2013. október 28.

TÖRÖKMÉZ

Törökméz házilag

Folytattam a blogkóstolást. A Zserbó torta után elkészítettem ezt a finom törökmézet is Mézeskalács konyha blogról. Már vagy ezer éve ki szerettem volna próbálni, és most eljött a nagy alkalom. Nem beszélve arról, hogy így adhatok még egy kis munkát Teller - cake házigazdaasszonyunknak :)
Kis mennyiséget  készítettem, ezért ilyen lapos. Természetesen dupla mennyiségből kisebb felületre borítva, olyan igazi búcsújellegűt lehet készíteni.
Nagyon édes, de isteni finom. 5 perc alatt elkészül, így bármikor összedobható, ha valami édesre vágyunk. Arról már nem is beszélve, hogy egy szép dobozba téve, remek gasztroajándék is. 

Hozzávalók

10 dkg cukor
4 evőkanál máz
1,5 teáskanál szódabikarbóna


Elkészítés

Mérjük ki a cukrot és a mézet, tegyük egy kis lábasba és vegyítsük össze. Tegyük tűzre és alaposan forraljuk fel. Amikor szép világos karamellszíne van, zárjuk el a tüzet és keverjünk el benne 1,5 teáskanál szódabikarbónát. Piszkosul fog pezsegni és rendesen megnövekszik a térfogata is. Itt nagyon gyorsan kell cselekedni, mert beleköt az edénybe, ha bebambulunk. Tehát nagyon gyorsan borítsuk egy szilikonlapra vagy szilikonos sütőpapírra, amit már előkészítettünk. 
Kihűlés után  éles késsel óvatosan lehet szeletelni.

Törökméz házilag

Törökméz házilag


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...