Zöldalmás - mákos pite |
Nem mondhatnám, hogy ez a süti lenne a legkifinomultabb gasztronómia csúcsa, de egyet biztosan kijelenthetek - nagyon finom.
Igazán nem nagy ördöngösség az elkészítése, de annál nagyobb összhangban keveredik benne az édes és savanyú ízek ellentettje.
Megláttam Szofika a konyhában 19 SAD -játékra való kiírását és azonnal el is készítettem. Nagyon szeretem ezt a játékot, de az utóbbi időben mindig bebambultam, na most aztán résen voltam.
Feladat: mákos és diós receptek kitalálása és versengése. Én nehezen tudnék választani, hogy a mák vagy a dió, mind a kettőt nagy előszeretettel fogyasztom.
Nekem most ez a finom mákos pite sikeredett.
Nekem most ez a finom mákos pite sikeredett.
Hozzávalók
tészta
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj v. margarin
1 evőkanál cukor
1 csipet só
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
3 evőkanál hideg víz
almatöltelék
5-6 db. zöldalma
1 citrom leve
3 evőkanál cukor v. édesítő
1 k.k. fahéj
máktöltelék
25 dkg darált mák
3 evőkanál cukor v. édesítő
1 citrom reszelt héja
1 k.k. fahéj
pár csepp citrom
almatöltelék levéből 0,5 dl.
almatöltelék levéből 0,5 dl.
teteje
4 tojásfehérje
2-3 evőkanál cukor
1 k.k. ecet
Elkészítés
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, a vaj legyen hideg. Nem kell alaposan kidolgozni. Az elkészült tésztát tegyük a hűtőbe egy fóliába vagy zacskóba bugyolálva.
Az almákat nagy lyukú reszelőn reszeljük le a héjával együtt.
Szórjunk rá cukrot, facsarjuk rá a citrom levét, adjunk hozzá kevés fahéjat és tegyük a tűzre. Nem kell főzni, csak 2-3 percet kavargatva hagyni, hogy az alma levet eresszen.
A mákot keverjük el a porcukorral, reszelt citromhéjjal fahéjjal és adjunk hozzá 1/2 decit a még forró almatöltelék levéből .
Keverjük el alaposan, hogy egy jó sűrű, de kenhető masszát kapjunk. Pár csepp citromlével még feldobhatjuk..
Keverjük el alaposan, hogy egy jó sűrű, de kenhető masszát kapjunk. Pár csepp citromlével még feldobhatjuk..
A legalább fél órát pihent tésztát két enyhén lisztezett folpack között nyújtsuk vékony körré.
A piteformát vajazzuk ki és béleljük ki a tésztával a peremét is.
180 fokos előmelegített sütőben süssük vakon 10-15 percet. Amikor halovány barna kezd lenni a széle akkor jó.
Az elősütött pitét töltsük meg a mákkal, majd az almával. Az almát nem kell kifacsarni, csak lecsepegtetni, mert a mák felszívja majd a fölösleges kibugyogó almalevet.
Tegyük vissza a sütőbe és 20-25 perc alatt süssük meg.
A 4 fehérjét a cukorral és ecettel verjük fényes, kemény habbá.
A megsült pitére kenjük.
A sütő hőmérsékletét vegyük 230 fokra és tegyük vissza a sütinket.
2 perc után kapcsoljuk ki a sütőt, akasszunk egy fakanalat az ajtajának a nyílásába és hagyjuk ott kihűlni a süteményt.
Kevés darált mákkal megszórva tálaljuk.
Kevés darált mákkal megszórva tálaljuk.
Ó de nagyon finom lehet, nagyon guszta! Jó vastagon a mák így az igazi és mék alma is hozzá! Szeretem ezt a játékot én is habár most egy kicsit csalódtam mert elég nehezen lett meg a jelentkezésem pedig még az elején elküldtem.
VálaszTörlésHogy tudott elveszni a jelentkezésed Éva ???? Most is látom a többiekével együtt.
TörlésÖrülök, hogy tetszik a süti. Finom lett nagyon. Ma ez volt az ebédem :)
Hogyhogy elveszett a jelentkezés???Ide nem is kell igazából jelentkezni, bárki nevezhet :)
TörlésEzt én sem értem igazán.
TörlésÉn is hasonlón gondolkodtam a SAD-ra, csak én kosárkákat szeretnék készíteni, majd meglássuk mi sül ki belőle. :)
VálaszTörlésA Te pitéd pedig nagyon tetszik, azt a szeletkét most szívesen elfogadnám! :)
Szerintem biztos nagyon finomságos dolog fog kisülni belőle :)
VálaszTörlésA szeletkét pedig küldöm neked, indul :)
Hajrá mááááákony!!! Csodásak ismét a fotóid, no meg az alanya is!
VálaszTörlésOlyan kedves vagy Juci :)
TörlésHát mennyeien néz ki, az biztos, én meg mákimádó is vagyok:) Igaz a diót is szeretem nagyon. De nagyon gyors vagy, még csak most lett kiírva a téma:)
VálaszTörlésHát én sem tudom eldönteni, hogy a dió vagy a mák kedvesebb számomra :) Igen nagyon gyors voltam, mert az utóbbi időben mindig bebambulom a határidőket, süthetnékem is volt, így aztán hamar letudtam a kötelességemet :)
TörlésJaj jajajaj! szívesen elfogadtam volna én is ebédnek, vagy csak úgy is, ezt a gusztusos finomságot! Jól sikerült a mákos pitéd, és a róla készült fotók is.
VálaszTörlésMég bőven van idő a játék lezárásáig, úgyhogy jöhetsz addig dióssal is (úgy tudom, nincs meghatározva, hogy csak egy versenyszám lehet).
Örülök Marisz, hogy tetszik neked is :) A diós süti terve az én agyamban is megfogalmazódott, remélem hamarosan testet ölt :)
TörlésJanka, ezt a pitét nagyon jól kitaláltad és összehoztad, isteni finom lehet az alma-mák párosítás! :) Nemrég kaptam egy szép adag mákot, úgyhogy beindulhat nálam is a mákszezon, mondjuk egy ilyen nagyon finomságos pitével! :)
VálaszTörlésÉrdeklődve várom Hankka, hogy milyen mákos finomsággal rukkolsz elő :)
TörlésMegcsináltam és nagyon finom, de a lisztet kicseréltem lisztérzékenyeknek valóra, így ők is megehetik.
VálaszTörlésSzuper !!! Nagyon örülök, hogy elkészítetted és még ízlett is. Remek ötlet volt lecserélni a lisztet :)
TörlésKöszönöm szépen a visszajelzést.
Amennyiben van egy képed róla, szívesen fogadnám a csakmertszeretem @gmai.com címen, mivel szeretnék egy olvasóim készítették rovatot tenni ide a blogra és jól jönne- persze, ha nem bánod.