2013. október 19.

PINA COLADA ÍZESÍTÉSŰ BONBON (ananász-kókusz)

Pina colada bonbon

Amikor megláttam Praliné Zsuzsi kiírását a VKF! 59-re, aminek a témája  részeges csokoládé /csokoládé és alkohol /- egyből tudtam, hogy készíteni fogok valamit. 
Vettem egy szép nagy ananászt és a család rágta a fülemet, hogy mikor készítek már belőle pina colada levest. Eszem ágába nem volt levest főzni belőle, de az ihletet megadták egy bonbonhoz.
Valami isteni lett! A friss ananász, kicsit édeskés kókuszos beütéssel a Bacardi fehér rum aromájával, amit aztán az étcsokoládé édeskés kesernyéssége tett teljessé. A lányom szerint abbahagyhatatlan. A töltelék valamivel több lett a kelleténél, de simán elfogyott a maradék. Sajnos nem mértem ki pontosan a hozzávalókat, mivel nem is tudtam előre, hogy miből mennyire lesz szükségem.
A bonbonok nagyon szépek lettek, kivéve a talpukat, azok kicsit hepehupásak, mert nem simítottam le alaposan a töltelékeket. Sebaj, ez senkit sem zavart, szerintem fel sem tűnt senkinek.

Hozzávalók

16 dkg jó minőségű étcsokoládé
30 dkg friss ananász
1/2 lime leve
2 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
3 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál zselatin
6 cl. Bacardi
(bonbonforma nálam szilikon, ecset, turmix)


Elkészítés

A csokoládé 2/3 részét tördeljük össze, majd gőz felett olvasszuk fel. A maradék csokoládét keverjük el a felolvadt csokoládéban, ezzel visszahűtjük a csokoládét, temperáljuk. Nem részletezem a folyamatot, hisz Praliné paradicsom sorai közt nagyon részletes leírások találhatók a bonbonkészítés fortélyairól.
Fogjunk egy lapos kis ecsetet és a formát, és hordjuk fel a csokoládét a burok elkészítéséhez.
Úgy is lehet, hogy olvasztunk sok csokoládét és beleöntjük a formába, majd kiborítjuk a fölösleget, de így nagyon sok csokoládéra van szükségünk.
A kikent bonbonformát tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen a burok.
Az ananászt vágjuk apró kockákra és 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz és  fél lime levével tegyük a tűzre. 10 percet főzzük, adjuk hozzá a ledarált kókuszt, majd turmixoljuk össze.
Öntsük hozzá a Bacardit és keverjük hozzá a zselatint (instant).
Hagyjuk kihűlni a tölteléket.
Tartsuk fény felé a kikent formákat, és ha kell, akkor kenjük át még egyszer a csokoládéval. Természetesen megint hűteni kell az kenés után.
A tölteléket kanalazzuk a burkokba, de 1-2 milliméterrel lejjebb végződjön, mint a csoki pereme, hogy legyen mihez tapasztani majd a talpakat.
Megint hűtsük le, a maradék csokit újra melegítsük, ha szükséges.
A csokoládét öntsük a formára és egy habkártyával húzzuk le a felesleget, újra hűtő.
Fél óra után óvatosan pattintsuk ki a formából.
Egy szép dobozba téve remek ajándék lehet, csak 2-3 napon belül el kell fogyasztani.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...