2016. december 31.

FRANCIASALÁTA ÉS KASZINÓ TOJÁS

Franciasaláta és kaszinó tojás

A bulik elmaradhatatlan kelléke a franciasaláta kaszinó tojással. Sokan szidják, hogy unalmas, retro, nem igaz , hogy nem lehet mást kitalálni....., de mindig akadnak valakik, akik hiányolják az asztalról. Különben is valljuk be, ha finoman van elkészítve, akkor tényleg lehet szeretni, akármilyen elcsépeltnek is gondoljuk. 
Az idén nálunk most ez is a szilveszteri menü részét képezi. Természetesen van ebben is egy apró csavar, fehér szarvasgombakrémmel ízesítettem a tojáskrémet. Fantasztikusan finom lett, érdemes tenni vele egy próbát, de aki nem akar flancolni, vagy éppen nincs a spejzában ez a nemes alkotóelem, az nyugodtan hagyja ki belőle, úgy is isteni lesz.

Hozzávalók

kaszinó tojás

6 tojás
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál majonéz
1 k.k. fehér szarvasgombakrém
1 csipet Cayenne bors
kevés frissen őrölt bors
1 k.k. só
1 k.k. dijoni mustár

franciasaláta

0,5 kg franciasaláta alap (mirelit)
1 nagy savanykás alma
1 marék zöldborsó
1 nagy pohár tejföl
1 dl majonéz
1 t.k. dijoni mustár
1 k.k. só
1/2 k.k. bors
1 t.k. cukor
1 öntet száraz fehér bor

friss petrezselyem a tálaláshoz




Elkészítés

A tojásokat főzd keményre.
A fagyasztott salátaalapot és a zöldborsót sós, forrásban lévő vízben főzd pár percet, majd szűrd le.
Az almát kockázd kicsikre.
A tojásokat tisztítsd meg, vágd félbe és a sárgákat tedd egy tálba.
Add a sárgákhoz a tejfölt, majonézt, fűszereket és a szarvasgombakrémet (vagy zöld fűszereket) és egy villával keverd krémesre, ha sűrű még adj hozzá tejfölt.
Tedd egy nyomózsákba és töltsd meg a tojásokat vele.
A franciasalátához készítsd el az öntetet. Tejföl, majonéz, mustár, só, bors, cukor,  bor összekever, majd borítsd az alapra, add hozzá az almát és keverd el.
A salátát érdemes előző nap elkészíteni, hogy jól összeérjen.
Ilyen egyszerűen és gyorsan összedobható.

Tipp:Aki szeretné bevonni azzal a bizonyos fehér mázzal. Annak annyit kell tennie, hogy egy kicsivel több öntetet készít a salátához, amiben picike kis zselatint elkever. Ezzel a szósszal kell leönteni a töltelékkel lefele fordított tojásokat és hagyni a hűtőben megdermedni.


Kedveseim, kívánom, hogy mindenki álma váljon valóra a következő új esztendőben. Finomságoktól roskadozó asztalokban ne szenvedjetek hiányt, nevessetek sokat, mert a humor minden nehézségen átsegít minket.
Csók és ölelés!

2016. december 18.

SZÍNES MÉZESKALÁCS

színes mézeskalácsok

Igen, megint mézes kalács. Páran kérdeztétek, hogyan lehet színezni, a gyerek is kérte, így készítettünk tegnap pár darabot.
Az írókázást még gyakorolnom kell, de nem adom fel, egyszer talán majd nekem is sikerül szépet alkotnom.
Most leírom, hogyan készülnek, aztán mindenki hozza ki magából a legjobbat.


Hozzávalók

Mézeskalács

40 dkg liszt
1 csipet só
2 tojássárgája
20 dkg méz
8 dkg vaj
0,5 dl étolaj
3 e.k. víz
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
3/4 tasak mézeskalács fűszerkeverék
1 narancs reszelt héja

színes máz

1-2 tojássárgája
picike por ételfesték (nálam narancs és piros)

íróka

1 tojásfehérje
1 t.k. étkezési keményítő
pár csepp ecet
10-20 dkg cukor
1-1 csipet ételfesték

színes mézeskalácsok

Elkészítés

A mézet, cukrot és vajat egy kis lábasban olvaszd össze.
A lisztet, fűszereket, szódabikarbónát, sót egy tálban keverd el egymással, majd borítsd hozzá a mézes keveréket.
Reszeld bele a narancs héját.
Gyorsan gyűrd össze, tedd nejlonba és hagyd 20-30 percet a pulton állni. Ekkor még nagyon puha a tészta és nehéz lenne vele dolgozni.
A várakozási idő  elteltével két nejlon között nyújtsd vékonyra a tésztát (3-4mm), majd szaggasd ki neked tetsző formákra, sütőpapírral bélelt tepsikre pakolgasd.
ha ki szeretnéd lyukasztani őket, akkor még sütés előtt egy szívőszállal megteheted.
A sütőt 180 fokra melegítsd elő (alsó-felső sütés) és 6 perc alatt süsd készre a kalácsokat.
Hagyd kihűlni, mert melegen még puhák.
A tojássárgát oszd ketté, vagy háromba (ahány színt szeretnél) picike kis tálkákba. Mindegyikhez adjál csipetnyi ételfestéket é keverd el. Ezzel tudod majd megfesteni a kalácsok alapszínét.
Az íróka: A tojásfehérjét kezd el felverni egy elektromos habverővel. Adjál hozzá 2-3 csepp ecetet, 1 teáskanálnyi keményítőt és olyan 12-15 dkg porcukrot (átszitált). Verjed addig, míg a cukor teljesen eldolgozódik, nézd meg az állagát, ha folyós, akkor adjál még hozzá cukrot, akkor lesz megfelelő állagú, ha már nem folyik egyáltalán.
Az elkészült habot oszd annyi részre, ahány színt szeretnél, és színezd kedvedre való színekkel.
Az elkészült habokat azonnal töltsd habzsákba, vagy zacskóba, mert a levegőn gyorsan megköt.
Az alapszíneket egy ecset segítségével tudod felhordani a mézeskalácsokra.
Az írókát pedig 1-2 mm-es lyukkal rendelkező habcsővel, vagy ilyen picike lyukkal ellátott zacskókból tudod a kalácsokra felhordani.
Itt aztán mindenkinek szárnyalhat a fantáziája, pettyekkel, csíkokkal, cirádákkal....lehet dekorálni, és  a színpaletta összes színével.

Áldott karácsonyt kívánok minden kedves látogatómnak!





2016. december 14.

CITROMOS SAJTTORTA POHÁRKRÉM ROPOGÓS KEKSSZEL

citromos-sáfrányos sajttorta pohárkrém

Megint sikerült egy új kedvencet alkotnom. Hihetetlenül egyszerű elkészíteni és valami eszméletlen finom. Könnyű, krémes, savanykás és ropogós......, lehetetlenség abbahagyni. Szép is, elegáns is, szerintem tökéletes levezetése egy ünnepi traktának is.
Nem tudtam eldönteni, hogy mibe tálaljam, ezért a kétféle pohár, aztán mire elkészültem vele, akkor jutott eszembe, hogy kis befőttes üvegekben is jól mutatna, de ez majd legközelebb.


Hozzávalók

40 dkg sajtkrém
2,25 dl habtejszín
6-7 szál sáfrány
2 citrom
3 lapzselatin
3 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
1 csomag habfixáló
6 dkg Amaretti keksz
6-8 dkg csokis piskóta
pár szem gránátalma
kevés kandírozott citrom

Elkészítés

A citromok levét facsard egy pici lábasba, adjál hozzá cukrot és reszeld bele az egyik citrom héját. Melegítsd addig, hogy a cukor felolvadjon. Közben a zselatint áztasd kevés hideg vízbe, a sáfrányt pedig 1-2 evőkanál meleg vízbe.
A szoba hőmérsékletű krémsajtot keverd simára.
Add a beáztatott zselatint a citromléhez, keverd el, majd hagyd hűlni.
A sáfrányos víz felét keverd a krémsajthoz, majd a lehűlt citromlevet is. Kóstold meg, ha kell adjál még hozzá cukrot. 
A tejszínt verd keményre a habfixálóval és óvatosan keverd el a krémsajttal.
A piskótát morzsold el, a poharak aljára tegyél belőle, majd az Amaretti kekszekből is roppants szét az ujjaiddal és tegyél a piskóta morzsalékra. Kanalazzál krémet rá, majd megint piskóta és Amaretti keksz, és krém.
A krém tetejére megint morzsolj ropogós Amaretti kekszet, tégy rá pár szem gránátalmát és szórd meg kandírozott citrommal. A maradék sáfránylevet pedig locsold a tetejére.
Talán a citrom miatt van, hogy a krém nem vette át ezt a gyönyörű aranyló sárga színt, ezért koronáztam meg vele a tetejét.
Hűtőben érleld 1-2 órát, majd fogyaszd jó ízűen ezt a frissítő finomságot. 



2016. december 8.

AZONNAL PUHA MÉZESKALÁCS RECEPT


azonnal puha mézeskalács

Csilla barátnőm nálam járt, és lelkesen mesélte, hogy évek óta az én mézesem receptjét süti és mennyire szeretik. Közben engem is nyaggatott a gyerek, hogy mézeskalácsot kéne sütni, így gondoltam megnézem a blogomon azt a remek receptet, de nem találtam. Szóval teljesen hülye vagyok, mivel azt gondoltam, hogy évek óta szerepel itt, de nem. Úgyhogy most gyorsan pótlom.
Ez eg gyors recept, nem kell órákig pihentetni a hűtőben, hanem szinte azonnal dolgozhatunk vele.

Hozzávalók

40 dkg liszt
20 dkg méz
8 dkg cukor
2 tojássárgája
3 evőkanál víz
8 dkg vaj
3 evőkanál  étolaj
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
3/4 csomag mézeskalács fűszerkeverék
1 narancs reszelt héja

azonnal puha mézeskalács


Elkészítés

A lisztet mérd egy tálba, keverd el benne a szódabikarbónát, a fűszereket, narancshéjat.
A mézet, cukrot és a vajat olvaszd össze egy kis edényben, amikor felolvadt a vaj  és a cukor a mézben, add a liszthez.
A sárgáját, olajat és langyos vizet tedd a tésztához, majd dolgozd össze. Ha nagyon kemény lenne, akkor még kis olajat és vizet adagolva hozzá, tudod puhítani, de nem lesz rá szükség.
Amikor összeállt egy zacskóba téve, pihentetheted 20-30 percet, de nem kell hűtőbe tenni.
Langyosan sokkal képlékenyebb a tészta, ezért érdemes 20 másodpercre a mikroba tenni nyújtás előtt.
Két nejlon között nyújtsd vékonyra (3-4 mm) és szaggasd ki kedvedre való formákkal.
Sütőpapírral takart tepsikre rakosgasd. Ha fel akarod akasztani a fára, akkor egy szívószállal lyukaszd ki a mézeseket, még sütés előtt.
180 fokra előmelegített sütőben 6 perc alatt készre sül. Nem kell megpirulnia, mert akkor nagyon kemények lesznek. Óvatosan a sütéssel!
Az elkészült mézeskalácsokat hűtsd ki, melegen nagyon puhák, de pár perc alatt elnyerik a végleges állagukat.
Aki nem szeretné írókázni, az vékonyan kenje le tojásfehérjével, hogy szép fényt kapjanak. A frissen kisült kalácsokat lehet gyöngyökkel és magvakkal díszíteni, ha megköt a tojásfehérje, akkor majd fixálja a dekort.
A mázhoz a tojásfehérjét keverd el rengeteg átszitált porcukorral( ez 10-20 dkg közötti mennyiség), addig adagold a cukrot, amíg eléred a megfelelő állagot. A terülőmáz legyen kicsit hígabb, mint a mintázó. Kis nejlontasakokba töltve, azt kiszúrva tudod használni a mázat.
Akinek nincs túl jó kézügyessége, az is vágjon bele nyugodtan, mert írókázás nélkül is nagyon szépek tudnak lenni.

Tipp: Minél vékonyabb a tészta és minél tovább sül, annál keményebb lesz az elkészült mézeskalács.  Nem szabad sokáig sütni és túlzottan vékonyra nyújtani sem érdemes. Ennyi a nagy titok.
Az elkészült mézeseket egy fém dobozban kell tárolni.



mézeskalács


2016. december 6.

ALMÁS- FAHÉJAS BÖGRÉS SÜTEMÉNY KARAMELLSZÓSSZAL

almás-fahéjas bögrés sütemény karamellszósszal

Ügy látszik, hogy minél egyszerűbb valami annál nagyobb a sikere. Ezt a sütit 3 nap alatt háromszor készítettem el és minden alkalommal gyorsan el is fogyott.


A mérőedény a 3,3 decis joghurtos doboz volt.

Hozzávalók

1 bögre joghurt
1 bögre liszt
1 bögre cukor
1 bögre reszelt alma
1/3 bögre étolaj
1 tojás
1 t.k.( púpos) fahéj 
1 csomag sütőpor
1/2 citrom 
1 csipet só

szósz

2 evőkanál cukor
1 dl víz
1 k.k. keményítő


Elkészítés

Az almát reszeld le káposztareszelőn, majd facsard rá a citrom levét.
Egy tálba tégy 1 bögre lisztet, amit keverj el a sütőporral, a fahéjjal és a bögre cukorral, no meg a csipetnyi sóval.
A joghurtot keverd el a tojással, borítsd a lisztes keverékhez, add hozzá az olajat és a kifacsart almát és egy fakanállal keverd el. Nem kell nagyon kikeverni, mert az nem tesz jót a tésztának.
Az alma lereszelve legyen 1 bögrényi, ne kifacsarva.
A citrom héját is nyugodtan reszeld a tésztához.
Egy tepsit 20 X 30-as, vagy egy koszorú formát tölts meg a masszával (ha tepsiben készül, akkor sütőpapírral béleld ki) és 170 fokon légkeveréssel süsd készre, ez olyan 25-30 perc, tűpróba.
A két kanál cukrot karamellízáld meg. A vizet keverd el a keményítővel.
Amikor szép barna színt kapott a karamell, akkor öntsd fel a keményítős vízzel és forrald ki egy kicsit, csak addig, amíg kissé sűrűsödik. 
Az elkészült süti tetejét locsold meg a szósszal.
A karamellszószt nem érdemes kihagyni, mert nagyon sokat dob a sütin. 



2016. december 2.

SZABOLCSI TÖLTÖTT KÁPOSZTA

szabolcsi töltött káposzta

Ha töltött káposztát készítek, akkor az erdélyi változatot (savanyú káposztás) választom, mert az a nagy kedvencem, de a gyerek rajong ezért a verzióért. Amíg élt a férj nagymamája, addig volt aki ellása az igényeket, de amióta nincs már köztünk, azóta tart a nyaggatás. Volt úgy, hogy rendeltünk Nyíregyházáról, mert ott vannak asszonyok, akik csak ezzel foglalkoznak, hogy naphosszat töltik ezeket a mini töltelékeket. Ezennel szeretném elmondani, hogy minden tiszteletem az övék. Nem is értem, hogy képesek százszámra ezt készíteni. Az biztos, hogy nem egy ilyen nyughatatlan és türelmetlen embernek való elfoglaltság ez, mint én vagyok. Nem is lesz ez az étel állandó étlapon. 
Meg kell, hogy valljam nagyon jól sikerült, még nekem is ízlett, pedig nem tartozik a kedvenceim közé. Kissé változatosabban ízesítettem, mint azt a nagymama anno. Só, bors és Vegeta szerepelt az eredeti receptben, de én nem vagyok hajlandó Vegetát használni, ezért került bele egy kis kömény és babérlevél. Természetesen ezek elhagyhatók, de nekem ez így volt jó.
Aztán a hab a tortán az volt, hogy mire megbirkóztam az elkészítéssel, addigra szélvihar és szakadó eső volt, így még az elemekkel is megküzdöttem, hogy lefotózhassam, de a gyerek szerint megérte 💗


Hozzávalók

1 nagy fej fejes káposzta

60 dkg darált lapocka
20 dkg rizs
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 t.k. só +1
2 k.k. őrölt bors
1 t.k. pirospaprika

1 k.k. majoránna
1 k.k. őrölt kömény
2 babérlevél
1 k.k. cukor

0,5 l. sűrített paradicsom (passata)
10 dkg füstölt szalonna


Elkészítés

Először is vágd ki a káposzta torzsáját. Nálam itt kezdődtek a gondok, filmre kellett volna vennem a bénázást a mit végbe vittem, mire kioperáltam, de a lényeg, hogy kiszedtem.
Egy fazékba tégy sós vizet, forrald fel és dobd bele az egész (torzsátlan ) káposztát.
Pár perc után elkezdenek leválni a levelek.
Szedd leveleire és vágj ki belőle minden keményebb részt, mert lehetetlenség lesz feltekerni. A nagyobb leveleket felezd, vagy negyedeld.
Közben kockázd fel a szalonnát és pirítsd zsírjára.
Egy kanál zsírt szedj ki belőle és ezen fonnyaszd meg a nagyon apróra vágott hagymát. Amikor üveges, keverd el benne a pirospaprikát és zárd el a tüzet.
A darált húst keverd el az átmosott, de nyers rizzsel.
Add hozzá a fonnyasztott hagymát, majd sót és borsot és reszelj hozzá 1 gerezd fokhagymát. Én itt már formáltam az ízt a saját képemre, ezért adtam hozzá őrölt köményt és majoránnát. 
Alaposan dolgozd össze a tölteléket.
És ekkor vegyél egy nagy levegőt és tedd a tenyeredbe az első káposztalevelet, adagolj bele 1 kávéskanálnyi tölteléket és tekerd fel. 
Ügyelj arra, hogy ne legyen se túlságosan szoros, mert a rizs miatt dagadni fog és túlságosan laza sem, mert akkor szétesik. Szóval, ezzel el kell szórakozni, nincs mese, de egyszer csak ráérez az ember és akkor már kicsit ügyesebben megy a dolog, ne izgulj, a végére belejössz 😠, kitartás.
Amikor elkészült a rengeteg, apró töltelék, akkor kockázd fel a másik hagymát is, add hozzá a kiolvasztott szalonnakockákat és zsírt és kissé dinszteld meg.
A káposzta megmaradt keményebb részeit és leveleit csíkozd fel és add a hagymához. Ezzel megágyaztál a töltikéknek.
Szép sorjában rakosgasd le őket.
Öntsd fel félig vízzel, majd a paradicsomlével, sózd, borsozd, reszeld bele a másik fokhagymagerezdet és forrald fel.
Én itt megint variáltam, mert dobtam bele 2 babérlevelet, mert nekem hiányzott belőle és 1 k.k. cukrot is, mert mindig adok kevés cukrot a paradicsomos ételekhez, de ez is elhagyható. Lehet p.l. ecettel savanyítani is. Mindenki tegye úgy, ahogy szereti.
30 perc alatt elkészül, zárd el a tüzet és lefedve hagyjad még 10 percet, hogy jó puha legyen a rizs.

Friss kenyérrel és tejföllel tálaljad.

Tipp: Érdemes nagyobb adag tölteléket elkészíteni, ha már egyszer rászántad magad és a fagyasztóba helyezni, így bármikor előkaphatod és fél óra alatt asztalra varázsolhatod.



2016. december 1.

MAJONÉZES FEKETERETEK SALÁTA

majonézes reteksaláta


Mindig van valami amire rákattanok, most ez a majonézes reteksaláta lett a fejlövésem.
Hogy miért?? Mert finom, mert hihetetlenül egészséges, valódi vitaminbomba, mert köretnek és salátának egyaránt tökéletes, mert az ízesítését kedvedre variálhatod, mert a hűtőben tárolva még finomabb lesz és mert pár perc alatt összedobható, na még olcsó is.


Hozzávalók

2 nagyobb fekete retek
1,5 t.k. só

öntet

3 dl tejföl
1/2 dl majonéz
1 t.k. dijoni mustár
frissen őrölt fekete bors
1 t.k. édesítő
1 csipet őrölt chili
pár szál snidling


Elkészítés

A retket reszeld le egy káposztareszelőn ( én egy nokedliszaggatón szoktam 😛).
Sózd le és hagyd állni fél órát.
Közben készítsd el az öntetet. A tejfölt keverd ki a majonézzel és a dijoni mustárral. Ízesítsd cukorral vagy édesítővel, frissen őrölt borssal, egy kevéske őrölt chili-vel és apróra vágott snidlinggel. Egy kicsit édeskés legyen a szósz, mint savanykás.
A besózott retek levét facsard ki.
A kifacsart retket keverd el a szószban.
Fóliázd le és hagyd a hűtőben összeérni az ízeket.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...