2013. január 1.

ÚJÉVI LENCSELEVES GAZDAGON




Nálunk nem fontos, hogy szilveszter legyen ahhoz, hogy lencsét készítsek. Én imádom főzeléknek, levesnek vagy salátának is. Amit most készítettem levesnek sűrű, főzeléknek talán híg, de így a legfinomabb:) Ettünk belőle bőséggel, hogy zöld- utat adjunk a rengeteg pénznek, ami felénk fog áramlani ebben a csodás új évben:)

Hozzávalók

1/2 kg lencse
1 kisebb első csülök 
3 pár roppanós virsli
2 sárgarépa
2 vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2,5 dl tejföl
1 ek olaj
6 babérlevél
1 ek pirospaprika
1 tk bors
3 ek mustár
1 ek. liszt, de elhagyható
víz


Elkészítés

Először is a csülköt főzzük puhára , majd kockázzuk fel és a főzővizet őrizzük meg. A hagymát tisztítsuk meg és apró kockákra vágjuk fel. Kevéske olajon futtassuk meg. Amikor üveges a hagyma dobáljuk rá a megtisztított, felkockázott sárgarépát és az alaposan átmosott lencsét (hihetetlen piszkos tud lenni a lencse), majd a felkockázott csülköt. Ekkor vetem be az én trükkömet, hogy adok ilyenkor hozzá két evőkanál mustárt is. Szerintem hihetetlen jól megalapozza az étel ízét. 1-2 perc közösen eltöltött dinsztelődés után öntsük fel a csülök főzőlevével. Én nem áztattam be a lencsét ezért elég sok levet felszívott. Adjuk hozzá a fűszereket, de a sóval óvatosan bánjunk, mert a füstölt hús miatt kevés kell csak hozzá. A lencse elég hamar megpuhul, még áztatás nélkül is, ezért a répa megpuhulásakor lehet késznek tekinteni. Amikor megpuhult akkor vagy készítünk  egy evőkanál liszt segítségével egy habarást, amit 1 ek mustárral még megturbózunk, vagy fogjuk a lencse jó bőséges 1/3 részét és azt összeturmixoljuk a tejföllel és mustárral és ezt a mixet visszaöntve sűrítjük. Most én a lisztes megoldást választottam, mert elég sokan voltunk rá, ha turmixolom, akkor kisebb mennyiség lesz a végeredmény. A felkarikázott virslit egy gerezd lereszelt fokhagyma kíséretében csak az utolsó pillanatban szoktam hozzáadni és 2 perc forralás után le is veszem a tűzről.
Jó étvágyat és nagy gazdagságot kívánok:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat