2013. január 26.

HABCSÓKOS CITROMKRÉMES PITETORTA

habcsókos citromos pite

Ennek a sütinek az elkészítését talán 3 éve halogatom. Van egy tortás könyvem, amiben ezer recept található. Mindig minden nekem tetsző szakácskönyvet megveszek, végiglapozom, bejelölöm, hogy mi érdekes számomra majd a polcra teszem, és ott is marad. Lányom néha előveszi és rendel belőle, én pedig rábeszélem valami másra. Megint ez történt, fahéjas csigát szeretett volna, de azért elővette a könyvet és rábeszélt, hogy ideje lenne elkészíteni ezt a csodát. Én narancsos csokoládés szuflét szerettem volna, mert az utóbbi 2 évben nem igazán készítek csokoládés dolgokat. Mivel becsömörlött tőle kedves családom. Hónapokon át naponta készült valami csokiból, a folyamatos kísérletezésemnek köszönhetően. Most a narancsból lett elegük. Nem is értem, hogy miért:)
A lényeg, győzött a gyerek  és elkészítettem ezt a finomságot. Amit nagyon jól tettem. Vendégeim voltak és teljesen elájultak ettől a csodától.
Voltam kétségeim a végeredményt illetően, de a végére minden tökéletesen összeállt.  Nyilván egy tőlem jóval precízebb valaki, sokkal szabályosabban nyomogatta volna a habkupacokat, de nekem így is teljesen megfelelt.
Egy igazi kalóriabomba, de egy - egy ünnep alkalmával megéri elkészíteni.  A cukor mennyiségét én a felére redukáltam ez eredetihez képest, de így is bőven elég volt bele. Nyírfacukorból érdemes elkészíteni.



A recept hozzávalói

Omlós tészta
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1 tojás
pici só
10 dkg cukor
3 evőkanál hideg víz

Citromkrém
3 tojás
15 dkg cukor
2,5 dl habtejszín
8 dkg vaj
3 citrom
1 lime
1 evőkanál keményítő

Habcsók
4 tojásfehérje
10 dkg cukor
pici citromlé


A sütemény elkészítése

Először is a tésztát gyúrjuk össze. A lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Óvatosan, lazán dolgozzunk a tésztával, majd tegyük zacskóba és a hűtőben pihentessük 1-2 órát.
Citromkrém. A tojásokat üssük fel egy tálba, adjuk hozzá a cukrot és a tejszínt, habverővel alaposan keverjük ki. Tegyük bele a citromok reszelt héját és levét és a keményítőt. Tegyük félre. Én az egyik citrom helyett lime-t használtam, de nem fontos.
A sütőt melegítsük 180 fokra. A tésztát óvatosan nyújtsuk ki. Egy piteformát vagy egy kapcsos tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki és nyomogassuk bele a tésztát úgy, hogy legyen legalább 2 cm-es pereme. Ne nyújtsuk tú vékonyra a tésztát, nehogy átázzon a híg krémtől. Szórjunk bele babot vagy lencsét és legalább 10 percig süssük. Akkor jó, amikor bőrösödni kezd a tészta.
Vegyük ki a babot és öntsük a citromkrémet bele. Nagyon folyik, de össze fog állni. A sütőt tegyük 200 fokra és dugjuk vissza a lepényt még 25 percre. Én 10 perc után zsírpapírral lefedtem, mert kezdett barnulni.
Legalább 20 perc után kezdett megszilárdulni a krém.
Habcsók. A tojásfehérjéket verjük fel félig, majd szórjuk hozzá a cukrot és a citromlevet és verjük jó kemény habbá. Akkor jó, ha szép fényes és csúcsot képez a habverőn. Ez eltart pár percig.
Vegyük le a tortagyűrűt, a habot töltsük habzsákba és egy vastagabb cső segítségével nyomkodjunk  csúcsos pettyeket a lepény tetejére.
Tegyük vissza a forró sütőbe. 2 perc után picit barnulni kezd, ekkor kapcsoljuk ki a sütőt és hagyjuk bent a pitét kiszáradni. Én két óra múlva vettem ki és remek volt az állaga.
A krém isteni rezgős, a tészta porhanyós, a habcsók kívül ropog, belül puha.
Jó étvágyat:)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...