2016. február 28.

FONOTT CSÍKOS KALÁCS

foszlós csíkos kalács

A recept szinte teljesen megegyezik a foszlós fonott kalács receptjével, csak az összeállítása más.
Nekem nagyon tetszik a végeredmény mintázata, mert minden szelet más és más mintát mutat. Imádom, ha egy kis játékosság belekerül az ételekbe.
Egyszerűen elkészíthető, csak kell egy kis türelem hozzá, de megéri a fáradtságot.
Annyit csesztem, el rajta, hogy sütés előtt bevagdostam picit a tetejét és ment a sütőbe. Persze keleszteni kellett volna még így is, hogy szépen megnyíljanak a vágások. Ennyi baj legyen, semmit sem rontott a kalács élvezeti értékén, mivel az állaga tökéletes lett, az az igazi könnyű és foszlós.

Hozzávalók

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaó
10 dkg vaj
1 evőkanál étolaj
1 k.k. só
1 egész tojás
1 tojássárgája
1/2 citrom reszelt héja
1/2 narancs reszelt héja

foszlós, csíkos kalács

Elkészítés

A tejet langyosítsuk fel, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá 1 evőkanál cukrot és hagyjuk szépen felfutni.
A lisztet szitáljuk egy tálba. Adjuk hozzá a maradék cukrot, a sót, a reszelt héjakat és a tojásokat.
A vajat olvasszuk fel.
Öntsük a liszt közebébe a felfutott élesztőt és az olvasztott vajat, majd dagasszuk ki.
Borítsuk deszkára és gyúrjuk fényes, rugalmas tésztává.
Felezzük el a tésztát.
Az egyik felét gombócóljuk ki és tegyük lisztezett tálba és zárjuk le fóliával.
A kakaót tegyük abba a tálkába, amiben a vajat olvasztottuk és adjunk hozzá még kevés olajat és addig keverjük, amíg sűrű masszát kapunk.
A kimaradt féladag tésztába dolgozzuk bele a kakaós masszát. Enyhén lisztezzünk alá, hogy ne ragadjon és pár perc szorgos gyúrás után csodásan egynemű kakaószínre vált a tészta.
Ezt is gombócóljuk és tegyük tálba, fóliázzuk le és hagyjuk a duplájára kelni. Minimum 1 órát ne zargassuk.


A megkelt gombócokat harmadoljuk.
Legyen 3 fehér és 3 kakaós gombóckánk.
Az egyik fehéret nyújtsuk vékony téglaalappá, maja az egyik kakaósat.
A fehérre helyezzük a kakaós téglaalapot és sodrófával még dolgozzuk át, majd tekerjük fel és sodorgassuk hosszú hurkává.
Ezt ismételjük meg az összes tésztával. A végén 3 kukacot kell, hogy kapjunk.
Fogjuk össze a kukacok egyik végét és fonjuk össze.
A végeit hajtogassuk alá és tegyük egy koporsóformába kelni.
Takarjuk le és 1 órát hagyjuk még pihenni.
Kenjük le a tetejét a maradék tojásfehérjével, majd tejjel is.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és légkeveréssel süssük 30-35 percet.
20 perc után érdemes visszavenni a hőfokot 170 fokra, hogy ne égjen meg a teteje.
Az elkészült kalácsot vékonyan kenjük át tejjel, hogy még fényesebb legyen.



foszlós csíkos kalács 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...