2013. március 10.

RÁKÓCZI TÚRÓS TORTA


Fánikámnak szombaton volt a névnapja. Kérdeztem tőle, hogy milyen sütit szeretne erre a nevezetes napra, és Ő csillogó szemekkel mondta, hogy Rákóczi túróst szeretne. Rohantam a boltba túróért, és roppant gyorsan elkészítettem ezt a sütit, csak tortának álcázva. Meg kell, hogy mondjam, jó ízlése van  a csajszinak. Nagyon finom ez a régi vágású sütike. Mindig valami érdekességen töröm az agyam, ami teljesen felesleges, mikor az eleink már minden finomságot kitaláltak, csak hajlamos az ember elhanyagolni ezeket a remek recepteket.

Hozzávalók

Tészta 
20 dkg liszt
10 dkg vaj
2 evőkanál cukor
1 kk vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
1 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
3 evőkanál hideg víz
1 csipet só

Töltelék

75 dkg túró
3 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
3-4 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
1 kk vaníliakivonat
házi sárgabaracklekvár

Hab

4 tojásfehérje
3 evőkanál cukor


Elkészítés

A tészta mennyisége egy 24 cm átmérőjű formához elegendő.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és az összes hozzávalóval összegyúrjuk,  majd fél órára a hűtőbe tesszük. Kör-alakúra nyújtjuk és a formába helyezzük. 180 fokos előmelegített sütőben 15 percig  vakon sütjük. Akkor jó, ha a széle kezd már színt kapni.
A túrót alaposan összetörjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a tojások sárgáit, cukrot reszelt citromhéjat, vaníliát  és alaposan kikeverjük.
A vakon sütött tésztát megkenjük a jó kis házi baracklekvárral, majd rásimítjuk a túrótölteléket és visszatesszük még 20 percre a sütőbe.
A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral.
A megsült sütit vékonyan megkenjük a lekvárral, majd ráhalmozzuk a habot és visszatesszük a még forró sütőbe, amit 2 perc után kikapcsolunk és a sütit hagyjuk kihűlni benne.
Én olvasztott lekvárral meghúzgáltam a tetejét.
Jó étvágyat:)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat