2012. április 9.

CSOKOLÁDÉS, GESZTENYÉS BEJGLI RUMMAL BOLONDÍTVA (bejglisuli)


Lágy kalácstésztából készítem. Ez bizony néha megreped, de ez cseppet sem vesz el az értékéből. Most csak egy-félét készítettem, mert ez a befutó itthon. Azon kívül, hogy mennyei az is az előnyére írható, hogy előző nap készítem el a tésztát, és azonnal a hűtőbe teszem, így másnap pillanatok alatt elkészíthető.

Rengetegen félnek a bejgli sütésétől, pedig nem harap, érdemes kipróbálni biztos, hogy sikerülni fog!


Hozzávalók 4 db.

55 dkg liszt(+,- 5dkg)
25 dkg margarin
1,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1/2 dl rum
3 tojás sárgája
3 e.k. cukor
1 vaníliás cukor
1 csipet só

Töltelék

50 dkg gesztenyemassza (natúr)
1 dl tejszín
5 e.k. cukor
1 k.k vanília
1/2 dl rum
10 dkg étcsoki

1 tojás a kenéshez
5 dkg étcsoki a díszítéshez

Tészta

A tésztát előző nap elkészítjük, a tölteléket is lehet. A margarint szétmorzsoljuk a liszttel, a cukrot feloldjuk a rumban, az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, majd hozzáadjuk a 3 tojássárgát, a felfutott élesztőt, a rumos cukrot és mindent jól összedolgozunk, az elején kicsit ragacsos, de nagyon hamar összeáll, ha kell pótoljuk a lisztet vagy a folyadékot. A lényeg, hogy rugalmas, nem ragadós, lágy tésztát kapjunk. Fóliázzuk és helyezzük 1 napra a hűtőbe.
A tésztát először 50 dkg liszttel gyúrjuk be, néha elég mivel a lisztek mindig változó minőségűek.
A cukrot mindig rumban oldom fel, de a konyak is jó vagy valamilyen égetett szesz.

Tippek, hogy tökéletes legyen a bejgli.
Bejglisuli

A legjobb, ha mérleget használunk a tészta szétosztásához, akkor biztosan egyformák lesznek.

 Először csak 50 dkg liszttel gyúrjuk be. Változó, hogy mennyi lisztet vesz fel a tészta.

A tej testhőmérsékletű legyen, mert a forró megöli az élesztőgombákat.

Mindig hideg tésztával dolgozzunk! Nem szabad a megkelt hideg tésztát sokáig szobahőmérsékleten tárolni!

Amikor megtöltöttük az első bejglit azonnal kenjük le tojással és tegyük a tepsire.

Gyorsan készítsük el a többit is.

Amikor elkészültünk velük, megint kenjük le tojással és egy villával szurkáljuk meg őket.

A tepsire tegyünk sütőpapírt.

Én csak 2 bejglit teszek egy tepsire, kellő távolságra egymástól, mert szépen megdagadnak sütés közben.

A megtöltött, lekent bejgliket ne várakoztassuk sokáig, minél előbb menjenek a sütőbe.

Túlsütni sem szabad, mert akkor is szétrepedhet. Amikor szép aranybarna a színe vegyük ki.

Ha korainak gondoljuk, végezzünk tűpróbát.

A betöltés után, az a legbiztosabb, ha behajtogatjuk a széleit, viszont sokkal szebb formájú bejgliket kapunk, ha nem hajtogatjuk a széleket, csak feltekerjük és a két végét visszadugdossuk. Ezt csak akkor tegyük, ha jó sűrű a töltelékünk, híg töltelék kifolyhat ennél a módszernél.

.


Töltelék
Én mindig natúr masszát vásárolok, mert azt kedvemre ízesíthetem, talán a gesztenye is több benne. Ízesítsük cukorral és rummal, annyi tejszínt adjunk hozzá, hogy lehessen keverni, de ne legyen folyós!


Másnap a duplájára dagadt tésztát osszuk 4 kis cipóra.



















Egyenként nyújtsunk téglalapokat belőlük (3mm). Kenjük meg gesztenyével, reszeljünk rá sok csokoládét, az oldalait hajtogassuk be, és tekerjük fel.





















Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és azonnal lekenjük felvert tojással.

A sütőt melegítsük elő 170 fokra, mielőtt a bejgliket betesszük ismét kenjük át a tetejüket tojással, hogy szép márványosak és fényesek legyenek, majd szurkáljuk meg egy villával. Szerintem 25 perc alatt készre sül.

Van kedvünk, olvasztott csokival díszíthetjük, de ez nem fontos.

Mákos bejgli recept ITT.




Néha megszurkálom villával sütés előtt, ez most kimaradt. Így 4-ből 1 megrepedt kicsit, jó arány.

2 megjegyzés:

  1. A mákos bejglidtől keveredtem ide, nagyon finom lehet a csokis-gesztenyés verzió is! :)

    VálaszTörlés
  2. Bizony Hankka, nálunk ez viszi a pálmát. Nagyon szeretjük:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...