2013. október 6.

RED VELVET CAKE VAGYIS A VÖRÖS BÁRSONY TORTA

RED VELVET CAKE

Ritkán teszek fel tortákat a blogra, meghagyom ezt a lehetőséget tőlem ügyesebbeknek, de ez most  egy különleges alkalom.
El sem hiszem, hogy a lényom 14 éves lett. Borzasztó, mennyire öregszenek ezek a gyerekek :)
A kérés ez a torta volt. Tudom, hogy az egészséges táplálkozás elkötelezettjei most fogják a fejüket, hogy uram isten!!!  Én azt gondolom, hogy egy évben egyszer egy szelet ilyen tortától semmi bajunk nem lesz. 2 evőkanál ételfesték került bele, nos egy szeletben elenyésző a mennyiség.
Rengeteget utánaolvastam ennek az amerikai csoda tortának. Próbáltam valamilyen alternatív megoldással színezni, de képtelen voltam  szép színt elérni.
Egészséges, vagy egészségtelen ez a torta, nem számít, mivel hatalmas sikert arattam vele,  boldogan habzsolta mindenki.
Itthonra készült, nem kellett sehova sem vinni, így nem burkoltam. Gyönyörűen, precízen bekenegettem a krémmel, és ekkor hirtelen eszembe jutott, hogy a recés kártyával összekrixkraxolom. Na, ezt nem kellett volna!!! Sikerült elcsúfítanom szegényként, de már nem volt időm újra simogatni.  Nem lett a legszebb, de ez senkit sem zavart. 
A marcipánnal is befürödtem egy kicsit. A Lidl- ben vásároltam a masszát és tele volt nagyobb darab mandulákkal, mintha nem darálták volna meg, így elég nehézkes volt vékony, sima szirmokat mintáznom. Így az eredeti könnyed, légies elképzelésemből egy kicsit rusztikusabb torta valósult meg. 


Hozzávalók

250 g. liszt
2 t.k. kakaó
1/2 t.k só
250 ml. író vagy 250 ml. tej + 1 e.k. ecet
2-3 e.k. piros ételfesték (vagy inkább a poralapúból 1 k.k.)
115 g. vaj
220 g. cukor
1 e.k. vaníliakivonat
2 egész tojás
1 e.k. szódabikarbóna
1 e.k. ecet
50 dkg mascarpone
4 dl habtejszín
3-4 e.k. vaníliás porcukor
1 e.k. vaníliakivonat
1 lime reszelt héja
pár csepp lime



Elkészítés

A recept 2 db. 23 centis tortaformára szól. Nekem 2 db. 25 centis van. Így is szép lapok sültek, de én képtelen vagyok egy lapot szép egyenesen kettévágni, ezért én duplán készítettem, 4 lapot sütöttem, de csak 3- ból tettem össze a tortát, mert így is elég magas lett, a krém pedig kevés lett volna.
Írót természetesen nem kaptam, de Trollanyunál olvastam egyik nap, hogy a tejhez tenni kell egy evőkanál ecetet és legalább 10 percig hagyni kell állni és kész is. Így tettem, 2,5 dl tejhez adtam 1 evőkanál ecetet, hagytam állni és már használtam is.
Az elkészült íróhoz adjuk a 2 evőkanál ételfestéket, keverjük el.
A lisztet mérjük ki egy tálban, adjuk hozzá a két teáskanál sötét kakaót és a sót, keverjük el.
A szoba hőmérsékletű vajat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a vaníliát, majd egyenként a tojásokat és robotgéppel alaposan keverjük össze.
A vajas masszához adjuk az 1/3 lisztes keveréket és az 1/3 pirosra színezett írót, keverjük össze, majd a következő 1/3 liszt és író és így tovább.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
A tortaformákat nem kell kikenni. Én az aljukra szabtam egy-egy kört szilikonos sütőpapírból.
A szódabikarbónát mérjük ki egy picike tálban és adjuk hozzá az 1 evőkanál ecetet. Hihetetlen habzásba fog kezdeni, nagyon gyorsan keverjük össze és öntsük a tésztához. Egy habverővel gyors mozdulatokkal keverjük el és öntsük a massza egyik felét az egyik, majd a másik felét a másik formába.
Azonnal tegyük a sütőbe és 25 perc alatt, vagy tűpróbáig süssük készre.
A formában hagyjuk 15-20 percet a kész tésztát. Utána könnyen kijön. Majd hagyjuk kihűlni. A kihűlt tésztát pár órára vagy egy napra tegyük a hűtőbe.
Én a sütőpapírt csak az összeállításkor húztam le róluk.
A mascarponét keverjük el porcukorral, vaníliával és a felvert habtejszínnel. Nekem így nem ízlett, ezért adtam hozzá a lime héját és levét, így nagyon kellemes íze lett.
A lapokat fejjel lefelé töltöttem meg a krémmel, tehát az alja lett a teteje. Majd az egész tortát bevontam. Nagyon jó állagú a krém, szépen lehet vele dolgozni, de elbírt volna még 25 dkg sajtkrémet, mert akkor látványosabb lett volna.




A rózsák készítése pedig ITT olvasható.
Az ünnepelt :)

Tipp:Közben elkészült már többször, más változatban is. Felfedeztem, hogy a poralapú festékből igazán minimális mennyiséget kell felhasználni és gyönyörű színe lesz. Érdemes beszerezni.
A krémből pedig érdemesebb többet készíteni, mint az eredeti recept írja, mert akkor szépen lehet vele díszíteni.

Itt a videó, aminek az alapján készítettem. A nyílra kattintva elindul, a reklám pedig átugorható.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...