2014. február 11.

DIÓS CSAVART KOSZORÚ

Csavart diós

Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető finom és látványos kalácsszerűség. Annyira zakkant vagyok, hogy elfelejtettem fázisfotókat készíteni, de majd pótlom, mert hamarosan újra csavarom.
Kelt tészta az alapja, de nem kelesztgetem, ezért 1 órán belül asztalra tehető. A tölteléket mindenki az ízlésének megfelelően variálhatja, nekem most diósra fájt a fogam.

Hozzávalók

40 dkg liszt
1 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
8 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
2 e.k. vaníliás cukor

20 dkg cukrozott darált dió
10 dkg olvasztott vaj
4-5 e.k. híg sárgabaracklekvár
kevés reszelt narancshéj

tojásfehérje a lekenéshez
2 e.k. kristálycukor a szóráshoz


Elkészítés

Az élesztőt futtassuk fel a langyos, cukros tejben.
A lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá az olvasztott vajat a tojássárgáját, a  csipet sót, a felfutott élesztőt és cukrot és dolgozzuk össze. Majd borítsuk deszkára és alaposan gyúrjuk meg. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg egy nagyon jól formázható, selymes tésztát kapunk.
Felezzük meg a tésztát.
Nyújtsuk a tésztát hatalmas téglaalappá.
Locsoljuk meg olvasztott vajjal, kenjük meg vékonyan a lekvárral és szórjuk meg a cukrozott dióval, reszelt narancshéjjal és megint locsoljuk meg vajjal.
A tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk a tölteléket a tésztához.
 Tekerjük fel szorosan, mint a bejglit.
A tészta másik felével is tegyük ugyanezt.
Most érkeztünk el a mutatványhoz. A feltekert tésztát tegyük magunk elé és egy éles késsel vágjuk ketté hosszában. A  két felvágott tészta csíkot tegyük egymásmellé, de úgy, hogy háttal legyenek egymásnak, tehát a két vágott szél álljon kifele. Fogjuk össze a két csíkot az egyik végén és tekerjük össze, majd hajlítsuk koszorúnak. A végeit nyomkodjuk össze.
A másik tésztával is ugyanígy bánjunk el.
Valamennyi töltelék kiszóródik, de ezt a végén ráöntöttem.
Tegyük a két koszorút egy sütőpapírral takart sütőlemezre. Érdemes 1-1 konzervdobozt a közepükbe nyomni, hogy megtartsák a formájukat és helyet is hagyjunk köztük, meg növekedni fognak.
Kenjük le a maradék tojásfehérjével, szórjuk meg kristálycukorral és 180 fokra előmelegített sütőben süssük szép pirosra. 20 perc.





12 megjegyzés:

  1. Csak be ne csavarodj az újra csavarástól! ;-D Ha meg kell valaki aki megeszi a sok felcsavartat, csak szólj, tudod hol találsz.... :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ettől jobban nem szeretnék már becsavarodni :) Akkor visítok neked, mert csavarok.. :)

      Törlés
  2. Nagyon guszta lett ez a gyönyörűség is. Már nem szabad idejönnöm, mert azonnal a konyha felé veszem az irányt nassolnivalóért kutakodva! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a mai nap már csak ilyen , folyamatosan eszek :)

      Törlés
  3. Györgyi, ez csodálatosan szép!

    VálaszTörlés
  4. Hú, ez nagyon szép lett! Helyesbítek: ez is nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm Gerdi :) Kivételesen elégedett vagyok vele én is :)

      Törlés
  5. Jankám, erre nekem is igencsak fájna a fogam, valami csoda guszta lett! :) Olyan zserbó feeling, már csak a csoki hiányzik hozzá! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre most nagyon ráéreztél Hankka :) A csoki elő volt készítve, hogy olvasztom és becsíkozom vele, de annyira szép volt így magában a süti, hogy elvetettem a csokizás gondolatát :)

      Törlés
  6. de csodálatos! összefutott a nyál a számban :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...