzávalók

1 -2 termetes 40-50 dkg hekktörzs
durva szemű só

panír

2/3 rész liszt
1/3 rész prézli
szárított kapor
szárított bazsalikom
őrölt bors
kevés fokhagyma-granulátum


Elkészítés

Engedjük ki a hekket a hűtőben vagy hideg vízbe áztatva (a meleg víz nem jó, mert ledobja a bőrét és nem lesz szép ).
Irdaljuk be a halat, hogy jól átsüljön majd.
A sóval  alaposan dörzsöljük be.
A panír hozzávalóit keverjük össze és forgassuk meg benne a halat. Ügyeljünk rá, hogy mindenhol befedje.
Egy nagy edényben forrósítsuk fel az olajat és süssük ki benne a halat. 8-10 perc alatt csodásan átsül, akkor jó, ha szép rozsdabarna színt kap és ropogós a bundája. Fontos, hogy az olaj nagyon forró legyen.
Ez a megszokott elkészítés, de a lisztet  és a prézlit lecserélhetjük kukoricalisztre és darára, akkor gluténmentes változatot kapunk. 
A panírt is elhagyhatjuk, Abban az esetben sózzuk és a nekünk tetsző fűszerekkel dörzsöljük be és ugyanígy forró olajban süssük ki.
A fogyasztása sem bonyolult. A jól megsült hekk gerincét egyben ki lehet emelni, ha a háta közepén  hosszában felvágjuk a halat, akkor szépen szétnyílik és kiemelhetjük a gerincét.
Kovászos uborka és friss kenyér dukál mellé.

szétbontva szálka nélkül







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat