2017. október 31.

A LEGFINOMABB ÉS LEGFOSZLÓSABB KÓKUSZOS CSIGA TANGZHONG TECHNIKÁVAL

TangZhong kókuszos csigák


Folyamatosan kísérletezem a tangzhong technikával készült csigákkal, aztán ezzel a kókuszossal úgy érzem eljutottam a csúcspontra, szóval itt kell leállni.
Mindegyik finom volt idáig, de ez mindent felülmúl. Vastag, édes és ízletes a kókuszréteg,amit megbolondít egy kis citrusos íz, puha és foszlós a tészta, fogyasztása abbahagyhatatlan....
Este lett kész, ekkor már nem tudtam lefotózni, kénytelen voltam reggelre halasztani, de alig tudtam pár darabot megmenteni belőle modellnek, mert folyamatosan fogyott. A képen szereplő csigucik 1 naposak, puhák és foszlósak.
Szóval, ha szereted a kókuszos édességeket, ez biztos, hogy a kedvenced lesz. 
Ne ijedj meg, hogy macerás! Bele lehet jönni és akkor már gyorsan elkészül.
Most nem készítettem elő semmit előző nap, mindent egyszerre csináltam. Tény, hogy nem fél órás projekt, de bő 2,5 óra alatt kivitelezhető. A végeredmény pedig mindent visz, teljesen új értelmet nyer a kókuszos csiga fogalma. Ne habozz, próbáld ki! Igaz, ez nem annyira látványos, mert nem színes- mondjuk 1 kanál kakaóval lehetne fokozni a kontrasztot, de engem így is  elbűvöl a látványa is.

Itt olvashatsz bővebben a TangZhong technikáról.


Hozzávalók

TangZhong

4 dkg liszt
20 dkg víz

kókuszos réteg

20 dkg kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
2 tojásfehérje
16 dkg cukor
1,5 t.k. kókuszaroma
4 dkg liszt
2 dl tej
1,5 dl víz
3 dkg vaj

tészta

20 dkg tangzhong
62 dkg liszt
2 tojássárga
13 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 k.k. só
1,6 dl tej
2.5 dkg élesztő
5 dkg vaj

1 tojás a lekenéshez


Elkészítés


TangZhong

4 dkg lisztet keverd el az ötszörös mennyiségű (2 dl.) vízzel és tedd fel főzni.
Miközben kevergeted, melegítsd fel 65 fokra, Amikor barázdákat hagy a fakanál, már kész, nem kell tovább főzni. Hagyd szoba-hőmérsékletűre hűlni. (lefedtem és a konyhapulton hagytam). Amennyiben másnap szeretnéd csak felhasználni, akkor tedd egy zacskóba és a hűtőben tárolhatod 3 napig. Ez esetben mindig vedd ki 1 órával a felhasználás előtt a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletű legyen majd felhasználáskor.

Kókuszos réteg

A 2 tojásfehérjét habosítsd fel. Nem kell kemény habbá, csak krémesre és közben add hozzá a cukrot és verd addig, amíg elolvad. Akkor jó, ha egy sűrű, de még folyós, fényes krémet kapsz.
Közben a tejet és a vizet öntsd egy fazékba, reszeld bele a citromhéjat, keverd el benne a lisztet, borítsd bele a kókuszreszeléket és add hozzá az aromát, vagy kókuszszirupot, bármit, ami erősítheti a kókuszos ízt.
Kapcsold be alatta a tüzet és lassú tűzön kezd el kevergetve melegíteni, majd add hozzá a krémes tojásfehérjét. Addig főzd, amíg teljesen összeáll a massza és egy nagy gombócszerű képződmény lesz belőle. Ekkor kész. Vedd le a tűzről.
Kóstold meg, hogy elég édesnek találod-e, ha nem, akkor nyugodtan keverj még hozzá cukrot, és a még meleg töltelékbe dolgozd bele a vajat is.
Hagyd pár percet hűlni, majd kapargasd egy zacskóba és lapogasd téglalappá. Egy sodrófával a legegyszerűbb. Helyezd egy tálcára. Ha hamar szeretnéd felhasználni, akkor dugd a mélyhűtőbe 30-40 percre-én ezt tettem, ha később, akkor a hűtőszekrénybe legalább 4 órára.

Tészta

Az élesztőt morzsold a langyos tejbe, adj hozzá a kanál cukrot és hagyd felfutni.
A 60 dkg. lisztet tedd egy nagy tálba, adj hozzá mindent-tojássárgák, só, 1 citrom reszelt héja, a felfutott élesztős tej, a kihűlt tangzhong, vaj - és kezd el összedolgozni. Amikor kezd összeállni, borítsd lisztezett deszkára és gyúrjad. Addig gyúrd, amíg egy szép, ruganyos tésztát kapsz. Gyúrás közben óvatosan lisztezd, hogy ne ragadjon (ezért írtam 62 dkg lisztet), alaposan dolgozd meg.
Az elkészült tésztát tedd vissza a tálba, fóliázd le és hagyd a duplájára kelni.
Ha sietsz, akkor meleg helyen, ha ráér akkor hűvös helyen keleszd.


Összeállítás

A megkelt tésztát borítsd enyhén lisztezett felületre és nyújtsd ki téglalappá.
Az összeállt kókuszt vedd ki a hűtőből és egy ollóval vágd le róla a zacskót, de az alján hagyd rajta- mivel így könnyen a tésztára tudod majd borítani.
A kókuszt tedd a tészta közepre, húzd le róla a maradék nejlont,
A két végét hajtsd a kókuszra.
A tészta széleit alaposan nyomogasd össze, hogy nyújtás közben ne másszon majd ki belőle a kókusz.
Fordítsd el 90 fokkal és nyújtsd ki.
Megint hajtogasd középre, nyújtsad, majd hosszában középen hajtsd ketté, hogy egy hosszú csíkot kapjál, ezt is nyújtsd ki.
Olyan vékonyra nyújtsd csak, hogy ne szakadjon ki a tészta, nekem olyan 4 mm vastag lett, ezzel már jól lehet már dolgozni.
Arra kell ügyelni, hogy a végére kapott csík, ne legyen nagyon vékonyka, mert keresztben kell majd tekergetni. Nekem 18-20 cm széles lett. Esetleg, ha úgy látod, hogy nem elég széles, akkor sincs semmi baj, mert háromszögekre vágva, kifliszerűen fel tudod majd tekerni és úgy talán még látványosabb, mint egyszerű csigáknak. Pár darabot így is készítettem.
Egy éles késsel 3 cm. széles csíkokra csíkozd fel a tésztát és tekerd fel csigavonalban.
Az illesztés kerüljön az aljára és így állítsd egy sütőpapírral takart tepsire.
Aztán vághatod kicsit vékonyabb csíkokra is a tésztát, ekkor feltekerés után fektetve tegyed a tepsire, csak az oldalán nyomkod a tésztát össze az illesztésnél, hogy ne tekeredjen ki. Így hagyományos csigákat kapsz.
Ha háromszögeket vágtál, akkor azokat a szélesebb részénél kezdve tekerd fel, csak óvatosan mindig nyújts a vékonyabbik végén egyet, hogy duci legyen a végeredmény.
Azt ajánlom, hogy mindenki kísérletezze ki a számára legszimpatikusabb formát. Én mindig többfélét készítek, mert szeretek játszadozni a formákkal.
Egy felvert tojással kend le a csigák tetejét.
175 fok légkeverésre előmelegített sütőben süsd aranybarnára a sütiket. 20 perc kellett nekik, de ez változik sütőnként és attól is, hogy mennyire dagik a csigák.

kókuszos csiga TangZhong


TangZhong kókuszos csigák

3 megjegyzés:

  1. Épp készítem. Nem sok a 20 dkg, azaz 200 g kókusz bele?

    VálaszTörlés
  2. Nem állt össze nekem a krém ennyi kókusszal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy nem állt össze a krém lehet, hogy kevés tej segít a dolgon,

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...