2013. január 2.

SÖRBEN SÜLT CSÜLÖK HAGYMÁS - ALMÁS BURGONYAÁGYON


Nem volt kedvem malacot sütni  újévre, hanem egy szép nagy csülköt tálaltam ebédre. Ritkán kerül az asztalunkra, mert istentelen nehéz étel, de nagyon finom ezért ritkán bűnbe esek. Igaz a lányokkal halálra esküdöztünk, hogy elsejétől kőkemény diéta következik, na eddig tartott-semeddig. 

Hozzávalók

1 nagy hátsócsülök
1 kg burgonya
3 vöröshagyma
1 fej fokhagyma
2 alma
1 sárgarépa
1 üveg sör
1 tk csilipehely
1 tk kömény
1 kk bors
friss rozmaring
A főzőléhez
víz
kevés almaecet
5 babér
1 tk kömény
6 borókabogyó
1 tk mustármag
8 egész bors
pár gerezd fokhagyma


Elkészítés

Először is főzzük puhára a csülköt. Tegyük egy nagy lábasba, öntsük fel jó sok vízzel, a vízbe pedig tegyük az ízesítőket. Nekem majd 2 óra alatt lett puha. 
A burgonyát tisztítsuk meg és vágjuk nagy gerezdekre. Tegyük nagy tepsibe. Az almát szintén gerezdekre vágjuk és a burgonyához adjuk, majd jöhet a répa és a vastag karikákra vágott hagyma. A fokhagymát csak gerezdenként szórjuk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg köménnyel és durvára vágott csilivel. Pár rozmaring ágacskát is keverjünk közé.
A csülköt vegyük ki a főzőléből. Szárítgassuk meg a bőrét. Dörzsöljük be sóval, borssal és kevés köménnyel. A húsát szurkáljuk meg és tűzdeljük meg fokhagyma gerezdekkel, a bőre alá is nyomjunk, de ne sértsük meg a bőrt. Helyezzük a burgonya mellé és locsoljuk meg kevés olajjal. A tepsit öntsük fel sörrel és tegyük 220 fokos sütőbe.  A burgonyák 20-25 perc alatt ropogósra sülnek. Vegyük ki a köretet a csülköt pedig süssük és forgassuk addig, amíg szép pirosra és ropogósra sül.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...