2012. április 14.

MARHAHÚSLEVES VARGÁNYÁVAL FELPÖRGETVE
Kissé hosszadalmas az elkészítése, de azt mondom megéri a több órás várakozást. Sok baj nincs vele, csak a zöldség és hústisztítás.

Hozzávalók


1 kg marha lábszár
2-4 db velős csont
3 sárgarépa
3 fehérrépa
1 zeller
1 karalábé
1 picike kelkáposzta
10 dkg gomba
2 dkg szárított vargánya
2 közepes burgonya
1 hegyes erős
1 v.hagyma
1 paradicsom
4 gerezd fokhagyma
2 marhahúsleves kocka
só, bors
1 cs. petrezselyem

Elkészítés

Kissé hosszadalmas nálam, de szerencsére nem kell felette állni órákat, jól érzi magát a fazékban folyamatos felügyelet nélkül. Lehet túlzásba estem picikét, mert 7 órát sikerült főznöm. Megérte, az biztos. A színe szép sötét, az ízét pedig lehetetlenség leírni, ez már nem is leves, hanem esszencia. Annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni az evését. Mindig nagyon jól sikerül, de 5 óránál tovább még nem készítettem, mostantól maradok a hosszabb verziónál.
A húst egészben és a csontot hideg vízben feltettem 1 nagy 8 literes fazékban 3/4-ig. Mikor felforrt leszűrtem a tetejéről a habot, és főztem pici lángon nagyon sokáig,4- 5. óra táján beletettem az összes zöldséget, szintén egészben, a szárított vargányával és a fűszerekkel együtt.

Közben a répákból és a kelkáposztából díszeket készítettem.(anyukámtól tanultam)


Az utolsó órában ezeket is hozzáadtam.

Mikor kész, a húsit felkockázom, zöldségeket felszeletelem, a levét leszűröm. Nem a szokásos levestésztával tálaltam, hanem egy Speatzle  nevű, durum lisztből készült  vastagabb tésztával.  Szerintem tökéletes hozzá, sőt amit imádok még, hogy palacsintát sütök, felcsíkozom és azzal tálalom.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...