2012. április 8.

TÖLTÖTT KÁPOSZTA CSERÉPEDÉNYBEN MEGSÜTVE


töltött káposzta cserépedényben sütve

Ezer éve vásároltam ezt az edényt egy kézműves vásáron, kipróbáltam és azóta csak ebben készítem a töltött káposztát. Nem főzöm, hanem a sütőben sütöm. Annyira puha és ízletes ily módon elkészítve, mintha egy jó kis kemencében készítettem volna. Szerintem a világ legfinomabb töltött káposztája készül ebben az edényben. Egy baja van, hogy elég kicsi az űrtartalma, ezért sosem tudok eleget készíteni belőle. A megadott mennyiségeket nyugodtan lehet dupláznia annak, akinek nagyobb az edénye. Közben már lecseréltem nagyobbra az edényemet, 6,5 literesre, abba bőven elfér a dupla adag.




Hozzávalók

50 dkg darált sertéshús
15-20 dkg rizs
14 db. káposztalevél (savanyú)
1/2 kg. savanyú káposzta
2 v. hagyma
6 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
8 db babérlevél
2 k.k. majoránna
2 k.k. bors
2 k.k só
2 k.k pirospaprika
3 k.k. kömény
1 t.k. erős Pista
1 t.k cukor
1 kisebb szál füstölt kolbász
1 kisebb, füstölt első csülök


Elkészítés

Először a káposztát jól kimosom, hogy ne legyen annyira savanyú, amíg ázik elkészítem a tölteléket. A rizst félig megfőzöm sós vízben. 1 hagymát  felaprítok és kevés olajon megfonnyasztom, vagy szalonnazsíron.

A darált húst 1 tálban összedolgozom a rizzsel, fonnyasztott hagymával, majoránnával, sóval, borssal, paprikával és 1 kis köménnyel. Nagyon jót tesz kevés csípős is, adhatunk hozzá 1/2 k.k. chilit vagy 1 k.k. erős Pistát.

A leveleket megszabadítom a középső vastag résztől és a hússal 
megtöltöm őket. A nagyobbakat felezem.




























Töltött káposzta

Amikor elkészültem a töltelékekkel, akkor megint aprítok 1 hagymát, pici olajon üvegesre pirítom, paprikázom és a cserépedénybe öntöm. Azt is megtehetjük, hogy egy szál füstölt kolbászt felkarikázunk, zsírjára pirítjuk és ebbe a zsírban dinszteljük a hagymát. Nagyon jó ízt ad a káposztának. A szálas káposzta felét ráteszem és a csülköt, majd rápakolom a töltelékeket, a fokhagyma gerezdeket, babérleveleket és paradicsomokat, beborítom a maradék káposztával, a fűszereket a tetejére öntöm, felengedem az edényt 3/4-ig vízzel, ráteszem a tetejét és a sütőbe helyezem.
Mindig hideg sütőbe teszem, nehogy megrepedjen az edény.180 fokon 1- 1.1/2  óra alatt készre sütöm.
Sok-sok tejföllel és friss kenyérrel kínálom. Egy kis kapor a tetején csodákat tud művelni. Az utolsó 10 percben levehetjük az edény tetejét, a hőfokot maximumra tesszük és rápirítunk.
Természetesen akinek nincs ilyen edénye, ne essen kétségbe! Egy nagy fazékban főzze meg a leírtak szerint, úgy is nagyon ízletes lesz!!
A cukor nem feltétlen kell bele, de meglátásom szerint kicsit egyensúlyba billenti az ízeket, főleg amikor túlzottan savanyú a káposztánk.

Töltött káposzta cserépedényben sütve

Töltött káposzta egyenesen  a sütőből


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...