Csavart diós |
Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető finom és látványos kalácsszerűség. Annyira zakkant vagyok, hogy elfelejtettem fázisfotókat készíteni, de majd pótlom, mert hamarosan újra csavarom.
Kelt tészta az alapja, de nem kelesztgetem, ezért 1 órán belül asztalra tehető. A tölteléket mindenki az ízlésének megfelelően variálhatja, nekem most diósra fájt a fogam.
Hozzávalók
40 dkg liszt
1 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
8 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
2 e.k. vaníliás cukor
20 dkg cukrozott darált dió
10 dkg olvasztott vaj
4-5 e.k. híg sárgabaracklekvár
kevés reszelt narancshéj
kevés reszelt narancshéj
tojásfehérje a lekenéshez
2 e.k. kristálycukor a szóráshoz
Elkészítés
Az élesztőt futtassuk fel a langyos, cukros tejben.
A lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá az olvasztott vajat a tojássárgáját, a csipet sót, a felfutott élesztőt és cukrot és dolgozzuk össze. Majd borítsuk deszkára és alaposan gyúrjuk meg. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg egy nagyon jól formázható, selymes tésztát kapunk.
Felezzük meg a tésztát.
Nyújtsuk a tésztát hatalmas téglaalappá.
Locsoljuk meg olvasztott vajjal, kenjük meg vékonyan a lekvárral és szórjuk meg a cukrozott dióval, reszelt narancshéjjal és megint locsoljuk meg vajjal.
A tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk a tölteléket a tésztához.
Tekerjük fel szorosan, mint a bejglit.
A tészta másik felével is tegyük ugyanezt.
Most érkeztünk el a mutatványhoz. A feltekert tésztát tegyük magunk elé és egy éles késsel vágjuk ketté hosszában. A két felvágott tészta csíkot tegyük egymásmellé, de úgy, hogy háttal legyenek egymásnak, tehát a két vágott szél álljon kifele. Fogjuk össze a két csíkot az egyik végén és tekerjük össze, majd hajlítsuk koszorúnak. A végeit nyomkodjuk össze.
A másik tésztával is ugyanígy bánjunk el.
Valamennyi töltelék kiszóródik, de ezt a végén ráöntöttem.
Tegyük a két koszorút egy sütőpapírral takart sütőlemezre. Érdemes 1-1 konzervdobozt a közepükbe nyomni, hogy megtartsák a formájukat és helyet is hagyjunk köztük, meg növekedni fognak.
Kenjük le a maradék tojásfehérjével, szórjuk meg kristálycukorral és 180 fokra előmelegített sütőben süssük szép pirosra. 20 perc.
Az élesztőt futtassuk fel a langyos, cukros tejben.
A lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá az olvasztott vajat a tojássárgáját, a csipet sót, a felfutott élesztőt és cukrot és dolgozzuk össze. Majd borítsuk deszkára és alaposan gyúrjuk meg. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg egy nagyon jól formázható, selymes tésztát kapunk.
Felezzük meg a tésztát.
Nyújtsuk a tésztát hatalmas téglaalappá.
Locsoljuk meg olvasztott vajjal, kenjük meg vékonyan a lekvárral és szórjuk meg a cukrozott dióval, reszelt narancshéjjal és megint locsoljuk meg vajjal.
A tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk a tölteléket a tésztához.
Tekerjük fel szorosan, mint a bejglit.
A tészta másik felével is tegyük ugyanezt.
Most érkeztünk el a mutatványhoz. A feltekert tésztát tegyük magunk elé és egy éles késsel vágjuk ketté hosszában. A két felvágott tészta csíkot tegyük egymásmellé, de úgy, hogy háttal legyenek egymásnak, tehát a két vágott szél álljon kifele. Fogjuk össze a két csíkot az egyik végén és tekerjük össze, majd hajlítsuk koszorúnak. A végeit nyomkodjuk össze.
A másik tésztával is ugyanígy bánjunk el.
Valamennyi töltelék kiszóródik, de ezt a végén ráöntöttem.
Tegyük a két koszorút egy sütőpapírral takart sütőlemezre. Érdemes 1-1 konzervdobozt a közepükbe nyomni, hogy megtartsák a formájukat és helyet is hagyjunk köztük, meg növekedni fognak.
Kenjük le a maradék tojásfehérjével, szórjuk meg kristálycukorral és 180 fokra előmelegített sütőben süssük szép pirosra. 20 perc.
Csak be ne csavarodj az újra csavarástól! ;-D Ha meg kell valaki aki megeszi a sok felcsavartat, csak szólj, tudod hol találsz.... :-)))
VálaszTörlésEttől jobban nem szeretnék már becsavarodni :) Akkor visítok neked, mert csavarok.. :)
TörlésNagyon guszta lett ez a gyönyörűség is. Már nem szabad idejönnöm, mert azonnal a konyha felé veszem az irányt nassolnivalóért kutakodva! :D
VálaszTörlésEz a mai nap már csak ilyen , folyamatosan eszek :)
TörlésGyörgyi, ez csodálatosan szép!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Szofika :)
TörlésHú, ez nagyon szép lett! Helyesbítek: ez is nagyon szép lett!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm Gerdi :) Kivételesen elégedett vagyok vele én is :)
TörlésJankám, erre nekem is igencsak fájna a fogam, valami csoda guszta lett! :) Olyan zserbó feeling, már csak a csoki hiányzik hozzá! :)
VálaszTörlésErre most nagyon ráéreztél Hankka :) A csoki elő volt készítve, hogy olvasztom és becsíkozom vele, de annyira szép volt így magában a süti, hogy elvetettem a csokizás gondolatát :)
Törlésde csodálatos! összefutott a nyál a számban :-)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik Anikó :)
Törlés