Törökméz házilag |
Folytattam a blogkóstolást. A Zserbó torta után elkészítettem ezt a finom törökmézet is Mézeskalács konyha blogról. Már vagy ezer éve ki szerettem volna próbálni, és most eljött a nagy alkalom. Nem beszélve arról, hogy így adhatok még egy kis munkát Teller - cake házigazdaasszonyunknak :)
Kis mennyiséget készítettem, ezért ilyen lapos. Természetesen dupla mennyiségből kisebb felületre borítva, olyan igazi búcsújellegűt lehet készíteni.
Nagyon édes, de isteni finom. 5 perc alatt elkészül, így bármikor összedobható, ha valami édesre vágyunk. Arról már nem is beszélve, hogy egy szép dobozba téve, remek gasztroajándék is.
Hozzávalók
10 dkg cukor
4 evőkanál méz
1,5 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés
Mérjük ki a cukrot és a mézet, tegyük egy kis lábasba és vegyítsük össze. Tegyük tűzre és alaposan forraljuk fel. Amikor szép világos karamellszíne van, zárjuk el a tüzet és keverjünk el benne 1,5 teáskanál szódabikarbónát. Piszkosul fog pezsegni és rendesen megnövekszik a térfogata is. Itt nagyon gyorsan kell cselekedni, mert beleköt az edénybe, ha bebambulunk. Tehát nagyon gyorsan borítsuk egy szilikonlapra vagy szilikonos sütőpapírra, amit már előkészítettünk.
Kihűlés után éles késsel óvatosan lehet szeletelni.
Törökméz házilag |
Törökméz házilag |
Ez ilyen egyszerű? Hát nem lehet kihagyni!
VálaszTörlésIgen Gerdi, ez ennyire egyszerű :) Nem is értem, hogy miért is nem készítettem eddig :)
TörlésSzép lett a törökmézed! Nem tudom, hogy sikerült aránylag szabályosra vágnod, nekem mindig nagyon amorf, de nagyon finom!
VálaszTörlésNem fektettem nagy hangsúlyt a szabályos szeletekre, csak egy nagyon éles vastag pengéjű késsel felaprítottam. Közben rájöttem, hogy kis szilikonformákba fogom legközelebb kiadagolni :)
TörlésKipróbálandó. :) Biztosan fogjuk szeretni.
VálaszTörlésAkkor nosza Okki :)
TörlésMilyen szépek lettek, és milyen jó, hogy eszembe juttattad, legalább ezer éve nem készítettem már:)
VálaszTörlésKöszönöm Mézeskalács :) Könnyű dolgom volt, mert jó a recept :)
Törlés