2014. október 7.

SZECSUÁNI MARHA PIRÍTOTT TOJÁSOS RIZZSEL

szecsuáni marha pirított rizzsel

Nagyon egyszerű és igen finom ételt hozok most. 
Gondolom észrevettétek kedves olvasóim, hogy az utóbbi időben ritkulnak a bejegyzések itt a blogon. Ez nem azért történik, mert kifogytam az ötletekből, hanem azért, mert nagy fába vágtam a fejszémet, hamarosan nyílik a Csak, mert szeretem Bistro. Ezért folyamatos pörgésben vagyok és nem marad időm a blogolásra. Természetesen a családot nem hagyhatom élelem nélkül, ezért kerül kaja az asztalra, de csak este tudok főzni, akkor pedig nem tudok fotózni. Így amíg nem találok valami megoldást a helyzet normalizálásara, marad ez a ritkuló tendencia. Szeretnék visszatérni rendszeresen, mert szívem csücske ez a blog. Fájdalmas, de be kell látnom képtelen vagyok egyszerre több lovat megülni.

Akkor kanyarodjunk vissza  ehhez a finom kajához. Lehet, hogy pont nem így vagyon megírva a nagykönyvben, de mi így szeretjük. A zöldségeket lehet variálni, nekem ezek voltak most itthon.

Hozzávalók

40 dkg marha (fehérpecsenye)
1 kápia paprika
1 zöld kaliforniai paprika
1 chili
1 sárgarépa
5 dkg szárított shiitake gomba
1 fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 szál újhagyma
1,5 dl forró víz
4-5 evőkanál szójaszósz (nálam most világos)
3 evőkanál chili szósz
1 t.k. szecsuáni bors
1 t.k. koriandermag
1 centis gyömbér lereszelve
1 t.k. cukor
pár csepp citromlé
1,5 t.k. étkezési keményítő
2-3 e.k. mogyoróolaj
Friss petrezselyem és koriander a tálaláshoz

1 bögre jázmin rizs
2 bögre víz
1 t.k. só
1 reszelt sárgarépa
1 újhagyma
2 tojás


Elkészítés

A gombát áztassuk be forró vízbe.
A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk vékony szeletekre.
Egy mozsárban törjük össze a borsot és a koriandert.
A fokhagymát szeleteljük vékonyan.
A wok-ot hevítsük fel tegyük bele az olajat.
A húst és a zöldségeket  vágjuk vékony csíkokra.
(érdemes a húst egy órára a fagyasztóba tenni, mert akkor könnyebb szép vékonyan szeletelni)
A forró olajba dobjuk bele a húst, pirítsuk meg, dobjuk rá az összetört fűszereket, majd egy szűrővel szedjük ki a megsült húsokat.
Tegyük az olajba a felcsíkozott zöldségeket a gombával együtt. Amikor félig megpuhult tegyük vissza a húst is. Adjuk hozzá a szójaszószt, a chili szószt. Keverjük jól el, a lángot hagyjuk a legmagasabb fokozaton. 
A gomba áztatóvizében keverjük el a keményítőt és öntsük fel vele az ételt. Pici cukor és pár csepp citromlé segítségével egyenlítsük ki az ízeket, majd forraljuk össze és már kész is van. Amikor elkészült keverjük hozzá a felkarikázott újhagymát és hintsük meg kevés friss korianderrel.
Nagyon gyorsan elkészül, tényleg pár perc, csak ügyeljünk a minél vékonyabbra való csíkozásra.
A rizst mossuk meg, majd dupla mennyiségű, sós vízben főzzük készre.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd hevítsünk kevés olajat egy serpenyőbe és adjuk hozzá a rizst. Egy sárgarépát reszeljünk apróra és adjuk a rizshez.
Üssünk 2 tojást rá és alaposan keverjük el. Amikor elkészült zárjuk el a tüzet és keverjük hozzá a felaprított újhagymát a zöldjével együtt és egy kis petrezselymet is.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat