2016. január 30.

NARANCSOS CITROMKENYÉR (bögrés,főzött citromból és narancsból)

narancsos citromkenyér főzött citromból

A múltkor készítettem főzött narancsból sütit és nagyon nagy sikere volt, ezért most tettem egy kísérletet a főzött citrommal. A narancs teljesen elveszti a keserűségét a főzés alatt, de a citromnak megmarad egy picike kis kesernyés íze. Ami egyáltalán nem zavaró és miután beitta a szirupot a süti, szinte teljesen észrevehetetlen lett, a gyerek is vígan fogyasztotta.
Szerintem ez egy ragyogó színű, állagú és ízű süti lett, tökéletes kísérője egy finom teának. Érdemes kísérletezni vele.
A cukrot és a liszteket egy kisebb méretű bögrével méregettem ki.


Hozzávalók

1 narancs
2 citrom
3 tojás
3/4 bögre cukor
3/4 bögre kukoricaliszt
3/4 bögre liszt
3/4 bögre tej
3/4 bögre olíva vagy étolaj
2 t.k. szódabikarbóna
1 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál búzadara

szirup

2 citrom leve
5-6 evőkanál cukor


Elkészítés

A narancsot és a citromokat 2 órán át főzzük ( egészben).
Főzés után hűtsük le és öblítsük át, majd aprítógépben pépesítsük és az étolajjal is vegyítsük el a pépet, majd keverjük hozzá a tejet is.
(a pépesített gyümölcs mennyisége 1,5 bögre volt)
A tojásokat habosítsuk ki a cukorral és a citromos péppel ezt is keverjük el.
A liszteket borítsuk egy tálba, keverjük bele a szódabikarbónát és szitáljuk a nedves hozzávalókhoz. Egy spaklival keverjük egyneművé.
Egy hosszúkás formát olajozzunk és lisztezzünk ki és borítsuk bele a masszát.
165 fokon légkeveréssel 45-50 perc alatt süssük készre (tűpróba ajánlott).
A 2 citrom levét facsarjuk ki, adjuk hozzá a cukrot és addig melegítsük, amíg elolvad benne a cukor.
Az elkészült sütit, még melegen egy szívószállal szurkáljuk meg, majd locsolgassuk be a sziruppal, hagyjuk, hogy a lyukakba is lecsorogjon, akkor finom, ha jól beissza magába.
Langyosan és hidegen csodálatosan szeletelhető és 1-2 napig simán megőrzi a puhaságát.

citromkenyér főzött citromból

2016. január 29.

TÖLTÖTT KÁPOSZTA PARADICSOMOSAN

paradicsomos töltött káposzta


A leányzó kérésére készült. Bevallom én jobban szeretem a sütőben sült változatot, de azért ez sem törte fel a szám szélét. Semmi extra nincs benne, a hagyományos módon elkészített töltött káposzta levét fél liter sűrített paradicsommal felöntjük és így forraljuk.

Hozzávalók

1 fej savanyított káposztalevél
1 kg savanyú káposzta
70 dkg füstölt oldalas v. csülök
1 szál füstölt kolbász
60 dkg darált hús
15 dkg rizs
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
5-6 babérlevél

bors
kömény
majoránna
5-6 babérlevél
pirospaprika
1.k.k. szárított kapor
szárított chili v. erős Pista
0,5 l. sűrített paradicsom
2 t.k. cukor


Elkészítés

A káposztát és a leveleket áztassuk ki hideg vízben.
A  fejet szedjük leveleire és vágjuk ki a középső vastag részét, a nagyobbakat felezzük.
A rizst félig főzzük meg sós vízben.
Egy fej vöröshagymát tisztítsunk meg és aprítsuk fel, majd  1 kanál olajon dinszteljük meg.
A húst tegyük egy tálba, adjuk hozzá az előfőzött rizst, a megdinsztelt hagymát. Fűszerezzük pirospaprikával, sóval, borssal, majoránnával, 3 gerezd fokhagymával és köménnyel. Érdemes adni hozzá 1 csipet szárított kaprot és egy kevés csípőset is. Alaposan dolgozzuk össze, majd töltsük meg vele az előkészített leveleket.
A kolbászt karikázzuk fel, 1-2 kanál olajjal tegyük egy nagy lábasba és süssük zsírjára. Aki gondolja adjon hozzá füstölt szalonnát , de én mostanában elhagyom belőle, mert úgy egy kicsit zsíros lesz és a kolbász nagyon finom alapízt biztosít.
Dobjuk rá a felaprított hagymát, dinszteljük, majd a kiáztatott káposzta felét is keverjük hozzá.
Fűszerezzük, fektessük rá az oldalast és szép sorban fektessük rá a töltelékeket.
Fedjük le a maradék káposztával, a tetejét is gazdagon fűszerezzük és öntsük fel vízzel és a passzírozott paradicsommal. 1-2 csipet kapor is jöhet, de csak óvatosan, ne legen intenzív. Sózzuk meg és adjunk hozzá pici cukrot, hogy ne legyen annyira savas.
Forraljuk fel, majd vegyük kicsire a lángot és 1-1,5 órát hagyjuk rotyogni.
Friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk.




2016. január 24.

NARANCSOS KARDAMOMOS MUFFIN

narancsos muffin

Egyszer félszemmel láttam, de inkább csak hallgattam egy műsort, amiben arról volt szó, hogy valaki olyan narancstortát süt, amibe egészben megfőtt narancsok kerülnek. Ennyi maradt meg az emlékeimben, de nem hagyott nyugodni a főzött narancs gondolata, így a tettek mezejére léptem. Végül is torta is lehetett volna belőle, de oly ritkán készítek muffint, ezért döntöttem mellette.
Nagyon finom, szaftos sütemény lett a végeredmény, egy próbát mindenkinek megér :)

Hozzávalók
12 db. muffinhoz

2 egész narancs megfőzve
10 dkg kukoricaliszt
20 dkg liszt
15 dkg cukor
3 tojás
1 t.k. kardamom
1 t.k. sütőpor
1 t.k. szódabikarbóna
1 dl tej
1 dl étolaj v. olíva


Elkészítés

A narancsokat egészben tegyük egy lábasba, öntsük fel vízzel és főzzük 1,5-2 órát. Az íze megmarad, viszont a fehér részek keserűsége elillan. Hűtsük le.
Az aprítógépben pépesítsük a megfőtt narancsokat. Adjuk hozzá a tejet és az olívát, a kardamomot és egyneműsítsük.
A lisztet, a kukoricalisztet, a sütőport és a szódabikarbónát vegyítsük össze.
A tojásokat a cukorral verjük fel a lehető leghabosabbra. Ez eltart pár percig, de így megússzuk a szétválasztást és ugyanazt az eredményt érjük el.
A felvert tojást keverjük el a narancsos péppel, majd apránként szitáljuk hozzá a lisztet, de ezt már egy spaklival keverjük, ne géppel.
Kapszlikat tegyünk a sütőforma mélyedéseibe és egy fagyiskanállal adagoljuk bele a masszát.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra és légkeveréssel süssük készre a sütiket. Nem mértem le pontosan az időt, 20-25 perc lehetett. Tűpróbával ellenőrizzük.
Amikor kihűltek cukormázzal és gyöngyökkel díszíthetjük.
10 dkg porcukrot elkeverünk pár csepp citrom vagy narancslével és ezt csorgatjuk a sütemények tetejére.



2016. január 18.

NARANCSOS KÓKUSZOS KÖLESSÜTI /TEJ, LISZT ÉS TOJÁSMENTES/

narancsos kókuszos kölessüti

Kísérletező hangulatom támadt és egy csomag hántolt bio köles volt az áldozatom. Tejjel, vajjal és tojással könnyű finomságot varázsolni belőle, de én most azt vettem a fejembe, hogy ezeket kihagyom és, ha a fejem tetejére kell állnom, akkor is finomat készítek. Tisztelettel jelentem, hogy sikerült és a rengeteg próbakóstolóm is életben maradt. Szavazatok aránya 6:1, azaz hatan szerették, természetesen a lányom volt az 1 negatív, de tőle ez a természetes reakció.
Keleties ízvilágot álmodtam meg neki, ami meg is valósult, aztán még sütni is akartam, de nagyon hamar kiderült, hogy teljesen felesleges lépés lenne, így sütni sem kell.

tej, liszt és tojásmentes kölessüti

Hozzávalók

1 bögre köles
1/2 bögre kókuszreszelék
3 bögre víz
1 hatalmas narancs
1 csipet só
4 -5 evőkanál méz
2 evőkanál extra szűz olíva
1 t.k. őrölt kardamom
1 csillagánizs
1 t.k. vaníliakivonat
3 dkg étcsokoládé
1 evőkanál szezámmag

Elkészítés

A kölest mérjük ki, mossuk át, majd öntsük egy kis fazékba. A kókuszt szintén mérjük ki és tegyük a fazékba. Adjuk hozzá a vizet, kissé sózzuk meg és kezdjük el főzni. Amikor felforrt, vegyük kicsire a lángot.
Adjuk hozzá 1 narancs reszelt héját, majd facsarjuk bele a levét is. Dobjuk bele a csillagánizst és az őrölt kardamomot. Főzzük 15 percet, keverjük el benne a mézet és a vaníliát majd zárjuk el a lángot és lefedve hagyjuk, hogy minden nedvességet felszívjon és puhuljon, időnként kevergessük meg és dolgozzunk el benne 2 evőkanál extra szűz olívát, hogy krémesebb és finomabb legyen. Kóstoljuk meg, hogy megfelelő-e az ízesítése, ha kell még édesítsük.
A szobahőmérsékletre hűlt masszát nyomkodjuk nekünk tetsző  kis formákba, vagy fóliával béleljünk ki egy koporsóformát és abba borítsuk az egészet.
Tegyük hűtőbe, hogy szépen megdermedjen, 1-2 óra elég neki.
A megdermedt sütiket borítsuk tálcára.
A szezámmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg, a csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg.
A csokit csorgassuk a sütikre egy kanállal, majd szórjuk meg a szezámmaggal.

Tipp Természetesen lehet a köleshez keverni aszalványokat és magvakat is.
A mézet pedig lehet édesítővel helyettesíteni. Víz helyett kókusztejben is megfőzhető a köles, úgy ízesebb lesz a végeredmény.


2016. január 15.

CITROMKRÉMES PITE MEYER CITROMMAL ÉS EGY KIS KÓKUSSZAL /tart/

citromkrémes piték kókuszhabbal

Nekem a citromos pite az egyik kedvenc süteményem. Van már fenn a blogon egy hagyományos, itt.de most mini piték készültek, Meyer citrommal és a tetején lévő habot kevés kókusszal ízesítettem. Egyszerűen tökéletes, szerintem ember nem kívánhat finomabbat, hogy megédesítse a téli szürke napokat. Az enyhe kis kókuszíz tökéletesen harmonizál a Meyer citrom fanyarságával.

Hozzávalók 
5 db minihez vagy 1 nagyhoz

tészta

30 dkg liszt
15 dkg vaj
2 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
1 tojássárgája
3 evőkanál fehérbor vagy víz
1 csipet só

citromkrém

4 tojás
3 nagy Meyer citrom leve és héja
1,5 dl tejszín
10-15 dkg cukor 
5 cl Limoncello
1 csapot evőkanál keményítő

hab

4 tojásfehérje
3 evőkanál cukor
2 evőkanál kókuszreszelék
2 csepp kókuszaroma
1 t.k. ecet
1  csapott evőkanál keményítő


Elkészítés

A formák 12 centisek.

Először is a tésztát kell elkészíteni, mert nem árt neki egy kis pihentetés, akár előző nap is meggyúrhatjuk és a hűtőbe téve tökéletes lesz másnap is. Az omlós tésztánál fontos, hogy az alapanyagok hidegek legyenek és túlgyúrni sem szabad, nagyon gyorsan kell dolgozni vele.
A lisztet tegyük egy tálba és adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat. 
Morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, a bort, a cukrot és a reszelt citromhéjat. 
Amint összeállt a tészta, csomagoljuk fóliába és tegyük el a hűtőbe, legalább fél órára.
A krémhez a tojásokat üssük fel egy tálba. Adjuk hozzá a lereszelt citromhéjakat, cukrot, tejszínt és a kifacsart citromlevet, majd szitálunk bele egy kis keményítőt és keverjük simára, végül a Limoncello likőrrel koronázzuk meg.
Óvatosan a Meyer citrommal, mert hihetetlen mennyiségű mag leledzik benne!
A hideg tésztát vágjuk 5 egyenlő részre, gombócóljuk.
Egyenként nyújtsuk a formától nagyobb körökre és béleljük ki vele a formákat. Egyenletesen nyomogassuk el benne, a peremén is.


A sütőt  melegítsük elő 180 fokra és süssük vakon a tésztát addig, amíg a pereme kis színt kap.
Az elősütött tésztára  kanalazzuk a citromkrémet, majd tegyük vissza a sütőbe.
A krém nagyon folyik, de szépen besűrűsödik majd. Tegyük egy tepsire és úgy süssük, mert,  a telepakolt pitékből könnyen kilöttyenhet a krém miközben a sütőbe helyezzük, Nekem is sikerült kilöttyenteni, ami meg is karamellízálódott a pite szélén. Esztétikailag nem a legszebb, viszont finom az íze.
Érdemes 170 fokra visszavenni a hőmérsékletet, mert hamar megbarnulhat a teteje, vagy 10 perc után takarjuk le sütőpapírral.
20 perc alatt szépen megszilárdul.
Közben készítsük el a habot.
Verjük félkemény habbá a fehérjéket, adjuk hozzá a pici ecetet, cukrot, majd verjük keményre. Legvégül egy lapáttal keverjük hozzá a kókuszreszeléket és 1.2 csepp kókuszaromát.
Nem mertem kókuszlikőrt használni az ízesítéshez, nehogy folyós legyen a hab. Az aromával óvatosan bánjunk, mert csak enyhe kókuszos ízre van szükségünk.
A megsült pitéket vegyük ki a sütőből és díszítsük a habbal.
A hőmérsékletet vegyük 200 fokra és tegyük vissza a pitéket. 1 perc múlva vegyük vissza a hőmérsékletet 80 fokra és hagyjuk fél órát még a sütőben a sütiket, az ajtót néha nyitogassuk, hogy a gőz távozzon.
Langyosan és hidegen is isteni.

citromos pite


2016. január 13.

CARBONARA SPAGETTI

carbonara spagetti

Ha csak 10 percünk van egy ebéd összedobására, akkor ez a tészta a legmegfelelőbb választás. Sok munka nincs vele, viszont szinte mindenki szereti.

Hozzávalók

35 dkg spagetti
4 tojássárgája
8 dkg bacon (ha van akkor pancetta)
10 dkg parmezán (vagy pecorino)
1 k.k. frissen őrölt bors
1 csipet szerecsendió
1 t.k. olíva
1 dl főzőlé


Elkészítés

A tésztát főzzük ki lobogó, nagyon sós vízben.
A bacont pirítsuk ropogósra egy picike olíván.
A tojások sárgáját tegyük egy tálba, reszeljük bele a sajt 2/3 részét, óvatosan sózzuk, borsozzuk, picike szerecsendiót is reszeljünk bele. 
A kifőtt tésztára borítsuk rá a tojásos keveréket, keverjük el, lazítsuk fel a tészta főzőlevével és vegyítsük el benne a ropogós szalonnát.
Azonnal tálaljuk, forrón fogyasszuk.

Egyszerre csak annyit készítsünk belőle, amennyit azonnal elfogyasztunk.





2016. január 10.

GYORS, BÖGRÉS TÚRÓFÁNK

gyors bögrés túrófánk

Millió változata létezik ennek a nagyon egyszerű és igen finom, gyors túrófánknak. Kísérleteztem vele egy picit és arra jutottam, ha tökéletes formájú fánkot szeretnénk, az nem tesz jót az állagának. Ezért arra a megoldásra jutottam, hogy legyen egy kicsit csálé, egy kicsit szabálytalan és nem annyira gömbölyded és akkor annyira könnyed fánkocskákat kapunk, hogy szinte abbahagyhatatlan lesz.
Pici extrát adtam csak az ízesítéséhez. Meyer citrom héjával ízesítettem a belsejét, az elkészült fánkokat pedig kardamomos kristálycukorban forgattam meg. Sokkal hatásosabb a kristálycukor, mint a porcukor, mert ropogósabb lesz a külseje és remek kontrasztot képez a könnyed, puha belsővel.

Hozzávalók

1 bögre túró (25 dkg)
1 bögre tejföl
1 bögre liszt
2 evőkanál cukor
2 evőkanál búzadara
1,5 citrom reszelt héja 
1 csipet só
1 t.k. vanília
2 k.k. sütőpor
 tojás

1/2 bögre cukor
1 evőkanál kardamom
olaj a sütéshez


Elkészítés

Aki ragaszkodik a formás fánkokhoz, az duplázza meg a liszt mennyiségét, de legalább 1,5 bögrét használjon. Aki nem bánja, ha nem szépek a fánkok, viszont pihekönnyűek, az készítse 1 bögre liszttel.
Egy kisebb bögrét használtam, amibe pont 25 dkg túró fért.
A túrót törjük össze egy villával, adjuk hozzá a cukrot, tojást, tejfölt, vaníliát és keverjük el, majd a lisztet keverjük el a sütőporral vagy szódabikarbónával és adjuk a túrós masszához. Reszeljük bele a héjat, adjuk hozzá a darát és kész.
Hevítsünk olajat, de ne legyen nagyon forró és egy kanállal szaggassuk bele a tésztát.
Én úgy csináltam, hogy a forró olajba adagoltam a tésztát, majd kicsire vettem a lángot és lefedtem. 3 perc után megfordítottam és aranybarnára sütöttem.
Egy tálba keverjük el a cukrot 1 púpozott evőkanál őrölt kardamommal és forgassuk bele a forró fánkokat.
Magában vagy áfonyadzsemmel kínáljuk.
Fagyiskanállal a legegyszerűbb adagolni (amit az olajba mártogatunk gombócozás előtt), de akkor picit nagyobbak lesznek a fánkok és érdemes végig lefedve sütni, hogy átsüljenek.


2016. január 9.

FASÍRTTEKERCS, TEKERJÜK FEL A FASÍRTOT

fasírttekercs

Nálunk akkor van fasírt, amikor se időm, se türelmem törni az agyamat valami extra menün. Mindenki szereti még a macskám is. Darált húst mindig tarok a mélyhűtőben, mert kiváló mentőöv vész esetére, de bevallom nem szeretek gyakorta ugyanazt készíteni. A fasírtot már számtalan módon megvariáltam, de még nem tekertem, így most ennek is eljött az ideje. Elégedett vagyok a végeredménnyel, mutatós és finom is lett.


Hozzávalók

70 dg darált lapocka
3 szikkadt zsömle
1 tojás
4 gerezd fokhagyma
2 t.k. pirospaprika
1 t.k. majoranna
1 t.k. őrölt kömény
1 t.k. bors
2 t.k. só
2 e.k. chili szósz
1,5 e.k. zsemlemorzsa

töltelék

6 főtt tojás
2 t.k. majonéz
1 k.k. magos mustár
1 k.k. dijoni mustár
1 k.k. só
1/2 k.k. bors

8 dkg ízes sajt
2 evőkanál tapenade

tetejére
2 dkg reszelt sajt
1 e.k. zsemlemorzsa



Elkészítés 

A tepenade fekete olajbogyóból készült krém. Egyszerűen elkészíthető, de nyugodtan kihagyható belőle, nélküle is nagyon finom.
Először is főzzük meg a tojásokat.
Hűtsük és tisztítsuk meg, majd óvatosan reszeljük egy tálba. Szerintem egyáltalán nem zavaró, ha marad benne 1-2 nagyobbacska tojás, de aki nincs a rusztikussággal kibékülve, az készítse egyneművé.
A lereszelt tojásokat ízesítsük majonézzel, mustárral, sóval és borssal, esetleg friss fűszerekkel és keverjük el. Óvatosan adagoljuk a majonézt és a mustárt, mert egy masszív, sűrű pépet kell, hogy kapjunk, nehogy kifolyjon a roládból.
A darált hús tegyük egy tálba, fűszerezzük és adjuk hozzá a jól kifacsart beáztatott zsömléket és 1 tojást.
Alaposan gyúrjuk össze és keverjük bele a zsemlemorzsát is. Ez azért kerül a masszába, hogy jobb tartása legyen, itt is fontos, hogy masszív legyen.
Fektessünk a pultra alufóliát. Én két csíkot  fektettem átfedéssel egymásra és halmozzuk rá a masszát.


Formázzunk belőle téglaalapot, borítsunk rá fóliát és nyújtsuk vékonyra.
Kenjük meg a tojáskrémmel, majd sorakoztassuk fel az egyik végén a sajtszeleteket és a sajt mellé tegyük vékony sávba az olajbogyókrémet.
Az alatta lévő alufólia segítségével óvatosan tekerjük fel a tekercset és a két végén viszonylag szorosan csavarjuk össze, hogy stabilan megtartsa a formáját.
Tegyük a sütőbe. Én hideg sütőbe tettem, amit 170 fokra állítottam és 1 órát sütöttem, majd levettem a fóliát, 185 fokra állítottam a sütőt és alaposan megpirítottam 25 perc. Közben a reszelt sajtot összekevertem a prézlivel és a rolád tetejét alaposan megszórtam vele. Egy ropogós réteget kapott így.
Az elkészült roládot pihentessük 10-15 percig, majd recés késsel óvatosan szeleteljük fel. Minél tovább várunk vele annál könnyebben és szebben lehet majd szeletelni.
Nálunk majonézes krumpli került mellé, melyet kapribogyóval ízesítettem.

fasírttekercs

2016. január 7.

ÁZSIAI CSIRKERAGU KÍNAI KELLEL ÉS KURKUMÁS PIRÍTOTT RIZZSEL

ázsiai csirkeragu kurkumás pirított rizzsel

Vettem 1 hatalmas kínai kelt, ez már a harmadik étel amibe belepakolom és még mindig van belőle :) Hálás egy darab, de legközelebb igyekszem majd 1 kisebbet választani.
Aztán, ha a kel kínai, az ételnek is illik hasonló jelleget képviselnie, hát viselt és milyen jól tette .

Hozzávalók
ragu

1 kisebb csirkemell
1 sárgarépa
1/4 kínai kel
1 vöröshagyma
1 csésze zöldborsó (kisebb)
1 nagyobb öntet sűrű osztrigaszósz
2-3 evőkanál sötét szójaszósz
1 t.k. chili pehely
1 k.k. ötfűszerkeverék
2-3 cm friss gyömbér
1 t.k. szecsuani bors
1 t.k. barna cukor
1/2 lime leve
1 t.k. keményítő
1 dl víz
2-3 evőkanál mogyoróolaj

rizs

1 bögre jázmin rizs
2 bögre víz
2 evőkanál olaj
1 t.k. kurkuma
1 kisebb vöröshagyma
1 szál sárgarépa
6-8 kellevél
2 t.k. só
1 marék zöldborsó
2 tojássárgája

A marék szeletelt mogyoró


Elkészítés

A legjobb, ha egy kis időre betesszük a húst a mélyhűtőbe, hogy keményebb legyen, mert így tényleg hajszálvékony szeletekre tudjuk hasogatni, ami ennél az ételnél jól jön.
Mindent aprítsunk fel csíkokra, karikákra, ahogy tetszik.
Tegyünk kevés mogyoróolajat a wokba, hevítsük fel és dobáljuk bele a vékony csirkehúst. 1-2 perc alatt átsül, szedjük ki.
A zöldségeket tegyük a forró woba, kivéve a kínai kelt, mert annak nem kell puhulni.
Locsolgassuk meg a szószokkal, szórjuk rá a fűszereket.
1 dl vízben keverjük el a keményítőt és borítsuk a ragura és adjuk hozzá a csirkét.
Amikor összeforrt jöhet a kel a cukor és a citromlé. Kavarjunk rajta egyet - kettőt és kész.
Kóstoljuk meg a sósságát, ha nem volt elég a szójaszósz sóssága akkor sózzuk meg.
A rizs.
A hagymát fonnyasszuk meg olajon, Adjuk hozzá a vékonyan felcsíkozott répát, keverjük el, kissé pirítsuk, majd jöhet  a zöldborsó, nem kell teljesen megpuhítani, hogy legyen mit harapni. Tegyük félre.
A rizst kétszeres mennyiségű vízben főzzük puhára. A vízhez adjuk a sót és a kurkumát, majd lefedve, kis lángon hagyjuk elkészülni.
Az elkészült rizst adjuk a zöldséges keverékhez és nagy lángon pirítsuk át és legvégül keverjük hozzá a felcsíkozott kínai kelt.
Nekem pont volt 2 fölösleges tojássárgám, így az elkészült rizshez forgattam.
Forrón, frissen tálaljuk.
A szeletelt mogyorót pirítsuk le szárazon egy serpenyőben és ezzel szórjuk meg a kitálalt ételt.




2016. január 4.

NUTELLÁS CSAVART CSIGÁK

Nutellás csavart csigák

Az új év sem kezdődhet édesség nélkül.
Leszakadt a hó, hókotró széles ívben elkerülte a környékemet, így itthon ragadtam, viszont a gyereknek valami nassolni valót vinnie kell holnap az iskolába, így szétnéztem itthon alapanyag ügyben és gyorsan összedobtam ezt a nagyon finom csigát. Igaz, csak 1 tojást leltem, de tökéletes lett így is.
Mostanában az összes kelt tésztába bort teszek és annyira finomak lesznek tőle. A bejglik is borral készültek az idén, és úgy gondolom minden így fog ezentúl :)


Hozzávalók

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 e.k. cukor + 1 t.k.
1 csipet só
1 tojás
13 dkg vaj
0,5 dl étolaj
1,5 dl tej
1-1,5 dl fehérbor
1/2 narancs reszelt héja 
Nutella 1 kisebb üveg
1 t.k. méz


Elkészítés

A tejet langyosítsuk meg, adjunk hozzá 1 teáskanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk állni  20-30 percet, hogy habosodjon fel.
Egy tálba tegyük a lisztet 1 csipet sóval, kockázzuk bele a vajat és morzsoljuk el.
Reszeljük bele a narancshéjat, adjuk hozzá a tojássárgáját, öntsük hozzá a bor egy részét ás kezdjük el összegyúrni. Jöhet az étolaj is.
Borítsuk deszkára és gyúrjuk rugalmas tésztává. A bort folyamatosan adagoljuk hozzá. A cél egy rugalmas, inkább puha tészta.
Az elkészült tésztát tegyük vissza a tálba, fedjük le fóliával és 1 órát pihentessük. 


Az elkészült tésztát nyújtsuk egy hatalmas 2-3 mm vékony  téglalappá. Csak a pulton tudtam ezt megtenni, mert hatalmas lett 53 cm volt a szélessége.
Az egyik felét alaposan kenjük be nutellával, ne sajnáljuk, de túlzásba se essünk, mert ki fog folyni, ha túl sok. A széleken hagyjunk 1-1 cm peremet.
A megtöltött kettéhajtott tésztát kicsit még dolgozzuk át a nyújtófával.
2 cm széles csíkokra szabdaljuk fel.
A csíkokat csavarjuk meg.
A megcsavart tésztát pedig tekerjük fel csigának.
A feltekert tészta végét hajtsuk vissza a csiga alá.
Sütőpapírral bélelt tepsikre pakoljuk fel és hagyjuk még kelni 15 percet.
Tojással illene lekenni, de nekem most nem volt, ezért a tojásfehérjét elkevertem 1 teáskanál mézzel és ezzel a keverékkel kentem le a csigákat sütés előtt.
180 fokon légkeveréssel 13 perc alatt gyönyörű aranybarnára sült.
Nekem 23 db szépséges csigabigám született.

Nutellás csavart csiga

2016. január 3.

YORKSHIRE PUDDING TORMÁS, KRÉMSAJTOS FÜSTÖLT PISZTRÁNG SALÁTÁVAL

Yorkshire pudding

El sem hiszitek, hogy én ezt a kaját már hány éve ki akarom próbálni. Valamiért az istennek sem  akaródzott elkészülni, aztán most gondoltam egyet és kipróbáltam.
Pofon egyszerű elkészíteni. Az egyik Jamye Oliver műsor adta meg az utolsó löketet, mert egy olyan receptet mutatott, ahol nem kell sokat méregetni. Talán még hívhatnánk bögrés Yorkshire-nak is.
A saláta alapötlete is tőle származik, de a saját képemre formáltam, mert nem emlékeztem már a teljes receptre.

Hozzávalók

3 tojás
annyi liszt amennyi tojás
annyi tej amennyi tojás
1 t.k. só
bors
4-5 evőkanál olaj

saláta

20 dkg krémsajt
15 dkg tejföl
3-4 centis torma
1 citrom reszelt héja
1/4 citrom leve
1 t.k. magos mustár
1/2 t.k. chili pehely
1/2 k.k. só
frissen őrölt bors
25 dkg füstölt pisztráng
pár szem koktél paradicsom
1/4 jég vagy római saláta
1 t.k. kapribogyó
pár mentalevél

Yorkshire pudding

Elkészítés

Yorkshire pudding

A puddind elkészítése pofon egyszerű. Ez a mennyiség 6 darabra elegendő, ha többet szeretnénk emeljük az adagokat arányosan.
Üssünk fel 3 tojást egy üvegpohárba.
Borítsuk egy tálba, de előtte jelöljük be, hogy meddig ért a tojás.
Ugyanebbe a pohárba tegyünk annyi lisztet, ameddig a tojás ért, majd ezt is borítsuk a tálba. Egy habverővel kevergessük el, majd a pohárba öntsünk szintén annyi tejet, amennyi a tojás volt és ezt is borítsuk a tálba.
Sózzuk, borsozzuk, keverjük nagyjából simára.
Közben a muffin formák aljába tegyük 1-2 mm étolajat és tegyük a 200 fokos sütőbe.
Pár percig forrósítsuk, amikor már alaposan serceg az olaj, vegyük ki s töltsük bele a masszát és azonnal dugjuk vissza a forró sütőbe.
Az ajtót ne nyitogassuk, hanem hagyjuk szépen növekedni a tésztát. Gyönyörűen fel fog jönni. Amikor aranybarna, ez k.b. 15-20 perc, már kész is, légkeveréssel sütöttem.


A saláta

Egy tálba tegyük a krémsajtot, adjuk hozzá a tejfölt, reszeljük bele a tormát és keverjük simára. Sózzuk, borsozzuk, reszeljük bele a citromhéjat, facsarjunk bele citromlevet, kanalazzuk hozzá a mustárt, szórjuk bele a chili-t.
A salátát csíkozzuk fel, tépkedjük nagyobb darabokra a pisztrángot, felezzük el a a paradicsomokat, vágjuk durvára a mentát, a kapribogyót kissé mossuk át és vágjuk durvára és keverjük el az egészet.
Elég fanyar salátát kapunk, aki akarja egy kis mézzel enyhítheti. Így is, úgy is finom.
Jó étvágyat!


2016. január 2.

SERTÉSOLDALAS LENCSEÁGYON KORONGBURGONYÁVAL

egyben sült oldalas

2016 első ünnepi lakomája ez az egyben sült oldalas volt, lencsesalátával és egy kis sült burgonyával. Nem a legfantáziadúsabb fogás, de az előző napokban rákészültem, így 15 perc alatt lakomát varázsoltam belőle.

Hozzávalók

1 hatalmas oldalas egészben, nem felcsíkozva, nálam 1 kg
0,6 kg kifliburgonya
olaj a krumpli sütéséhez

főzőlé

5 gerezd fokhagyma
1 lila hagyma
5 babérlevél
1/2 dl sötét szójaszósz
1/2 dl balzsamecet
6 egész bors
6 szecsuani bors
3 centis gyömbér
1 sárgarépa
1 t.k. chili pehely
1 evőkanál só

chili szósz
bors

fokhagymasó
kömény
olaj


Elkészítés

Nos a hatalmas oldalast 3 egyenlő részre vágtam, így 1-1 darab 1 kg lett. 
Egy fazékba mindent beletettem és felengedtem annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Kóstoljuk meg a levet, hogy jó sós legyen.
Felforraltam, majd kicsire vettem a lángot és 2 órát hagytam gyöngyözve főni.
Az elkészült húst hagytam a vízben kihűlni  és hidegre tettem.
Felhasználáskor visszatettem a fazekat a tűzre és hagytam visszamelegedni. Persze ez a mozzanat kihagyható, ha rögtön fogyasztjuk, de én előző nap főztem meg a húst.
Vegyük ki a vízből a langyos húst. Egy papírtörlővel szárítgassuk meg.
kenjük be chili szósszal, szórjuk meg durva szemű sóval, esetleg köménnyel és borssal.
Egy serpenyőbe tegyünk 1 kanál olajat és forrósítsuk fel. A húst minden oldalán 2-3 percig pirítsuk. Érdemes a bordák mentén csíkokra vágni sütés előtt, de egyben is hagyhatjuk. Nálam vegyesen készült. A chili szósz hamar karamellízálódik, ne ijedjünk meg, nem kokszot kapunk, hanem így finom.
A burgonyákat hámozzuk meg, majd nagyon vékony karikákra karikázzuk.
Fűszerezzük fokhagymás  sóval és borssal. Papírtörlővel itassuk le a nedvességet és forró, bő olajban süssük ki őket.
A lencsesaláta recept itt található.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat