2016. március 31.

MARCIPÁNOS BEJGLI ÚJRAGONDOLVA


Istentelen mennyiségű bejglit legyártottam már az utóbbi években. Mindig variálok rajtuk egy kicsit, de inkább a töltelékekben nyilvánul ez meg. Nagyon szeretem a könnyű tésztáját, de bizony néha kireped. A fene sem tudja, hogy miért. Azt mondják, hogy annyi tölteléket kell beletenni, amennyi a tészta súlya, de én általában többet teszek bele és ritkán reped. Időnként szétterül, az akkor fordul elő, ha híg a töltelék pedig úgy finomabb, krémesebb a bejgli.
Szerintem amelyik bejgli megjelenésre tökéletes, az nem is lehet annyira finom, így megnyugtattam önmagam és besoroltam a ronda, de nagyon finom kategóriába. Szóval ezt lehetne még ragozni, de minek. Különben is így karácsonykor már mindenki telítődött bejglivel, de húsvétkor is simán helye lehet az asztalon, vagy bármikor, mert szeretjük.
Az új kedvenc a mákos-marcipános. Hihetetlen finom!


Hozzávalók

tészta 4 rúdhoz

55 dkg liszt
1, 6 dkg élesztő
1 dl tej
1,5 dl fehérbor
2 tojássárgája
6 dkg cukor+ 1 t.k.
12,5 dkg vaj
1 öntet étolaj
1 csipet só

töltelék

bejglinként 20 dkg marcipán

máktöltelék

20 dkg mák
cukor ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
1 t.k. fahéj
picike tej
1-2 kanál darált háztartási keksz

meggytöltelék

1 üveg meggybefőtt leszűrve
cukor ízlés szerint
2 -3 kanál háztartási keksz
1 k.k. szegfűszeg
1 t.k. keményítő
picike meggylé



Elkészítés

A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és adjuk hozzá a 1 t.k. cukrot. Futtassuk fel az élesztőt.
Egy tálba tegyük a lisztet, a cukrot és a vajat. Morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a 2 tojássárgáját és a felfutott élesztőt, majd öntsük hozzá a bort. Gyúrjuk össze az alapanyagokat, majd borítsuk deszkára és egy öntet étolaj segítségével gyúrjuk ruganyosra.
Tegyük vissza a tálba, fedjük le fóliával és tegyük 1 napra a hűtőbe.

máktöltelék
A mákot szórjuk egy tálba, ízesítsük kedvünkre. Kevéske tejet forraljunk fel és azt locsoljuk a töltelékre. A lényege, hogy sűrű masszát kapjunk. Háztartási kekszből annyit adjunk hozzá, hogy formázható legyen.

meggytöltelék
A meggyet szűrjük le.
Tegyük egy edénybe, ízesítsük, picike lével öntsük fel, adjuk hozzá a kekszet.
A keményítőt keverjük ki kevés meggylével.
Melegítsük fel a meggyet, hogy a cukor elolvadjon, majd öntsük hozzá a keményítőt. Csak addig melegítsük, amíg szépen besűrűsödik.
Hagyjuk kihűlni, ha nem elég sűrű a darált keksszel még tudjuk igazítani az állagát.

Másnap osszuk 4 egyenlő cipóra a tésztát.
Egyenként nyújtsuk vékony téglaalappá.
A marcipánokat is nyújtsuk a tészta méretére és fektessük rá.
A sűrű masszából egy vastag hurkát fektessünk a marcipán tetejére és óvatosan tekerjük fel.
Felvert tojással kenjük le a tetejüket.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Amikor elérte a hőfokot, akkor megint kenjük át tojással a tetejüket, szurkáljuk meg villával és süssük szép pirosra.






2016. március 25.

SPANAKOPITA (spenótos pite)

spanakopita

Egyik nagy kedvencünk a görögök spenótos pitéje. A nagynénim gyakorta süti kemencében és mindig pillanatok alatt lába kél.
Sajnos nem kemencében sütöttem, de így is abbahagyhatatlan lett.
Ez a pite remek választás húshagyó időszakban, de részemről mindig jöhet.
Annak ellenére, hogy nem a kefalotiri sajtot használtam hozzá, meglepően görögösre sikeredett az íze.

Hozzávalók

45 dkg spenót (fagyasztott)
20 dkg Feta
25 dkg túró
2 tojás
5 gerezd fokhagyma
1 sonkahagyma
1 csokor petrezselyem
1/2 szerecsendió
frissen őrölt bors
0.5 dl olíva
8 réteslap


Elkészítés

Engedjük ki a spenótot, majd nyomkodjuk ki a levét.
Tegyük egy tálba.
Morzsoljuk rá a fetát, adjuk hozzá a túrót és üssük rá a 2 tojást. Ízesítsük apróra vágott petrezselyemmel, és hagymával. Reszeljük rá a fokhagymát és a szerecsendiót, majd sózzuk és borsozzuk ízlésünknek megfelelően.
Aki szereti friss kaprot is adhat még hozzá.
A piteformát olajozzuk ki és 4 rétegben fektessük bele a réteslapokat, amiket egyenként átkentünk olívával.
Borítsuk bele a tölteléket.
Hajtsuk a töltelék tetejére a túllógó réteslapokat, majd 4 réteg, olajozott réteslappal fedjük be. Ezeknek is a túllógó részeit nyomkodjuk vissza.
Előmelegített 200 fokos légkeveréses sütőben süssük ropogós, aranybarnára 25-30 perc.


Tipp: Az összeállított piét érdemes még a sütés előtt cikkekre felvágni, mert így garantáltak a tökéletes szeletek.
Hidegen és melegen is kiváló.



spanakopita

2016. március 23.

ÉDES-CSÍPŐS BÁRÁNYCSÜLÖK LASSAN SÜTVE, CITROMOS-MÁKOS TAGLIATELLÉVEL

lassan sült báránycsülök

A Hegyvidék bevásárlóközpontban tett bevásárlásom következő végterméke ez a hihetetlenül omlós és szaftos báránycsülök egy igazán különleges mákolajos tésztával.
Komolyan mondom érdemes ellátogatni erre az üzletsorra, mert annyi ihletet lehet ott meríteni, hogy nem lehet győzni a megvalósításukat :) Aztán, ha valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva nem tudna ez ember kellő képen inspirálódni, akkor üljön be a Michelin csillagos Tantiba egy laza ebédre és akkor már biztos, hogy senki és semmi nem állítja meg abban, hogy csodát alkosson saját kis konyhájában.
Húsvét közeledtével nálam kötelező a bárány. A Mészár Steak előtt többször elsétálgattam és nem győztem kapkodni a fejem a fejedelmi húskínálat láttán. A helyben érlelt marhahúsok lenyűgöző látványa, majdnem kísértésbe vitt, de aztán nem hagytam magam eltántorítani az eredeti elképzelésemtől, így guszta, kis báránycsülkök kerültek a kosárkámba.


Ezek után persze visszatértem a Delizia Gourmet & Mor-ba és tovább nyüstöltem a jobb agyféltekémet, hogy megvilágosodjak köretügyileg. Az olajoknál ragadtam le és hosszas válogatás után a mákolajra esett a választásom, aztán már könnyű volt a tésztát megtalálni hozzá.

Lássuk a receptet.

Hozzávalók
bárány

fejenként 1 báránycsülök
1/2 üveg édes- fokhagymás chili szósz
6 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
4 ág friss rozmaring
bors
2 evőkanál olíva a sütéshez
1 dl víz

köret

1 csomag csilivel ízesített tagliatelle
2 citrom leve
2-3 evőkanál mák
2-3 evőkanál mákolaj
1 ág friss rozmaring ( aprítva)
bors


Elkészítés

A báránycsülköket előző nap, dörzsöljük be a friss rozmaringgal, majd  kenjük be  az édes csiliszósszal. Egy műanyag dobozkába helyezzük el a húsokat. Tegyük mellé a rozmaringágakat, a fokhagymákat, őröljünk rá borsot, majd 24 órára hagyjuk a hűtőben.
Másnap, hevítsünk kevés olívaolajat és a csülköket minden oldalról pirítsuk körbe, közben alaposan sózzuk és borsozzuk.
Az előpirított húsokat tegyük egy sütőtálba, borítsuk rá a serpenyőből a zsiradékot, majd adjuk hozzá a rozmaringágakat és fokhagymákat, dobjunk mellé babérleveleket. A bárány tetejét vékonyan kenjük át a csiliszósszal.
Öntsünk alá kevés vizet és szorosan alufóliázzuk le.
A sütőt kapcsoljuk be és állítsuk a hőfokot 120 fokra és 4,5 órát süssük a húst.
A végeredmény igazán omlós lesz, a hús magától leválik a csontról.
A körethez  a tésztát lobogó, sós vízben főzzük ki, de ne főzzük túl. Érdemes 1 perccel az elkészülte előtt leszűrni, mert a serpenyőben még hőt fog kapni.
Egy tapadásmentes serpenyőbe tegyünk 2-3 evőkanál mákot. Sűrűn kevergetve addig pirítsuk, amíg elkezdi kiengedni a mák az illatát.
Ekkor adjuk hozzá a mákolajat, az apróra vágott rozmaringot és facsarjuk rá a citromlevet. Sózzuk, borsozzuk és azonnal tegyük rá a kifőtt tésztát. Forgassuk össze és már tálalható is. (érdemes  főzőlevet félretenni és kevéssel felönteni a serpenyőben a tésztát)

lassan sült báránycsülök






MEGGYES-TÚRÓS MUFFIN

meggyes-túrós muffin

Van már itt a blogon egy almás- túrós muffin, amit nagyon szeretünk, most egy kicsit megvariáltam és meggyel készítettem el. Nagyon finom, gyorsan elkészíthető és p.l. tökéletes arra is, hogy legyen mit csomagolni a gyereknek iskolába menet.

Hozzávalók

25 dkg túró
25 dkg liszt
2 tojás
10 dkg vaj
1,5 dl tej
10 dkg cukor vagy édesítő (lehet több is, ízlés szerint)
1/2 citrom reszelt héja
3/4 üveg meggybefőtt
1 t.k. vaníliakivonat
2,5 t.k. sütőpor

máz

a meggybefőtt leve
2-3 kanál cukor
1 csapott e.k. keményítő
1 csipet fahéj


Elkészítés

A túrót törjük át.
Adjuk hozzá a tojásokat, tejet, cukrot, ízesítőket és keverjük el alaposan.
A vajat olvasszuk fel és ezzel is keverjük el.
A lisztet vegyítsük el a sütőporral és szitáljuk a túrós keverékhez.
Egy fakanállal dolgozzuk össze a masszát ( nem kell gép).
A meggyet szűrjük le.
A meggyszemeket hintsük meg kevés fahéjjal elkevert liszttel, óvatosan forgassuk össze, majd keverjük a masszához.
A muffin sütőbe helyezzünk kapszlikat és adagoljuk bele a keveréket.
12 nagy muffin, vagy 16 kicsike lesz ebből a mennyiségből.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és 20-25 perc alatt vagy inkább tűpróbáig süssük készre.
A meggylevet öntsük egy edénybe, ízesítsük cukorral és fahéjjal, forraljuk fel, majd keményítővel sűrítsük be.
Amikor kihűltek a sütemények, akkor a még langyos zselét kanalazzuk a tetejükre.
Díszíthetjük meggyel vagy szórócukorral, de önmagában is látványos.


meggyes-túrós muffin


2016. március 22.

TÜZES, RÉSZEGES FEKETEKAGYLÓ


Amikor betéved egy gasztroblogger  a Hegyvidék bevásárlóközpont mínusz 1 szintjére akkor a "gasztromennyországban" találja magát. Csodásan felszerelt, gusztusos kis üzletek sora, melyek polcai roskadásig megpakolva ínycsiklandó alapanyagokkal, messzi, felfedezésre váró tájakra repítve minket. Itt kérem gyorsan beindul a fantázia, tényleg csak a pénztárcánk szab határt a bevásárlásnak.
Igaz, a rohanó hétköznapok végeztével, kevés házi-tündér van kísérletezős hangulatban, de az ünnepi időszak kezdetekor érdemes egy kis "gasztrokitérőt" tenni ebbe a a kis oázisba és beruházni 1-2 minőségi, izgalmas alapanyagot, hogy majd elkényeztessük családunkat, barátainkat és természetesen önmagunkat is.
Sorban felderítettem az üzletkék kínálatát. Első utam a Vörös Homárba vezetett, ahol beszereztem ezt a friss fekete kagylót. Nem szabad félni a friss halaktól és tengeri herkentyűktől, roppant gyorsan és egyszerűen elkészíthetők. Amennyiben kérdéseink lennének, a személyzet remek ötletekkel tud szolgálni számunkra.  Aztán mentem további ötletekért a Deliziába, mert szerettem volna kicsit felturbózni a kagylómat.


Ebben a kánaában aztán elég sokáig elidőztem, mert hatalmas volt a választék és nagyon tájékozottak és segítőkészek az eladók. Itt tettem szert a Calabriai szalámira is. Ez egy nagyon chili-s istenien fűszerezett, rusztikus szalámi, ami megadta az alapízét az ételemnek. Rengeteg olaj, fűszer, sajt, zöldség, kézműves sör.... és tésztakülönlegesség között válogathatunk itt. Előre szólok, kizárt az üres kézzel való távozás. Természetesen az olajbogyó kínálat is széles, amivel különösebben nem is akartam foglalkozni, mert bőséges az itthoni felhozatalom, de megakadt a tekintetem, egy hatalmas méretű, élénk zöld fajtán.
Így ez is a kosaramba került. Eszméletlen finom, friss aromával rendelkezik. Ezt nem áztatták hónapokig, csak rövidke ideig, így teljes eltér a karaktere és élénk színe a megszokottól.

Akkor nézzük a receptet.

A kagylós alap ugyanaz, de kétféle módon is fogyaszthatjuk. Magában, friss kenyérrel tunkolva, vagy főzünk spagettit és összekeverjük vele. Így is, úgy is csak imádni lehet, a szalámi és az olívabogyó gondoskodik róla  :)


Hozzávalók

1 kg friss fekete kagyló
3 evőkanál extra szűz olíva
8 dkg Calabriai szalámi
1/2 chili kimagozva
4 szem óriás, zöld olíva
3 gerezd fokhagyma
2 dl szűretlen búza sör
1/2 citrom leve
frissen őrölt bors
3 medvehagyma
frissen őrölt fekete bors

1 csomag spagetti

Elkészítés

A kagylókat borítsuk hideg vízbe. Amelyik nyitva marad, azt azonnal dobjuk ki.
A többinek tépjük le a bajszát és egy dörzsivel súroljuk át a héját.
Az olívát hevítsünk fel egy serpenyőben.
A szalámit nagyon apróra kockázzuk fel és dobjuk az olívára.
Kicsit pirítsuk, hogy kiengedje a színét.
Közben a fokhagymagerezdeket vékonyan szeleteljük fel. Az olívát és a chili paprikát a lehető legapróbb, kis négyszögekre vágjuk. Az a cél, hogy elvegyüljön az ízük a szószban.
A lepirult szalámira szórjuk rá a felaprított hozzávalókat, keverjük el és 1 percig hagyjuk pirulni, majd borítsuk rá a kagylókat, öntsük fel a sörrel és kevés citromlével, majd fedjük le és hagyjuk a gőzben kinyílni az összes kagylót. Pár perc alatt lezajlik ez a folyamat, ha mindegyik kinyílt el is készült az étel.
Nem sóztam, mert elég sós levet engedett a kagyló, de ezt mindenki döntse el saját ízlésének megfelelően.
Az elkészült ragut ízesítsük frissen őrölt fekete borssal és szintén nagyon apróra metélt medvehagymával, de ezekkel már ne főzzük.
Amennyiben spagettivel szeretnénk fogyasztani, akkor lobogó, sós vízben főzzük ki a tésztát, ügyelve arra, hogy harapható állaga legyen.
Az elkészült tésztát szűrjük le, adjuk a kagylóhoz és a tűzön  forgassuk össze őket. 
Azonnal tálaljuk, friss medvehagymával szórjuk meg.



2016. március 19.

TEJFÖLÖS ZÖLDBABLEVES MEDVEHAGYMÁS KRUMPLIGOMBÓCCAL

tejfölös zöldbableves medvehagymás krumpligombóccal

Ez egy igazán finom húshagyó leves. Gyorsan elkészül és a krumpligombócok igazán feldobják. Ezt a meseszép színt pedig a füstölt paprikának köszönheti.
Közben pedig a naptárra pillantottam és rájöttem, hogy 4 éve ezekben a napokban kezdtem el ezt a szívemnek oly kedves blogocskát írni. Hihetetlen, hogy milyen gyorsan repül az idő és számomra is felfoghatatlan, hogyan voltam képes több, mint 600 receptet elkészíteni, befotózni és megírni, de minden jel arra mutat, hogy ezt elkövettem.
A másik nagyon klassz dolog, hogy tényleg rengetegen használják a leírásaimat. Több esetben ért meglepetés. Megismerkedtem emberekkel, beszélgettem velük és persze egyszer mindig szóbakerül a főzés és ennek kapcsán a blog és több megdöbbent arc van előttem, akik lelkesen újságolták, hogy" jé... ismerem a Csak, mert szeretem blogot, gyakorta készítek onnan kajákat". Szóval köszönöm.

Hozzávalók

1 kg zöldbab (nálam fagyasztott)
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 púpos t.k. füstölt paprika
2 t.k. só
1 k.k. fekete bors
pár szál medvehagyma
1/2 csokor snidling
1 evőkanál olaj
2,5 dl tejföl
2 t.k. keményítő

gombócok

1 tojás
3 közepes burgonya
3 t.k. búzadara
4 t.k. liszt
bors
medvehagyma
snidling


Elkészítés

A hagymát tisztítsuk és kockázzuk apróra.
A répákat is tisztítsuk meg, majd karikázzuk.
A krumplikat csak pucoljuk meg és hagyjuk egészben.
A hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre.
A megdinsztelt hagymára borítsuk a répákat, majd a babot.
Tegyük rá a füstölt paprikát, keverjük meg és 1.2 percig hagyjuk együtt párolódni.
Sózzuk meg, majd öntsük fel bőséges vízzel. Dobjuk hozzá a babért és az egész krumplikat és hagyjuk felforrni.
Fedjük le és kis lángon főzzük puhára.
Reszeljük bele a fokhagymákat, majd szedjük ki a burgonyákat, de a levest hagyjuk a tűzön.
A burgonyákat egy villával törjük össze, üssük rá a tojást, sózzuk és borsozzuk, tegyünk hozzá darát és lisztet.
A snidlinget és  3 medvehagymát aprítsunk fel és dolgozzuk a gombócba.
A tejfölt keverjük simára a keményítővel, majd hőkiegyenlítsünk és habarjuk be vele a levest.
Vizes kézzel formázzunk kis gombóckákat a masszából és tegyük vissza a levesbe.
Főzzük még 5-6 percet és kész.
Tálaláskor gazdagon szórjuk meg snidlinggel és medvehagymával.
Tipp: A medvehagyma és a snidling helyett használhatunk petrezselymet is, úgy is nagyon finom, így viszont érdekesebb.



2016. március 13.

HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTÁS PITE

hortobágyi húsos pite

Ugye van a Hortobágyi húsos palacsinta, amit mindenki ismer és szeret. Tökéletes maradékhasznosítás, ha megmaradt pörköltünk sínylődik a hűtőben.
Aztán már megint törtem az agyamat, hogyan lehetne egy kis csavart belevinni ebbe az ételbe is, mert nem én lennék, ha nem akarnék variálni valamin. 
A pitetésztát és a csirkepaprikást már előző nap elkészítettem, de akkor még fogalmam sem volt arról, hogy is fog ez összeállni. Természetesen medvehagyma is lapult itthon, így amikor bekevertem a palacsintatésztát, adta magát, hogy medvehagyma felaprít és a tésztában landol. Tök helyes és ízletes palacsinták születtek és ekkor már láttam az alagút végét. 
A végeredmény szerintem mutatós és finom lett, arról már nem is beszélve, hogy mennyire laktató, simán felér egy főétellel, főleg finom házi csalamádéval fogyasztva. 
A paprikás házi füstölt pirospaprikával készült, a pite pedig teljes kiőrlésű tönkölybúzából. A medvehagyma és a kevéske juhtúró csak hab a tortán.

Arról még nem is szóltam, hogy mekkora meglepetés ért. A Food Network tévécsatorna hirdetett egy receptversenyt, aminek az volt a lényege, hogy a pályamű magyar jellegzetességeket viseljen, ha egy kis csavar van benne, az nem árt. 3 receptet beküldtem és vártam a csodát. Az igazsághoz tartozik, hogy szavaztatni kellett a receptekre, amit én szívből utálok, tehát nem is kampányoltam, egyszer kiírtam és ennyi. Természetesen nem sikerült a zsűri elé kerülnie a kajáknak, mert a legtöbb 15 szavazatot besöpörtek kerültek csak oda. Kissé elszontyolodtam és borítékoltam a tényt, hogy nem nekem találták ki ezt a szavazgatós dolgot. Aztán jött egy levél, hogy az újságírók különdíját viszont én viszem ezzel a pitével. 
Most boldog vagyok és nagyon szépen köszönöm az elismerést.

Hozzávalók
4 pite

30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
15 dkg hideg vaj
1 tojás
1 k.k. só

palacsinta

1 bögre liszt
1 bögre tej
1 bögre szódavíz
1 k.k. só
1 öntet étolaj
8 medvehagyma finomra aprítva
olaj a kenegetéshez

csirkepaprikás

1 csirkemell
1 vöröshagyma
1 paprika
1 paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1 e.k. füstölt pirospaprika
1 k.k. őrölt bors
1 csipet majoránna
1 t.k. só
4-5 dl víz
2 dl tejföl
1 e.k. étkezési keményítő
2 evőkanál olaj

2 evőkanál juhtúró
1,5 dl tejföl
5-6 medvehagyma
1/2 csokor petrezselyem


Elkészítés

pite: a lisztet, felkockázott, hideg vajat, sót és a tojást, tegyük egy tálba és gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, ha összeállt akkor tegyük fóliába és pihentessük a hűtőben, nyugodtan elkészíthető előző nap.
A csirkepaprikáshoz kockázzuk fel a kifilézett csirkemellet.
A hagymát tisztítsuk és aprítsuk.
A paradicsomot és paprikást szintén kockázzuk fel.
Egy lábasban hevítsük fel az olajat, dinszteljük meg rajta a hagymát, majd az üveges hagymára dobjuk rá a húst. Minden oldalon pirítsuk át fehéredésig, majd adjuk hozzá a paprikát és paradicsomot.
Keverjük el, pár percet pirítsuk együtt, majd szórjuk meg a füstölt paprikával, sózzuk- borsozzuk és egy csipet majoránnával ízesítsük.
Öntsük fel vízzel, hogy bőséggel ellepje, forraljuk fel, majd kis lángon főzzük puhára a húst.
A tejfölt keverjük simára a keményítővel, majd merjünk rá a forró szaftból, keverjük el és habarjuk be vele a paprikást. Forraljuk 2 percet, kóstoljuk, ha kell sózzuk még és kész.
Az elkészült paprikást egy szűrőn szűrjük át.
Ami a szűrőben marad az mind mehet az aprítógépbe, kevés szafttal öntsük fel és pulzálva pépesítsük. (nem kell teljesen, maradhatnak benne kisebb darabkák)
A palacsintatésztát a legegyszerűbben egy bögre segítségével tudjuk kimérni.
1 bögre lisztet mérjünk egy tálba, öntsük hozzá a bögre tejet és üssük bele az 1 tojást. habverővel keverjük simára, sózzuk, majd a bögrényi szódával szintén keverjük el.Kevés olajat öntsünk hozzá és a felaprított medvehagymát is vegyítsük el benne.
1 tapadásmentes serpenyőt kenjünk át vékonyan olajjal és süssük ki a palacsintákat.
A kipihent pitetésztát gyúrjuk át és vágjuk négybe.
Egyenként nyújtsuk kerekre (2 mm), majd a kilisztezett formákat béleljük ki velük.

A sütőt melegítsük 180 fokra, légkeverés.
A pitét először vakon sütjük. A kibélelt formákba szórjunk valami nehezéket (bab, rizs, kavics.., nálam üveggyöngyök) és süssük majdnem készre a tésztát.
Amikor kopogós a széle már jó, ez k.b. 20 perc.
Az elősütött tésztát vegyük ki a sütőből.


A juhtúrót villával törjük puhára, tejföllel keverjük simára, majd aprítsuk fel a medvehagymát és keverjük hozzá.
Ezzel a tejfölös krémmel kenjük meg az összes piteforma alját.
A palacsintákat kenjük meg tejföllel, majd simítsuk rá a húspépet és tekerjük fel.
A feltekert palacsintákat ferdén vágjuk négybe.
Egy pitéhez 2 palacsintára, vagyis 8 darabkára lesz szükség.
Pakoljuk körbe a pitéket a palacsintatekercsekkel, majd öntsük nyakon a leszűrt szósszal, a közepébe kanalazzunk a juhtúrós tejfölből és toljuk vissza a sütőbe. 
Addig süssük, amíg egy kis színt kapnak a palacsinták 15-20 perc. 
Az elkészült pitéket, locsoljuk meg a szósszal és a maradék tejfölös öntettel, szórjuk meg felaprított petrezselyem és medvehagyma keverékével, kínáljunk mellé házi csalamádét és fogyasszuk megelégedéssel :)
Hagyományos módon paradicsommal és zöldpaprikával is díszíthetjük.

Jó étvágyat kívánok!


hortobágyi húsos pite


2016. március 6.

FÜSTÖS CSIRKÉS TÉSZTA

füstös, csirkés tészta

Pár poszttal előbb írtam a füstös brassóiról, nos annak az alapját elfeleztem és a másik feléből készült ez a finom tészta. Persze megjelentek a finomságos medvehagymák is a piacokon, így kénytelen voltam ezt a fantasztikus növényt is belekomponálni az ételbe. A lány imádta.

Hozzávalók

1 csirkemell
20 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
1 pohár tejföl + a tálaláshoz
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
10 medvehagyma
2 evőkanál füstölt paprika
1 t.k. chili
10 paradicsom
1 t.k. majoránna
1 t.k. só
frissen őrölt bors
3 dl víz
1 evőkanál liszt
2-3 evőkanál étolaj
1 csomag Maccheroni al ferretto


Elkészítés

A csirkét szeleteljük és dörzsöljük be a füstölt paprika és chili keverékével.
Hagyjuk pácolódni pár órát vagy akár 1 napot is.
A hagymát tisztítsuk és vágjuk apró kockákra.
kevés olajon dinszteljük üvegesre. 
A pácolt húst vágjuk 1,5 centis kockákra és dobjuk a hagymára.
Pirítsuk körbe minden oldalról.
Fűszerezzük sóval, borssal és majorannával, reszeljük bele a fokhagymát.
Kockázzuk fel a paradicsomot és szórjuk a csirkére, majd a zöldborsót.
Keverjük el, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.
Forraljuk 10 percet.
A medvehagymát és a petrezselymet aprítsuk fel.
A tejfölt keverjük ki a liszttel.
Hő-kiegyenlítsük a tejfölt (merjünk hozzá a forró szaftból és keverjük csomómentesre), majd öntsük az ételbe.
Borítsuk bele a felaprított petrezselymet és medvehagymát.
Amikor összeforr, akkor el is készül.
Közben forraljunk vizet, alaposan sózzuk meg és főzzük ki a tésztát.
A kifőtt tésztát szűrőlapáttal szedjük a ragura, keverjük össze, ha kell hígítsuk a tészta főzőlevével és tálaljuk.
Tálaláskor tegyünk egy adag tejfölt a tetejére és szórjuk meg aprított medvehagymával és petrezselyemmel.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat