2014. november 23.

MACESZGOMBÓC LEVES


A képek borzalmasak, mert már sötétedett és egy perc alatt megdermedt a leves a hidegben, de a gombócok tökéletesek és finomak. Rengetegszer elkészítettem mostanában és már becsukott szemmel is jól sikerül, pedig izgultam az elején, hogy kemény lesz, vagy szétesik.
A recept sok kérdezősködés után alakult ki. Így, ebben a formában ez egy nagyon finom alaprecept. Aztán ezt lehet még turbózni petrezselyemmel, spenóttal vagy bármivel, de én a hagyományosat írom le. Ez k.b. 15 db. kisméretű gombócka, ha többet akar valaki készíteni, duplázza meg a mennyiségeket.
A leves libaaprólékból, de főleg libanyakból készül hozzá.

Hozzávalók

maceszgombóc

1 nagy tojás
1 evőkanál libazsír
1 k.k. só
1 k.k. szárított gyömbér
2 csipet bors
1 csipet szódabikarbóna
2 e.k. szódavíz
pászkadara amennyit felvesz 15-20 dkg körül

leves

1,5 kg libaaprólék vagy csak nyak
4 sárgarépa
3 fehérrépa
1 kisebb zellergumó
1 vöröshagyma
 3 gerezd fokhagyma
3 centis friss gyömbér
12 szem egész bors
1 csipet sáfrány
picike szerecsendió
1 nagy csokor petrezselyem
4-5 liter víz
1 evőkanál só vagy ízlés szerint


Elkészítés

Először is készítsük el a levest.
A libaaprólékot tegyük egy nagy fazékba, öntsük fel hideg vízzel és lassú tűzön forraljuk fel, majd habozzuk le.
Főzzük lassú tűzön 1 órát, majd adjuk hozzá a megtisztított, de egészben hagyott zöldségeket és a fűszereket.
3-4 órát főzzük lassan, gyöngyözve és kész. Elég sok víz fog elpárologni, de ez csak a leves hasznára fog válni. Majd szűrjük át és a zöldségeket vágjuk fel nekünk tetsző formára.
A gombóckák.
A tojást enyhén verjük fel, majd keverjük el szobahőmérsékletű libazsírral. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a gyömbért meg a hideg szódát, a kevéske szódabikarbónát. Annyi pászkát adjunk hozzá, hogy lágy masszát kapjunk. Nem szabad túlságosan keményre készíteni, mert pihentetés közben még sűrűsödni fog  és a végeredmény kőkemény golyó lesz, az pedig nem finom.
Az elkészült masszát fóliázzuk le és pihentessük legalább 1 órát a hűtőben, de az sem árt neki, ha tovább ottfelejtjük.
Nedves kézzel formázzunk apró golyócskákat a kipihent masszából.
Egy lábasban forraljunk vizet, amit jól sózzunk meg, amikor forr, vegyük kicsire a lángot és tegyük bele a gombóckákat. Nem szabad zubogva forralni, csak gyöngyözzön a víz és így főzzük 30 percet. Főzés közben alaposan megdagadnak a gombócok, ezért érdemes tényleg aprócskákra formázni. Majd szűrjük le és a levessel tálaljuk.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat