2016. február 17.

MOGYORÓS ÉS MÁKOS-MARCIPÁNOS CSAVART KOSZORÚK


mogyorós csavart koszorú

van már egy gyönyörűséges csavart diós koszorú a blogon, de most megvariáltam a tésztát és a tölteléket is. A régebbi verziónál rengeteg töltelék kiszóródott a feltekeréskor és szerintem ezek a kalácsok akkor a legfinomabbak, ha sok a töltet bennük és szaftosak. Nos, ez most kiválóan sikerült. Minden bennmaradt, amit rátettem a tésztára és a tészta is nagyon könnyű a sok bortól, amit belegyúrtam.
A képek sajnos nem a legszebbek, de gyorsan kellett fotóznom.


Hozzávalók
2 koszorú

40 dkg liszt
2.5 dkg élesztő
0.5 dl tej
2 dl fehérbor
1 csipet só
6 dkg vaj
0,5 dl étolaj
1 tojássárgája
2 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja

töltelék

20 dkg darált, cukrozott mák
15 dkg marcipánmassza
1 t.k fahéj
1 citrom reszelt héja
25-30 dkg darált, cukrozott mogyoró
1 dl forró tej

így készült

Elkészítés

Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben, amihez adunk kevés cukrot.
 A lisztet és a többi hozzávalót tegyük egy nagy tálba a felfuttatott élesztővel együtt és gyúrjunk belőle egy rugalmas, fényes tésztát.
Pihentessük 1 órát , majd vágjuk ketté. (Itt annyit megjegyeznék, hogy érdemes előző nap elkészíteni a tésztát, lefóliázni és a hűtőben hagyni lassan kelni. Sokkal könnyebb a tésztával bánni, ha hidegen kelesztjük.)
Gyúrjuk át és nyújtsuk 3 mm vékony téglaalappá.
A töltelékeket tegyük 1-1 tálba, forraljuk fel a tejet és apránként adjuk a keverékekhez. A mákhoz reszeljük le a marcipánt egy reszelőn és keverjük el a mákkal. A lényege az, hogy nagyon sűrű legyen a massza, hogy jól a tésztához tudjon majd ragadni.
A kinyújtott tésztán igazgassuk el a masszát, a kezünkkel nyomogassuk el egyenletesen, majd tekerjük fel, mint a bejglit.
A megtöltött hurkát hosszában vágjuk ketté, fordítsuk háttal egymásnak és csavarjuk meg koszorúnak. A két végét óvatosan dolgozzuk össze az illesztésnél, a legjobb, ha visszahajtjuk a koszorú alá.
A tetejét kenegessük le tojásfehérjével és a tepsin hagyjuk fél órát kelni. A mogyorósat én megszórtam kevés szeletelt mogyoróval, de ez elhagyható.
180 fokos előmelegített légkeveréses sütőben süssük aranybarnára, ez olyan 25 perc volt.

Tipp: Érdemes egy konzervdobozt a sütemény közepébe állítani sütés előtt, hogy szép szabályos maradjon az formája.
A mákos - marcipános bejglinél pedig érdemes megfordítani az arányokat, hogy a marcipán legyen több, mert az én változatomban a mák túlságosan dominált.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...