2013. január 13.

NARANCSOS KARAMELLES PISKÓTATEKERCS SAD 12. FORDULÓ


Éva a Takarékos konyha írója a házigazdája a SAD 12. fordulójának. Azt a feladatot adta nekünk, hogy csavarjuk fel. Remek ötlet, de nekem rendesen feladta a leckét. A palacsintán és a bejglin kívül nem igazán szoktam felcsavarni semmit. Évekkel ezelőtt próbáltam egy piskótatekercset készíteni, ami remek somlóiként végezte.. Na, azóta se tekerek maximum a biciklit :). 
Itt álltam tanácstalanul és magamon röhögve, nem  lehet, hogy kifogjon rajtam egy ilyen egyszerű feladat. Azt tudtam, hogy hagyományos piskótát nem fogok sütni, palacsinta viszont túl egyszerű - pedig azt remekül feltekerem. Aztán hirtelen megvilágosodtam, eszembe ötlött az egyik kedvenc sütim teteje, ami tejfölös piskóta és nagyon puha. Azt remekül lehet csavargatni, biztos nem fog eltörni.
Gyorsan megsütöttem és fogalmam sem volt, hogy mit tegyek bele. Aztán kitaláltam és el is készítettem, sőt a lányom és barátnői köreiben hatalmas sikere is volt. Viszont nem ez lett életem fő-műve. Kakaós sötét színű piskótát kellett volna sütnöm, akkor sokkal látványosabb lett volna és talán még nekem is tetszett volna. Mindegy, majd legközelebb. Most örülök, hogy sikerült valamit felcsavarnom:)

Hozzávalók

tészta

4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál tejföl
4 evőkanál liszt

Narancsos töltelék

2 narancs
2 evőkanál cukor
1/4 kanál mézes fűszerkeverék
1/4 kanál keményítő

Karamell

1 karamell puding
4 dl tej
2 dl habtejszín
3 evőkanál cukor
1/4 kanál fahéj
kevés kandírozott narancshéj
zselatin

Díszítés

10 dkg étcsokoládé
kandírozott narancshéj



Elkészítés

A 4 tojást fehéredésig vertem a cukorral, majd beleszitáltam a lisztet és legvégül a tejfölt tettem hozzá. Egy hatalmas tepsibe öntöttem (a méretét nem tudom, de a legnagyobb ami a sütőbe fér), amit sütőpapírral leterítettem előtte. Elsimítottam a masszát és 180 fokon megsütöttem 10 perc alatt.  A pultra borítottam és nedves ruhával letakarva hagytam kihűlni. Feltekertem melegen, de szerintem felesleges.
A két narancsot megszabadítottam minden fehértől, felkockáztam és 2 evőkanál cukor kíséretében főzni kezdetem és mézes fűszerkeverékkel ízesítettem. 10 perc után picikét turmixoltam rajta, majd kevés keményítővel átforraltam. Hagytam kihűlni és sűrűsödni.
A karamellkrémet nagyon leegyszerűsítettem. Karamell pudingból készítettem. Az előírt 5 dl tej helyett 3,5-4 dl tejben és kevés cukorral sűrűre főztem, adta hozzá kevés fahéjat és kevés apróra vágott kandírozott narancshéjat. Hagytam langyosra hűlni. A tejszínt kemény habbá vertem és óvatosan összekevertem a kihűtött pudinggal. Elfelejtettem zselatint adni hozzá, így picit lágy maradt a krém, de használható volt.
A piskótát kiterítettem és 5-6 cm széles sávban rákentem a narancslekvárt. A piskótát ráhajtottam, majd a többi tésztán vastagon elkentem a karamellt. Feltekertem és a maradék krémmel kívül is bevontam. Majd csokoládét olvasztottam és összevissza csorgattam a tetején. Megszórtam kandírozott narancshéjjal és éjszakára hagytam a hűtőben összeérni.
Az íze és a puhasága tökéletes volt, csak a szeletek nem látványosak. Sötét piskóta illik hozzá.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...