Mosódió

A Vaterán vettem, megérkezett, nagyon helyes. lassan, ha lesz egy kis időm elkezdek vele kísérletezni.
Beszámolok majd minden tapasztalatomról.

MosódióhéjKiderült, hogy Bogi barátnőm ezer éve használja, és elégedett vele.Tőle kértem tanácsot. Azt mondta,hogy elvileg nem kéne öblítőt használni, mert lágy lesz a ruha mosás után. Ő megpróbálta illóolajjal illatosítani, de nem tetszett a végeredmény.
Most mosódió kicsi vászontasakba helyezve, kalapáccsal kissé összeaprítva már a gépben és mos. Öblítőt tettem hozzá én is. Fontos a jó illat.

Első mosásom tapasztalata.
Vizes mosódió

40 fokon színes ruhákat mostam, kb. 9 db.fél dióhéjat aprítottam a tasakba. Minden szép tiszta lett, még a farmer széttaposott alja is! A ruhák finom, puha tapintásúak lettek. Az illat jó, mert öblítőt használtam. A tasak és a dió nagyon nem kellemes illatú. Szerencse, hogy tettem öblítőt hozzá, mert különben ment volna a kukába az összes dió. Így elsőre azt mondom, hogy színes ruhákhoz tökéletes.
A diók, teljesen megpuhultak ,olyan gumiszerűek lettek. Az illatuk nem jó. Nem tudom megfogalmazni, hogy milyen,v. mire emlékeztet, nem is mondanám büdösnek, csak számomra nagyon kellemetlen. Az öblítőnek köszönhetően a ruhák kifogástalan illatnak örvendenek.
A diók a radiátoron száradnak jelen pillanatban.


Nem szeretnék most litániákat írni a dióról. Érdemes utánaolvasgatni. Itt van egy link olvassátok!

Tetves lett a leander

Mosódió főzet
20 db. héjat 1 l. vízben 20 percig forraltam. Főzés közben alaposan habzik. A főzetet lehűtöttem, majd kíméletlenül bevetettem a tetvek ellen. Most várom a hatást. A virágok permetezése közben is habzott a folyadék .

A lényeg, habzott, de nem hatott, szartak rá a kis tetvek. Ezért most 40 dióból főzöm az újabb adag ellenszert. Ennek a színe is jóval sötétebb, remélem hatni fog.

A nagyon eltetvesedett növényekre nincs nagy hatással, ha az elején elcsípjük őket, akkor használ, csak 3 - 4 nap fújkálni kell őket.

Mosódió mint sampon

20 db. héjat megfőztem kb. 1 liter vízben, majd lehűtöttem. Megint az illattal volt gondom. Az illat aroma készletem elég hiányos most itthon, de találtam vaníliát. Belecsepegtettem  20-25 cseppet és csodák csodájára, teljesen elvette a dió szagát, csak a vanília érvényesül.Tehát tökéletesen lehet illatosítani.


Egy üres samponos flakonba öntöttem, így el is készült a biosampon. Mézszínű, és híg, így nem igazán emlékeztet a megszokott samponokra.
Megmostam vele a hajamat. Fura volt, mivel a hajamon nem habzott és nagyon folyt, de megoldottam. Az első észrevételem, hogy én festem a hajamat és mindig rengeteg balzsamot használok, mivel mosás után a drótkefére emlékeztet a hajam tapintása. A diólé lemosása után viszont sima, puha volt a hajam,  egyáltalán nem volt sprőd. Balzsamot tettem rá, mivel én nagyon szeretem a vaníliát, de süteményben és nem a fejemen.
Tapasztalat. lágyítja a hajat, jó érzés.

Nehezen megy a barátkozás samponként a dióval. Úgy döntöttem maradok a szokott szereknél. Kutatok majd, valahogy biztos lehet sűríteni és illatosítani.
Sikerült zselatinnal besűrítenem a sampont, így könnyebb mosni, de fura, hogy nem habzik. Gondolom meg lehet szokni, a hajam viszont szereti.

A mosás remekül megy. Egyszer hibáztam, de erről nem a dió tehet.Többet tettem a gépbe, mint kellett volna és barnára fogta az egyik nadrágot. Piszkos volt nagyon, én pedig izgultam, hogy tiszta legyen.Tisztának tiszta lett, csak barna foltokkal tarkítva. A lényeg 7-8 db fél dió bőven elég 1 mosáshoz, magunkkal cseszünk ki, ha túladagoljuk.

A fehér ruhák mosása is nagyon egyszerű. Vegyünk mosószódát interneten vagy bioboltban. 2 evőkanállal tegyünk belőle a mosószer adagolóba, a diót a dobba  és tökéletes hófehér ruha lesz a végeredmény.

Hónapok óta használom. Bevált. Nem is emlékszem mikor vettem mosóport utoljára. Természetesen a mosószóda nélkülözhetetlen tartozéka.
A mosószóda még kiváló a felmosáshoz is.

Foltok tisztítása: a boltokban kapható méreg drága folttisztítók nem igazán hatékonyak. Vegyük elő a konyhaszekrényből a szódabikarbónát. A foltot nedvesítsük meg, dörzsöljük be a szódabikarbónával, hagyjuk pár percet hatni és utána mossuk ki a ruhát. Általában eltávolítja a foltot, ha nem, akkor ismételjük meg a műveletet.

Duguláselhárítás: remek házi praktika,  ha a lefolyóba szódabikarbónát szórunk, amit leöntünk ecettel. Tökéletesen szagtalanít és a kisebb dugulásokat is elhárítja. Érdemes hetente elvégezni ezt a műveletet, így biztosan elkerüljük a nagyobb dugulásokat és a kellemetlen szagokat.

Vízkő eltávolítására, a fajanszok tisztítására remek alternatíva a citromsav. Egy szivacs segítségével dörzsöljük be citromsavval a kényes felületeket, majd bő vízzel öblítsük le.
Az ecet is simán kiváltja a drága tisztítószereket. Csillogó lesz a csempe, a mosdó, a csaptelepek.... Ecetes szivaccsal töröljük át a fürdőszobai felületeket, majd langyos tiszta vízzel öblítsük át.
Az üvegpoharakat is újjá lehet varázsolni, ha időnként ecettel átmosogatjuk.
Teljesen felesleges megvenni millió flakon csodaszert.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...