2017. március 22.

CÉKLÁVAL SZÍNEZETT HÁZILAG KÉSZÍTETT TÉSZTA MEDVEHAGYMA PESTOVAL ÉS FETÁVAL


Imádom a színes tésztákat, de mindig nehezen szánom rá magam az elkészítésére, pedig nem nagy ördöngösség, fél óra alatt kész volt a mű. Nem is értem miért nem csinálok gyakrabban ilyeneket.
A végeredmény szenzációs lett, nemcsak mutatós, de finom is és tényleg gyorsan el is készült, arról már nem is beszélve, hogy fillérekből kijön.
Ez a mennyiség 2 embernek bőven elég. Érdemes duplázni a mennyiséget, mert elfogy 😜

Hozzávalók

tészta

20 dkg (+1-2 dkg) liszt
1 tojás
a tojás súlyával megegyező mennyiségű céklapüré
1 e.k. étolaj

szósz

1 köteg medvehagyma
1 marék dió
1 csipet só
1/2 citrom leve
1 dl. olíva
10 dkg feta

céklával színezett tészta recept

Elkészítés

A tészta.  Egy céklát főzzél puhára sós vízben.
A megfőtt céklát egy picike főzőlé segítségévél turmixold pépesre.
A pürét tedd egy szűrőbe és hagyd benne, hogy lecsöpögjön belőle a fölösleges nedvesség.
Egy tálba szitáld a lisztet.
Üssél fel egy tojást és mérd le a súlyát. Az enyém 56 gramm volt.
Add a tojást a liszthez és a tojás súlyával megegyező mennyiségű pürét is. Nálam 56 gramm volt a cékla mennyisége is.
Kezd el összegyúrni a tésztát, majd borítsd deszkára. Adj hozzá kevéske étolajat és gyúrd készre. Az elkészült tésztát kissé lágynak találtam, ezért 1,5 dkg lisztet még beledolgoztam. Így volt tökéletes.
A tésztagombócot három részre osztottam, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
Egyenként ki kell őket lapogatni, hogy a tésztagépbe lehessen csúsztatni.
Először az 1-es fokozaton nyújtsad, majd  hajtsd félbe és ismét húzd át a tésztát az egyes fokozaton, majd egyenként a hatosig ismételd.
A kinyújtott tésztát tésztavágóval vágd a megfelelő alakúra.
Ezt a hosszú fajtát talán jobb kis fészekben kiszárítani, de felakasztva csíkonként is lehet.


A szósz elkészítése roppant egyszerű. Egy aprítógépbe dobáld bele a medvehagymát, diót, olívát és a citromlevet egy kis só kíséretében és pár pulzáló mozdulat után kész.
Forralj fel sós vizet.
A forrásban lévő vízben főzd 1-2 percet a tésztát, majd szűrd tányérokra, kanalaz a tetejére a medvehagyma keverékből és morzsolj rá fetát, gazdagon.





2017. március 18.

VÉRNARANCSOS RÁCSOS PITE

vérnarancsos rácsos pite

Úgy néz ki, mintha mostanában csak pitén élnénk, de ez nem így van, csak valahogy így alakult, hogy besokasodtak a pités bejegyzések. 
A vérnarancsnak nem tudok ellenállni, teljesen megbabonáz a vérvörös színe és, ha jó fajtát fogunk ki akkor az íze is ellenállhatatlan. Most ez történt, tökéletes narancsokat vásároltam. Igaz, nem voltak hatalmasak, de még a héjuk is pirosan pompázott. Vékony, könnyen hámozható volt és leheletnyi vékony hártyájuk volt, ezért végezték pitében. Nem kellett sokat bajlódni a tisztogatásával.

Hozzávalók

tészta

40 dkg liszt
2 e.k. cukor
20 dkg margarin
1 tojássárgája
1 narancs reszelt héja
2-3 e.k. narancslé
1 csipet só

töltelék

1 kg vérnarancs
2 evőkanál gríz
3-4 evőkanál cukor
1/2 dl víz
1 k.k. szegfűszeg (őrölt)

tetejére

lekenéshez tojásfehérje
2-3 e.k. kristálycukor a szóráshoz

tálaláshoz porcukor


Elkészítés

A tésztával kezdjed. A lisztet tedd egy tálba, kockázd hozzá a hideg margarint vagy vajat és morzsold el.
Reszeld hozzá a narancshéjat, adj hozzá egy csipet só és a tojássárgáját, majd a cukrot és kezd el összedolgozni.
Majd borítsd ki, csinálj egy kis mélyedést a közepébe és nyomj bele kevéske narancslevet. Majd dolgozd össze, nyugi össze fog állni.
Amikor kezd tészta kinézete lenni, hagyd abba a gyúrást és csomagold be műanyag fóliába és helyezd a hűtőbe, legalább 1 órára.
Készítsd el a tölteléket.
Tisztítsd meg a narancsokat, de előtte legalább háromnak reszeld le a héját, azzal fogod ízesíteni a tölteléket.
A hártyáktól és a fehér részektől szabadítsd meg a gerezdeket.
Minden gerezdet vágj ketté és tedd egy lábasba.
Szórd rá a reszelt héjat, adj hozzá cukrot és kevés vizet, ízesítsd egy kis szegfűszeggel és kezd el melegíteni. (a cukor mennyisége függ a narancs ízétől, de inkább savanykásra készítsd el, sütés előtt úgyis kap még cukrot a teteje.)
Amikor felforrt, ad hozzá a grízt, keverj rajta párat és zárd el a tüzet.
Nem az a lényeg, hogy megfőzd a narancsot, hanem az, hogy a gríz alaposan elkeveredjen benne és felszívja a narancs levét, így nem fogja eláztatni a tésztát. Tehát ez a "főzés" 2-3 perces dolog.
Hagyd lehűlni.
Egy piteformát vajaz ki.
Az elkészült tésztát oszd 1/3-2/3 arányban ketté.
A nagyobbat nyújtsd a piteformától picivel nagyobbra és béleld ki vele úgy, hogy legyen pereme.
180 fokos sütőben süsd elő 10 percet. ( babot, kavicsot, rizst- bármi kéznél lévő nehezéket szórj a formába, hogy megtartsa a tészta a formáját).
Az elősütött pitét töltsd meg a töltelékkel.
A maradék tésztát nyújtsd vékonyra és egy pizzavágóval hasogasd csíkokra és ezekkel a tésztacsíkokkal rácsozd be a pite tetejét.
A csíkokat kenegesd le a tojásfehérjével, majd alaposan szórd meg cukorral és told vissza a 180 fokos sütőbe.
k.b.30 perc alatt készre sül, de azért 20 perc után nézzél rá, mert a cukor a tetején képes megégni.
Tálaláskor szórd meg porcukorral és narancskarikákkal díszítheted.
Langyosan csodásan szeletelhető, én ezt a fotómodellt még forrón vágtam, de így sem esett szét, a gríz szépen egybetartja a narancsot.


vérnarancsos rácsos pite

2017. március 14.

FEKETE THAI RIZS A TENGERGYÜMÖLCSEIVEL

fekete thai rizs a tengergyümölcseivel

Meg vagyok őrülve a fekete rizsért. Teljesen elbűvöl a színe és zamata. 
Beszerzése nem a legegyszerűbb, de megoldható itt Magyarországon is. Nekem most 2 kg csücsül a polcomon és várja, hogy valami fenséges finomság készüljön belőle.
Van rövid és hosszabb változata. Ez a hosszú, thai fekete rizs a mai főszereplőm.
Jóval hosszabb az elkészítési ideje, mint az általunk  megszokott rizseknek, de megéri türelmesnek lenni. Nagyon régen Kínában, csak a "tiltott rizsnek" nevezték, mivel egyedül a császár kiváltsága volt ennek a kuriózumnak a fogyasztása.
Amikor megfőzzük mély lilára színezi a levet, nem is feketére, ennek oka a nagyon magas anthocyanin tartalma. Ez a hatalmas antioxidáns jelenlét teszi végtelenül egészségessé. Bizonyos források szerint a rák és az öregedés megelőzésében is fontos a szerepe ennek a tiltott, csoda rizsnek.
Főleg desszerteket készítenek belőle, azt is csináltam karamellízált ananásszal, de most a sós változatot hozom.


Hozzávalók

1 nagy bögre fekete thai rizs
2 bögre víz
1 k.k. só
1 v. hagyma
25 dkg tenger gyümölcsei koktél
10 dkg koktélrák
3 gerezd fokhagyma
2 e.k. olíva
1-1 dl fehérbor
1 citrom reszelt héja és leve
1 csokor petrezselyem
2 csipet chili pehely
frissen őrölt fekete bors


Elkészítés

Az apróra vágott hagymát kevés olíván dinszteld meg, majd az üveges hagymára borítsd rá rizst. Kevergesd, 1 percig pirítsad, majd öntsd fel 1 decinyi fehérborral. Amikor elforrt a bor, öntsd fel 2 bögre vízzel. Hagyd forrni 10 percet, majd vedd kicsire a lángot, tegyél rá egy fedőt és hagyd 20-30 percet. Időnként kevergesd meg, ha kell pótold a vizet. Ez a fajta rizs nem szívja fel gyorsan a vizet.
Ízesítsd még sóval, reszelt citromhéjjal és hagyd párolódni. Amikor elzárod alatta a tüzet, hagyd rajta a fedőt még 10 percre.
Közben egy serpenyőbe tégy olívát, 3 gerezd vékonyra gyalult fokhagymát és majd a tengergyümölcseit. A mirelit vizet fog engedni, ezt a levet borítsd a rizshez.
A levétől megszabított tengergyümölcseire önts kevés bort, szórj rá chili pelyhet és borsot, csipet sót és hagyd nagy lángon elpárologni a bort, majd tegyed hozzá a rákokat is. Nem szabad sokáig főzni, mert megkeményedik!
Végül facsard rá a citromlevet és szórd meg friss petrezselyemmel.
Tálaláskor az elkészült rizst tedd a tányérra és a tetejére kanalazd a ragut.
Azért készül külön, mert a rizs elszínezné és nem lenne ínycsiklandó a lilás színben pompázó tengergyümölcsei.

fekete thai rizs a tengergyümölcseivel


2017. március 11.

MEDVEHAGYMÁS-HÚSOS PITE FETÁVAL


húsos pite fetával

Megint alkottam egy abbahagyhatatlan finomságot. Azt hiszem felkerül a családi étlapra. Igaz, most még csak szárított medvehagyma került bele, de hamarosan frissel is elkészülhet. Imádtuk, egy narancsos salátával kísérve, fenséges ebéd vagy vacsora, és annyira klassz volt, hogy a szabadban fogyaszthattuk el .

Hozzávalók

töltelék

50 dkg sertés-marha darált
1/4 zeller
1 sárgarépa
12 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz hámozott paradicsom
1 dl száraz rozé
2 evőkanál olíva
1 k.k. római kömény
1 szál rozmaring
1 t.k. szárított görög oregánó
1 k.k. bazsalikom
2 e.k. chili szósz
1, 5 t.k. só
1 k.k. cukor

tészta

40 dkg liszt
1 csomag szárított medvehagyma
1 tojássárgája
20 dkg margarin
1 t.k. só
3 e.k. szénsavas, hideg víz

20 dkg feta sajt


Elkészítés

A tészta hozzávalóit tedd egy tálba, a víz kivételével és gyorsan próbáld meg összedolgozni, először a vajat morzsolgasd el a liszttel, aztán borítsd ki egy deszkára. Ez a tészta mindig úgy néz ki, hogy azt hiszed sosem áll össze, de nyugi, mert össze fog. Elvileg a víz sem kéne hozzá, de az könnyít a dolgodon és a tésztának is jót tesz. Óvatosan 1 kanálnyit adj hozzá, gyúrjad és ha kell, akkor még adj hozzá egy keveset.
Ügyelj arra, hogy hideg legyen minden alapanya és ne dolgozd ki nagyon alaposan. Amikor úgy néz ki, hogy kezd összeállni, akkor hagyd abba a gyúrást.
Egy folpackba bugyoláld be, majd pihentesd a hűtőben.
Amíg pihen készítsd el a tölteléket.
Olíván dinszteld meg a hagymát, adj hozzá oregánót, római köményt és cukrot, majd borítsd rá a húst és pirítsd le. Közben egy nagyobb lyukú reszelőn reszeld hozzá a zöldségeket és a fokhagymát és pirítsd együtt.
Sózd, borsozd, adj hozzá egy ág friss rozmaringot, kis bazsalikomot, majd öntsd fel a rozéval.
Amikor elforrt a bor, add hozzá a hámozott és aprított paradicsomot a chili szószt és a zöldborsót.
Főzd addig, amíg a ragu leve elpárolog a maradék pedig besűrűsödik, majd kóstold meg és ízesítsd, ha szükséges és zárd el a tüzet alatta.
Az alaposan lehűtött tésztát oszd 2/3 és 1/3 részre és nyújtsd ki kerekre.
Egy piteformát vajaz ki, majd egyenletesen helyezd el benne a 2/3 részből kinyújtott lapot. A peremen túllógó felesleges tésztát vágd le.
180 fokos sütőben vakon süssed 10 percet.
Az elősütött pitét töltsd meg a raguval, morzsold rá a fetát.
Majd borítsd be a vékonyabbik tésztával.
Szurkáld meg egy késsel, hogy a gőz tudjon távozni, majd told vissza a sütőbe és 35 perc alatt süsd készre.
A szeleteléssel várni kell, mert forrón nem lehet szépen vágni.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat