2016. május 24.

MÁLNÁS KOCKA SÜTÉS NÉLKÜL (cukormentes)


Mire nem jó a gyerek által imádott málnás - joghurtos gabonakarika :) ?
A finom málnás íze és ropogós állaga beindította a fantáziámat és megszületett ez a nagyon finom és egészséges, gyorsan összedobható sütemény.
A kekszalapot remekül kiváltotta  a Cornexi gabonakarikája és az állagát is egészen jól megtartotta ami remekül passzolt a könnyű, joghurtos krémhez. A tetején pedig a roppanós fehér csokoládé csíkok hozták vissza a roppanós állagot.
Szerintem nagyon jól sikerült és ráadásul fehér cukort nem tartalmaz a süti, így még egészségesnek is mondhatnám.
A krémből pici mennyiség megmarad, de azt egy perc alatt eltünteti a gyerek.
Elkészíthető egy nagy kerek 20 centis tortaformában is, ha nagyobb, akkor kicsit növeljük az adagokat.

Hozzávalók
4 db. minitortához

alap

6 dkg fehér csokoládé
5 dkg vaj

krém

2 dl málnás görög joghurt
2 dl Mascarpone
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
1/2 citrom reszelt héja
2-3 evőkanál nyírfacukor (por), de lehet méz vagy Stevia...
1 csomag expressz zselatin 
20 dkg málna

2 dkg fehér csokoládé a tetejére

málnás balzsamecetkrém a tányér díszítéséhez


Elkészítés

A gabonakarikák 3/4 részét törjük apróra egy mozsárban.
Borítsuk egy tálba és keverjük el az egészben hagyott karikákkal.
Egy tálkába tördeljük bele a fehér csokoládét, adjuk hozzá a vajat és olvasszuk meg.
A formákat vajazzuk ki.
A megolvasztott keveréket öntsük a gabonakarika törmelékre.
Keverjük el, majd nyomkodjuk a kis tortaformákba. 
Tegyük kis időre a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Közben készítsük el a krémet.
A szobahőmérsékletű krémsajtot és a málnás joghurtot keverjük simára az édesítővel (ami bármi lehet, amit szeretünk, nálam por nyírfacukor). 
Egy elektromos habverővel dolgozzuk hozzá az expressz zselatint is.
A habtejszínt verjük kemény habbá a habfixáló segítségével, majd egy lapáttal elegyítsük a joghurtos keverékkel.
A megdermedt alapra rakosgassunk friss málnaszemeket, majd kanalazzuk rá a krémet. Óvatosan kocogtassuk a pulthoz, hogy ne maradjanak benne légbuborékok, majd tegyük 5-6 órára a hűtőbe, az sem baj, ha egy napot hagyjuk kidermedni.


Az elkészült sütemény úgy a legegyszerűbb kinyomni a formából, hogy egy konyhai fáklyával picit körbemelegítjük és alulról felnyomjuk  egy célszerszám segítségével a sütit és, ha teljesen biztosra akarunk menni, akkor 1 órára tegyük be a fagyasztóba és így már nem érheti baleset :)
Olvasszunk meg kevéske fehér csokoládét és egy kanállal csorgassuk a sütemények tetejére.
Friss málnával és gabonakarikával dekoráljuk meg a tetejét.
A tálalótányérokat csíkozzuk meg málnás balzsamecetkrémmel és csúsztassuk rá a kockákat.
Jó étvágyat :)






2016. május 15.

MARHAHÚSOS MINI PITÉK TOJÁSTEKERCCSEL


Ezt az ételt is véletlen szülte. Az éléskamra tartalma döntötte el a hozzávalókat. Meg kell, hogy mondjam, igazán remek fogás kerekedett belőle, vétek lett volna nem elkészíteni.
A fotók sajnos sötétben készültek, így elég pocsékok lettek, de a kaja finom :)

Hozzávalók

4 pite

4 szem kifliburgonya

húsos töltelék

40 dkg darált marha
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál chili szósz
2 gerezd fokhagyma
1 t.k. szárított rozmaring
1 t.k. szárított oregánó
1 t.k füstölt paprika
1 k.k. bors
1 t.k. só
2 evőkanál prézli

4 főtt tojás
5-6 levél kínai kel
pár levél friss bazsalikom

mártás

1 evőkanál liszt
1 evőkanál vaj
3 dl tej
5 + 5 dkg reszelt sajt
1 csipet só
1 csipet bors
1 csipet szerecsendió

 tojástekercs

4 tojás
2 evőkanál tejszín
1 csipet só

tekercs tölteléke

4-5 levél kínai kel
1/2 fej lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
pár szem koktél paradicsom
1 öntet szójaszósz
1 csipet chili
1 t.k. olíva

bors
1 k.k. szárított oregánó

1 kis pohár tejföl
2 evőkanál chili szósz



Elkészítés

A burgonyát hámozzuk meg és nagyon vékonyan karikázzuk fel.
A piteformákat kenjük ki olívával és béleljük ki a burgonyakarikákkal.
A húsos töltelék hozzávalóit alaposan dolgozzuk össze és 2/3-ig nyomkodjuk a krumplival kibélelt formába.
A tojásokat főzzük meg és tisztítsuk, majd a pite közepébe nyomjuk.
Szórjuk meg a friss bazsalikommal, majd fedjük be a vékony csíkokra metélt kínai kellel.
A sajtos besamelt készítsük el, majd öntsük nyakon a pitéket, szórjuk meg a reszelt sajt másik felével.
180 fokon (légkeverés) süssük pirosra.
A tojásokat verjük fel a tejszínnel és sóval, majd palacsintasütőben süssünk vékony lepényeket belőle.
töltelék. A hagymát és a kelt csíkozzuk fel.
Egy serpenyőben hevítsünk olívát és dobjuk rá a zöldségeket. A paradicsomokat cikkekre vágva adjuk hozzá. Öntsük le szójaszósszal, fokhagymával, chili-vel, sóval, borssal és oregánóval ízesítsük. Nem kell puhára sütni, csak pont annyira, hogy az ízek átjárják.
A tekercseket töltsük meg, tekerjük fel és az elkészült piték mellé tálaljuk.
A tejfölt hanyag mozdulatokkal keverjük el a chili szósszal (csak annyira, hogy csíkos maradjon) és ebből a mártásból púpozzunk egy nagy kanállal a piték tetejére.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat