2014. november 1.

MÁKTORTA FEHÉR CSOKOLÁDÉS KRÉMMEL TÖLTVE

máktorta fehér csokoládés krémmel töltve

Mit is mondjak, elég ritkán jelentkezem mostanság, pedig rengeteget sütök-főzök. A bisztró kinyitása teljesen kiszipolyozott. Este, amikor hazaérek csak bambulok ki a fejemből, képtelen vagyok leírni 3 értelmes mondatot. Remélem hamarosan sikerül megtalálnom a helyes egyensúlyt és marad időm a szerelmemre  is erre a blogra :)
Aztán, hogy még bonyolítsam az életemet, hétvégeken besegítek az egyik barátnőmnél is. Ez a torta is az  ő felkérésére született, még a hosszú hétvégén.
Ugyanis a Sas kabaré Hüvelyk Mutyi című előadás premierje volt a Fészek klubban. A művész úr pedig előadás után megvendégelte a fellépőket, ezért rendelt egy hatalmas adag káposztás cvekedlit - ugyanis náluk mindig ez a premier utáni menü - és  egy tortát, ami jó lenne, ha mákos lenne. Felhívtuk kedvenc cukrászdáját, hogy megrendeljük a megálmodott tortát neki, de a cuki közölte, hogy másnapra ők nem tudnak felvenni rendelést. Én ekkor már Boglár barátosném arcán láttam, hogy engem fog érni a megtiszteltetés a cvekedli mellett a torta elkészítése is, ami így is lett. Kevés idő, fáradtság, izgatottság.....ide vagy oda, de elkészült a torta. Izgultam, hogy elégedettek lesznek- e művészek, mégiscsak egy premier utáni fogadásról van szó, sőt még cukrász sem vagyok.....Aztán az lett a vége, hogy ennyi dicsérő, hálás, elégedett emberrel még sosem találkoztam egyszerre. Nem is tudom, hogy a cvekedli vagy a torta volt-e a sikeresebb. 
Így utólag nagyon örülök a felkérésnek, és köszönöm a rengeteg dicséretet.
Akkor jöjjön már a recept a sok fecsegés helyett :)


Hozzávalók

Tészta

6 tojás
30 dkg darált mák
20 dkg cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
1 t.k. fahéj
1 citrom reszelt héja
3 e.k. liszt
6 e.k. tej
1 csipet só

krém

20 dkg fehér csokoládé
2 dl tejszín +
4 dl tejszínhab
1 habfixáló
2 e.k. zselatin fix
1 marék ribizli
1/2 narancs reszelt héja
ízlés szerint porcukor

Díszítés

ezüst csokoládé (Ázsia bolt)


A torta elkészítése

3 lapot sütöttem 23 centiseket.
A tojásokat válasszuk ketté.
A fehérjét verjük kemény habbá.
A sárgákat a cukorral szintén habosítsuk ki, közben adjuk hozzá a tejet is.
A felhabosított sárgához keverjük a mákot, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a sütőporral elkevert lisztet, majd végül óvatosan vegyítsük el a kemény fehérjével.
A tortaformák alját béleljük ki sütőpapírral és adagoljuk 3 részre a masszát, simítsuk el bennük és 175 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel süssük 15 percet. Persze, ez sütőtől függ, nálam minden hamar elkészül, tőpróbával vagy tapintással ellenőrizzük.
Rácson, fejre állítva hűtsük ki a lapokat.

A krém.

2 dl habtejszínt melegítsünk fel a reszelt narancshéjjal együtt. Amikor jó meleg, tördeljük bele a csokoládét. Kevergessük teljesen simára és hűtsük le.
A többi habtejszínt verjük kemény habbá a habfixáló segítségével.
A lehűtött csokoládés keveréket keverjük el a kemény habbal. Érdemes hozzákeverni egy kis zselatin fixet, hogy jól kenhető krémet kapjunk. 
Kóstoljuk meg, hogy ellenőrizzük az édességét. Én 1 evőkanál porcukrot szitáltam a krémbe és akkor volt pont megfelelő, de aki édesebben szereti édesítse jobban.
Tegyük hűtőbe az elkészített krémet, hagyjuk pihenni legalább 1 órát, hogy összeálljon.
A lehűtött lapokat kenjük meg vastagon a krémmel, rétegenként szórjunk rá kevés fagyasztott ribizlit. Az összeállított tortát kenjük be a maradék krémmel, díszítsük kedvünkre.
Nagyon finom.


Itt van pár kép az estéről, de nagyon sötét volt a teremben és csak a telefonom volt nálam, így elég satnyák a fotók.


ízlik a cvekedli :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...