2017. november 4.

KIFLI TANGZHONG TECHNIKÁVAL KÉSZÍTVE

kifli TangZhong technikával

Ugye az előző bejegyzéseim soraiból érzékelhető a tangzhong megszállottságom. 
Kedvenc sütis csoportomban felmerült a kiflik ilyen módon való elkészítése és egyből a segítségemre sietett Annamária. Így kaptam egy remek alapreceptet tőle, aztán kicsit átvariáltam.  
Most a csigákat felváltották a kiflik. Kinézetük hagy még némi kívánni valót, mivel közel sem tökéletesek, de ez nem a tészta hibája, hanem az én bénaságomnak köszönhető. Rég nem sütöttem kifliket és kijöttem a gyakorlatból. Szóval, aki szeretné kipróbálni a tangzhong technikát kiflin is, nyugodtan vágjon bele, ne tartsa vissza az én esetlen kinézetű kiflijeim, biztos szebbek lesznek. Lehet csinos kifliket is készíteni ebből a tésztából.
Fázis fotók most nem készültek, mert a gyerek elvitte a gépemet, de megpróbálom érthetően leírni az elkészítés menetét-majd pótlom egy következő bejegyzésnél. Ha nem egyértelmű, kérdezzél, válaszolok :)



Hozzávalók

11 db. kifli

TangZhong

3 dkg liszt
15 dkg (1,5 dl) víz

Tészta

az elkészült tangzhong
55 dkg liszt + 2 dkg a gyúráshoz
2,5 dkg élesztő v. 1 tasak szárított
2 dl langyos tej
1 t.k. cukor
1 dl víz
2 t.k. só
5 dkg vaj v. olíva


Elkészítés

A tangzhong hozzávalóit mérd ki pontosan. Itt nagyon fontos az arányok 1:5 betartása.
Keverd csomómentesre a lisztet a hideg vízzel, majd tedd fel a tűzre. Melegítés közben kevergesd, lassan sűrűsödni kezd. nem kell főzni, amikor eléri a 65 fokot, elkészült. Semmi gond, ha nincs hőmérőd, amikor a keverőlapát barázdákat hagy maga után az edény alján, elkészültél.
Fedd le nejlonnal és hagyd szoba-hőmérsékletűre hűlni.
Közben az élesztőt futtasd fel langyos tejben, amihez adtál 1 t.k. cukrot.
Mérd ki az 55 dkg lisztet, csinálj a közepén 1 mélyedést, és öntsd bele a felfuttatott élesztőt, add hozzá a sót, a vajat vagy olívát  és az elkészült, szoba-hőmérsékletű tangzhong-ot.
Aztán kezd el összedolgozni és közben adagold hozzá a vizet is.
Borítsd lisztezett deszkára és nagyon alaposan dagaszd ki, közben néha lisztezni kell, mert kissé ragacsos. 
Ez a tészta kissé puhább, mint a megszokott.
Amikor megkaptad a rugalmas tésztát, tedd vissza a tálba, kissé lisztezd be az alját és oldalát, majd nejlonnal zárd le és langyos helyen hagyd a duplájára nőni.
A megkelt tésztát borítsd enyhén lisztezett deszkára és lazán dolgozd át.
Szóval, itt 2 lehetőség közül lehet választani. Elkészítettem így is és úgy is. Nekem a 2. variáció vált be a hajtogatós. Így lettek tökéletes állagúak a kiflik. De az első módszerrel is foszlósak és kívánatosak.

1. módszer

A megkelt tésztából egy nagy hurkát készítesz és 11 egyenlő részre felvágod (10 dkg), majd egyenként kigombócolod. Hagyod 10 percet pihenni, majd egyenként kinyújtod a tésztagombócokat. Itt megint van választásod. Oválisnak, vagy háromszögeknek nyújtod (ki, hogy szokta meg). A kinyújtott tésztákat le lehet kenni olvasztott vajjal vagy extra szűz olívával feltekerés előtt, de csak simán is feltekerhetőek. Én kipróbáltam kenve és kenés nélkül is - tapasztalat- könnyebb tekerni kenés nélkül és úgy is foszlós és letekerhető lesz a kifli. Ezzel a módszerrel a teljesen hagyományos formájú kifliket, könnyű elkészíteni. 

2. módszer

A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalappá nyújtod (2-3 mm).
Majd a két végét középre hajtod és megint téglalappá nyújtod (3-4 mm)
Ekkor a kapott téglalapot hosszában ketté hajtod és megint nyújtod.
Így egy hosszú csíkot kapsz végeredményül, amit ha majd megvágsz, látni fogod, hogy milyen szép leveles szerkezetű. Nem kell gyötörni a tésztát, olyan vékonyra nyújtsd, amennyire lazán engedi magát (4-5 mm)
Egy éles késsel vagy pizzavágóval 11 háromszögre szeleteld a tésztacsíkot.
Tedd magad elé az egyiket, kicsit nyújts rajta, de finoman, majd a széles végénél fogva, kezd el feltekerni. A szélesebb végét keresztbe is húzd szét (ezt lehet erősebben) tekeréskor, a vékonyabbik végét pedig húzd meg magad felé. Tekerés után óvatosa sodord át a kifliket. Így fogod kapni ezeket a duci kifliket.

Az elkészült kifliket pakold sütőpapírral takart sütőlemezekre és hagyd 15 percet pihenni.
Közben melegítsd elő a sütőt 220 fokra, nálam légkeverés is).
Sütés előtt spricceld meg vízzel a kiflik tetejét.
Egy kis tepsibe tegyél hideg vizet és ezt tedd a forró sütő aljába.
A kifliket helyezd a gőzös sütőbe és 20-22 perc alatt süsd aranybarnára.

A végeredmény kívül ropog, belül puha, foszlós, könnyen letekerhető kiflik, amik még 2 nap után is puhák és élvezhetőek. Feltéve, ha nem fogy el még melegen, mint nálunk. Alig tudtam megmenteni pár darabot lefotózni, pedig ez már a 2. adag kifli volt.


kiflik TangZhong technikával


Itt van még pár tangzhong technikával készült recept:

kakaós csiga
spenótos csiga
kókuszos csiga
sajtos-olívás csiga


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...