Ez az én egyik nagy kedvencem, ha szendvicsről van szó. Sajnos betöltve nem készültek képek, de tanúsíthatom hogy nagyon látványos és finom volt.
Valamikor régen elég hosszú időt töltöttem Izraelben.Ott ismerkedtem meg ezzel a "lyukas zsömlével". Amikor siettünk, mindig bagel-t ettünk. Átmelegítették és rengeteg finomsággal megtöltötték. Hihetetlen változatosan készítették, és annyira finom volt.
Bevallom itthon még nem sikerült hasonlót vennem, de ez a házilag készített isteni finom lett. Mi nagyon egyszerűen tormás majonézzel, füstölt lazaccal és salátával fogyasztottuk, no meg frissen csak önmagában.
Szerintem érdemes elkészíteni, mert finom is és a gyerekeknek is nagyon tetszik.
Sajnos én egy kicsit ducira készítettem és így annyira megduzzadtak, hogy picike lett a lyuk a sütés végére. Igazából az élvezeti értékén ez semmit sem rontott, de csinosabb, ha nagyobb.
Ez egy alap. A tésztába keverhetünk olajbogyót, diót, mogyorót, pirított bacon-t.....,amit csak gondolunk.
A receptet a Muffinok, bagelek, palacsinták.. című könyvemből lestem ki.
Hozzávalók
2 dkg élesztő
37, 5 dkg liszt
1 tojás
1 evőkanál cukor
2, 5 dl langyos víz
1 tk só
1 fazék forrásban lévő sós víz
Elkészítés
Az élesztőt futtassuk fel a 2,5 dl langyos, cukros vízben. Majd gyúrjuk össze a liszttel, tojással és sóval. Az alaposan kidolgozott tésztát pihentessük 40 percig.
A pihentetés után lazán gyúrjuk át és osszuk 12 egyenlő részre.
A formázást két módon tudjuk megoldani.1: 12 rudacskát sodrunk, aminek a végeit összenyomjuk és a kezünkre húzva átsodorjuk. 2: kis zsömléket készítünk, amiknek a közepét kiszúrjuk az ujjunkkal és körző mozdulatokkal kitágítjuk.
A megformázott bageleket pihentetjük 10 percig, majd lobogó, sós vízben 1 percig főzzük, közben egyszer megfordítjuk.
Sütőpapírral bélelt lemezre szedjük a bageleket, tojással megkenjük, szezámmal megszórjuk, de mákkal is nagyon finom.
180 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
BOLDOG NŐNAPOT !
VálaszTörlésKöszönöm szépen Mandala:)
TörlésNagyon ügyes vagy! Szívesen elfogadnék belőle!
VálaszTörlésKedves vagy Marisz! Lehettem volna ügyesebb is, mert nem lettek nagyon szépek, viszont finomak:) Küldöm a kóstolót, remélem nyitva az ablak:))))
TörlésMicsoda élményeid lehettek odakint...most egy kicsit irigy vagyok...:) Nagyszerűnek néz ki ez a finomság és nem is tűnik bonyolultnak. Azért kérnék egyszer egy képet a megtöltött változatról! ;-)
VálaszTörlésRendben, ha legközelebb elszánom magam a készítésre, pótlom a hiányosságot, ígérem:)
TörlésBizony, nagy élmény volt bejártuk az egész országot, sőt átsétáltunk Egyiptomba...és azt is jól megnéztük magunknak:))
Még soha nem készítettem és nem is ettem, azt hiszem, itt az idő! :) Szerintem nagyon szépek lettek, el tudom képzelni, hogy mindenféle finomsággal megtöltve milyen ínycsiklandó lehet! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Hankka! Érdemes kipróbálni, nagyon finom szendvicseket lehet készíteni belőle.
Törlés