Hogyan lesz ebből kert?

Itt a hosszú hétvége, az idő csodás! Kezdjünk kertészkedni.
Bementem 1 könyvüzletbe, hogy vásároljak szakirodalmat, végül üres kézzel jöttem ki, mert képtelen voltam választani a több száz e témában írt írás közül. Maradt a net, logika, és az elnyomott gyerekkori emlékek.
A kezdetnél említettem, hogy van 1 telkünk, ami valaha telis- tele volt finomabbnál finomabb gyümölcsökkel, de a mostani helyzet az, hogy parlagon hever. Amit én ritka nagy pazarlásnak tartok, ezért eldöntöttem, hogy újra betelepítem .
A problémám már ott  folytatódott, hogy ki kellett választani az ültetendő fafajtákat. Itt is elvesztem a hihetetlen választékban. Melyik fa melyikkel porzódik be,melyiknek bőséges és ízletes a termése,melyik rezisztens a legtöbb betegségre....Sorolhatnám órákig.
Végül nem adtam fel ,vettem két különböző meggyet és 1 cseresznyét.


Jött a következő akadály, el kell őket ültetni. Újra olvasás a neten, ahány írás, annyi féle módszer.Valaki azt írta, hogy vödör vízbe áztassuk kiültetés előtt a csemetéket, nekem ez tetszett, én is ezt tettem.
Majd ültetés előtt vágjuk vagy ne vágjuk vissza a gyökerét, ha igen kicsit vagy nagyon.Itt sem volt egyszerű dönteni, picit visszavágtam.
Aztán jött a legnagyobb feladat. Gödröket kell ásni a fáknak. Mit mondjak, szívem szerint hazaszaladtam volna és vártam volna, hátha valaki megszán minket és másnapra 3 szép mély gödröcske vár majd ránk.Nem így volt, ki kellett ásni. Most jegyezném meg, le a kalappal az összes földművelő ember előtt.Az ásás biztos, hogy nem fehér embernek való, ezt Csabi haverom se győzte eleget hangsúlyozni, miközben bőszen segédkezett nekem e nemes művelet közepette.


Még az a szerencse, hogy nem agyagos, kemény a talaj, de így sem volt leányálom, főleg nem két városi emberkének.Ilyenkor mondják "nem szokta a cigány a szántást, hát nem szokta, az már biztos.


Nagy nehezen végül kialakultak a gödrök. Jöhettek a fák. Nem 1 emberes az ültetés, mivel 1 embernek fognia kell a fát folyamatosan, ha nem akarja, hogy ferde legyen, a másik pedig lapátolja szüntelen a földet, amit a visszalapátolás előtt jó alaposan elkevertünk marhatrágyával.


A címkéket rajtuk hagytuk, hogy tudjuk melyik, melyik. Karókhoz kötöztük és jól belocsoltuk őket.


Öntözés után tapostam a földet - olvastam, hogy így csinálják a szakértők- saras lettem, az egy dolog, de a föld mennyisége a felére csökkent, ezért újabb gödörásás jött, hogy a letaposott földet pótolni tudjuk.
A végeredmény stabilan álló fácskák.
Nagy munka volt, pedig most csak 3 -at ültettünk, de én még szeretnék többet. Nem lesz könnyű rávenni magunkat a további fatelepítésre, de nincs más választásom.

Vettem különböző vetőmagokat is. A tojásfa nagyon megtetszett,mivel rengeteg padlizsánt fogyasztunk. Pár szemet elültettem belőle, és csodák csodája kibújtak. Ők is mennek majd a telekre,ha megerősödnek. Ezekből fehér padlizsánok fognak fejlődni.


Csodásan csírázik a lila krumpli. Nagy becsben tartom, mert őrült drágán vettem. Engem teljesen elvarázsolt. Alig várom, hogy elültessem  őket és szüreteljem! Nagyon finom és az a csodás szín! Nekem a fantáziámat rendesen beindította, mesés lila ételeket fogok készíteni belőle.
A lila krumpli elültetve III. 22. én! Kíváncsi leszek, mi sül ki belőle.
Újabb fák is kerültek az állományba, füge, cseresznye, őszibarack és vilmoskörte. Az ültetés már rutinosan ment, viszont ugyan olyan fárasztó volt, sajnos ez nem változott.

A sárgabarack még hiányzik a készletből, a héten beszerzésre kerül az is.

Eddigi leltár

2 db. cseresznye
2 db. meggy
1 db. őszibarack
1 db. vilmoskörte
1 db. lila füge
Most még eper palánták hada sorakozik, hogy földbe kerüljenek. Ennek is eljön az ideje egyszer.
Paradicsom, petrezselyem, répa, bab, rebarbara, dinnye magok már a földben vannak a lépcsőházban, lassan kikelnek és lehet őket is palántázni, de addig is a földet fel kell ásni és feltölteni jó kis tápanyagokkal.

Ültetek mindent, ami az eszembe jut. Ez itt most a próbálgatások ideje, majd meglátom mi válik be és mi nem.A magokat is több módon csiráztatom, kiderül majd, hogy melyik út járható.

Vásároltam bio csodaszereket, kipróbálom.A hétvége szorgosan telt. A fák ültetésénél bebizonyosodott, hogy az ásást nem nekünk találták ki. Itt hever a hatalmas földterület, tele gyommal, dudvákkal. Így bizony semmit sem lehet elültetni. Megoldás, rotációs kapa. Kibéreltük, alig tudtuk mozdítani, az autóból ki és be. Leküzdöttük. Nem leányálom ennek a használata sem, elkél mellé egy izmos férfi ember. Szerencsére volt, így nekilendült. Az elején úgy ugrált a kapa, mint a bakkecske, nem igazán lehetett tudni, hogy ki és mit irányít, én meglátásom szerint a kapa az embert, de gyakorlat teszi a mestert, röpke pár óra elteltével, már csodálatosan működtek a dolgok. Az biztos, hogy a benzin nem elég üzemanyagnak, szükségeltetik pár üveg sör is a használatához. Bevallom fájt a hasam a sok nevetéstől, mert én csak szemléltem:)


A végeredmény számít, lett egy hatalmas, szépen felásott föld darabunk, melyet jól megtrágyáztunk, elgereblyéztünk és boldogan tele lehet ültetni.

Rengeteg eperpalántám volt. Nem vittem el mindet a kertbe, párat a teraszon elültettem.Tény, hogy napos, védett helyen vannak és csodálatosan virágba borultak.

A snidlinget és petrezselymet magról vetettem, egyenesen a földbe. Csodásan fejlődnek.
Április végi szép meleg napos idő, és az előző heti esőzések szépen elindították az életet a kertben. A legnagyobb örömöt az okozta, hogy a perui lila burgonya kibújt, már teljesen kétségbe voltam esve, hogy nem érzi jól magát nálunk, de szerencsére nem így történt.

Gyönyörűen kicsíráztak a perui lilák
Elültettük a lila krumplit

Végre kibújt a földből a kedvencem a perui lila

Rügyezik a füge! Április legeleje van.

A kis fácskáim, is kezdik megszokni az új környezetüket.
A menta hatalmas birodalmat sajátít ki magának, félelmetes iramban burjánzik.


A spárgák is hihetetlen tempóban növekednek.Vajon miért van az, hogy a gaz mindennél  gyorsabban nő?? 2 hét alatt annyi lett, hogy szinte mindent belepett.Nehéz dolog ez a kertészkedés, és sosincs vége, mindig akad tennivaló bőséggel.Április utolsó napján leszüreteltük az első 2 mézédes eprünket!!!!!!Erről a picike bokorról szedem azt az irdatlan mennyiségű bodzavirágot, melyeket mostanában folyamatosan feldolgozok szörp, pezsgő, limonádé... formájában.A legnagyobb meglepetés, hogy megjelentek az első fügécskéim :-))Lassan leszedhetem az első cukkiniket !


Szerencsére a sok gaz között eper is akad szép számmal.


Csodálatos virágjai vannak a fekete színű zöldbabnak.Kicsit nem figyeltem a cukkinire, és ekkora lett:)


Majdnem 2 m2-t elfoglaló cukkini bokrom


A paradicsom dzsungel


Ezek a kicsit később elültetett paradicsomok. Kartonnal van a föld befedve a gazok ellen. Olcsó és praktikus megoldás. Igaz a kis nyavajások  képesek fél méteres gyökereket ereszteni, hogy elérjék az illesztéseket és utat tudjanak törni maguknak, de elenyésző a gazosodás a karton nélküli részekhez képest.A nagy büszkeségem! Saját termesztésű lila bab és lila burgonya!

A lila babbal kicsit ráfáztam. Bőséggel terem, azzal semmi gond nem volt. Csak nem tartja meg a színét főzés közben. A bab zöld lesz a főzővíz pedig lila. Ezért felesleges elültetni, mert pont a színe lenne a lényeg.
A perui lila burgonya, az Igen! Megtermett szépen, tartja a színét, nem támadta meg semmi bogár. Nagy szerencsém volt vele. Jövőre sokkal többet fogok ültetni.Csodálatos fügék teremtek. Igaz nem túl sok, hatalmasak és finomak voltak.


Ez a fekete paradicsom kicsit később érett be, mint a többi, de nagyon ízletes, vastag húsú fajta.Rengeteg féle paradicsomot ültettünk. Sárga, narancs, rózsaszín, piros, fekete, kicsi,nagy... Mind bőséggel terem és zamatosak. Permetezve nem volt, csak kevés marhatrágya került a földbe.A paradicsomokkal kicsit túllőttünk a célon. Rengeteg termett. Boldog- boldogtalan ette, mert mindenkinek adtam belőle. Valami hihetetlen zamatosak és szépek voltak. A gazok ellen kartonnal fedtük le a földet. Belocsoltuk és a tövek helyét kilyukasztottuk. Elég hatásos ez a módszer, de a gyomok azért megtalálják a kiutat. Ennek ellenére működik a dolog. Jövőre is így teszek majd. A legjobb paradicsomok magjait, szalvétára tettem, rászáradtak, bezacskóztam és remélem újra finom termést fognak hozni.A birsalmát anyukám ültette jó pár éve,  Szegény fával sokat nem törődik senki. Nagyon igénytelen, és rengeteg hatalmas termést hoz. Évek óta nem metszette meg senki. Az idén kicsit rendbe raktam.

Hogyan jussunk jó minőségű magokhoz?

Én mindig azt csinálom, ha eszem egy finom paradicsomot, paprikát, dinnyét.....A magvait kiszedem, egy szalvétára rakosgatom, úgy nedvesen, ahogy találtam. A szalvétára gyorsan felírom, hogy milyen fajta és száraz helyre teszem, hagyom kiszáradni. Amikor kiszárad, óvatosan összehajtogatom a szalvétát, beteszem egy dobozba. Tavasszal előveszem, egy pohár langyos vízbe dobálom őket, hagyom megduzzadni őket, majd lehet is elültetni.
Szerintem ez a legjobb megoldás arra, hogy a számunkra legmegfelelőbb zöldségeket tudjunk termelni.

Mi legyen télen a fűszernövényekkel?

Mindenre nem tudom a megoldást. A bazsalikomot képtelen vagyok megmenteni, de azért van egy pár, ami remekül működik télen is.
Amik nekem egész télen gyönyörűen zöldellnek, azok az oregánó, rozmaring, fodros petrezselyem és a snidling. Ezeket TILOS bevinni a lakásba. Remekül érzik magukat a hidegben és amikor hó borítja őket, akkor is szép zöld leveleket szedhetünk róluk.
A mentát is kint kell hagyni, ha nincs nagy hideg azon is találhatunk leveleket, de általában felkopaszodik, de tavasszal rengeteg levelet fog hozni.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...