2012. április 8.

TÖLTÖTT KÁPOSZTA CSERÉPEDÉNYBEN MEGSÜTVE


Töltött káposzta

Ezer éve vásároltam ezt az edényt egy kézműves vásáron, kipróbáltam és azóta csak ebben készítem a töltött káposztát. Nem főzöm, hanem a sütőben sütöm. Annyira puha és ízletes ily módon elkészítve, mintha egy jó kis kemencében készítettem volna. Szerintem a világ legfinomabb töltött káposztája készül ebben az edényben. Egy baja van, hogy elég kicsi az űrtartalma, ezért sosem tudok eleget készíteni belőle.




Hozzávalók

50 dkg darált sertéshús
15 dkg rizs
14 db. káposztalevél (savanyú)
1/2 kg. savanyú káposzta
2 v. hagyma
6 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
8 db babérlevél
2 k.k. majoránna
2 k.k. bors
2 k.k só
2 k.k pirospaprika
3 k.k. kömény
1 t.k. erős Pista
1 t.k cukor
1 kisebb szál füstölt kolbász
1 kisebb, füstölt első csülök


Elkészítés

Először a káposztát jól kimosom, hogy ne legyen annyira savanyú, amíg ázik elkészítem a tölteléket. A rizst félig megfőzöm sós vízben. 1 hagymát  felaprítok és kevés olajon megfonnyasztom, vagy szalonnazsíron.

A darált húst 1 tálban összedolgozom a rizzsel, fonnyasztott hagymával, majoránnával, sóval, borssal, paprikával és 1 kis köménnyel. Nagyon jót tesz kevés csípős is, adhatunk hozzá 1/2 k.k. chilit vagy 1 k.k. erős Pistát.

A leveleket megszabadítom a középső vastag résztől és a hússal 
megtöltöm őket. A nagyobbakat felezem.




























Töltött káposzta

Amikor elkészültem a töltelékekkel, akkor megint aprítok 1 hagymát, pici olajon üvegesre pirítom, paprikázom és a cserépedénybe öntöm. Azt is megtehetjük, hogy egy szál füstölt kolbászt felkarikázunk, zsírjára pirítjuk és ebbe a zsírban dinszteljük a hagymát. Nagyon jó ízt ad a káposztának. A szálas káposzta felét ráteszem és a csülköt, majd rápakolom a töltelékeket, a fokhagyma gerezdeket, babérleveleket és paradicsomokat, beborítom a maradék káposztával, a fűszereket a tetejére öntöm, felengedem az edényt 3/4-ig vízzel, ráteszem a tetejét és a sütőbe helyezem.
Mindig hideg sütőbe teszem, nehogy megrepedjen az edény.180 fokon 1- 1.1/2  óra alatt készre sütöm.
Sok-sok tejföllel és friss kenyérrel kínálom. Egy kis kapor a tetején csodákat tud művelni. Az utolsó 10 percben levehetjük az edény tetejét, a hőfokot maximumra tesszük és rápirítunk.
Természetesen akinek nincs ilyen edénye, ne essen kétségbe! Egy nagy fazékban főzze meg a leírtak szerint, úgy is nagyon ízletes lesz!!
A cukor nem feltétlen kell bele, de meglátásom szerint kicsit egyensúlyba billenti az ízeket, főleg amikor túlzottan savanyú a káposztánk.

Töltött káposzta cserépedényben sütve

Töltött káposzta egyenesen  a sütőből


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat