2016. szeptember 28.

SÜTŐBEN SÜLT SZILVALEKVÁR

sütőben sült szilvalekvár

Még mindig félkész a konyhám, de ez az apróság nem tántorít el attól, hogy időnként bevessem magam oda és valamit készítsek. Egy gasztromániásnak a legnagyobb büntetés a több hónapnyi konyha-megvonás, úgyhogy döntöttem, ha félkész is, de használni fogom :)
Ez a világ legegyszerűbb és legnagyszerűbb lekvárja, szinte magától elkészül, igazán nincs sok tennivaló vele.

Hozzávalók

5-6 kg szilva
1-2 evőkanál ecet
cukor ízlés szerint

Elkészítés

Vegyük elő a legnagyobb tepsinket, vagy egy hatalmas, lapos lábast.
Az ecettel kenjük át a tepsi oldalát és alját.
Borítsuk bele a szilvát, nyugodtan teljes tele tehetjük.
A szilvát kóstoljuk meg. Amennyiben érett és nem savanykás nem kell cukrot hozzáadni, ha savanykásnak véljük, akkor nyugodtan szórjunk a szilva tetejére cukrot.
Tegyük be a sütőbe, azt állítsuk 150 fokra és 3-4 órára hagyjuk benne a szilvát sülni.
Pontos időt azért nehéz mondani, mert függ a szilva nedvességtartalmától, a levesesebb szilva tovább sül, akár 6 órát is, mire teljesen besűrűsödik. Nekem 4 óra elégséges időnek bizonyult.
Az elkészült lekvárt, steril üvegekbe rakjuk, lezárjuk kupakkal. majd pár percre fejtetőre állítjuk és a spejzba elpakoljuk. 


2016. szeptember 12.

LIME-OS KÓKUSZTORTA Segítsüti 2016 ősz



Itt van az ősz, akkor pedig a Segítsüti is akcióba lép. Megint az a megtiszteltetés ért, hogy felkértek arra, hogy egy torta felajánlással járuljak hozzá a sikerhez. Természetesen boldogan igent mondtam, annak ellenére, hogy fogalmam sem volt arról, hogyan fogom elkészíteni a tortát, mivel még mindig nem készült el a konyhám, de így legalább jó indokom volt a mestereket sürgetni. Csütörtökre sikerült áramot varázsolni a sütőhöz, így aztán már senki és semmi nem tarthatott vissza a torta elkészítésétől.
Ez alkalommal a Peter Cerny alapítványt támogatjuk, akik a beteg kis koraszülötteknek nyújtanak segítséget. Igazán nemes a cél, nem kérdés, hogy segítenünk kell.Az alapítvány honlapját Itt érhetitek el. A licitálás pedig szeptember 12.-én reggel indul és és szeptember 15.-én 16 órakor zárul. Licitálni a Segítsüti oldalán lehet. Itt http://segitsuti.hu/ 
Érdemes szétnézni a remek édességek között és a licitekkel támogatni az alapítványt. Hétfőn reggel 30 blogon fog megjelenni 30 finomság, miket  erre a nemes alkalomra készítettünk.
A szerencsés nyertesnek pedig jövő márciusig a neki megfelelő időpontban elkészítem ezt a finomságot.

A tortáról annyit, hogy valami isteni lett. Nem gejl, mint általában a kókuszos sütik szoktak lenni, hanem pont kellemes. A lime csodásan kihozza a kókuszos ízt és a krémsajtnak köszönhetően is enyhén savanykás.  
Jobb lett volna, ha egy kicsit szebbre sikerül, de az íze kárpótol minden szépséghibát.



Hozzávalók

alap

4 tojás szétválasztva
16 dkg liszt
4 dkg kakaópor
16 dkg cukor
1,2 dl tej
1,2 dl étolaj
1 cs. sütőpor
1 csipet só

krém

10 dkg kókuszreszelék
8-10 dkg cukor
1,5 dl kókusztej
2 evőkanál kókuszlikőr
60 dkg Mascarpone
5 dkg porcukor
1 lime reszelt héja
1/4 lime leve
3 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
1 csomag expressz zselatin

díszítés

1-2 dkg kókuszreszelék
pár szem rumkókusz
2 rúd kókuszrúd felkarikázva


Elkészítés
alap

A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük kemény habbá a cukor felével.
A sárgákat a maradék cukorral verjük fehéredésig.
A lisztet keverjük el a kakaóval, a sütőporral és a csipet sóval.
A kifehéredett sárgához, kezdjük el adagolni az olajat és szorgosan kevergessük, hogy jól elelegyedjenek.
A tejet és a lisztes keveréket pedig felváltva adagolva keverjük az alaphoz.
Legvégül a fehérjét is dolgozzuk el óvatosan a masszában.
Egy 22 centis tortaformát béleljünk ki sütőpapírral (alul és oldalt is), öntsük bele a tésztát.
A sütőt melegítsük elő 150 fok légkeverésre. Amikor elérte a hőfokot, tegyük be a süteményt. 40-45 perc alatt süssük készre (tűpróba).
A még meleg tésztát borítsuk rácsra- fejjel lefelé- és hagyjuk teljesen kihűlni.

krém

A kókuszreszeléket öntsük fel kókusztejjel, annyival, hogy pont ellepje.
Kis lángon kezdjük el főzni. Hagyjuk, hogy teljesen elfőljön a leve. 
A legvégén reszeljük bele a lime héját, adjuk hozzá a cukrot és a likőrt. Ekkor már csak 1 percig hagyjuk a tűzön, hogy a cukor elolvadjon.
Teljesen hűtsük le.
A habtejszínt a fixáló segítségével verjük fel.
A szobahőmérsékletű krémsajtot keverjük simára kevés porcukorral, ízesítsük pár csepp lime-al, majd keverjük össze a sűrű kókuszmasszával. 
Érdemes megkóstolni, ha úgy érzed, hogy el kéne bele némi cukor még, akkor bátran édesítsd.
A zselatint szórjuk bele és pár percig keverjük a robottal.
Legvégül dolgozzuk bele a habot is.
Pár órát pihentessük a hűtőben, hogy még sűrűbb legyen a krém.

összeállítás

A piskótát vágjuk háromba.
Minden réteget kenjünk meg vastagon a krémmel. Majd körben is vonjuk be vele.
Egy kis krémet tegyünk félre díszíteni.
Reszelékkel szórjuk be a tortát, majd egy nyomózsák segítségével díszítsük a maradék krémmel és ízlésünknek megfelelően. 1 nap állás a hűtőben jót tesz neki.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat