2016. november 29.

CITROMOS KEKSZEK LEVENDULÁVAL (tojásmentes)

citromos-levendulás kekszek

Gyorsan, egyszerűen elkészíthető és olyan formában amilyenben csak szeretnénk. Tökéletes egy bögre tea mellé, elcsomagolni a gyereknek az iskolába, vagy csinos dobozokba rejteni és gasztroajándékként a karácsonyfa alá rejteni. Csak arra kell ügyelni, hogy ne adagoljuk túl a levendulát, csak egy picike kell belőle, hogy megbolondítsa.
Amennyiben margarinnal készíted, még tejmentes is :)


Hozzávalók

30 dkg liszt
15 dkg vaj, vagy margarin
10 dkg cukor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja🍋
1/2 citrom leve
1 evőkanál Limoncello
1 gramm szárított levendula〿


Elkészítés

A keksz hozzávalóit tegyed egy nagy tálba és gyors mozdulatokkal dolgozd össze, ha nehezen akarna összeállni, akkor csepegtess még hozzá citromlevet, de kitartó munkával összeáll.
A vaj vagy margarin legyen hideg és gyorsan dolgozzál. Nem kell tökéletesre gyúrni, mert akkor nem lesz omlós a végeredményed.
Amikor összeállt a tészta, bugyoláld nejlonba és tartsd a hűtőben pár órát, ha csak másnap készíted el, az sem baj.
A kidermedt tésztát kissé gyúrd át, majd teríts le egy darab nejlont, tedd rá a gombócot, a tetejére is fektessél egyet és a két nejlon között nyújtsd 3-4 milliméteresre a tésztát. 
(én el szoktam felezni a tésztát, mert úgy könnyebb dolgozni vele.)
Kedvedre való formára szaggasd ki.
Egy sütőlemezt teríts le szilikonos sütőpapírral és helyezd rá a formázott kekszeket. Nem árt neki, ha ismét visszadugod a hűtőbe 1/2 órára.
A sütőt 170 fok légkeverésre állítsd, majd tedd a forró sütőbe a hideg kekszeket. Nagyon hamar megsülnek, amikor enyhe kis barnaságot észlelsz a szélén, azonnal kapd ki, ez 8-9 perc alatt megtörténik.
Rácson hűtsd ki és már fogyaszthatod is, vagy sütis dobozokba téve  tárolhatod.
A kekszek felíratát sütipecséttel követtem el.




2016. november 28.

SAJTSZÓSZOS GNOCCHI DIÓVAL ÉS SZŐLŐVEL

sajtszószos gnocchi szőlővel és dióval

Ez valami isteni volt, pedig bolti gnocchi került a tányérra. 10 perc alatt asztalra kehet varázsolni ezt a csodát és garantált a siker.
1 csomag elég 3 nem túl éhes, vagy 2 nagyon éhes embernek.

Hozzávalók

1 csomag gnocchi (50 dkg)

szósz

1 evőkanál extra szűz olíva
1 evőkanál liszt
15 dkg cheddar sajt
3-4 dkg camembert
k.b.2 dl tej
0,5 dl fehérbor
1 csipet őrölt chili
1 csipet só
1 t.k. díjoni mustár
2-3 dkg pörkölt dió
frissen őrölt bors

tálaláshoz

1 marék muskotályos szőlő
3 dkg pörkölt dió
5 dkg cheddar


Elkészítés

Tegyél fel egy fazék vizet forrni, ügyelj rá, hogy jó sós legyen.
Egy száraz serpenyőben piríts meg a diót.
Közben kezd el a szószt. Az olívából és lisztből készíts rántást. Folyamatos kevergetés közepette adagold hozzá a tejet ( mindig csak kicsit). Egy habverővel célszerű keverni, mert akkor biztos, hogy szép sima mártást kapsz.
Amikor már kezd egy mártásra emlékeztetni, akkor öntsd fel száraz fehérborral. Ízesítsd még leheletnyi chilivel, egy kis sóval, kevéske dijoni mustárral és frissen őrölt borssal. Hagyd kiforrni. Add hozzá a pörkölt dió egy részét.
A cheddar sajtot reszeld le, a camembert-et kockázd, majd keverd el a szószban. 
A felforrt vízben főzd ki  gnocchit.
Egy serpenyőben hevíts 1 evőkanál extra szűz olívát és ebbe szedd ki a megfőtt gnocchit.
Minden oldalát pirítsd át. Nem kell barnára, csak egy vékony kis sárgás réteget süss rá. 1-2 perc.
Majd önts rá a szószt, hagy összeforrni, ha sűrű, akkor egy kis főzőlével hígíthatod.
Azonnal tálald, gazdagon hintsd meg a maradék dióval, szeletelt friss szőlővel és reszelt sajttal.







2016. november 27.

ÜNNEPI SAJTOS KALÁCS



Szeretem a sós kalácsokat, főleg ha sajtos. Most volt egy - két nyugodtabb napom, így volt időm és kedvem is kicsit pepecselni a konyhában.
Elvileg kis rózsákból áll ez a kalács, de a kelleténél szorosabbra raktam őket és ezért kissé eltorzultak, de így is elég csinoska és finom lett.
Ha elkészíted, akkor 1/2 centis közökkel rakd a formába a rózsákat és akkor szebb lesz.
Ebből a mennyiségből 2 szívecske jön ki, vagy egy szép nagy kerek kalács.

Hozzávalók

45 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 t.k.  só
1 k.k. cukor
1 t.k. mustárpor
1 tojás
8 dkg olvasztott vaj
1 dl extra szűz olíva
20 dkg reszelt cheddar sajt

1 tojás a lekenéshez
fekete szezámmag a szóráshoz


Elkészítés

fázis fotók sajtos kalács

Az élesztőt futtasd fel a cukros, langyos tejben.
A lisztet borítsd egy nagy tálba. Adj hozzá sót é tojást.
A felfuttatott élesztős tejet öntsd a lisztkupac közepébe, az olvasztott vajat is öntsd hozzá, majd ügyesen gyúrd tésztává. Amikor összeállt a tészta, akkor deszkán folytasd a tészta kidolgozását.
Az elkészült ruganyos tésztagombócot lisztezett tálban, lefóliázva pihentesd 1 órát.
A megkelt tésztát nyújtsd vékonyra és szaggass 8-10 centis köröket belőle.
A köröket középen vágd be, kend meg olvasztott vajjal vagy extra szűz olívával és szórd meg sajttal. Majd az előkészített korongokat tölcsérként tekerd fel.
A formádat vajazd ki, majd rakosgasd bele a rózsákat.
Amikor megtelt a forma, akkor egy felvert tojással kend le, szórd meg fekete szezámmaggal és dugd a 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe.
Süsd aranybarnára, ez k.b. félóra.

sajtos kalács



2016. november 16.

DIÓS-LEKVÁROS GUBA TORTA

diós-lekváros guba torta

A mákos guba torta mintájára elkészítettem ezt a szintén nagyon finom diós-lekváros-csokoládés változatot is. A száraz kiflik, a megmaradt étcsokoládék és az eltett sárgabaracklekvárok tökéletes felhasználása, tehát nem csak finom, de remek maradékhasznosítás is. Egyszerűen összedobható és biztos sikert fogunk vele aratni. A vaníliasodó pedig méltó megkoronázása a desszertnek, ne hagyjátok ki :)



Hozzávalók

12 db szikkadt kifli
6-8 dl tej
pár kanál vaníliás cukor

20 dkg cukrozott, darált dió
10 dkg étcsokoládé
1 narancs reszelt héja
1 üveg házi sárgabaracklekvár
4 tojás
1 t.k. fahéj
4 evőkanál cukor
1/2 dl rum (ha nincs, aroma is jó)


Elkészítés

A kifliket karikázzuk egy tálba. A tejet keverjük el a vaníliás cukorral és öntsük nyakon a kifliket.
Egy 20 -22 centis tortaformát béleljünk ki sütőpapírral alul is és oldalt pedig magasabb legyen a papír 1-2 centivel, mint a forma.
A kiflik felét nyomkodjuk ki és fektessük a forma alfára, igyekezzünk egyenletesen eloszlatni.
Locsoljuk meg kevéske rummal. 
Reszeljünk rá narancshéjat.
Gazdagon szórjuk meg a  cukrozott dióval, kevéske fahéjjal, öntsük nyakon a lekvárral és durvára vágott étcsokival,
Aztán megint rétegezzük a megmaradt kiflivel és ismételjük meg a rum, dió, narancshéj, csoki és lekvárrétegeket.
A 4 tojást válasszuk szét. 
A fehérjét verjük habbá( nem kell kőkeményre). A sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, majd vegyítsük őket.
Az összeállított tortát öntsük nyakon a keverékkel. 
Óvatosan ütögessük a pulthoz, hogy az öntet egy része leszivároghasson a torta belsejébe is.
180 fokra előmelegített (légkeverés) sütőben süssük aranybarnára, k.b. 30 perc.
A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni 15 percet.
Az idő elteltével szépen eltávolítható a papír.
Minél tovább hűl, annál könnyebb lesz szépen szeletelni is.
A sodó nálam lusta háziasszony módjára porból készült, egy kis friss vaníliával feltúrbózva, de akinek ideje engedi készítsen házi öntetet hozzá.
Sodóval és reszelt narancshéjjal megszórva tálaljuk.
 Hidegen és melegen is finom.



2016. november 10.

BIRSALMÁS-DIÓS LINZERTEKERCSEK


Tombol a birsalmaszezon, így adva volt a birsalma, aztán tettem egy gyors kísérletet. A végeredmény hatalmas sikert aratott, nagyon finom volt. Nem komplikált elkészíteni és elvileg eltartható is lenne, ha maradna belőle :)

Kedves Bea, remélem tetszeni fog ez a recept. Tudod, megígértem neked, hogy teszek fel majd valami birsalmásat.

Hozzávalók

töltelék
4 db. méretes birsalma
almánként 2 evőkanál cukor
15 dkg pirított dió
cukor ízlés szerint
fahéj

tészta
40 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 tojás
1 evőkanál hideg víz
1 csipet só

szirup
3 evőkanál cukor
3 evőkanál víz


Elkészítés



A birsalmákat egyenként tegyük alufóliára, adjunk 2 kanál cukrot  és egy kis fahéjat minden almához és bugyolálgassuk be őket. 
Tegyük egy kis tepsire és toljuk a forró sütőbe 1 jó órára.
Az alufóliában hagyjuk kihűlni, majd a kihűlt almákat tegyük egy tálba és pépesítsük egy villával. Érdemes megkóstolni, ha kell még édesítsük.
A diót tisztítsuk meg, egy serpenyőben pirítsuk meg, majd tegyük aprítóba és  daráljuk durvára. Keverjük el cukorral és fahéjjal.
A lisztet mérjük egy tálba, kockázzuk bele a hideg margarint és morzsoljuk össze, üssük bele a tojást, adjuk hozzá a cukrot, reszeljük bele a citrom héját és gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, ha szükséges, akkor 1-2 kanál hideg vízzel segítsük a tésztát.
Tegyük zacskóba és pár órát pihentessük a hűtőben.
A lehűlt tésztát felezzük meg és lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra, téglaalap formára.
Kenjük meg a birsalma péppel, majd hintsük meg a dióval és szorosan tekerjük fel.
3 evőkanál cukorból és 3 evőkanál vízből főzzünk  szirupot .
A feltekert tekercseket szeleteljük fel fél centi vastagságú szeletekre.
Sütőpapírral letakart tepsire fektessük és kenjük le vékonyan a sziruppal.
180 fokos előmelegített légkeveréses sütőben süssük addig, amíg egy kis színt kapnak.
Rácson hűtsük le és ismét lekenhetjük egy kis sziruppal.




2016. november 1.

BÖGRÉS KÓKUSZOS-ANANÁSZOS MUFFIN (TEJMENTES)

kókuszos-ananászos muffin (tejmentes)

Mostanában rengeteget használom a kókusztejet, mert nagyon finom. A kókusz-ananász kombó pedig nagy kedvenc nálunk. Az egyik bögrés receptemet próbáltam ki ebben a formában és meg kell, hogy mondjam, nem okozott csalódást, szép és finom lett, a kókusztejnek köszönhetően még a tejérzékenyek is boldogan falatozhatják, arról nem is beszélve, hogy pillanatok alatt összedobható.

Hozzávalók
(12 db)

1 bögre liszt
1 bögre kókuszreszelék
2/3 bögre kókusztej
1/3 bögre étolaj
1 bögre cukor (nálam, csak 2/3)
1 bögre felkockázott ananász
1 tojás
1 evőkanál kókuszszirup (ha nincs 1 t.k. kókuszaroma)
2 t.k. sütőpor
1 csipet só


Elkészítés

Mérjük ki egy (2,5 vagy 3 decis) bögrével a lisztet, a reszeléket, keverjük el a sütőporral és a sóval. Mérjük ki hozzá a cukrot, majd öntsük 2/3 részig a bögrét a kókusztejjel, a maradék részt pedig pótoljuk az olajjal. Üssük bele a tojást, majd a bögrényi felkockázott ananászt is borítsuk a masszához. A még kókuszosabb íz eléréséért egy kis kókuszsziruppal is dobjuk fel, ha nincs az aroma is megteszi, de akkor sem történik semmi baj, ha kihagyjuk.
Egy spatulával keverjük egyneművé, majd töltsük meg a kapszlikat. 
Nyugodtan tegyük tele a formákat, mert ezek a sütik nem fognak annyira megnőni.
170 fokon, légkeveréssel süssük 25 percet, tűpróba ajánlott.
Porcukorral és kókuszreszelékkel meghintve tálaljuk.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat