2013. január 20.

FÁNK


Szerintem nincs blog, ahol ne szerepelne fánk. Nem akartam kimaradni a sorból, ezért csaptunk egy nagy fánksütést. Semmi különleges nincs ebben az ezer éves receptben, egyszerűen csak finom. Mindig ezt készítjük, szalagos is, finom is:) Házi sárgabaracklekvárral az igazi, de a lányom a cukormázasra esküszik. 
A déditől úgy tanultam, hogy fakanállal hólyagosra kell keverni a tésztát. Nos ezt én úgy, de úgy utáltam. Nagyon ritkán szántam rá magam, általában mindig beszerveztem jó erőben lévő pasikat kavargatni. Aztán ráleltem a jó kis dagasztóhorogra. Így már nem olyan nagy munka és így gépesítve is finomra sikeredik. Nem is értem, hogy 80 éven felüli nagyanyáimnak honnan volt erejük kikeverni a fánktésztát. Megmagyarázhatatlan.

Hozzávalók

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
8 dkg olvasztott vaj
3 ek cukor
6 cl rum vagy konyak
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1/2 narancs reszelt héja
2 dl tej
1 vaniliáscukor
olaj a sütéshez



Elkészítés

A hozzávalók mennyiségét nem kell pontosan értelmezni, mert nem szoktam méregetni. Egy nagyon lágy tészta a cél.
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben futtassuk fel. Egy nagy tálba tegyük a lisztet, üssük bele a tojássárgákat. Reszeljük bele a citrom és narancshéjat, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a felfuttatott élesztőt. Egy pohárba tegyük a cukrot és öntsük rá a rumot, hagyjuk feloldódni benne, majd azt is öntsük a tésztához. Végül öntsük fel a tejjel és kezdjük kidolgozni a tésztát.
A vajat olvasszuk meg és a dagasztás folyamán apránként dolgozzuk a tésztába, ha keménynek érezzük adjunk még tejet hozzá. Hólyagosodásig keverjük. Az elkészült tésztát pihentessük fél órát, majd lisztezett deszkán lapogassuk el és szaggassunk fánkokat belőle. A kiszaggatott fánkokat én mindig kiszúrom középen az ujjammal, így gyorsabban átsülnek. Megint pihentessük rövid ideig.
Egy lábasban melegítsünk olajat. Amikor forró vegyük kicsire a lángot és tegyünk bele fánkokat. Ne sokat egyszerre! Fedjük le és süssük aranysárgára. Néha megfordulnak maguktól, néha nem, hogy miért van ez így nem tudom. Fordítsuk meg, ha magától ez nem történt meg és a másik oldalt is süssük szép barnára. Ekkor már nem kell a fedő.
Szedjük papírtörlőre, azonnal porcukrozzuk le és a kisült fánkokat takarjuk le, hogy melegen tartsuk.
Porcukorral, lekvárral vagy
citromos cukormázzal fogyasszuk.
A cukormázat úgy készítettem, hogy egy fél citrom és narancslevét kifacsartam és annyi porcukrot adtam hozzá, hogy sűrű krémet kapjak. pici festékkel színeztem a gyerek kívánságára.



8 megjegyzés:

  1. Pedig össze sem beszéltünk:-)
    Én is fánkoztam néhány perce, s még hasonló is. Kinézetre. De a tieid pufókabbak, irigy is lettem:-)

    VálaszTörlés
  2. Indulok is hozzád szétnézni, hátha én is irigykedhetem:) Nevettem tegnap, amikor írtad, hogy fánkot sütöttél:)))

    VálaszTörlés
  3. Bizony nagyanyáink úgy tudtak dagasztani, én sem értettem soha, hogy van erejük hozzá! :) Nagyon szép fánkokat sütöttél, én is a sárgabaracklekvárosra esküszöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek szerint nem vagyok egyedül az érthetetlenségemmel:) Bizony Hankka a baracklekvár és a fánk együtt-járnak:))

      Törlés
  4. Maradt nekem egy darab....? :)))
    Az én nagymamám is addig gyúrta, míg hólyagos nem lett...erre egyszerűen képtelen vagyok!! :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyanyáink valamit tudtak, amit mi nem:) Neked Zsuzsa mindig van egy darab mindenből:)))

      Törlés
  5. Az előttem szólók már minden szépet és jót elmondtak a fánkjaidról!
    Meg a nagyanyáinkról is! Egyetértek mindenkivel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Marisz, hogy csatlakoztál, az előtted szólókhoz:)))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...