2013. október 10.

VENDÉGVÁRÓ, SAJTOS ROPOGÓS

Sajtos, ropogós virágok

Roppant egyszerű elkészíteni a tésztát. Gondolom sokan ismeritek, de azért felteszem, mert alig szerepel sós apró süti az oldalamon. Anyukám receptje, de ő mindig rudakat formáz belőle. Egy adag nálam is rúd lett, de aztán gondoltam egyet és karikákra váltottam, amikor arra  is  ráuntam virágokat szaggattam.
Ennek a finomságnak, csak az a baja, hogy nem lehet abbahagyni az eszegetését. 
Annyi a titka, hogy vékonyra kell nyújtani és alaposan megsütni, akkor biztos, hogy ellenállhatatlanul omlós és porhanyós lesz.

Hozzávalók

25 dkg zsiradék ( nálam Ráma volt)
40 dkg liszt
20 dkg reszelt sajt
3 evőkanál tejföl
1 cs. sütőpor
1 t.k. só
1 tojás a lekenéshez

Sajtos, ropogós rudak

Elkészítés


Egy tálba öntsük a lisztet keverjük el a sütőporral, majd gyors mozdulatokkal morzsolgassuk el a margarint. Adjuk hozzá a sót, a tejfölt és egy marék reszelt sajtot. Lazán gyúrjuk össze, majd tegyük nejlonba. Én ekkor téglalap alakúra szoktam formázni, hogy könnyebb legyen nyújtani. Tegyük pár órára a hűtőbe, az sem baj, ha egy napot pihen, sokkal könnyebb lesz dolgozni vele.
A kipihent tésztát vágjuk ketté és nyújtsuk vékonyra (3 mm.).
Úgy a legegyszerűbb, ha egy szilikonlapot beszórunk liszttel, rátesszük a tésztát, a tésztát pedig leborítjuk egy darab folpackkal és ennek segítségével nyújtjuk.
A rudakat én vonalzó és pizzavágó segítségével szabdalom. 
Érdemes kiszúrókkal is próbálkozni.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsikre rendezzük. Felvert tojással lekenjük, majd megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.
Rengeteg lett belőle 4 gáztepsit pakoltam tele.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...