2013. október 16.

ZÖLDALMÁS - MÁKOS PITE


Zöldalmás - mákos pite


Nem mondhatnám, hogy ez a süti lenne a legkifinomultabb gasztronómia csúcsa, de egyet biztosan kijelenthetek - nagyon finom. 
Igazán nem nagy ördöngösség az elkészítése, de annál nagyobb  összhangban keveredik benne az édes és savanyú ízek ellentettje.
Megláttam Szofika a konyhában 19 SAD -játékra való kiírását és azonnal el is készítettem. Nagyon szeretem ezt a játékot, de az utóbbi időben mindig bebambultam, na most aztán résen voltam.
Feladat:  mákos és diós receptek kitalálása és versengése. Én nehezen tudnék választani, hogy a mák vagy a dió, mind a kettőt nagy előszeretettel fogyasztom.
Nekem most ez a finom  mákos pite sikeredett.

Hozzávalók

tészta
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj v. margarin
1 evőkanál cukor
1 csipet só
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
3 evőkanál hideg víz

almatöltelék
5-6 db. zöldalma
1 citrom leve 
3 evőkanál cukor v. édesítő
1 k.k. fahéj

máktöltelék
25 dkg darált mák
3 evőkanál cukor v. édesítő
1 citrom reszelt héja
1 k.k. fahéj
pár csepp citrom
almatöltelék levéből 0,5 dl.

teteje
4 tojásfehérje
2-3 evőkanál cukor
1 k.k. ecet


Elkészítés

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, a vaj legyen hideg. Nem kell alaposan kidolgozni. Az elkészült tésztát tegyük a hűtőbe egy fóliába vagy zacskóba bugyolálva.
Az almákat nagy lyukú reszelőn reszeljük le a héjával együtt.
Szórjunk rá cukrot, facsarjuk rá a citrom levét, adjunk hozzá kevés fahéjat és tegyük a tűzre. Nem kell főzni, csak 2-3 percet kavargatva hagyni, hogy az alma levet eresszen.
A mákot keverjük el a porcukorral, reszelt citromhéjjal fahéjjal és adjunk hozzá 1/2  decit  a még forró almatöltelék levéből .
Keverjük el alaposan, hogy egy jó sűrű, de kenhető masszát kapjunk. Pár csepp citromlével még feldobhatjuk..
A legalább fél órát pihent tésztát két enyhén lisztezett folpack között nyújtsuk vékony körré.
A piteformát vajazzuk ki és béleljük ki a tésztával a peremét is.
180 fokos előmelegített sütőben süssük vakon 10-15 percet. Amikor halovány barna kezd lenni a széle akkor jó.
Az elősütött pitét töltsük meg a mákkal, majd az almával. Az almát nem kell kifacsarni, csak lecsepegtetni, mert a mák felszívja majd a fölösleges kibugyogó almalevet.
Tegyük vissza a sütőbe és 20-25 perc alatt süssük meg.
A 4 fehérjét a cukorral és ecettel verjük fényes, kemény habbá.
A megsült pitére kenjük.
A sütő hőmérsékletét vegyük 230 fokra és tegyük vissza a sütinket.
2 perc után kapcsoljuk ki a sütőt, akasszunk egy fakanalat az ajtajának a nyílásába és hagyjuk ott kihűlni a süteményt.
Kevés darált mákkal megszórva tálaljuk.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat