2012. június 12.

ZÖLD DIÓ PÁLINKA ÉS LIKŐR


Én aki csak az egyszerűen és gyorsan készíthető dolgokra esküszöm, belevágtam ebbe a hosszadalmas és macerás folyamatba. Nem volt más választásom, mert annyira finom és különleges ital, különben pedig nem tudok hozzájutni. Igaz még hónapok fognak eltelni, mire elkészül, de MEGÉRI.

A zöld diót június 6 környékén szoktuk leszedni.Van aki későbbi időpontra esküszik, de én nem kockáztatok.
A zöld dió akkor jó, ha még simán átszúrható rajta 1 kötőtű, tehát nem kezdődött meg a csonthéjasodás. A szárral szemközti oldalon kezd el leghamarabb keményedni a dió.Szedjük le és ellenőrizzük, hogy megfelelő-e az állapota. Amennyiben könnyen átszúrható, vágjuk le a végeit,  1 villával vagy tűvel alaposan szurkáljuk meg és 1 órára áztassuk forró vízbe, majd az idő elteltével cseréljük le a meleg vizet hidegre és áztassuk tovább még legalább 2-3 napot a diókat. A vizet gyakran cserélgessük közben (naponta legalább 5 x).  Erre azért van szükség, hogy a keserűségéből veszítsen. A forró víz hatására hamar feketedni kezdenek a diók, nem kell megijedni ez a normális. A kezünket sem árt védeni egy gumikesztyű segítségével, mert annyira megfogja, hogy hetek alatt tudunk csak megszabadulni a fekete színtől az ujjainkon.Az áztatási idő elteltével tegyük a napra a diókat, hogy száradjanak kicsit, majd vágjuk négybe őket és tegyük 1 üvegbe, adjunk hozzá 1 fahéjrudat 1 csillagánizst és narancshéjat. Öntsük fel jó erős pálinkával vagy vodkával és tegyük napos helyre 40 napig, időnként rázogassuk meg. Hamar elkezdi megszínezni az italt. Az előírt idő elteltével szűrjük át és pihentessük még 1-2 hónapot a pálinkát, ha kibírjuk, de az sem baj, ha azonnal elfogyasztjuk, ( csak még egyáltalán nem lesz finom) de valóban igaz, hogy karácsonyra érik össze igazán. (az igazsághoz tartozik, hogy szerintem többet kéne várni vele) 
Likőr - Itt is alkalmazzuk az áztatási ceremóniát.  Vágjuk négybe a diókat, öntsük fel pálinkával. Készítsünk 1/2 l vízből és fél kg cukorból főzetet. Amikor kihűlt ezt is öntsük a pálinkás dióra, adjunk hozzá fűszereket (ánizs, vanília, fahéj, narancshéj..).Jól zárjuk le és 40 napig érleljük meleg, napos helyen, majd szűrjük le és fogyasszuk, de ezt sem árt tovább érlelni.
Úgy is készíthetjük, ahogy a pálinkát. Majd 40 nap után készítünk 1 cukros főzetet fahéj, ánizs és narancs ízesítéssel. Amikor kihűlt a főzet a pálinkát és a főzetet is leszűrjük, összeöntjük és hagyjuk a hűtőben pár hetet állni. Nekem ez a variáció vált be a legjobban és maradok is ennél a módszernél.
A fűszereket variálhatjuk az ízlésünknek megfelelően.


Napról napra sötétebb a színe.

Egy kis kiegészítés

Tipp: azt tartja a hagyomány, hogy karácsonyra éri el a megfelelő ízt. Nos, én kísérleteztem vele elég sokat és azt tapasztaltam, hogy 1 év tárolás és várakozás után összehasonlíthatatlanul jobb lesz az íze. 1 decit elrejtettem a hűtőben és hagytam érlelődni. Akinek van türelme, hagyja csak hosszú-hosszú hónapokig elrejtve és kárpótolja a végeredmény .

Többen kérdeztétek, hogy keserű lesz-e a végeredmény. Igen, egy picikét kesernyés marad, de a hosszas érlelés után, egyre kellemesebb lesz ez az íz.
Az áztatási időt lehet hosszabbra nyújtani, 1 hétig áztassuk a diókat, csak akkor még jobban figyeljünk oda a víz cserélgetésére, de akkor is marad egy kis kesernyés utóíz.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...