2015. november 22.

SÜTŐTÖKÖS-NARANCSOS-CSOKIS SÜTIKOSZORÚ

sütőtökös narancsos csokoládés sütikoszorú

Ha utálod a sütőtököt, akkor ebben a formában imádni fogod, ha pedig szereted akkor azért készítsd el.
Az utóbbi időben kevés időm volt a neten bóklászni a bejegyzések között, de egyik nap leültem a gép elé és szétnéztem és akkor találtam Gerdinél egy igencsak kívánatos sütőtökös süteményt. Ekkor gyorsan elhatároztam, hogy én is megalkotom az én gyerekkompatibilis sütőtökös süteményem. A lányom ugyanis utálja a sütőtököt.
 A sütemények hihetetlenül szaftosak lesznek, ha zöldség kerül a tésztába. A répatortákat imádjuk, a céklásak nálunk nem működnek, ezért most kipróbáltam a sütőtököt. 
Én hülye megmondtam a gyereknek, hogy mi van a tésztában, ezért elég sokat kellett nyaggatnom, hogy kóstolja meg. Először erősködött, hogy ő érzi a sütőtököt benne, de aztán csak fogyatkoztak a szelletek. Este jöttek a barátnői és kértem, hogy kínálja meg őket. Na, ekkor derült ki, hogy mennyire ízlik a süti. Csak 1-1 vékony szeletkét engedélyezett a lányoknak, nehogy elfogyjon. Ennyit a sütőtök utálatról.


Hozzávalók

30 dkg sütőtökpüré
30 dkg liszt
15 dkg vaj
3 egész tojás
1 narancs leve és héja
15 dkg cukor
1,5 evőkanál kakaó
2-3 dkg csokoládélencse
1-1,5 dl tej
2/3 tasak sütőpor
1 k.k. fahéj
1/2 k.k. gyömbér

6 dkg étcsokoládé a mázhoz



A sütemény elkészítése

A sütőtököt vékonyan szórjuk meg cukorral és a sütőben süssük addig, amíg gyönyörűen megkaramellízálódik a teteje.
Kaparjuk egy tálkába ( az elkészült püré legyen 30 dkg) pépesítsük és amíg forró reszeljük bele a narancs héját. Keverjük el és hűtsük ki.
3 egész tojást üssünk egy tálba, adjuk hozzá a cukrot és elektromos habverővel verjük keményre, fehéredésig.
A vajat olvasszuk fel.
A felolvasztott vajat keverjük el a pürével.
A pürét ízesítsük a fahéjjal és gyömbérrel ( Későn jutott eszembe, de a kardamom is tökéletes ízesítője lehet).
Egy tálba szitáljuk a lisztet és keverjük el benne a sütőport.
A lisztet kezdjük el adagolni a vajas püréhez, szorgosan kevergessük és minden adag liszt után öntsünk hozzá kevéske tejet. Facsarjuk hozzá 3/4 narancs levét is.
Elég sűrű lesz a tészta, lehet még elbír majd fél deci tejet. A végeredmény lassan terüljön szét.
Az elkészült masszát nagyjából felezzük el és az egyik felébe kanalazzuk a kakaót és ide facsarjuk még a maradék narancslevet és szórjuk bele a csokilencsét.
Válasszunk ki egy nekünk tetsző formát. Nekem fejlövésem a szilikon koszorúforma, de egy sima kerek tortaforma, vagy hagyományos tepsi is megteszi.
Vajazzuk és lisztezzük ki a formát (a szilikont nem kell) és felváltva kanalazzuk bele a kétféle színű tésztát.
A sütőt melegítsük 175 fokra légkeverés és süssük készre a süteményt.
A koszorúban k.b. 30 perc kellett neki (tűpróba). szépen meg fog emelkedni és kissé megrepedezik majd a teteje, de ez lesz majd az alja, így nem zavaró.
Az elkészült süteményt fordítsuk ki a formából egy rácsra és hagyjuk kihűlni.
A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, löttyinthetünk bele kevéske olajat, hogy fényesebb legyen.
A lehűlt süteményre csorgassuk a csokoládét, csíkokban, rácsokban vagy vonjuk be teljesen, ahogy kedvünk tartja.
Isteni puha, szaftos  sütemény a végeredmény, ami mesés színekben pompázik és egyáltalán nincs sütőtök íze. Csodálatos egy kávé vagy tea mellé is.

Tipp: a cukor mennyisége függ a sütőtök édességétől is. Simán elbír több cukrot, de én nem szeretem a nagyon édes sütiket, tehát édesszájúak, nyugodtan tegyenek 1-2 kanál cukorral többet a tésztához.

sütőtökös süti



2015. november 20.

CITROMOS KRUMPLISALÁTA FÜSTÖLT PISZTRÁNGGAL ÉS PIRÍTOTT MOGYORÓVAL

Citromos krumplisaláta füstölt pisztránggal

Régebben gyakran készítettem hasonló salátákat, aztán ráuntunk, de most megint nagyon megkívántam. Ismét meg kell állapítanom, hogy fenséges, isteni......egyszerűen csak imádni lehet. Melegen  és hidegen is mennyei. Gyorsan összedobható, ez is az egyik nagy előnye.Tökéletes egy laza ebédnek vagy vacsorának.

Hozzávalók

60 dkg héjában főtt burgonya
25 dkg füstölt pisztráng
pár szem koktél paradicsom
1/2 fej lila hagyma
2 marék rukola
1 marék pirított, szeletelt mogyoró v. mandula

öntet

0,5 dl extra szűz olíva
1 citrom leve
1 öntet juharszirup
2 gerezd fokhagyma
1 csipet só
2 csipet chili pehely
kevés frissen őrölt fekete bors
2-3 szál friss petrezselyem

a burgonya átforgatásához

1 evőkanál extra szűz olíva
2 szál friss rozmaring
3-4 szardellafilé



Elkészítés

Először is főzzük meg a burgonyát héjastól, egészben.
Az öntet hozzávalóit tegyük egy tálba és kézi habverővel keverjük egyneműre. Az édes ízt adhatjuk méz formájában is hozzá, nem fontos ezért juharszirupot vásárolni.
A megfőtt burgonyát vágjuk 0,5 centis karikákra és tegyük egy kevés olívával felhevített serpenyőbe. Adjuk hozzá a szardellafiléket és a friss rozmaringot. Pár percig hevítsük, amíg a szardella elolvad és átveszi a burgonya az ízeket. (ha kell még sózzuk, de a szardella sóssága miatt szerintem nem kell utána sózni)
A forró burgonyát szedjük az elkészített öntetre, keverjük el és adjuk hozzá a rukolát, a lila hagymát és a felezett paradicsomokat. A tetejére tépkedjük a pisztrángot és  pirított szeletelt mogyoróval megszórjuk.

Nagyon finom melegen, de hidegen is igencsak kiváló :)


2015. november 19.

MARHAPÖRKÖLT TÚRÓS CSUSZÁVAL

marhapörkölt túrós csuszával

Egyszerű, igazi magyaros fogás, ilyet is kell néha készíteni.
Gondolom minden háziasszonynak és háziúrnak van bevált receptje a pörköltet illetően, de a kezdőknek talán segítségükre lehet, ez az alaprecept.

A recept hozzávalói

1 kg marhalábszár vagy lapocka
2 közepes vöröshagyma
1 nagy paprika
1 hegyes erős
1 nagy paradicsom
2 gerezd fokhagyma
3-4 dkg füstölt szalonna
2 t.k. pirospaprika
1 k.k. bors
1 k.k. kömény
1 babérlevél
1 t.k. majoránna
1 dl vörösbor
2 t.k. só 

1/2 kg fodros kocka
20 dkg túró
1 doboz tejföl
1 e.k. só


Elkészítés

A hagymát tisztítsuk meg és aprítsuk fel.
A szalonnát szintén kockázzuk és tegyük egy lábasba.
Süssük zsírjára, majd dobjuk rá a hagymát.
A paprikát és paradicsomot is aprítsuk és dobjuk a megüvegesedett hagymára.
(én elég apróra szoktam szabdalni, mert csak az ízére van szükség és ez is sűríti majd a szaftját, jobb amikor teljesen szétfő)
A húst kockázzuk olyan 1,5 centis darabokra.
Tegyük a megfonnyasztott zöldségekre, szórjuk meg a pirospaprikával, dobjuk hozzá a babért és a köményt. Kicsit kapassuk meg a húskockákat, amikor kifehéredik öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
Amikor felforr, vegyük kicsire a lángot, adjuk hozzá a majoránnát, egészben a hegyes erőst és fedjük le.
Főzzük legalább 2 órát, majd sózzuk, borsozzuk, reszeljük hozzá a fokhagymát. Ellenőrizzük a hús állagát, ha már puhának véljük, akkor nagy lángon, fedő nélkül forraljuk sűrűre a levét.
A kockatésztát főzzük kis lobogó sós vízben, majd keverjük el a túróval és a tejföllel.
4 embernek bőven elég.






2015. november 17.

ÉDES RAVIOLI BANÁNNAL ÉS NUTELLÁVAL TÖLTVE FEHÉR CSOKOLÁDÉ SZÓSSZAL

banánnal és nutellával töltött ravioli

Fejedelmi desszertet sikerült alkotnom. Ajánlom mindenkinek.
Általában nehezen veszem rá magam a tészta elkészítésére, de most hatalmas hévvel vetettem magam bele. Gyorsan elkészül, nem is értem, hogy miért nem húzódzkodom tőle.

Hozzávalók

Tészta

10 dkg liszt
1 tojás
1 csipet só
1 evőkanál kakaó
1 evőkanál olaj

Töltelék

1 banán
1 csipet fahéj
1-2 evőkanál nutella

Szósz

2 dl habtejszín
8 dkg fehér csokoládé


A recept elkészítése


A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. Nekem mániám, hogy adok hozzá kevés olajat, de tudom ez nem kell az alaprecepthez, de én így szeretem, szerintem selymesebb lesz tőle a tészta. A kakaó miatt kicsit nehezebben áll össze, ha nem boldogultok, akkor 1 kanál hideg víz azonnal segít a bajon.
Szerintem pihentetni sem kell, ezért a selymes, rugalmas tésztagolyót felezzük meg és nyújtsuk ki 2 hosszú vékony csíkra. Akinek van gépe a 6-os fokozatig nyújtsa, akinek nincs, arra fárasztó feladat vár.
Készítsük el a tölteléket. Egy banánt villával pépesítsünk, adjunk hozzá 1 leheletnyi fahéjat.
Fektessük le az egyik tésztacsíkot, kiskanállal tegyünk rá kis banánkupacokat, majd kanalazzunk nutellát a banánokra.
Egy vizes ecsettel húzzunk ragasztócsíkokat a töltelékek köré és fektessük rá a másik tésztacsíkot,  ujjal nyomkodjuk körbe, majd nekünk tetsző formával szaggassuk ki őket.
Forraljunk vizet és dobjuk lobogó vízbe a raviolit. Nagyon gyorsan elkészül, k.b. 1,5 perc. Szedjük kivajazott tálba a kifőtt tésztát.
A szószhoz forraljuk fel a tejszínt, majd kevergessük el a feldarabolt csokoládét a forró tejszínbe. Addig kevergessük, amíg fényes szósszá alakul.
Kanalazzunk a szószból a tányérokra, fektessük rá a kifőtt tésztát, reszeljünk rá fehér csokoládét és adjunk mellé pár szelet banánt.



2015. november 16.

CSIRKECOMBOK ZÖLD KÖNTÖSBEN, LILA KARFIOLPÜRÉVEL

csirkecombok zöld köntösben lila karfiolpürével

Maga az elképzelés jó volt, de a kivitelezés nem lett a legtökéletesebb. Minden rosszban van valami jó, mert tanul az ember lánya. Mind a két főszereplő esetében bénáztam, nem az ízzel volt a probléma, hanem a kivitelezés minőségén esett csorba. A zöld köntös elkészítésénél, nem vágtam le a kenyér héját, így maradt 1-2 nagyobbacska héjmaradék a panírban, ami csak esztétikailag kifogásolható, jól látszik a fotókon és ezért nem is tapadt a legtökéletesebben.
A másik bakit a karfiolnál követtem el. A mai napig nem jöttem rá, hogy mi lehetett az ok,  csak gyanítom. A karfiol csodás lila színe adta az ötletet az ételhez. Sós vízben főztem meg és egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy irgalmatlan kék színben pompázik a karfiol és a főzőlé is. Nem tudtam mire vélni a dolgot és arra a megfejtésre jutottam, hogy csakis a Himalája só okozhatott valami kémiai folyamatot (lúgos-savas kémhatás). Régebben tengeri sót használtam, és pár hónapja tértem át a Himalájára és eddig még nem tapasztaltam ilyen reakciót. Vagy gyárilag követtek el valamit a karfiollal és mesterségesen színezték, de ezt nem akarom feltételezni a forgalmazóról (Lidl).
Aztán sok időm nem volt tipródni a kérdésen és a hűtőből kikaptam egy kis céklalevet és a kékséghez kevertem, így sikerült visszaállítanom az eredeti színt, a végeredmény ízében pedig nem volt zavaró, mert minimális mennyiséget használtam fel belőle.
Szóval a tanulság: vágjuk le a kenyér héját és próbálkozzunk normál sóval a karfiol megfőzésénél.




Az étel hozzávalói

1 kg alsó csirkecomb
bors
kevéske olaj a sütéshez

főzőlé

1 -2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 e.k. só
1 k.k. chili
1-1,5 liter víz

panír

1 szelet szikkadtabb kenyér
1 kötegpetrezselyem
0,5 köteg bazsalikom
1 szál rozmaring

karfiolpüré

1 nagy fej lila karfiol
1/2 dl tejszín
8 dkg vaj
pici bors

A recept elkészítése

A combokat az ízesített vízben főzzük meg, majd szedjük törlőpapírra és szárítgassuk meg.
Sózzuk, borsozzuk a húst.
Egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat és minden oldalról pirítsuk át a combokat.
Közben egy aprítógépbe tegyük a héjától megfosztott, felkockázott kenyeret, a csokor petrezselymet, bazsalikomot és egy kis rozmaringot (bármilyen nekünk tetsző friss fűszer megteszi) és aprítsuk morzsaszerűre. Öntsük egy tányérra.
A megsült combokat azonnal forgassuk a friss fűszerkeverékbe.
A karfiolt szedjük rózsáira. Sós vizet forraljunk fel és dobjuk a rózsákat a forró vízbe. Pár percet főzzük, egy villával ellenőrizzük, hogy puha-e, majd szűrjük le, vajjal és  kevéske tejszínnel turmixoljuk össze, ha kell sózzuk utána és reménykedjünk, hogy nem vesztette el a színét.


2015. november 11.

AMBRÓZIA SALÁTA

ambrózia saláta

Ez egy amerikai desszert, de fogalmam sincs a történtéről, nem igazán találtam róla irodalmat. A neve lenyűgöző, hisz a görög istenek eledele volt az ambrózia, ezért csakis isteni finom lehet egy ilyen nevű étek.
Eleinte gondoltam, hogy kihagyom belőle a pillecukrot, de a lányom nem igazán tartotta jó ötletnek ezt a megoldást, így belekerült. Az igazat megvallva minden ellenszenvem ellenére remekül elfér benne, kár lett volna kihagyni.
A szószt lehet készíteni felvert tejszínből, joghurtból vagy krémsajtból is. A gyümölcsöket is lehet variálni, de az ananászt ne szabad kihagyni belőle.


A recept hozzávalói

1 érett ananász
1 babán
1 mandarin
1 narancs
1/2 gránátalma
pár szem szőlő
1/2 kókuszdió
1/2 narancs reszelt héja
1 marék pillecukor
2,5 dl sűrű tejföl (tejszín, joghurt..)
2 evőkanál porcukor v. méz
1/2 vanília kikapart magja
kevés méz v. juharszirup


A saláta elkészítése

A gyümölcsöket tisztítsuk meg és kockázzuk fel az ananászt, narancsot és a banánt.
A narancs héját reszeljük le a tisztítás előtt.
A gránátalmát vágjuk félbe és ütögessük ki belőle a magokat. Remek az alma is hozzá, ha nincs gránátalmánk.
A kókuszdiót is műtsük szét és a hófehér húsát reszeljük le.
A tejfölt tegyük egy tálba, édesítsük meg mézzel v. porcukorral. A vaníliarudat vágjuk ketté és a magokat kaparjuk a tejfölbe.
A pillecukrot is kockázzuk fel és adjuk a gyümölcsökhöz.
Az öntetet borítsuk a gyümölcsökre, adjuk hozzá a narancshéjat és a lereszelt kókusz felét és alaposan keverjük össze. A tetejét borítsuk be a maradék kókusszal.
Az elkészült salátát pár órát a hűtőben kell tartani, hogy alaposan összeérjenek az ízek.
Egy kissé savanykás a végeredmény, ezért nagyon jól áll ennek a desszertnek, ha tálaláskor meglocsoljuk kevés juharsziruppal vagy mézzel.
Remek ünnepi desszert, egy nagy lakoma után is lecsúszik.







2015. november 10.

SAJTKRÉMES, KELBIMBÓS CSIRKEMELL



Ez nem az a szépen tálalható fajta, de azért így is elfogyott :)
A maradékhasznosítás jegyében készült egytál. Gyorsan összedobható és mindenki jól tud lakni belőle.


Hozzávalók

25 dkg krémsajt
2 dl tejöl
5 dkg cheddar
3-4 gerezd fokhagyma
2 csipet chili pehely
frissen őrölt bors
1-2 csipet só

50 dkg kelbimbó
1 k.k. kömény
1 evőkanál só
5 dl víz

1 csirkemell
1 k.k. szárított oregánó
1 k.k. só
bors

10 dkg mozzarella
kevés olíva


A recept elkészítése

Először is sós, köményes vízben főzzük meg a  megtisztított kelbimbókat.
A csirkemellet vágjuk vékonyabb szeletekre.
Sózzuk, borsozzuk, hintsük meg oregánóval és kevés olajon süssük ki őket.
A krémsajtot keverjük el a tejföllel, reszeljük bele a cheddar sajtot, ízesítsük sóval, borssal, chili pehellyel és reszelt fokhagymával.
A sütőedény aljára fektessük a megsült csirkemelleket, borítsuk rá a kelbimbókat majd az egészet öntsük nyakon a krémsajtos keverékkel.
Tépkedjük a tetejére a mozzarella sajtot, locsoljuk meg kevés extra szűz olívával és dugjuk a forró sütőbe. Süssük aranybarnára 190 fokon (légkeverés).


2015. november 6.

KARAMELLÁS TIRAMISU TORTA GRILLÁZZSAL

karamelles tiramisu torta grillázzsal

Lehet, hogy nem ez a legjobb névválasztás, de alapjaiban ez is tiramisu. 
Hihetetlenül finom volt, így nálunk ebben a formában fog előfordulni a jövőben.
Kísérletezik az ember és, ha szerencséje van, akkor egyszer összejön az az ízvilág és állag, ami számára a legtökéletesebb. Nálam most érkezett el ez a pillanat. A nyers tojások most is kimaradtak a krémből és a puha, krémes állagot remekül kompenzálta a ropogós grillázs a tetején. A krémbe se került sok cukor, inkább a savanykás krémsajt dominált, de ezt meg a mézédes karamell ellensúlyozta.
Fogadjátok szeretettel ezt az isteni receptet, remélem nálatok is bekerül majd a kedvenc receptek gyűjteményébe.


Hozzávalók

alap

1 nagy csomag babapiskóta
3-4 dl kávé
1/2 dl karamellszirup
1/2 kg krémsajt
2 evőkanál porcukor

krém

3 dl habtejszín
1 cs. habfixáló
6 cl Amaretto likőr

karamellszirup

6 evőkanál cukor
1 dl víz
kis öntet Amaretto
1 t.k. étkezési keményítő

grillázs

1-2 dkg dió v. mandulabél
3 evőkanál cukor


A torta elkészítése

Először is vegyünk elő egy 18 centis tortaformát és béleljük ki fóliával. A forma belsejét, ha vékonyan átkenjük olajjal, akkor könnyen odatapad a műanyag fólia.
Főzzünk egy jó nagy adag kávét (lehet instant is), amit ízesítsünk kevés karamellsziruppal.
A babapiskótákat egy pillanatra nyomjuk a kávéba és béleljük ki vele a forma alját (ne áztassuk szét a piskótát).
A sajtkrémet tegyük egy tálba.
A tejszínt a habfixáló segítségével verjük kemény habbá, majd keverjük el óvatosan a sajttal. Ízesítsük porcukorral és Amaretto likőrrel. Bevallom a cukrot sajnáltam, de a likőrrel elég nagyvonalúan bántam.
Az elkészült krémet simítsuk a beáztatott piskótákra. A sajtkrém tetejét meglocsoltam karamellel, de a következő réteg piskóta magába-szívta, így nem volt annyira látványos, de az íze megmaradt ( ehet sűrűbbre kéne főzni a karamellt, akkor megmaradna).
A karamellre megint rétegezzünk áztatott piskótát, majd a sajt és karamell következik. Addig ismételjük a rétegeket, amíg a forma legtetejéig érünk. Sajt legyen a záró.
Tegyük 1 napra a hűtőbe, hogy szépen összeálljon.
Másnap vegyük ki a formából, húzzuk le róla a fóliát és tegyük tányérra, gazdagon locsoljuk meg a karamellszósszal és szórjuk meg a grillázzsal.
szósz: 6 evőkanál cukrot tegyünk egy lábasba és hagyjuk hevülni. Amikor már felolvadt a cukor, csak akkor kevergessük. Addig kevergessük amíg gyönyörű borostyánszínt kap. Ekkor öntsük fel a keményítővel elkevert vízzel és locsoljunk rá az Amaretto likőrből is. Hagyjuk megint felforrni és főzzük addig, amíg sűrű szirupot kapunk. Hűtsük le.
grillázs: A cukrot tegyük egy lábosba, hagyjuk karamellizálódni, amikor eléri a megfelelő színt, szórjuk bele a diót vagy mandulát és borítsuk egy szilikonlapra.
Teljes kihűlés  után, mozsárban törjük durvára.
Jó étvágyat hozzá :)



2015. november 5.

PAPRIKÁS KRUMPLIS RÉTES FOKHAGYMÁS TEJFÖLLEL

paprikás krumplis rétes


Nálunk gyakran végzi ebben a formában a paprikás krumpli és szent meggyőződésem volt, hogy már szerepel a blogon, de tévedtem, így most megosztom veletek.
Egy salátával remek vacsi lehet, sőt maradékhasznosításnak is kiváló.

Hozzávalók

1 kg 30 dkg krumpli
1 nagy fej hagyma
15 dkg füstölt, csípős kolbász
2 gerezd fokhagyma
1 t.k. pirospaprika
1 k.k. majoránna
k.k. kömény
2 t.k. só
bors
2 babér
6 bécsi virsli
3 dl víz

1 csomag réteslap
libazsír a kenegetéshez

fekete kömény és durva szemű só a szóráshoz

1 kis pohár tejföl
2 gerezd fokhagyma
1 csipet só
1 csipet bors



Elkészítés

Készítsünk egy paprikás krumplit.
A hagymát aprítsuk fel, a kolbászt is vágjuk apró kockákra. A krumplit tisztítsuk meg és vagdaljuk apróra.
A kolbászt picike olajon pirítsuk le, majd adjuk hozzá a hagymát, amikor üveges dobjuk rá a krumplit. Fűszerezzük és kevés vízzel öntsük fel. A víz kevéske legyen, mert a végén sűrű pépet kell, hogy kapjunk. Főzzük puhára a burgonyát,  reszeljük hozzá a fokhagymát és egy villával törjük rusztikusra, nem baj, ha marad benne 1-2 nagyobb darab.
Hűtsük ki.
A réteslapokat olvasztott libazsírral kenegessük meg. 2-3 réteget fektessünk egymásra. A tetején egy csíkba kanalazzunk a sűrű krumplipépből. Ennek a közepébe fektessük a virsliket, majd borítsuk be a krumplival és óvatosan tekerjük fel. Ezt ismételjük meg mind a 3 rétesnél.
A tetejüket kenjük le zsírral, szórjuk meg fekete köménnyel és durva sóval és tegyük a 195 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe és süssük aranybarnára.
A tejfölt keverjük el reszelt fokhagymával, egy csipet sóval és pici borssal és ezzel kínáljuk a réteseket.
Nálam most reteksaláta is készült mellé.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat