Zserbó torta
Blogot kóstoltam. Van nekünk ez a jó kis Blogkóstoló nevezetű játékunk, ami már a 12. fordulójához ért és ezúttal Teller Zsuzsa bloggerina, a Teller - cake nevezetű sütis blog szerzője a háziasszonya. Zsuzsa pedig a Mézeskalács konyha blogot sorsolta ki számomra. Eddig nem tartoztam a Mézeskalács blog rendszeres olvasóihoz, de már igen. A bőségzavarával küzdöttem, megint nehéz volt a választás, de végül ennél a Zserbó tortánál kötöttem ki. A recept nagyon jó, de nekem valamiért nem lett tökéletes. Nem az ízével volt gondom, hanem a megjelenésével. Írta Mézeskalács, hogy a felső lap összezsugorodik, ezért a tortát majd fordítsuk meg. Ez így is történt, de nekem nagyon összezsugorodott az a fránya felső lap, legalább 1 cm- el kisebb lett, mint a többi, így elég amorf szeletkéim születtek, annyira elkeseredtem, hogy még megdíszíteni sem volt már kedvem. No, mindegy senki sem tökéletes, én sem, csak ezt nehéz bevallanom :)
Különben is lehetett valami a levegőben. Kerestem a lekvárt és közben felborítottam egy étolajat és 1 liter olaj szétfolyt a konyha kövén, ezt meglátván ijedtemben eldobtam a kezemben lévő szezámmagot, aminek a tartalma egy az egyben landolt a kövezeten hömpölygő étolaj áradatban. Ja, előző nap nagy takarítottam. Így kezdtem a sütemény elkészítéséhez és az egész folyamatra rányomta a bélyegét, hogy minden kipotyogott a kezemből, majd befejezésül a megbontott tej kötött ki a mosogatóban.... Szóval a körülményekhez képest, örülök a végeredménynek.
A receptet nagyjából betartottam, csak egy kis plusz narancs és rum érkezett hozzá.
Hozzávalók
Tészta
60 dkg liszt + a nyújtáshoz
30 dkg margarin
1 dl tej (nálam 2 dl)
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
1 csipet só
1 csipet szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
10 dkg cukor
Töltelék
40 dkg darált dió
20 dkg cukor
50 dkg sárgabaracklekvár
2 narancs reszelt héja
0,5 dl sötét rum
Teteje
20 dkg 56%-s étcsokoládé
2 evőkanál étolaj
narancshéj
dió
dió
Elkészítés
Az élesztőt morzsoljuk el 1 dl langyos tejben és 1 kanál cukor segítségével futtassuk fel.
A margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjunk hozzá minden alapanyagot és a felfuttatott élesztőt. Az eredeti recept 1 dl. tejet ír, de nekem az nagyon kevésnek bizonyult, nekem bő 2 dl tejet kellett hozzáadnom és 1 kanál tejfölt, hogy kellemes tésztát kapjak.
Alaposan gyúrjuk össze a tésztát és citrom vagy narancshéjat reszeljünk bele.
Én 15 percet pihentettem a pulton mielőtt kiadagoltam.
A diót daráljuk le és keverjük el a cukorral.
A lekvárt érdemes meglangyosítani, hogy könnyen kenhető legyen.
Pihentetés után szedjük hat részre. A legegyszerűbb, ha lemérjük. Az én tésztám 1200 g. volt, így 6 db. 200 grammos gombócot készítettem.
Egy 23 centis tortaforma alját béleljük ki zsírpapírral.
Lisztezett deszkán nyújtsuk kör alakúra az első gombócot. A legegyszerűbb, ha egy másik tortaforma aljához mérjük a kinyújtott lapokat és azt körbevágva pont megfelelő méretű lapokat kapunk.
Tegyük a forma aljára az első tésztát. Locsoljuk meg rummal, kenjük meg a lekvárral - egy lapos ecsettel a legegyszerűbb, szórjuk meg cukrozott dióval, reszeljünk rá narancshéjat, majd jöhet a következő tészta és így tovább...Az utolsó lapot nem kell megkenni semmivel sem, csak alaposan megszurkálni.
160 fokos előmelegített légkeveréses sütőben 50 perc alatt szép pirosra sül.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd fordítsuk fejtetőre, mert az alja lesz a teteje.
Tegyük egy rácsra.
Egy edényben olvasszuk fel a csokoládét 2 evőkanál olajjal és ezzel öntsük le a tortát.
Én pár szem dióval és narancshéjjal díszítettem és az oldalára kevés cukrozott diót tapasztottam.
Köszönöm szépen a receptet :)
Az élesztőt morzsoljuk el 1 dl langyos tejben és 1 kanál cukor segítségével futtassuk fel.
A margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjunk hozzá minden alapanyagot és a felfuttatott élesztőt. Az eredeti recept 1 dl. tejet ír, de nekem az nagyon kevésnek bizonyult, nekem bő 2 dl tejet kellett hozzáadnom és 1 kanál tejfölt, hogy kellemes tésztát kapjak.
Alaposan gyúrjuk össze a tésztát és citrom vagy narancshéjat reszeljünk bele.
Én 15 percet pihentettem a pulton mielőtt kiadagoltam.
A diót daráljuk le és keverjük el a cukorral.
A lekvárt érdemes meglangyosítani, hogy könnyen kenhető legyen.
Pihentetés után szedjük hat részre. A legegyszerűbb, ha lemérjük. Az én tésztám 1200 g. volt, így 6 db. 200 grammos gombócot készítettem.
Egy 23 centis tortaforma alját béleljük ki zsírpapírral.
Lisztezett deszkán nyújtsuk kör alakúra az első gombócot. A legegyszerűbb, ha egy másik tortaforma aljához mérjük a kinyújtott lapokat és azt körbevágva pont megfelelő méretű lapokat kapunk.
Tegyük a forma aljára az első tésztát. Locsoljuk meg rummal, kenjük meg a lekvárral - egy lapos ecsettel a legegyszerűbb, szórjuk meg cukrozott dióval, reszeljünk rá narancshéjat, majd jöhet a következő tészta és így tovább...Az utolsó lapot nem kell megkenni semmivel sem, csak alaposan megszurkálni.
160 fokos előmelegített légkeveréses sütőben 50 perc alatt szép pirosra sül.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd fordítsuk fejtetőre, mert az alja lesz a teteje.
Tegyük egy rácsra.
Egy edényben olvasszuk fel a csokoládét 2 evőkanál olajjal és ezzel öntsük le a tortát.
Én pár szem dióval és narancshéjjal díszítettem és az oldalára kevés cukrozott diót tapasztottam.
Köszönöm szépen a receptet :)
Ezt a kis szeletkét levakarhatom a monitorról? :P Úú, nagyon fincsi lehet! :)
VálaszTörlésNyugodtan Dina, vigyed :) Az ízével semmi baj nem volt, de gyakorolnom kell még ezt a műfajt :)
TörlésNa én pont így érzek mint Dina, még az a szerencse, hogy 10 nappal ezelőtt sütöttem én is ilyet! :))) Nagyon szép lett Janka!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Barbi :) Láttam ám, a te gyönyörűségedet is :)
TörlésJaj, de megnyugtató! Hahaha! Annak örvendezek, hogy nemcsak én vagyok ügyetlen, és azon vigadok, ahogy elképzelem a hömpölygő szezámmagos étolajat...
VálaszTörlésTakarítani jaj de jó! Hahaha!
A zserbótortával minden rendben van. Jó választás volt!
Jól kinevettél Marisz:) Így utólag már én is csak röhögök az egészen, de akkor robbanni tudtam volna. Valamiért olyan érzésem volt, hogy minden összeesküdött a tortasütésem ellen. Én viszont nem adtam meg magam, csak azért is elkészítettem :)
Törlésde gyönyörű! én ilyen magasat sosem csináltam még:)
VálaszTörlésKöszönöm Erika! Pedig Te elkészítettél egy párat ebből a finomságból :)
TörlésMindenkivel előfordul, hogy rossz napja legyen és mintha minden ellene fordulna. ;) A lényeg, hogy a végeredmény egy szép és finom torta! :) Jól választottál. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Okki :)
TörlésAzért megnéztelek volna az olajban fürdő szezám-tenger közepén....:-DD Nekem a sütid mindenesetre "átjön", a képernyő ezen oldaláról igen dekoratív és csábító, nem látok rajta semmilyen tökéletlenséget, pedig még a nagyítómat is bevetettem... ;-)))
VálaszTörlésJa, és köszi, hogy velem játszol! :)))
VálaszTörlésZsuzsám, szerintem elromlott a nagyítód, de azért köszönöm szépen :)
TörlésNaná, hogy játszom veled, ki nem hagynám :)
Szerintem nagyon szép lett, semmi nem látszik abból, hogy kisebb lett a lap:) Nagy kedvencünk nekünk is, de igen ritkán készül, anyukám régen minden ünnepkor megsütötte. Én ma dobtam ki egy egész tepsi süteményt, eléggé felidegesített a dolog, pedig már mikor nekifogtam, éreztem, hogy valami nem stimmel a recepttel, megint nem hallgattam a megérzésemre:)
VálaszTörlésEz bosszantó lehetett Trollanyu, sajnálom, hogy nem tudtad megmenteni. Szerintem mindig hallgatni kell a megérzéseinkre, akkor kisebb a hibázás lehetősége. Úgy látom mindannyiunknak akadnak rosszabb napjai :)
TörlésSzerintem gyönyörűséges lett a tortád!!! Sajnálom, hogy a felső lapod zsugorosodóbb kedvében volt, mint kellett volna! Minden nehezítő körülmény ellenére tökéletes szépséget alkottál! Vannak olyan napok mikor semmi sem sikerül, én bejegyzést is írtam már egy ilyenről, annyira nevetséges volt:))) Nagyon köszönöm a kedves szavakat és nagyon örülök, hogy betérő vendég lettél nálam:)
VálaszTörlésNagyon kedves vagy Mézeskalács :) Köszönöm még egyszer ezt a remek receptet. Nagyon sok finomságot találtam nálad, majd egyszer azok is sorra kerülnek :) Sok szeretettel köszöntelek nálam :)
VálaszTörlésDe szép lett a torta!
VálaszTörlésMosolyogtam a kalandodon, én is csináltam már hasonlót:-) Csak én Anyukámnál, s a tűzhely mellé, a sarokba öntöttem az olajat, hogy könnyebb legyen feltakarítani!
Köszi Gerdi :) Mindegy, hogy hova folyik ki az olaj, az rettenetes mindenhol :) 2 tekercs papírtörlő szükségeltetett a felitatásához :)
Törlés