2013. október 14.

BOLOGNAI KÉTSZER, SPAGETTI ÉS CALZONE

Bolognai spagetti

A gyerek nagy kedvence a bolognai spagetti, penne, pizza, lazagne....., szóval minden, csak bolognai legyen a feltét. Havonta egyszer kénytelen vagyok elkészíteni, ezért néha hatalmas adagot főzök belőle és lefagyasztom, így hamar az asztalra tudom varázsolni, csak egy tésztát kell kifőznöm.
Most nem készült belőle egy hadseregre való, de több, mint ami a spagetti megkívánt volna, így 2 calzone is került másnap az asztalra.
Van már fenn egy bolognai torta, szerintem az viszi a pálmát, de ezek sem voltak megvetendő falatok.

Bolognai calzone

Hozzávalók

70 dkg sertés - marha darált hús vegyesen
1 nagy  fej vöröshagyma
1 l. sűrített paradicsomlé
1/2 zeller lereszelve
2 érett paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1 t.k bazsalikom
1 t.k. oregánó
pici kakukkfű
1/2 t.k. fekete bors
1/4 t.k. Cayenne bors
1 e.k. olíva
kevés víz

2 t.k. cukor vagy édesítő
1 csomag spagetti
20 dkg sajt
(nálam parmezán és ementáli vegyesen)

 Kalzone (2 db)

50 dkg liszt
1 dkg élesztő
2,5 dl víz
0,5 dl olíva
1 t.k. cukor
1 csapott evőkanál só


Elkészítés

Ragu
Hagymát megtisztít, apróra vág.
Edényben olajat hevít, majd a hagymát üvegesre pirít.
Darált húst ráborít, kever, pirít.
Zellert belereszel, kever, pirít.
Paradicsom felkockáz, hozzáad.
Jöhetnek a fűszerek. Amikor intenzív illatok terjengenek a konyhában,  akkor felönt a sűrített paradicsommal és kevés vízzel. Egy
 kis cukorral semlegesít a paradicsom savasságán és főzi.
A fokhagymát kicsit később adja a raguhoz.
Addig kell főzni, amíg szép sűrű, fényes szószt kapunk, k.b. 30 perc.
Szószt megfelez.
Calzone
A lisztet nagy tálba borít. Közepére mélyedést készít.
Ide morzsolja az élesztőt, rászór cukrot és egy kis langyos vízzel nyakon önt.
Amikor szépen pezseg az élesztő, jöhet a többi víz és az olíva.
Rugalmas tésztát gyúr.
Ekkor vagy várunk fél órát, vagy a hűtőbe tesszük lefóliázva későbbi elkészítésre gondolván.
A várakozási idő elteltével  a tésztát kettévesz.
Egyenként vékony, kerek lapokra nyújt.
A kör egyik felét vastagon megken a raguval. Kockára vágott sajtokkal megszórja. Kettéhajt és a széleit felsodorja.
230 fokos előmelegített sütőben aranybarnára süti.
Spagetti
1 csomag spagettit lobogó, sós vízben fogkeményre főz.
Leszűr és a raguval és rengeteg reszelt sajttal tálal.
Jó ízűen falatozik :)










6 megjegyzés:

  1. Csodás mindkettő, a calzone különösen tetszik, nagyon-nagyon fincsi lehet így, bolognai raguval töltve! :) Gombásan már készítettem, de ez a te változatod sokkal fincsibb lehet, fel is veszem az elkészítendők közé! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, hát a gombás verziót is imádom. Mind a kettő finom, egyik sem jobb a másiknál :)

      Törlés
  2. Ismerős, az enyéim is megennék minden nap. Ritkán főzök pedig, de hasonlóan. Mindkettő szuper, ötletet is adtál, holnap calzone lesz:)

    VálaszTörlés
  3. A bolognait az én csemetéim is imádják, én nem is értem, mit esznek rajta. Azért én is eszek belőle, ha elkészítem, de nem a kedvencem. A calzone viszont annál jobban tetszik. Máris azon töröm a fejem, mikor készítsem el:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez a bolognai a gyerekeknek nagyon bejön. Sok sikert Gerdi a calzone készítéséhez :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...