2013. október 2.

KARAMELLÍZÁLT KÖRTEKRÉMLEVES

Karamellizált körtekrémleves

Nálunk a gyümölcslevesek igen gyakran az asztalunkra kerülnek. Szinte nincs is olyan gyümölcs, amiből még ne készítettem volna. 
Természetesen megint volt 20 percem, hogy valami kaját varázsoljak az éhezőknek. Körte van itthon bőséggel, így adta magát, hogy körteleves lesz az ebéd, de egy kis csavarral.
Nagyon egyszerű, gyorsan elkészül és igazán finom. Hidegen és melegen is.

Hozzávalók

6 érett körte
3 evőkanál cukor
3 dl. habtejszín
0,5 dl Bacardi
2 lime 
kevés kardamom
1 csipet só
víz


Elkészítés

A körtéket mossuk meg, majd kockázzuk fel és facsarjuk rá egy lime levét..
Egy lábasban 3 evőkanál cukrot olvasszunk fel egy fél kanál vízzel és készítsünk belőle világos karamellt. Amikor szép aranybarna már a cukor, öntsünk hozzá 1 dl tejszínt és a Bacardi-t. Amikor megint felolvadt  a karamellünk, tegyük bele a körtéket és pároljuk benne puhára. Ez körtétől és mérettől függ, nekem olyan 6 perc volt.
A megpuhult körtéket öntsük fel 6 dl vízzel, adjunk hozzá pár szem (5-6) kardamom magot  és egy csipet sót, majd forraljuk össze.
Vegyük le a tűzről a levest és turmixoljuk össze. Majd tegyük vissza a lábasba, öntsük hozzá a maradék tejszínt, reszeljük bele egy lime héját, és adjuk hozzá a levét is és megint melegítsük össze.
Én nem tettem hozzá semmilyen sűrítőanyagot, mert jó lett az állaga.
Érdemes megkóstolni, mert a karamell elég édes, ha nem elég a 2 lime, akkor adjunk még hozzá nyugodtan.
Egy körtét nagyon apró kockákra vágtam, amiket szintén megfürdettem a  lime levében és ezt tettem tálaláskor a levesbetétnek. Kevés epres balzsamecetkrémmel meglocsoltam  fogyasztás előtt.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...