Nálunk nem fontos, hogy szilveszter legyen ahhoz, hogy lencsét készítsek. Én imádom főzeléknek, levesnek vagy salátának is. Amit most készítettem levesnek sűrű, főzeléknek talán híg, de így a legfinomabb:) Ettünk belőle bőséggel, hogy zöld- utat adjunk a rengeteg pénznek, ami felénk fog áramlani ebben a csodás új évben:)
Hozzávalók
1/2 kg lencse
1 kisebb első csülök
3 pár roppanós virsli
2 sárgarépa
2 vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2,5 dl tejföl
1 ek olaj
6 babérlevél
1 ek pirospaprika
1 tk bors
3 ek mustár
1 ek. liszt, de elhagyható
víz
Elkészítés
Először is a csülköt főzzük puhára , majd kockázzuk fel és a főzővizet őrizzük meg. A hagymát tisztítsuk meg és apró kockákra vágjuk fel. Kevéske olajon futtassuk meg. Amikor üveges a hagyma dobáljuk rá a megtisztított, felkockázott sárgarépát és az alaposan átmosott lencsét (hihetetlen piszkos tud lenni a lencse), majd a felkockázott csülköt. Ekkor vetem be az én trükkömet, hogy adok ilyenkor hozzá két evőkanál mustárt is. Szerintem hihetetlen jól megalapozza az étel ízét. 1-2 perc közösen eltöltött dinsztelődés után öntsük fel a csülök főzőlevével. Én nem áztattam be a lencsét ezért elég sok levet felszívott. Adjuk hozzá a fűszereket, de a sóval óvatosan bánjunk, mert a füstölt hús miatt kevés kell csak hozzá. A lencse elég hamar megpuhul, még áztatás nélkül is, ezért a répa megpuhulásakor lehet késznek tekinteni. Amikor megpuhult akkor vagy készítünk egy evőkanál liszt segítségével egy habarást, amit 1 ek mustárral még megturbózunk, vagy fogjuk a lencse jó bőséges 1/3 részét és azt összeturmixoljuk a tejföllel és mustárral és ezt a mixet visszaöntve sűrítjük. Most én a lisztes megoldást választottam, mert elég sokan voltunk rá, ha turmixolom, akkor kisebb mennyiség lesz a végeredmény. A felkarikázott virslit egy gerezd lereszelt fokhagyma kíséretében csak az utolsó pillanatban szoktam hozzáadni és 2 perc forralás után le is veszem a tűzről.
Jó étvágyat és nagy gazdagságot kívánok:)
Micsoda tartalmas étel, nagyon finom lehet! :) Most már semmi nem ment meg attól, hogy dőljön a pénz! :D Kívánom, hogy tényleg így legyen! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Hankka! A próféta szóljon belőled:)))))Viszont kívánom neked is!!!
VálaszTörlésFinom a lencsefőzeléked. Remélem, a jó egészség és gazdagság biztosítva lesz általa.
VálaszTörlésBUÉK!
Köszönöm Hobbychef és reménykedem:)))
VálaszTörlésMintha én készítettem volna....:-DDD De tényleg, teljesen így csinálom! :) És én sem csak Szilveszterkor, máskor is az évben, ha megkívánjuk.
VálaszTörlésBoldog Új Évet Nektek! :)
Nagyon Boldog Új Évet kívánok Neked is Zsuzsa:))))
VálaszTörlésBoldog új esztendőt!
VálaszTörlésKöszönöm és viszont kívánom Konyhavirtuóz:)
VálaszTörlésNagyon guszta és ez valóban gazdagon megvan pakolva minden finomsággal! Az én konyhámból sem hiányozhat új évkor a lencse! Boldog békés új évet kívánok Nektek! Szólni szeretnék hogy a SAD határidőt módosítottam , mert ketten is jeleztétek hogy közeli az időpont!
VálaszTörlésÓ, de drága vagy Éva!!!! Köszönöm szépen a jókívánságokat és a hosszabbítást is! Viszont kívánom neked is:)
TörlésNagyon gazdag és nagyon finom ez a lencse, mi is szeretjük, gyakran készítek, de szilveszterre, újévre most nem készült. BÚÉK:)
VálaszTörlésNeked is hatalmas BÚÉK Trollanyu:))))
Törlés