2014. október 19.

ROPOGÓS KACSACOMB GRILLEZETT SÁRGARÉPÁVAL ÉS SPENÓTOS RIZZSEL


Ez aztán igen fenséges lakoma volt.
Időm alig, de azért valami kaját illik az asztalra pakolnom, nem nézhetem tétlenül, hogy éhen hal kis családom. 
Igaz két részletben készült, mert takarékoskodtam az időmmel, de egyszerre is elkészíthető, nem fontos megfőzni a combot, elég lefóliázni és megsütni. Én előző nap puhára főztem, majd a levében kihűtöttem, így fogyasztás előtt néhány perc alatt egy forró serpenyőben ropogósra sütöttem.

Hozzávalók

Fejenként egy kacsacomb

Főzővíz

3 gerezd fokhagyma
1 cm gyömbér
3 babérlevél
2 t.k. só

Máz

2 e.k. chili szósz
1 t.k. méz
pár csepp citrom
bors
1 gerezd fokhagyma
1 öntet olíva

Grillezett répa

fejenként 1 nagy sárgarépa
1/2 citrom leve
1/2 dl balzsamecet
2 e.k. olíva
2 gerezd fokhagyma 
1 t.k. chili pehely
1 ág friss rozmaring
1/2 t.k. szárított kakukkfű

Spenótos rizs

2,5 dl rizs
0,5 l víz 
3 e.k. spenótpor
2 gerezd fokhagyma
csipet szerecsendió
1 dl tejszín


Elkészítés

Kacsa
A combokat főzzük puhára a fűszeres vízben./ Persze, aki nem szeretné, fűszerezze be, fóliázza le és süsse meg a sütőben és közben kenegesse a mázzal./
A megfőtt combokat hagyjuk a főzőlében kihűlni, ha következő nap készítjük, akkor a hűtőben várakoztassuk.
Töröljük szárazra a bőrét. A máz hozzávalóit keverjük össze egy tálkában és egy ecset segítségével kenegessük a húsokra. Hagyjuk állni fél órát. Majd kevés olívával felhevített nagyon forró  serpenyőben süssük ropogósra. A citrom és a chili miatt gyorsan fog karamelliízálódni, nincs elégetve, nem azért ilyen sötét.
Rizs
Mérjük ki a rizst, mossuk meg, majd tegyük egy lábasba. Adjuk hozzá a spenótport, a fűszereket és dupla mennyiségű vizet. Amikor felforrt, fedjük le és vegyük kicsire a lángot, ne kevergessük. 15 perc után nézzük meg, ha puha a rizs, zárjuk el a lángot és öntsük fel tejszínnel, hogy lágyabb legyen és kevés petrezselymet is keverjünk hozzá.
Répa
A répákat tisztítsuk meg és egy zöldséghámozó segítségével szeleteljük hosszú, vékony csíkokra.
A fokhagymát is gyaluljuk vékony szeletekre.
Egy serpenyőt forrósítsunk fel, öntsünk bele kevés olívát, dobjuk rá a fokhagymát és a fűszereket, majd a répát és facsarjuk rá a citromot, majd öntsük rá a balzsamevetet. Forraljuk nagy lángon 1-2 perc alatt sűrű, fényes máz fogja bevonni a répákat, ekkor kész, hintsük meg petrussal. Ne sütögessük, mert akkor finom, ha még roppan.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...