Éva a Takarékos konyha írója a házigazdája a SAD 12. fordulójának. Azt a feladatot adta nekünk, hogy csavarjuk fel. Remek ötlet, de nekem rendesen feladta a leckét. A palacsintán és a bejglin kívül nem igazán szoktam felcsavarni semmit. Évekkel ezelőtt próbáltam egy piskótatekercset készíteni, ami remek somlóiként végezte.. Na, azóta se tekerek maximum a biciklit :).
Itt álltam tanácstalanul és magamon röhögve, nem lehet, hogy kifogjon rajtam egy ilyen egyszerű feladat. Azt tudtam, hogy hagyományos piskótát nem fogok sütni, palacsinta viszont túl egyszerű - pedig azt remekül feltekerem. Aztán hirtelen megvilágosodtam, eszembe ötlött az egyik kedvenc sütim teteje, ami tejfölös piskóta és nagyon puha. Azt remekül lehet csavargatni, biztos nem fog eltörni.
Gyorsan megsütöttem és fogalmam sem volt, hogy mit tegyek bele. Aztán kitaláltam és el is készítettem, sőt a lányom és barátnői köreiben hatalmas sikere is volt. Viszont nem ez lett életem fő-műve. Kakaós sötét színű piskótát kellett volna sütnöm, akkor sokkal látványosabb lett volna és talán még nekem is tetszett volna. Mindegy, majd legközelebb. Most örülök, hogy sikerült valamit felcsavarnom:)
Hozzávalók
tészta
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál tejföl
4 evőkanál liszt
Narancsos töltelék
2 narancs
2 evőkanál cukor
1/4 kanál mézes fűszerkeverék
1/4 kanál keményítő
Karamell
1 karamell puding
4 dl tej
2 dl habtejszín
3 evőkanál cukor
1/4 kanál fahéj
kevés kandírozott narancshéj
zselatin
Elkészítés
A 4 tojást fehéredésig vertem a cukorral, majd beleszitáltam a lisztet és legvégül a tejfölt tettem hozzá. Egy hatalmas tepsibe öntöttem (a méretét nem tudom, de a legnagyobb ami a sütőbe fér), amit sütőpapírral leterítettem előtte. Elsimítottam a masszát és 180 fokon megsütöttem 10 perc alatt. A pultra borítottam és nedves ruhával letakarva hagytam kihűlni. Feltekertem melegen, de szerintem felesleges.
A két narancsot megszabadítottam minden fehértől, felkockáztam és 2 evőkanál cukor kíséretében főzni kezdetem és mézes fűszerkeverékkel ízesítettem. 10 perc után picikét turmixoltam rajta, majd kevés keményítővel átforraltam. Hagytam kihűlni és sűrűsödni.
A karamellkrémet nagyon leegyszerűsítettem. Karamell pudingból készítettem. Az előírt 5 dl tej helyett 3,5-4 dl tejben és kevés cukorral sűrűre főztem, adta hozzá kevés fahéjat és kevés apróra vágott kandírozott narancshéjat. Hagytam langyosra hűlni. A tejszínt kemény habbá vertem és óvatosan összekevertem a kihűtött pudinggal. Elfelejtettem zselatint adni hozzá, így picit lágy maradt a krém, de használható volt.
A piskótát kiterítettem és 5-6 cm széles sávban rákentem a narancslekvárt. A piskótát ráhajtottam, majd a többi tésztán vastagon elkentem a karamellt. Feltekertem és a maradék krémmel kívül is bevontam. Majd csokoládét olvasztottam és összevissza csorgattam a tetején. Megszórtam kandírozott narancshéjjal és éjszakára hagytam a hűtőben összeérni.
Az íze és a puhasága tökéletes volt, csak a szeletek nem látványosak. Sötét piskóta illik hozzá.
A 4 tojást fehéredésig vertem a cukorral, majd beleszitáltam a lisztet és legvégül a tejfölt tettem hozzá. Egy hatalmas tepsibe öntöttem (a méretét nem tudom, de a legnagyobb ami a sütőbe fér), amit sütőpapírral leterítettem előtte. Elsimítottam a masszát és 180 fokon megsütöttem 10 perc alatt. A pultra borítottam és nedves ruhával letakarva hagytam kihűlni. Feltekertem melegen, de szerintem felesleges.
A két narancsot megszabadítottam minden fehértől, felkockáztam és 2 evőkanál cukor kíséretében főzni kezdetem és mézes fűszerkeverékkel ízesítettem. 10 perc után picikét turmixoltam rajta, majd kevés keményítővel átforraltam. Hagytam kihűlni és sűrűsödni.
A karamellkrémet nagyon leegyszerűsítettem. Karamell pudingból készítettem. Az előírt 5 dl tej helyett 3,5-4 dl tejben és kevés cukorral sűrűre főztem, adta hozzá kevés fahéjat és kevés apróra vágott kandírozott narancshéjat. Hagytam langyosra hűlni. A tejszínt kemény habbá vertem és óvatosan összekevertem a kihűtött pudinggal. Elfelejtettem zselatint adni hozzá, így picit lágy maradt a krém, de használható volt.
A piskótát kiterítettem és 5-6 cm széles sávban rákentem a narancslekvárt. A piskótát ráhajtottam, majd a többi tésztán vastagon elkentem a karamellt. Feltekertem és a maradék krémmel kívül is bevontam. Majd csokoládét olvasztottam és összevissza csorgattam a tetején. Megszórtam kandírozott narancshéjjal és éjszakára hagytam a hűtőben összeérni.
Az íze és a puhasága tökéletes volt, csak a szeletek nem látványosak. Sötét piskóta illik hozzá.
Janka, nem tudom, mi bajod ezzel a piskótatekerccsel, mert szerintem nagyon jól sikerült!
VálaszTörlésLehet, hogy kakaós piskótából látványosabb lenne, de világos piskóta is van, és ez így jó ahogy van!
Szép belül is, a külső dekoráció pedig nagyon ötletes a narancshéjjal.
Köszönöm szépen elismerő szavaidat Marisz! Igazából kívülről rendben van, de a szeletek nem kontrasztosak, nekem nincs meg az egyensúly a színek között. Lehet, hogy beteges vagyok egy kicsit, de engem ez nagyon zavar. Viszont, ha a sütik nagymestere azt mondja, hogy jó ez így, akkor kénytelen vagyok elhinni:)))
TörlésNem értem én sem mi a problémád, biztos jobban mutatna sött piskótával, de így is gyönyörű:)A díszítés is szuper, na meg a töltelék nagyon tetszik, ami a lényeg:) Jól felcsavartad:)
VálaszTörlésKöszi Trollanyu!! Az íze tényleg jó volt! Na jó, megpróbálok kibékülni vele:)))
TörlésEngem az ujjad köré csavartál vele....! Kaphatok egy szeletet? :)
VálaszTörlésPersze Zsuzsa:)Remélem nyitva van az ablakod, mert elindítottam feléd:))
VálaszTörlésNagyon szép lett és nem szükséges sötét piskóta így is nagyon jól mutat ! Nagyon finom lehet az íze is.Méghogy nem tudsz tekerni? :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, kedves vagy:) Sajnos nekem nem jött be ez a tekergetés, így egy darabig nem fogok tekerni:)))))
VálaszTörlésJanka, ez olyan szép! Így, ahogy van! Bárcsak én is így tudnék tekerni...
VálaszTörlésIgazán kedves vagy Gerdi! Szerintem te remekül tekersz azzal a rengeteg sütivel a hátad mögött:)))
VálaszTörlésNarancs, karamell, csokoládéval a tetején, hmmm.
VálaszTörlésJanka, csak kérned kell, mit süssek neked?
VálaszTörlésDeee, Drága vagy!!!! Nem tudom, rád bízom. Ez a mákos banános nagyon bejött. Mák, karamell, ananász, dió, ezeket mindig minden formában imádom:))))
TörlésDió akkor!
VálaszTörlésRemek választás:))) Csókollak:))
TörlésSzerintem nagyon is látványos, igazán mutatós és fincsi kis desszert! :) Ügyesen felcsavartad! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Hankka! Próbálkozunk barátkozni, mármint a desszert és én:))
VálaszTörlésIgazi téli ízek, nekem a színekkel sincs gondom. Csak azzal, hogy nem kóstolhattam! :))
VálaszTörlésKüldtem Neked egy virtuális szeletet Konyhavirtuóz:)) Kedves egészségedre!!
VálaszTörlés