2014. február 13.

SZIVÁRVÁNYOS ZEBRATORTA

Szivárványos Zebratorta

A cél az volt, hogy minél színesebb legyen. A lányommal együtt készítettük és nagyon élveztük. 
Most mielőtt mindenki fogná a fejét, hogy ennyi festéket, hogy etethetek meg a gyerekkel elmondom, hogy szuper festékeket vásároltam, és egy kis késhegynyi mennyiség csodákat művel. Így teljesen nyugodt a lelkiismeretem.
Lehet ezt sokkal szabályosabban  és elegánsabban is elkészíteni, de most ez a kis vidám, játékos süti volt a terv.
Van már egy klasszikus zebratortám a blogon.

Hozzávalók

4 egész tojás
24 dkg liszt
2 k.k. sütőpor
15 dkg cukor
2.5 dl étolaj
1 dl tejszín
2 e.k. tejföl
2 k.k. vaníliapaszta
különböző ételfestékek
színenként 1-1 kanál likőr


Elkészítés

Egy tálba ütjük a tojásokat és felverjük, hozzáadjuk a cukrot és megint felverjük, hozzáadjuk az étolajat, vaníliapasztát, tejszínt és tejfölt majd így is alaposan eldolgozzuk.
Egy másik edényben elkeverjük a lisztet a sütőporral és apránként a tojásos keverékhez adagoljuk.
Ekkor egy sűrű, de azért folyós tésztát kell, hogy kapjunk. Kimértem a lisztet, nekem pont ennyi volt elég. (természetesen, ha sűrűnek találjuk- hígíthatjuk egy kis tejjel vagy tejszínnel, de a likőrök v. a folyékony festékek úgyis fogják, ha hígnak érezzük, akkor kevéske liszttel tudjuk javítani)
Ekkor vegyünk elő kisebb tálakat és adagoljuk szét a tésztát annyi részre, ahány színt szeretnénk. Én annyi extrát tettem hozzá, hogy az alapszínhez tettem kevés Amaretto likőrt, a piroshoz eperlikőrt, a narancshoz pedig kicsi Grand Marnier likőrt. A porfestékem pedig kitűnőre vizsgázott, mert tényleg egy csipettől lett ilyen élénk színe a masszáknak, a folyékonyak mentek is a kukába.


Egy 23 centis tortaformát vajazzunk ki és a közepébe kanalanként tegyük egymásra a színekből.
Amennyiben egyenlő adagokat csurgatunk, egyenletes lesz a mintázat. Mi ahogy esik úgy puffan elv alapján különböző mennyiségeket halmoztunk egymásra és a  színek sorrendjére sem ügyeltünk. Nem kell mindent tökéletesre készíteni és a gyerekeket is bátra bevonhatjuk az elkészítésébe. Jó móka lesz ez kicsiknek és nagyoknak is egyaránt.
A tészta gyönyörűen elterül majd a formában, csak mindig középre kanalazzuk a keveréket.
Természetesen nem kell ragaszkodni a kerek formához, nagyon jól mutat szögletesben is vagy bármilyen nekünk tetsző alakzatban.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra és süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e  35 perc után.
Nálunk most eperbefőtt került mellé a tányéron.
Elkészült koszorúformában, citrommázzal bevonva, ITT megnézheted.

tipp: lefóliázva másnap még puhább lesz ez a süti, köszönhetően az étolajnak.


Szivárványos Zebratorta


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat