2013. január 22.

ALMARÓZSA


Ez a sütike is hirtelen készült. Történt ugyanis, hogy a gyerek 3-kor hazaérkezett és közölte, hogy másnapra almás aprósüteményt kell vinnie az iskolába és nem elég, hogy almás, hanem még szép is legyen!  Ne tudjátok meg, mennyire utálom az ilyen hirtelen jött kötelességeket. Kérdeztem lehet-e más sütit készíteni, de nem, a diósat már más süti. Megint kikaptam a legrosszabbat. Gondolkoztam, milyen almás apró-sütit tudok, de a lepénynél és a piténél tovább nem jutottam. Akkor kattant be, hogy a blogok és a Facebook oldalak hemzsegnek ettől az almarózsától. Gyorsan elrohantam a boltba, ami nem könnyű, mert autó rossz és meg kicsit magasan lakom, nem baj, elmentem, bevásároltam, hazavánszorogtam  és elpöszmötöltem és megszülettek. A hab a tortán, hogy sikere is volt:) 
Az eredeti recept nem tudom kié, nem néztem utána, mert mindenki hivatkozik valakire, ezért én Gerdi leírására hagyatkoztam.

Hozzávalók

1 csomag friss leveles tészta
5 db alma
1 citrom
4 ek cukor
1 ek mézes fűszerkeverék
kevés cukorszirup lekenni
gyöngyök vagy porcukor díszíteni


Elkészítés



Nekem 16 db. rózsám született. Jobb a friss tészta, mert nem kell nyújtogatni. Inkább kisebb almákat válasszunk, és óvatosan süssük, mert képesek felborulni. Ezért a második adagot  muffin-sütőben sütöttem és úgy volt jó. Ezek a tapasztalataim és így működik is!
Az almák közepét nyomjuk ki, majd vágjuk ketté és szeleteljük 2-3 mm-s szeletekre. Egy fazékba nyomjuk bele a citrom levét adjunk hozzá e evőkanál cukrot és annyi vizet, hogy ellepje az almákat. Amikor forrni kezd a víz 1 percet hagyjuk és azonnal szűrjük le az almaszeleteket, és borítsuk papírtörlőre és szárítgassuk meg őket.
A tésztát terítsük ki és pizzavágóval 2,5-3 cm széles hosszú csíkokat vágjunk. Szórjuk meg a tésztát kristálycukorral és mézes fűszerkeverékkel, egyenletesen oszlassuk el a tésztán és egyszer görgessük végig a nyújtófát rajta, hogy ne szóródjon le a cukor.
Az almaszeletekkel rakjuk végig a csíkokat, majd óvatosan tekerjük fel. A két végén hagyjunk 1 cm szabad tésztát, hogy össze lehessen tapasztani.
200 fokos sütőben jó 10-15 perc alatt elkészül.
Amikor kivettem a sütőből megkentem kevés cukorsziruppal és apró gyöngyöket szórtam rá.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...