2017. november 29.

MAROKKÓI CSIRKE TAZSIN KUSZKUSSZAL


Sajnos elhalálozott a fényképezőgépem, ezért volt egy kis kimaradás itt a blogon. Főzök, de nincs mivel megörökítenem, a telefonos képeket pedig gyűlölöm. Ezt a tazsint még sikerült megörökítenem az utókornak.
Marokkói élményeimet ételbe öntöttem.
A tazsin egy kúpos edény, ami egy tálból és egy kúpos tetőből áll. Ebben az edényben készülnek a marokkói egytál ételek. Az ebben készült ételek neve, szintén tazsin. Általában agyagból készülnek ezek a főzőedények, mázas vagy máztalan kivitelben.Nagyon praktikus, mert ebben is tálalják. Az egyszemélyestől a hatalmas társasági méretekig készül. Az enyém 2-3 személyre elegendő-képtelen voltam nagyobbat hazahozni a repülőn. Tálaláshoz készülnek meseszép kivitelezésűek és színűek is.
Leginkább bárányból, csirkéből és halból készítik. Van zöldséges és gyümölcsökben gazdag verziója, van amit a sóban eltett citrom aromája ízesít. A marokkói konyha imádja a húsok és édes gyümölcsök kombinációját, főleg az aszalványokat.
Ez a tazsin most egy elég egyszerű kivitelezés, de így is benne van minden aroma. Ez a változat azoknak is ízleni fog, akik idegenkednek a szokatlan ételektől.
Természetesen egy cserépedényben vagy alufóliával letakarva is el lehet készíteni, senkit se tartson vissza, ha éppen nincs otthon egy ilyen csoda edénye.
A Ras el Hanut fűszerkeverék az alapízesítője szinte minden marokkói ételnek. Ez nem egy fix keverék, hanem minden kereskedő a saját ízlésére formálva árulja. Itthon több helyen lehet kapni, de érdemes megkóstolni felhasználás előtt és ennek függvényében adni hozzá a többi fűszert.


Hozzávalók

6 alsó v. felső csirkecomb
1 bébi cukkini
1 nagyobb sárgarépa
1 édesburgonya
1 fej vöröshagyma 
2 gerezd fokhagyma
1/2 kápia paprika
1/2 narancs
2 babérlevél
2 evőkanál extra szűz olíva
1 csipet sáfrány

fűszerkeverék

1 evőkanál Ras el Hanut fűszerkeverék
1 t.k. citromos curry
1 t.k. Cayenne bors
1 t.k. római kömény
1 k.k. őrölt gyömbér

kuszkusz
 leírás itt.


marokkói csirke tazsin

Elkészítés

Először is készítsd el a fűszerkeveréket.
A csirkecombokat dörzsöld be az 1/3 részével és hagyd állni pár órát, az sem baj, ha egész éjszaka pihen a keverékben. A fűszerkeverés másik harmada a kuszkuszba fog kerülni.
A zöldségeket pucold meg és vágd vaskos hasábokra.
A sáfrányt áztasd be az 1 dl. langyos vízbe.
Egy serpenyőbe öntsd az olívát és pirítsd át rajta a csirkecombokat, de sózd meg előtte.
Tedd félre a lepirított húst.
A hasábosított zöldségeket is pirítsd át benne, majd ezeket is tedd félre.
A durvára vágott hagymát a babérlevéllel együtt is dinszteld át benne.
Fogd a cserépedényedet, borítsd a közepébe a hagymás-olajos-babéros keveréket.
Rakd körbe a csirkecombokkal és a zöldséghasábokkal. Ha tazsinban készíted, akkor gúlába kell pakolni, ha másban, akkor ágyazzál meg a hagymán és a zöldségeken a húsnak.
A narancsgerezdeket is préseld a zöldségek közé, öntsd fel 1 dl sáfrányos vízzel.
Sózd és a fűszerkeverékkel is hintsd meg gazdagon. A durvára vágott fokhagymát és  is szórd rá, majd tedd rá a tetőt és helyezd hideg sütőbe.
A hőmérsékletet 160  fokra állítsd be és bő 1 órát hagyd elkészülni az ételt.
Közben a kuszkuszt is készítsd el.
Érdemes együtt lepirítani a kuszkusz zöldségeit is a tazsin hozzávalóival.
Tálaláskor hintsd meg friss korianderrel vagy friss petrezselyemmel.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...