Szerintem nincs blog, ahol ne szerepelne fánk. Nem akartam kimaradni a sorból, ezért csaptunk egy nagy fánksütést. Semmi különleges nincs ebben az ezer éves receptben, egyszerűen csak finom. Mindig ezt készítjük, szalagos is, finom is:) Házi sárgabaracklekvárral az igazi, de a lányom a cukormázasra esküszik.
A déditől úgy tanultam, hogy fakanállal hólyagosra kell keverni a tésztát. Nos ezt én úgy, de úgy utáltam. Nagyon ritkán szántam rá magam, általában mindig beszerveztem jó erőben lévő pasikat kavargatni. Aztán ráleltem a jó kis dagasztóhorogra. Így már nem olyan nagy munka és így gépesítve is finomra sikeredik. Nem is értem, hogy 80 éven felüli nagyanyáimnak honnan volt erejük kikeverni a fánktésztát. Megmagyarázhatatlan.
Hozzávalók
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
8 dkg olvasztott vaj
3 ek cukor
6 cl rum vagy konyak
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1/2 narancs reszelt héja
2 dl tej
1 vaniliáscukor
olaj a sütéshez
A hozzávalók mennyiségét nem kell pontosan értelmezni, mert nem szoktam méregetni. Egy nagyon lágy tészta a cél.
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben futtassuk fel. Egy nagy tálba tegyük a lisztet, üssük bele a tojássárgákat. Reszeljük bele a citrom és narancshéjat, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a felfuttatott élesztőt. Egy pohárba tegyük a cukrot és öntsük rá a rumot, hagyjuk feloldódni benne, majd azt is öntsük a tésztához. Végül öntsük fel a tejjel és kezdjük kidolgozni a tésztát.
A vajat olvasszuk meg és a dagasztás folyamán apránként dolgozzuk a tésztába, ha keménynek érezzük adjunk még tejet hozzá. Hólyagosodásig keverjük. Az elkészült tésztát pihentessük fél órát, majd lisztezett deszkán lapogassuk el és szaggassunk fánkokat belőle. A kiszaggatott fánkokat én mindig kiszúrom középen az ujjammal, így gyorsabban átsülnek. Megint pihentessük rövid ideig.
Egy lábasban melegítsünk olajat. Amikor forró vegyük kicsire a lángot és tegyünk bele fánkokat. Ne sokat egyszerre! Fedjük le és süssük aranysárgára. Néha megfordulnak maguktól, néha nem, hogy miért van ez így nem tudom. Fordítsuk meg, ha magától ez nem történt meg és a másik oldalt is süssük szép barnára. Ekkor már nem kell a fedő.
Szedjük papírtörlőre, azonnal porcukrozzuk le és a kisült fánkokat takarjuk le, hogy melegen tartsuk.
Porcukorral, lekvárral vagy
citromos cukormázzal fogyasszuk.
A vajat olvasszuk meg és a dagasztás folyamán apránként dolgozzuk a tésztába, ha keménynek érezzük adjunk még tejet hozzá. Hólyagosodásig keverjük. Az elkészült tésztát pihentessük fél órát, majd lisztezett deszkán lapogassuk el és szaggassunk fánkokat belőle. A kiszaggatott fánkokat én mindig kiszúrom középen az ujjammal, így gyorsabban átsülnek. Megint pihentessük rövid ideig.
Egy lábasban melegítsünk olajat. Amikor forró vegyük kicsire a lángot és tegyünk bele fánkokat. Ne sokat egyszerre! Fedjük le és süssük aranysárgára. Néha megfordulnak maguktól, néha nem, hogy miért van ez így nem tudom. Fordítsuk meg, ha magától ez nem történt meg és a másik oldalt is süssük szép barnára. Ekkor már nem kell a fedő.
Szedjük papírtörlőre, azonnal porcukrozzuk le és a kisült fánkokat takarjuk le, hogy melegen tartsuk.
Porcukorral, lekvárral vagy
citromos cukormázzal fogyasszuk.
Pedig össze sem beszéltünk:-)
VálaszTörlésÉn is fánkoztam néhány perce, s még hasonló is. Kinézetre. De a tieid pufókabbak, irigy is lettem:-)
Indulok is hozzád szétnézni, hátha én is irigykedhetem:) Nevettem tegnap, amikor írtad, hogy fánkot sütöttél:)))
VálaszTörlésBizony nagyanyáink úgy tudtak dagasztani, én sem értettem soha, hogy van erejük hozzá! :) Nagyon szép fánkokat sütöttél, én is a sárgabaracklekvárosra esküszöm! :)
VálaszTörlésEzek szerint nem vagyok egyedül az érthetetlenségemmel:) Bizony Hankka a baracklekvár és a fánk együtt-járnak:))
TörlésMaradt nekem egy darab....? :)))
VálaszTörlésAz én nagymamám is addig gyúrta, míg hólyagos nem lett...erre egyszerűen képtelen vagyok!! :(
Nagyanyáink valamit tudtak, amit mi nem:) Neked Zsuzsa mindig van egy darab mindenből:)))
TörlésAz előttem szólók már minden szépet és jót elmondtak a fánkjaidról!
VálaszTörlésMeg a nagyanyáinkról is! Egyetértek mindenkivel.
Köszönöm Marisz, hogy csatlakoztál, az előtted szólókhoz:)))
Törlés