2017. március 30.

MEDVEHAGYMÁS TOJÁSOS NOKEDLI

medvehagymás tojásos nokedli

Medvehagyma őrületem legújabb gyöngyszeme eme remek eledel 😜
Roppant egyszerű elkészíteni és isteni finom. Teljesen más dimenziókba helyezi a megszokott tojásos nokedlit. A fotóról lemaradt - mert fotózás után jutott eszembe- ropogós bacon chips-szel is,még magasabbra lehet emelni ezt a csodát, de nélküle is remek.


Hozzávalók

50 dkg liszt
1 köteg medvehagyma
2 dl víz
1,5-2 dl tej
3 db. tojás
1 k.k. só

1 e.k. étolaj

4-5 tojás a tetejére
2 csipet só

víz

Elkészítés

A medvehagymát vagdosd nagyobb darabokra, majd tedd a turmixgépbe, öntsd fel  vízzel és teljesen turmixold szét.
A lisztet tedd egy tálba, öntsd rá a medvehagymás levet, üsd bele a tojásokat, sózd, majd a tejet és keverd simára, ha kell még víz vagy liszt a megfelelő állaghoz, akkor pótold.
Andi barátnőm azt mondta, hogy próbáljam ki a nokedlit tejjel, hát én kipróbáltam. Nagyon jó állaga és íze lett, de aki idegenkedik a tejtől, hagyja ki és készítse a szokásos módon  csak vízzel, úgyis tökéletes lesz a végeredmény.
Egy fazékba forralj vizet, alaposan sózd meg, majd a lobogó vízbe szaggasd bele a nokedlit, hagy főni pár percet, majd szűrd le és öblítsd át.
Egy serpenyőben forrósíts olajat, borítsd rá a nokedlit.
A tojásokat verd fel egy tálkába, sózd meg picike tejjel vagy tejszínnel lazítsd fel és öntsd a nokedlire.
Fakanállal kevergesd el a tojást a nokedlivel és kész.
3-4 levél medvehagymát apríts picikére.
Tálald ki a tojásos nokedlit és szórd meg a friss, aprított medvehagymával.
Amennyiben van bacon a hűtőben, süsd azokat ropogósra és tördeld a nokedli tetejére. Friss salátával vagy savagyúsággal nagyon finom ebéd lesz.




2017. március 29.

KANDÍROZOTT IBOLYA

kandírozott ibolya


Gallov Andi barátném megfertőzött ezzel az ibolya kandírozással. Kitalálta, hogy jön hozzám ibolyát szedni, mert kandírozni szeretne. Én is készülök rá évek óta, de már a leszedésétől elment mindig a kedvem, de így, hogy- mint két idióta-, Andival ketten guggoltunk a mezőn, én is rászántam magam.
Szóval, guggoltunk, viháncoltunk és leszüreteltük az ibolyát.
Szerencsére egy kis üvegben kaptam készen tőle, de azért én is készítettem egy adagot.
Szép és látványos, sőt még finom is, de kell elszántság az elkészítéséhez, mert nagyon pepecs munka.


Hozzávalók

1 csokor frissen szedett ibolya
1 tojásfehérje
1 tálka kristálycukor

Elkészítés

Szedd le a a szépen kinyílt ibolyákat. Aztán gyorsan, még frissiben dolgozd fel.
Egy tálkába tégy 1 tojásfehérjét. Teríts le egy sütőpapírt, fogj egy kis ecsetet és az ibolya szirmait egyenként kenegesd le vele, mind a két oldalán.
A száránál fogva mártsd a cukorba, a felesleget fújd le róla és a sütőpapíron szárítsd meg, ügyelve a szirmokra, hogy jól mutassanak majd.
1 napig szárítsd napon, vagy szellős meleg helyiségben.
Kis üvegekbe téve remek gasztroajádék is lehet belőle.
Jó időtöltést 😝


2017. március 26.

SAJTTAL TÖLTÖTT ZÖLDSÉGES FASÍRT MEDVEHAGYMÁS TÖRTBURGONYÁVAL

sajttal töltött medvehagymás fasírt panko morzsában forgatva, medvehagymás törtburgonyával

Semmi extra, csak egyszerűen finom. 
A fasírtot szinte mindenki szereti, de nem árt néha feldobni. Gyorsan elkészül, olcsó és biztos a siker vele.
A közepébe füstölt sajt került, ami melegen ínycsiklandóan kifolyik, amikor kettévágjuk. A húsmasszába pedig medvehagyma és kápia paprika került, majd panko morzsába forgattam, hogy jó ropogós kérge legyen. Aztán, hogy a medvehagymaszezont alaposan kihasználjam a burgonya köretbe is bőséggel került belőle. Nagyon finom lett a végeredmény, senki sem panaszkodott.


Hozzávalók

medvehagymás fasírt

60 dkg sertés darált lapocka (vagy fele marha)
1 tojás
3 áztatott zsemle
1,5 t.k. só
1 t.k. kömény
1 e.k. chili szósz
1 t.k. majoránna
1 t.k. kömény
1 t.k. füstölt paprika
1 k.k. fekete bors
1 kápia paprika
1/2 köteg medvehagyma
3 gerezd fokhagyma
1 bögrényi panko morzsa

Olaj a sütéshez

medvehagymás törtburgonya

1 kg burgonya
1-1,5 dl víz
1/2 dl olíva
1/2 köteg medvehagyma
1 t.k. oregánó
2 t.k só


Elkészítés

Áztasd vízbe a zsömléket.
Egy tálba tedd a darált húst.
Add hozzá a tojást és a kifacsart, áztatott zsömléket.
A medvehagymát vágd apróra, a kápia paprikát szintén parányi kockákra, add a húshoz, majd a fűszereket és a tojást is.
Gyúrd egyneművé.
A sajtot kockázd fel, 1.5 centis kockákra.
Végy a kezedbe egy adag masszát, formázzál kis fészket belőle és dugd a közepébe a sajtkockát, majd nedves kézzel alakítsd gombóccá, ügyelve arra, hogy a sajt középtájon maradjon.
Az elkészült gombócokat, forgasd panko morzsába, majd bő olajban süsd szép barnára. 
A kisült fasírtokat szedd papírtörlőre, hogy ne maradjon felesleges olaj rajta.
A burgonyát hámozd meg, majd vágd karikára.
Egy nagy tapadásmentes serpenyőbe önts vizet és olajat, majd borítsd rá a burgonyát. Sózd meg és szórj rá egy kis oregánót. Amikor felforr, tégy az edény tetejére egy fedőt, vedd kicsire a lángot és hagyd puhulni.
Időnként nézz rá. Mindig burgonya függő, hogy mennyi idő alatt puhul meg. Ha gyorsan puhuló fajta a krumpli, akkor elég lesz alá az 1 dl víz, ha nem, akkor pótolni kell majd.
Amikor félig puha, akkor add hozzá a felaprított medvehagymát. Keverd el, és fedő alatt párold még 3 percet.
Majd vedd le a fedőt és nagy lángon hagyd picit sülni. Akkor jó, ha nem marad alatta víz és az olajon elkezd pirulni.

Ilyen esetben én sosem főzöm meg külön a krumplit, mert sokkal finomabb lesz a végeredmény ezzel a módszerrel, sőt egy plusz edény mosogatását is megúszom.






2017. március 22.

CÉKLÁVAL SZÍNEZETT HÁZILAG KÉSZÍTETT TÉSZTA MEDVEHAGYMA PESTOVAL ÉS FETÁVAL


Imádom a színes tésztákat, de mindig nehezen szánom rá magam az elkészítésére, pedig nem nagy ördöngösség, fél óra alatt kész volt a mű. Nem is értem miért nem csinálok gyakrabban ilyeneket.
A végeredmény szenzációs lett, nemcsak mutatós, de finom is és tényleg gyorsan el is készült, arról már nem is beszélve, hogy fillérekből kijön.
Ez a mennyiség 2 embernek bőven elég. Érdemes duplázni a mennyiséget, mert elfogy 😜

Hozzávalók

tészta

20 dkg (+1-2 dkg) liszt
1 tojás
a tojás súlyával megegyező mennyiségű céklapüré
1 e.k. étolaj

szósz

1 köteg medvehagyma
1 marék dió
1 csipet só
1/2 citrom leve
1 dl. olíva
10 dkg feta

céklával színezett tészta recept

Elkészítés

A tészta.  Egy céklát főzzél puhára sós vízben.
A megfőtt céklát egy picike főzőlé segítségévél turmixold pépesre.
A pürét tedd egy szűrőbe és hagyd benne, hogy lecsöpögjön belőle a fölösleges nedvesség.
Egy tálba szitáld a lisztet.
Üssél fel egy tojást és mérd le a súlyát. Az enyém 56 gramm volt.
Add a tojást a liszthez és a tojás súlyával megegyező mennyiségű pürét is. Nálam 56 gramm volt a cékla mennyisége is.
Kezd el összegyúrni a tésztát, majd borítsd deszkára. Adj hozzá kevéske étolajat és gyúrd készre. Az elkészült tésztát kissé lágynak találtam, ezért 1,5 dkg lisztet még beledolgoztam. Így volt tökéletes.
A tésztagombócot három részre osztottam, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
Egyenként ki kell őket lapogatni, hogy a tésztagépbe lehessen csúsztatni.
Először az 1-es fokozaton nyújtsad, majd  hajtsd félbe és ismét húzd át a tésztát az egyes fokozaton, majd egyenként a hatosig ismételd.
A kinyújtott tésztát tésztavágóval vágd a megfelelő alakúra.
Ezt a hosszú fajtát talán jobb kis fészekben kiszárítani, de felakasztva csíkonként is lehet.


A szósz elkészítése roppant egyszerű. Egy aprítógépbe dobáld bele a medvehagymát, diót, olívát és a citromlevet egy kis só kíséretében és pár pulzáló mozdulat után kész.
Forralj fel sós vizet.
A forrásban lévő vízben főzd 1-2 percet a tésztát, majd szűrd tányérokra, kanalaz a tetejére a medvehagyma keverékből és morzsolj rá fetát, gazdagon.





2017. március 18.

VÉRNARANCSOS RÁCSOS PITE

vérnarancsos rácsos pite

Úgy néz ki, mintha mostanában csak pitén élnénk, de ez nem így van, csak valahogy így alakult, hogy besokasodtak a pités bejegyzések. 
A vérnarancsnak nem tudok ellenállni, teljesen megbabonáz a vérvörös színe és, ha jó fajtát fogunk ki akkor az íze is ellenállhatatlan. Most ez történt, tökéletes narancsokat vásároltam. Igaz, nem voltak hatalmasak, de még a héjuk is pirosan pompázott. Vékony, könnyen hámozható volt és leheletnyi vékony hártyájuk volt, ezért végezték pitében. Nem kellett sokat bajlódni a tisztogatásával.

Hozzávalók

tészta

40 dkg liszt
2 e.k. cukor
20 dkg margarin
1 tojássárgája
1 narancs reszelt héja
2-3 e.k. narancslé
1 csipet só

töltelék

1 kg vérnarancs
2 evőkanál gríz
3-4 evőkanál cukor
1/2 dl víz
1 k.k. szegfűszeg (őrölt)

tetejére

lekenéshez tojásfehérje
2-3 e.k. kristálycukor a szóráshoz

tálaláshoz porcukor


Elkészítés

A tésztával kezdjed. A lisztet tedd egy tálba, kockázd hozzá a hideg margarint vagy vajat és morzsold el.
Reszeld hozzá a narancshéjat, adj hozzá egy csipet só és a tojássárgáját, majd a cukrot és kezd el összedolgozni.
Majd borítsd ki, csinálj egy kis mélyedést a közepébe és nyomj bele kevéske narancslevet. Majd dolgozd össze, nyugi össze fog állni.
Amikor kezd tészta kinézete lenni, hagyd abba a gyúrást és csomagold be műanyag fóliába és helyezd a hűtőbe, legalább 1 órára.
Készítsd el a tölteléket.
Tisztítsd meg a narancsokat, de előtte legalább háromnak reszeld le a héját, azzal fogod ízesíteni a tölteléket.
A hártyáktól és a fehér részektől szabadítsd meg a gerezdeket.
Minden gerezdet vágj ketté és tedd egy lábasba.
Szórd rá a reszelt héjat, adj hozzá cukrot és kevés vizet, ízesítsd egy kis szegfűszeggel és kezd el melegíteni. (a cukor mennyisége függ a narancs ízétől, de inkább savanykásra készítsd el, sütés előtt úgyis kap még cukrot a teteje.)
Amikor felforrt, ad hozzá a grízt, keverj rajta párat és zárd el a tüzet.
Nem az a lényeg, hogy megfőzd a narancsot, hanem az, hogy a gríz alaposan elkeveredjen benne és felszívja a narancs levét, így nem fogja eláztatni a tésztát. Tehát ez a "főzés" 2-3 perces dolog.
Hagyd lehűlni.
Egy piteformát vajaz ki.
Az elkészült tésztát oszd 1/3-2/3 arányban ketté.
A nagyobbat nyújtsd a piteformától picivel nagyobbra és béleld ki vele úgy, hogy legyen pereme.
180 fokos sütőben süsd elő 10 percet. ( babot, kavicsot, rizst- bármi kéznél lévő nehezéket szórj a formába, hogy megtartsa a tészta a formáját).
Az elősütött pitét töltsd meg a töltelékkel.
A maradék tésztát nyújtsd vékonyra és egy pizzavágóval hasogasd csíkokra és ezekkel a tésztacsíkokkal rácsozd be a pite tetejét.
A csíkokat kenegesd le a tojásfehérjével, majd alaposan szórd meg cukorral és told vissza a 180 fokos sütőbe.
k.b.30 perc alatt készre sül, de azért 20 perc után nézzél rá, mert a cukor a tetején képes megégni.
Tálaláskor szórd meg porcukorral és narancskarikákkal díszítheted.
Langyosan csodásan szeletelhető, én ezt a fotómodellt még forrón vágtam, de így sem esett szét, a gríz szépen egybetartja a narancsot.


vérnarancsos rácsos pite

2017. március 14.

FEKETE THAI RIZS A TENGERGYÜMÖLCSEIVEL

fekete thai rizs a tengergyümölcseivel

Meg vagyok őrülve a fekete rizsért. Teljesen elbűvöl a színe és zamata. 
Beszerzése nem a legegyszerűbb, de megoldható itt Magyarországon is. Nekem most 2 kg csücsül a polcomon és várja, hogy valami fenséges finomság készüljön belőle.
Van rövid és hosszabb változata. Ez a hosszú, thai fekete rizs a mai főszereplőm.
Jóval hosszabb az elkészítési ideje, mint az általunk  megszokott rizseknek, de megéri türelmesnek lenni. Nagyon régen Kínában, csak a "tiltott rizsnek" nevezték, mivel egyedül a császár kiváltsága volt ennek a kuriózumnak a fogyasztása.
Amikor megfőzzük mély lilára színezi a levet, nem is feketére, ennek oka a nagyon magas anthocyanin tartalma. Ez a hatalmas antioxidáns jelenlét teszi végtelenül egészségessé. Bizonyos források szerint a rák és az öregedés megelőzésében is fontos a szerepe ennek a tiltott, csoda rizsnek.
Főleg desszerteket készítenek belőle, azt is csináltam karamellízált ananásszal, de most a sós változatot hozom.


Hozzávalók

1 nagy bögre fekete thai rizs
2 bögre víz
1 k.k. só
1 v. hagyma
25 dkg tenger gyümölcsei koktél
10 dkg koktélrák
3 gerezd fokhagyma
2 e.k. olíva
1-1 dl fehérbor
1 citrom reszelt héja és leve
1 csokor petrezselyem
2 csipet chili pehely
frissen őrölt fekete bors


Elkészítés

Az apróra vágott hagymát kevés olíván dinszteld meg, majd az üveges hagymára borítsd rá rizst. Kevergesd, 1 percig pirítsad, majd öntsd fel 1 decinyi fehérborral. Amikor elforrt a bor, öntsd fel 2 bögre vízzel. Hagyd forrni 10 percet, majd vedd kicsire a lángot, tegyél rá egy fedőt és hagyd 20-30 percet. Időnként kevergesd meg, ha kell pótold a vizet. Ez a fajta rizs nem szívja fel gyorsan a vizet.
Ízesítsd még sóval, reszelt citromhéjjal és hagyd párolódni. Amikor elzárod alatta a tüzet, hagyd rajta a fedőt még 10 percre.
Közben egy serpenyőbe tégy olívát, 3 gerezd vékonyra gyalult fokhagymát és majd a tengergyümölcseit. A mirelit vizet fog engedni, ezt a levet borítsd a rizshez.
A levétől megszabított tengergyümölcseire önts kevés bort, szórj rá chili pelyhet és borsot, csipet sót és hagyd nagy lángon elpárologni a bort, majd tegyed hozzá a rákokat is. Nem szabad sokáig főzni, mert megkeményedik!
Végül facsard rá a citromlevet és szórd meg friss petrezselyemmel.
Tálaláskor az elkészült rizst tedd a tányérra és a tetejére kanalazd a ragut.
Azért készül külön, mert a rizs elszínezné és nem lenne ínycsiklandó a lilás színben pompázó tengergyümölcsei.

fekete thai rizs a tengergyümölcseivel


2017. március 11.

MEDVEHAGYMÁS-HÚSOS PITE FETÁVAL


húsos pite fetával

Megint alkottam egy abbahagyhatatlan finomságot. Azt hiszem felkerül a családi étlapra. Igaz, most még csak szárított medvehagyma került bele, de hamarosan frissel is elkészülhet. Imádtuk, egy narancsos salátával kísérve, fenséges ebéd vagy vacsora, és annyira klassz volt, hogy a szabadban fogyaszthattuk el .

Hozzávalók

töltelék

50 dkg sertés-marha darált
1/4 zeller
1 sárgarépa
12 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz hámozott paradicsom
1 dl száraz rozé
2 evőkanál olíva
1 k.k. római kömény
1 szál rozmaring
1 t.k. szárított görög oregánó
1 k.k. bazsalikom
2 e.k. chili szósz
1, 5 t.k. só
1 k.k. cukor

tészta

40 dkg liszt ( nálam tönköly búza)
1 csomag szárított medvehagyma
1 tojássárgája
20 dkg margarin
1 t.k. só
3 e.k. szénsavas, hideg víz

20 dkg feta sajt


Elkészítés

A tészta hozzávalóit tedd egy tálba, a víz kivételével és gyorsan próbáld meg összedolgozni, először a vajat morzsolgasd el a liszttel, aztán borítsd ki egy deszkára. Ez a tészta mindig úgy néz ki, hogy azt hiszed sosem áll össze, de nyugi, mert össze fog. Elvileg a víz sem kéne hozzá, de az könnyít a dolgodon és a tésztának is jót tesz. Óvatosan 1 kanálnyit adj hozzá, gyúrjad és ha kell, akkor még adj hozzá egy keveset.
Ügyelj arra, hogy hideg legyen minden alapanya és ne dolgozd ki nagyon alaposan. Amikor úgy néz ki, hogy kezd összeállni, akkor hagyd abba a gyúrást.
Egy folpackba bugyoláld be, majd pihentesd a hűtőben.
Amíg pihen készítsd el a tölteléket.
Olíván dinszteld meg a hagymát, adj hozzá oregánót, római köményt és cukrot, majd borítsd rá a húst és pirítsd le. Közben egy nagyobb lyukú reszelőn reszeld hozzá a zöldségeket és a fokhagymát és pirítsd együtt.
Sózd, borsozd, adj hozzá egy ág friss rozmaringot, kis bazsalikomot, majd öntsd fel a rozéval.
Amikor elforrt a bor, add hozzá a hámozott és aprított paradicsomot a chili szószt és a zöldborsót.
Főzd addig, amíg a ragu leve elpárolog a maradék pedig besűrűsödik, majd kóstold meg és ízesítsd, ha szükséges és zárd el a tüzet alatta.
Az alaposan lehűtött tésztát oszd 2/3 és 1/3 részre és nyújtsd ki kerekre.
Egy piteformát vajaz ki, majd egyenletesen helyezd el benne a 2/3 részből kinyújtott lapot. A peremen túllógó felesleges tésztát vágd le.
180 fokos sütőben vakon süssed 10 percet.
Az elősütött pitét töltsd meg a raguval, morzsold rá a fetát.
Majd borítsd be a vékonyabbik tésztával.
Szurkáld meg egy késsel, hogy a gőz tudjon távozni, majd told vissza a sütőbe és 35 perc alatt süsd készre.
A szeleteléssel várni kell, mert forrón nem lehet szépen vágni.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat