2016. június 13.

KÓKUSZTEJBERIZS GYÖMBÉRES ŐSZIBARACKPÜRÉVEL (tejmentes)


Hihetetlen finom, gyorsan elkészíthető. Egyszerűsége ellenére különleges a kókusz és a gyömbéres őszibarack találkozása. Amennyiben hirtelen el kell bűvölni a családot vagy a vendégeket, remek választás lehet.

Tudom, mostanában ritkultak a bejegyzések, de ez nem azért történik, mert nem szeretnék a bloggal foglalkozni, hanem azért, mert költözés előtt állok és szinte mindenem dobozokban hever már. Amint véget ér ez az őrület és kialakul az új konyhám, minden vissza fog állni a régi kerékvágásba. Nagyon remélem, hogy ez az idő hamarosan elérkezik, de most még nem látom tisztán az alagút végét.

Hozzávalók

1 l kókusztej
1 nagy bögre rizs
cukor v. édesítő, ízlés szerint
1/2 bögre kókuszreszelék
1 öntet kókuszlikőr
1/2 citrom reszelt héja

10 szem őszibarack
1/2 citrom leve
3-4 kanál cukor v. édesítő
1,5 cm friss gyömbér
1 t.k. keményítő
2-3 cl. víz

3-4 barack a rétegezéshez


Elkészítés

Tegyük egy lábasba a rizst és a kókuszreszeléket, öntsük fel 1/2 liter kókusztejjel, forrás után, vegyük vissza a hőmérsékletet és fedjük le. Pár percenként nézzünk rá, majd pótoljuk a kókusztejet.
 10 perc után édesítsük, reszeljük bele a citromhéjat (nem kell sok belőle, csak annyi, hogy megbolondítsa egy kicsit), ellenőrizzük a folyadék mennyiségét és fedjük vissza. 18 perc után kapcsoljuk le a tüzet, öntsük hozzá a likőrt, de el is hagyható, ha pont nincs otthon és fedő alatt hagyjuk még puhulni a rizst.
Az őszibarackokat mossuk meg és kockázzuk fel.
Dobjuk egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, reszeljük hozzá a gyömbért és facsarjuk rá a citrom levét.
A barackokat én nem hámoztam meg, azért ilyen rózsaszínes a színe, de aki akarja, nyugodtan húzza le  a héját.
Lassú tűzön forraljuk össze, majd 8-10 percig főzzük.
A keményítőt keverjük ki kevés hideg vízzel és sűrítsük be vele a szószt.
Aprítóban vagy turmixban pépesítsük a főzetet.
Hűtsük le az alapanyagokat, majd poharakba rétegezzük. A maradék barackokat kockázzuk fel és a rétegezésnél a rizsre szórjunk belőle. Barack, rizs, barack..
Lehűtve, barackszeletekkel gazdagítva tálaljuk.




2016. június 8.

CITROMOS - LAZACOS KAGYLÓTÉSZTA FETÁVAL ÉS RUKKOLÁVAL 5 perc alatt

citromos-lazacos kagylótészta fetával és rukkolával

Mostanában semmire sincs időm, de néha azért meg kell etetnem a gyereket, ezért csakis a pár perc alatt összedobható ételek jöhetnek szóba. Ez a tészta a sláger most nálunk. A tészta kifőzése a leghosszadalmasabb folyamat, de ez is leredukálható, ha a vízforralóból öntöm a fazékba a forrásban lévő vizet.
Isteni finom, könnyed és tápláló vacsora.


Hozzávalók

1 csomag durum kagylótészta a nagyobb méretű
20 dkg füstölt lazac
1 hatalmas citrom leve
3 evőkanál extra szűz olíva
2 marék rukkola
5 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
8 dkg feta
1 nagy csokor petrezselyem
frissen őrölt fekete bors 
1/2 dl főzőlé
forró víz


Elkészítés

A forrásban lévő, sós vízben főzzük ki a tésztát.
Egy nagyobb serpenyőbe öntsünk olívát.
A petrezselymet aprítsuk fel.
A hagymát karikázzuk fel, a fokhagymát szeleteljük vékonyan.
Dobjuk az olívára a hagymákat, facsarjuk rá a citrom levét, szórjuk bele a petrezselymet,
hevítsük fel, de csak addig, hogy jól összeforrjon a citrom az olajjal.
Ekkor tépkedjük bele a lazac 2/3 részét, morzsoljuk bele a feta 2/3 részét és szórjuk rá a rukkolát.
A tüzet azonnal zárjuk el.
Az öntetet nem kell sózni, mert a lazac és a feta elég sok sót tartalmaz. 
A kifőtt tésztát egy szűrőkanál segítségével szedjük a szószra, gazdagon borsozzuk meg, majd merjünk egy kevés főzővizet rá.
A tüzet egy pillanatra kapcsoljuk be alatta, amíg összeforgatjuk és már tálalhatjuk is.
Tálaláskor a maradék lazacot tépkedjük a tetejére és morzsoljuk rá a maradék fetát.

villámgyors citromos-lazacos kagylótészta fetával és rukkolával





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat