2014. november 15.

SÓLET LIBACOMBBAL, CSERÉPEDÉNYBEN SÜTVE

sólet füstölt libacombbal, cserépedényben sütve

Rengeteg recept kering a sóletről és ahány ház, annyi szokás. Sokat kérdezősködtem és olvasgattam, hogy kiderítsem az igazi, autentikus sólet receptjét. Aztán a hatalmas információáradatból megalkottam ezt a finomságot. Kaptam érte bőven dicséretet, úgyhogy jól sikerült. 
A titka, hogy nem szabad túlfűszerezni, hosszan és lassan kell sütni és a jó minőségű húst és babot sem szabad sajnálni belőle. Nem olcsó mulatság, de sok ember jól tud lakni egy ekkora adagból.
A bisztróban sajnos nem a legjobbak a fotózási körülmények, ezért a képek nem igazán adják vissza az ízletességét, sőt frissen nem is tudtam lencsevégre kapni, csak a maradékból lett fotómodell, ami valljuk be, nem a legínycsiklandóbb, mivel a hosszas állás alatt magába szív minden nedvességet és kiszárad. Viszont felteszem, mert isteni volt, alkalomadtán majd teszek fel jobb képeket.
Aki ettől is jobbat szeretne készíteni - ami nehéz lenne - tegyen még hozzá marhaszegyet is, de az enyém Márton napra készült, így csak libahús került bele.

Hozzávalók

2 nagy libacomb
1 nagy füstölt libacomb
2 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
1 t.k. só
picike bors
3 evőkanál liszt
60 dkg fehér-bab
35 dkg gersli
2-3 evőkanál libazsír
annyi víz, hogy ellepje
pár tojás


Elkészítés

A babot áztassuk be hideg vízbe, még előző nap.
A hagymát tisztítsuk meg és szedjük leveleire (nem kell aprítani).
A libazsíron süssük üvegesre.
Hintsük meg egy kanál liszttel, majd fektessük rá a húsokat.
A húsokra simítsuk el a lecsepegtetett babot, és a tetejét szórjuk meg 1 kanál liszttel.
Nem szabad kevergetni!!
A bab tetejére szórjuk a gerslit, adjuk hozzá a fűszereket is, megint hintsük meg liszttel és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
Amíg nincs felöntve vízzel, legyünk nagyon óvatosak, mert könnyen odakaphat és mehet a kukába!
Fedjük le és lassan forraljuk fel. Főzzük így félórát, majd tegyük a sütőbe, ahol 120 fokon 3-4 órát hagyjuk sülni.
Persze, ha jóval nagyobb adagot készítünk, azt süthetjük 12 órát is, de ennél a mennyiségnél nem lehet ilyen sokáig, mert teljesen kiszáradna.
Ha teljesen elvesztené a levét, akkor pótoljuk a vizet.
Igazából a nyers tojásokat kéne a tetejére beágyazni, és együtt készíteni a sólettel, de az én edényembe nem fért már, ezért külön főztem ki őket.
Érdemes egy méretes fazékban vagy cserépben elkészíteni, amit a sütőbe is be tudunk tenni és akkor kényelmesen elfér minden hozzávaló egy edényben.
A libacombok annyira puhák lettek, hogy elhagyták a csontjukat és teljesen szétestek.
Tálaláskor a lefedett edényt tegyük az asztalra.

sólet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...