2016. február 25.

FOSZLÓS, FONOTT KALÁCS

foszlós fonott kalács

Mit tesz egy anya, ha beteg a lánya és kalácsot kíván, mindent eldob és rohan a konyhába és már keleszt is. Ilyen hirtelen kívánságból született ez a kalácska. Semmi extra nem került bele, csak bedagasztottam egy jó kis kelt tésztát és megformáztam. Isteni finom és igazán jó állagú kalácska lett. Húsvétkor majd ismétlem :)

Hozzávalók

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 citrom reszelt héja
3 evőkanál cukor
1 k.k. só
1 tojás
1 tojássárgája
10 dkg vaj
2,5-3 dl tej

Fonott kalács

Elkészítés

A tejet langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá 1 kanál cukrot és hagyjuk szépen felhabzani.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a tojásokat, olvasztott vajat, sót, cukrot és reszelt citromhéjat, öntsük rá a felfutott élesztőt és dagasszuk ki. Nem túl kemény, fényes és rugalmas tészta a cél.
A kidagasztott tésztát tegyük vissza a kilisztezett tálba, fedjük le fóliával és 2 órát pihentessük.
A duplájára kelt tésztát lazán gyúrjuk át és osszuk 3 egyenlő részre. 
A gombóckákat egyenként sodorjuk ki hosszúkás csíkokra (2-3 cm vastag).
A három csíkot fogjuk össze az egyik végén és fonjuk össze. A fonás végén dolgozzuk a fonat alá a végeket, tegyük át egy kivajazott formába és hagyjuk megint pihenni legalább fél órát.
A sütőt melegítsük elő 180 fok légkeverésre.
A kalács tetejét kenjük le a maradék tojásfehérjével, majd egy kis tejjel és tegyük a sütőbe.
A kalács nagyságától függ, de olyan 35 perc alatt szépen megsül.
A teteje, ha nagyon sötétedne, akkor takarjuk le, vagy én visszavettem a hőmérsékletet 170 fokra a sütés vége előtt 10 perccel.
Az elkészült kalácsot még melegen kenjük át egy kis tejjel, hogy szép fényes legyen.
Tipp: Az összes tejet ne dolgozzuk egyszerre a tésztába, először csak 2,5 decit gyúrjunk bele, aztán majd a tészta eldönti menet közben, hogy igényli-e a többit. 


foszlós, fonott kalács




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat