2013. január 22.

ALMARÓZSA


Ez a sütike is hirtelen készült. Történt ugyanis, hogy a gyerek 3-kor hazaérkezett és közölte, hogy másnapra almás aprósüteményt kell vinnie az iskolába és nem elég, hogy almás, hanem még szép is legyen!  Ne tudjátok meg, mennyire utálom az ilyen hirtelen jött kötelességeket. Kérdeztem lehet-e más sütit készíteni, de nem, a diósat már más süti. Megint kikaptam a legrosszabbat. Gondolkoztam, milyen almás apró-sütit tudok, de a lepénynél és a piténél tovább nem jutottam. Akkor kattant be, hogy a blogok és a Facebook oldalak hemzsegnek ettől az almarózsától. Gyorsan elrohantam a boltba, ami nem könnyű, mert autó rossz és meg kicsit magasan lakom, nem baj, elmentem, bevásároltam, hazavánszorogtam  és elpöszmötöltem és megszülettek. A hab a tortán, hogy sikere is volt:) 
Az eredeti recept nem tudom kié, nem néztem utána, mert mindenki hivatkozik valakire, ezért én Gerdi leírására hagyatkoztam.

Hozzávalók

1 csomag friss leveles tészta
5 db alma
1 citrom
4 ek cukor
1 ek mézes fűszerkeverék
kevés cukorszirup lekenni
gyöngyök vagy porcukor díszíteni


Elkészítés



Nekem 16 db. rózsám született. Jobb a friss tészta, mert nem kell nyújtogatni. Inkább kisebb almákat válasszunk, és óvatosan süssük, mert képesek felborulni. Ezért a második adagot  muffin-sütőben sütöttem és úgy volt jó. Ezek a tapasztalataim és így működik is!
Az almák közepét nyomjuk ki, majd vágjuk ketté és szeleteljük 2-3 mm-s szeletekre. Egy fazékba nyomjuk bele a citrom levét adjunk hozzá e evőkanál cukrot és annyi vizet, hogy ellepje az almákat. Amikor forrni kezd a víz 1 percet hagyjuk és azonnal szűrjük le az almaszeleteket, és borítsuk papírtörlőre és szárítgassuk meg őket.
A tésztát terítsük ki és pizzavágóval 2,5-3 cm széles hosszú csíkokat vágjunk. Szórjuk meg a tésztát kristálycukorral és mézes fűszerkeverékkel, egyenletesen oszlassuk el a tésztán és egyszer görgessük végig a nyújtófát rajta, hogy ne szóródjon le a cukor.
Az almaszeletekkel rakjuk végig a csíkokat, majd óvatosan tekerjük fel. A két végén hagyjunk 1 cm szabad tésztát, hogy össze lehessen tapasztani.
200 fokos sütőben jó 10-15 perc alatt elkészül.
Amikor kivettem a sütőből megkentem kevés cukorsziruppal és apró gyöngyöket szórtam rá.




10 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek, jól megoldottad a feladatot:) Még sosem ettem ilyet, mindig csak csodáltam másoknál, nagyon dekoratív:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen Trollanyu! Azon kívül, hogy dekoratív még finom is, mert lényegében egy fahéjas csiga almával.

    VálaszTörlés
  3. Látod, nemhiába mondják : teher alatt nő a pálma!! :))) Máskor is ilyen kész tények elé kell állítani Téged!!! :-DD
    Ja, és GYÖNYÖRŰEK!!!

    VálaszTörlés
  4. Köszi Zsuzsa! Pedig nem szeretem, mikor eldöntik helyettem, hogy mit és mikor csináljak, de úgy látszik ez a sorsom:))) Na jóóó, azért túléltem:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ügyes vagy, jól kitaláltad és csodaszép lett a kivitelezés, meghiszem, hogy sikere volt! :) Gondolom, lánykád büszke volt anyukájára! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy Hankka:) Nem nehéz elkészíteni, csak türelem kell hozzá. A lányom aranyos volt, újságolta, hogy az egyik tanár kérte a receptet- de nem azt mondta, hogy a blogon van, hanem elmagyarázta a készítést:))

      Törlés
  6. Nagyon helyes rózsák lettek! Tényleg szépek, a kis cukorgyöngyök meg akár a harmatcseppek.
    Köszönöm, hogy rám hivatkoztál:-)

    VálaszTörlés
  7. Persze, hogy rád hivatkoztam Gerdi, mert nálad láttam meg:))

    VálaszTörlés
  8. Csodálatosak lettek a rózsáid! Látod, a kényszer szülte sütidnek milyen sikere lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Marisz! Tényleg nagy sikere volt, pedig nem volt nagy kedvem hozzá. Így, utólag már azt mondom, hogy nagyon megérte elkészíteni:))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...